Musta viikonloppu

Amerikkalaisten absurdit alennusmyyntivillitykset ovat täällä. Black Friday, Black Week, Black Weekend ja Cyber Monday ovat kaikkien huulilla. Jotain pitäisi koko ajan olla ostamassa, joka paikasta. Sähköpostilaatikot pursuavat spämmiä yrityksiltä, jotka ovat ympäri vuoden kohtalaisen rauhassa. Juuri nyt he räyhäävät.

Black Fridayn ”tarjouksia” satelee. En edelleenkään osta mitään. Älä osta sinäkään.

Rolle tiistaina 23. marraskuuta, 2021

Kun vielä tiistaina uhosin, että en osta mitään, perjantaihin mennessä olin syönyt omat sanani. Nordnetillä aukesi Free Trade, jossa osakkeiden ostamisesta ei peritä minkäänlaisia välityspalkkioita, joten ostin jenkkiosakkeita niihin varatuilla säästöilläni. Tuntuu vieläkin uskomattomalta puhua näistä, sillä persaukisista ajoistani on vain kaksi ja puoli vuotta aikaa. Välissä on tapahtunut paljon. Elättelen toivoa, että saan aiheeseen liittyvän kirjan ulos joskus.

Ostin sitten kuitenkin perjantain aletarjouksista

  • Osakkeita
  • DOOM Eternal
  • Grand Theft Auto V: Premium Edition
  • Kingston NV1 NVMe 1 Tt M.2 PCIe SSD-levy

Steamin alennuksessa oli pelejä ihan pilkkahintaan, joten ostin pari peliä, joita olen halunnut kokeilla jo pitkään, mutta en ole raaskinut maksaa viittäkymppiä per peli. Samalla haluan nähdä mitä RTX:llä ja Ryzenillä varustettu ökypöytäkoneeni pystyy saamaan grafiikoista irti. Huomasin kuitenkin, että pelit vievät tilaa yhteensä parisataa gigaa, eikä ollut mitään mahdollisuutta siivota 465 gigan SSD-levyäni niin, että voisin samalla säilyttää muut tärkeät pelit tai musiikintekoon liittyvät ohjelmistot. Niinpä olin ”pakotettu” katselemaan uutta M.2-levyä lisätilaksi.

Sovittiin vaimon kanssa, että kiintolevy on sitten joululahjani. Kummempia ei välttämättä tarvitse erikseen hankkia. En tietenkään estele, jos jotain pientä ylläriä haluaa joku hankkia. Kun ei odota mitään, ei pety, mutta yllättyy sitäkin iloisemmin, jos joku on nähnyt edes hieman vaivaa hankkiakseen jotain.

Jos joku minulle joskus haluaa jotain ostaa niin parhaiten toimivat käytännönläheiset asiat, eli t-paidat (bändit, nörttiaiheet, jne.), pyjamajutut, sukat, pipot, tai viihteelliset asiat, kuten elokuvat, leffaliput, kirjoittamiseen liittyvät jutut ja kirjat. Herkutkin toimivat, niitä voi ainakin jouluna syödä, vaikka dieetillä olisikin (mainitsiko joku vihreät kuulat? Tänne kiitos!).

Lasten lahjat ja kaiki muu hössötys on vielä edessä päin. Odotan kauhulla. Joulu onneksi on meillä yleensä stressitöntä aikaa. Kaikki hoidetaan mieluusti kerralla ja sitten vaan ollaan. Niin sen pitää mennä.

Nukuin tänälauantaina pitkään. Viikko on vienyt veronsa. Huomenna herään taas aikaisemmin, jotta ehdin valoisan aikaan lenkille.

Hassua kyllä, vaikka olen syönyt normaalisti ja liikkunut viikon sisään vähemmän flunssan takia, paino vain putoaa. Tänään aamupaino oli 77.7kg. Olen jo puoli kiloa alle normaalipainon ylärajan. Yhteensä painoa on pudonnut 14,8 kg heinäkuusta. Aika siistiä!

Tänään olisi tarkoitus vielä

  • Ottaa kohta vähän lisää kahvia
  • Käydä juoksemassa tai kävelemässä. Vaihtoehtoisesti jos tuntuu liian kylmältä tai vaikealta, sisätreenikin käy.
  • Pelata Overwatchia

Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

Ego on vihollinen

Tänään pohdin sitä millaisen kuvan itsestäni annan kirjoitusteni perusteella. Ihmiset yrittävät liikaa näyttää ulospäin hyvältä. Nykyaikana ihmiset eivät kirjoittele elämästään Internettiin muuta kuin hyvältä näyttäviä asioita. Omista ongelmistaan ei haluta jakaa välttämättä edes kumppanilleen. Fiksuahan se tietysti on, jos haluaa pitää itsestään jotain kulissia yllä.

Tiedostan, että monet kirjoituksistani saattavat vaikuttaa naiiveilta tai typeriltä. Toisaalta, mistäs minä tiedän? Toisaalta, mitä väliä? Olen mitä olen ja tiedän itse, että olen kiltti ihminen. Tunnen itseni hyvin.

