Kodin Kuvalehti: Älä maksa velkoja, jos rahaa ei ole

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.

Toimittaja löysi velka- ja rahajuttuja käsittelevät bloggaukseni googlettamalla tuossa joitakin viikkoja sitten ja pyysi haastateltavaksi lehteen. Vaikka blogissa aremmista aiheista selviytymiskeinona kirjoitankin, piti pari kertaa miettiä lehteen menemistä. Lopulta suostuin, koska lehtijutun tavoite on rohkaista rahaongelmien kanssa painivia jatkamaan täysipainoista elämää. Parasta mitä voin pelkillä sanoillani on tehdä, on antaa toivoa muille.

Tekstin sain lukea etukäteen, koska se on puettu mielipidekirjoituksen muotoon. Valokuvat tultiin kuvaamaan kotiini ja niitä en saanut nähdä etukäteen, enkä kiireessä tajunnut kysyäkään. Itsetuntoni ei käy vielä ihan satasella, vaikka ja vaikka kohisten onkin tullut ylös, kuvaani en ole supertyytyväinen. Toisaalta kuvaustilannekin oli vaikea. Minusta saa nykyään paljon hymyilevämpiä kuvia, mutta kuvassa ei saanut olla liian iloinen, mutta ei liian synkkäkään. No, on mitä on, asiasisältö on kuvaa tärkeämpää.

Tälläkin kertaa tallennan jutun tänne blogin puolelle, jotta se kestää aikaa. Alla juttu kokonaisuudessaan. Jos preferoit alkuperäistä versiota, lue tästä: Velkaantumisesta selvinnyt Roni Laukkarinen: ”Älä maksa velkoja, jos rahaa ei ole”.

Velkaantumisesta selvinnyt Roni Laukkarinen: ”Älä maksa velkoja, jos rahaa ei ole”

Teksti: Laura Kosonen
Kuva: Kristiina Kontoniemi
Julkaistu klo 12:02, 27.9.2017

Roni Laukkarinen on 28-vuotias digialan yrittäjä ja kahden lapsen isä, joka asuu Jyväskylässä. Rahan lisäksi hän suhtautuu vakavasti myös elokuviin ja on kirjoittanut nettiin 2659 leffa-arviota.

Suorat sanat: Velkakierteen selvittäminen vaatii sitkeyttä, mutta se kannattaa. Raha tuo onnea, sanoo Roni Laukkarinen.

Raha on elämän tärkein asia.

Raha määrittää kaikkea, mitä olet ja teet. Ilman rahaa et tee mitään tai ole tässä yhteiskunnassa kukaan. Rahavaikeudet jähmettävät pahimmillaan koko elämän. Tiedän sen omasta kokemuksestani.

Aikuistumisen kynnyksellä ajauduin pahaan velkakierteeseen. Pikkuhiljaa laskut jäivät maksamatta ja menivät ulosottoon. Velat kasvoivat tuhansiin, vaikka en sortunut pikavippeihin.

Tajusin ongelman, mutta minulla ei ollut kiinnostusta tai voimia hoitaa asioitani. Suurin syy siihen oli masennus.

Taloudellisen tasapainon saavuttaminen on vienyt minulta lähes kymmenen vuotta. Käänne tapahtui, kun aloin toipua masennuksesta ja pääsin palkkatöihin. Sain energiaa myös raha-asioiden selvittämiseen.

Velkaantuneena ei mennyt edes viittä minuuttia, etten olisi miettinyt raha-asioita. Ajattelen rahaa edelleen paljon, mutta en enää pakonomaisesti. Olen sitä mieltä, että raha tuo onnea ja ratkaisee monia ongelmia.

Älä maksa velkoja, jos rahaa ei ole.

Epätoivoisenkin tuntuisesta tilanteesta pääsee eteenpäin. Aikaa ja sinnikkyyttä se kyllä vaatii. Asiat eivät ratkea kerralla, vaan kuopan pohjalta noustaan pienin askelin.

Totuus on uskallettava kohdata. Pyydä apua. Minulle alkuun pääsyyn riitti yksi pitkä puhelu velkaneuvojalle. Hän neuvoi muun muassa, ettei ole järkeä maksaa jotain jättilaskua, jos on sen jälkeen täysin rahaton. Velat säilyvät kyllä ulosotossa, eikä niihin kuole. Raha-asioita on laitettava kuntoon pieni palanen kerrallaan, sovittava maksueristä ja eräpäivien lykkäämisistä.

Omia tapojaan voi muuttaa. Masentuneena heitin perintäkirjeet suoraan roskikseen. Nyt skannaan joka ikisen laskun ja siirrän tiedot Excel-taulukkoon. Kuvaan kaikki kuitit arjen ostoksista ja syötän tiedot ilmaiseen taloudenhallintasovellukseen.

Kontrolli säilyy, kun tiedän koko ajan, kuinka paljon rahaa tulee ja mihin sitä menee. Päiväbudjetti on tärkeä osa taloudenhallintaani.

Vaikka elän säästeliäästi, elämästä pitää myös nauttia. Valitsen ruokakaupassa halvempia merkkejä, jotta minulla on perjantaina varaa erikoisolueen tai herkuttelujuustoon.

Nykyisin olen yrittäjä. Jokaisen pitäisi hoitaa henkilökohtaista talouttaan kuten yrityksen taloutta: tulot ja menot on kirjattava ylös ainakin suurin piirtein. Kun olen kerran tehnyt henkilökohtaisen konkurssin, en halua, että yritykseni joutuu lähellekään sitä pistettä.

Kieltäydy leimasta otsassa.

Rahavaikeudet ovat voimakas stigma. Moni ajattelee, että velkaantuneella on aina vakavia elämänhallinnan ongelmia ja pimeitä salaisuuksia kuten päihde- tai peliriippuvuuksia. Se ei pidä paikkaansa. Huono tuuri, pari isoa laskua tai masennus voivat laukaista ongelmavyyhdin.

Jos rahan kanssa on ongelmia, niistä kannattaa puhua ja pyrkiä tietoisesti eroon häpeästä. Ota ensin arki hallintaasi. Sen jälkeen unohda rahan jatkuva miettiminen ja keskity elämään.

Moni sanoo, että lapsia kannattaa hankkia vasta sitten, kun työ-, talous- ja terveysasiat ovat järjestyksessä. Tällä neuvolla minulla olisi jäänyt elämä elämättä ja perhe perustamatta.

Alkuperäinen juttu Kodin Kuvalehden printtiversiossa 09/2017 sekä netissä.

Tähän mennessä kaikki jutut minusta tai meidän perheestä:

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Timo Kantola

    Velkaantuminen on nykypäivinä kovin yleinen ongelma Suomessa. Monella nuorella ja keski-ikäiselläkin tulot ovat satunnaisia tai pelkästään Kelan tuottamia tukia, jotka nekään eivät aina säännöllisiä ole.

    Minulla on ollut hyvä työpaikka melkein heti opiskelujen jälkeen ja olen pystynyt hoitamaan velkani ongelmitta. Olen onnekas.

    Opiskeluaikoina rahat olivat välillä vähänä ja silloin aloin pitämään kirjaa menoista ja tuloista. Monen vuoden excelit vieläkin tallessa :)
    Kuten kerrot, jokaisen olisi syytä seurata tulojaan ja menojaan sekä arvoimaan myös tulevaa. Ei sentin tarkkuudella, vaan riittää että tietää suunnilleen minin rahat menevät nyt ja lähitulevaisuudessakin.

  2. Rolle

    Kiitos kommentista Timo! Kyllä, se on just näin ja suosittelisin tulojen ja menojen kirjaamista myös heille, joilla ei ole rahan kanssa ongelmaa. Auttaa asioiden suunnittelussa paljon. Pelkkä Pivo ei riitä.

    Minulla oli huonoa tuuria, sain noin tonnin laskun juuri kotoa omilleni muutettuani (ks. 10 vuoden takainen bloggaus) sekä epäonni kohtasi ilkivaltatapauksessa, jossa rikotun kohteen korjauskulut tulivat meidän maksettavaksi, tätä en mielelläni avaa enempää. Ja sitten tietysti kaiken päälle masennus, joka pilasi kaiken lopullisesti.

    He ovat onnekkaita, joilla on kotoa lähdettyään talous kunnossa, ovat saaneet jotain pesämunaa hankittua tai palkkatyötä. Silloin on helppo rakentaa elämää ilman velkoja ja jopa laittaa jotain säästöönkin.

    Käytän Toshl Finance -nimistä ohjelmaa, jonka premium maksaa muutaman euron kuukaudessa. Tästä kirjoitinkin aiemmin erillisen bloggauksen.