Näitä ei pidä liikaa miettiä, sillä se vasta tuhoisaa on. Olen käynyt siellä itsetunnon syvimmässä kuopassa, jossa omanarvontunnetta täytyy etsimällä etsiä. Minun ei tarvitse erikseen miellyttää ketään. Asiat onnistuvat luonnostaan hyvien arvojen, luonteenpiirteiden ja kohteliaisuuden kautta.

Huomasin, että Ryan Holidayn kirja Ego is the Enemy on julkaistu myös suomeksi nimellä Irti egon vallasta. Yksi lempikirjoistani, jota suosittelen kaikille.

Päivän muut kirjoitukseni:

Loki + kirja = Lokikirja

Päähäni pälkähti hauska ajatus Tom Hiddlestonin näyttelemästä Lokista kirja kädessä. Siitä tulisi hyvä lokikirjan logo.

Lähdin jo etsimään työstettävää materiaalia, kuten tämä upea Etsyssä myynnissä oleva SVG-vektorigrafiikka. Mutta sitten muistin, kuinka Marvel ja Disney ovat ennenkin haastaneet ihmisiä oikeuteen tavaramerkkirikoksista. Vastaan osui myös tämä Etsy-kauppiaille suunnattu artikkeli.

En usko, että henkilökohtaisen blogin ”tunnuksena” asia olisi ongelma. Mutta antaapa silti olla. Suomen kielen sanoja he eivät sentään voi tavaramerkitä, eivätkä viedä iloa sanoilla kikkailustani. Loki… kirja… hihi…

Kirjaako hän selkänsä takana piilottelee? Marvel’s Loki © The Walt Disney Company

Tavoitteita

Heräsin ennen kelloa 6:20, vaikka nukahdin vasta yhden maissa. Aika vakiot viisi tuntia. Aamu on ollut ahdistava, kun väsynyt tokaluokkalainen heittäytyi ilmeiltään ja ääniltään aggressiiviseksi. Joskus jo tuollainen pieni arkinenkin asia saa ahdistusmöykyn liikkeelle.

Tänäaamuna ensimmäisenä mietin missähän kohtaa mahdan olla viikkotavoitteita. On ollut jotenkin super hetktinen viikko, niitä sellaisia, joina tuntuu että on tehnyt vaikka mitä ja samaan aikaan ei mitään järkevää. Viikon päälistani on seuraavanlainen:

  • Asiakasprojektia 1 eteenpäin
  • Kaikki muu kuin asiakasprojekti 1 (asiakaspalvelu, mahdolliset sälät, toivottavasti ei hirveästi ylimääräistä kuitenkaan)
  • Asiakasprojekti 2 ja 3 jutut keskiviikkona

Matalamman prioriteetin listallani on 37 tehtävää, joista 8 on päivättynä tälle päivälle. Osan taas lykkään eteenpäin, osan teen iltapäivästä, jos ehdin.

Mietin myös kuinka kirjoitan CSS:ää, joka on lempijuttuni. Kaikki tuntuvat tykkäävän TailwindCSS:stä, mutta se muistuttaa minua liikaa valmispaleteista kuten Bootstrap HTML-classeineen. Adam Wathanin kirjoitus sai miettimään aihetta lisää. Ehkä kirjoitan tästä enemmän rolle.design-blogiini, jonne aihe sopii paremmin.

Muutama ammatillinen kirjoitusidea olisi myös firman blogiin. Kehitettäviä asioita olisi miljoona, niin liiketoiminnan kuin tekniikankin kannalta.

Torstai on epätoivoa täynnä.

Anxietatem pars 3

Myrsky on ohi. Taivaan synkkyys väistyy hiljalleen. Pilvipeite repeää ja sen läpi leijuu ensimmäinen valonsäde, joka saavuttaa runnellun pellon pielen. Sen myötä ensimmäinen hento tuulenvire saavuttaa kasvot.

Hyperventiloitumiseen asti puhumista, meidän kesken papatiaa, seuraa hetkettäinen apatia. On haastavaa pusertaa vuosikausien kärsimys neljäänkymmeneenviiteen minuuttiin. Ensi viikolla uusiksi.

Ahdistus. Kuten kaikki, tämänkin sanan alkuperä tulee etymologisesti latinan kielestä, ango. Nykylatinalla ilmaistuna sana on anxietatem, joka on hyvin lähellä englannin sanaa anxiety. Ikuisuusdiagnoosini on yleinen/sekamuotoinen ahdistuneisuus ja sitä lähden nyt taas työstämään. Liian pitkään olen hoitanut ongelmaa lähinnä pitämällä itseni kiireisenä. Tämä on terapiakausistani kolmas kerta. Ensimmäinen oli 2007-2011, toinen 2013-2015 ja nyt kolmas 2021 ja siitä eteenpäin.

Terapiakäynnin jälkeen olen pääni sisällä kuin pieni poika keskellä peltoa juuri myrskyn jälkeen. Nyt pärjää hyvin siihen asti, kun seuraava osuu kohdalle.

Tämän kirjoittaminen tuntui vaikealta. Kellotin yhdeksän minuuttia ja viisikymmentäkuusi sekuntia.

1 2 3 7