Twitterin tuho on yhden aikakauden loppu – Mastodon on tullut jäädäkseen

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 2 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 34-vuotias.

Vähensin Twitterin käyttöä joulukuun alkuun mennessä. Kontrasti Twitterin ja Mastodonin välillä on melkoinen, vaikka palveluiden peruskäytön idea on sama, eli molempiin lähetetään hetkeen pohjautuvia julkisia päivityksiä ja molemmat toimivat ”mikrobloggausperiaatteella”, jossa viesti on ikään kuin blogikirjoituksen lyhyempi versio.

Ei ollut enää fiilistä käyttää Twitteriä, kun jopa minun tarkkaan varjellulla feedilläni alkoi näkymään kaikenlaista ärsyttävää ja palvelun ominaisuudet muuttuivat aina vain huonommiksi. Twitteristä jäi vähän samankaltainen fiilis kuin Facebookista aikoinaan. Moni ennen toiminut ominaisuus suorastaan hajosi. Lisäksi tällaiset vastaukset Twitterin omistajalta ja vihapuheen valloilleen päästäminen olivat viimeinen niitti.

Ennen kaikkea kyllästyin olemaan tuote.

Pitää vain muistaa, että niin hienoa kuin vapaa sana maailmanlaajuisesti onkin, kyseessä ovat suuret yhtiöt ja yhä harvempiin käsiin keskittyvä hallinta. Sen tarkoitus on koukuttaa ihmiset kertomaan itsestään niin paljon, että tiedetään, mitä kullekin räätälöidä mainostukseksi.

Atso Almila Savon Sanomien kirjoituksessaan ”Häkkiin laitoin Lintu Sinisen ja hupun häkin päälle”

Tämä on minun kokemukseni ennen ja jälkeen Twitterin rappeutumisen. Tätä ennen kannattaa ehkä lukea seuraavat loistavat kirjoitukset:

Ennen vähentämistäni olin käyttänyt Twitteriä pääasiallisena somepalvelunani yhtäjaksoisesti viidentoista vuoden ajan. Se on pitkä aika mille tahansa somepalvelulle. Noin 160 somepalvelua kokeilleena (jep, niitä oli niin paljon 2010-luvun alussa) mikään muu ei ole säilynyt hengissä ja pysynyt mielenkiintoisena yhtä pitkään kuin Twitter. Twitteristä on tullut somepalveluiden globaali jalansija, josta media saa jatkuvaa tykinruokaa itselleen. Kaikki muut somepalvelut olen deletoinut, paitsi Twitterin, Instagramin ja LinkedInin, joista jälkimmäisiäkään käytän enää kuin ainoastaan satunnaisesti.

The Verge on kirjoittanut ansiokkaasti reaaliaikaista aikajanaa Twitterin tapahtumista 4.4.2022 lähtien, jolloin Elon Musk osti ensimmäiset 9.2 % Twitterin osakkeista samalla valittaessaan sananvapauden rajoittamisesta. Tätä voidaan pitää eräänlaisena lähtölaskentana Twitterin alamäkeen, vaikka merkit ovat näkyneet jo vuosia. Peräänkuulutan, että minua itseäni ei politiikka kiinnosta niin paljon, että olisin puhtaasti ja pelkästään jonkun Trumpin tai Muskin takia poistunut Twitteristä. Öyhöt ja trollit ärsyttivät harvoin, eikä minun tarvinnut juuri koskaan blokata ketään. Minulla oli Twitter-käyttäjänä suhteellisen paksu nahka ja toisaalta haluan hyvää vihamiehillenikin. En menetä hermojani helposti ja se ominaisuus onkin somessa valttia.

Twitter oli ihan viihtyisä paikka jotakuinkin 2008-2021. Pidin sen ominaisuuksista ja temmosta erityisesti alkuvuosina. Into ei laantunut myöhemminkään ja olin kova Twitterin puolestapuhuja, vaikka moni sanoi että Twitteristä on tullut ikävä paikka. En syyttänyt Twitteriä siitä, että sen käyttäjät sekoilivat keskenään. Sehän olisi sama asia, kuin väittäisin että ”Internet on pilalla”, koska iso osa sen käyttäjien jakamasta on täyttä roskaa. Ei se niin mene. Twitterin osalta nykyään kuitenkin näen asian hieman toisin, sillä uuden tiedon valossa faktat puhuvat puolestaan. Twitterin perusfunktio on nostaa likakaivon syövereistä ryönää pinnalle. Twitter on some, jonka ovat ottaneet omakseen äärioikeistolaiset, persut ja kyberrikolliset.

Kadotin mielenkiintoni Twitteriin Mastodonin myötä. Twitterin ominaisuudet kehittyivät Muskin myötä huonompaan suuntaan, enkä enää yksinkertaisesti pitänyt palvelun käyttämisestä. Sisältö yleensä merkitsee somepalveluissa eniten ja vuonna 2022 on tuntunut, että Twitter tarjoaa lähinnä rasittavia mainoksia ja ei-toivottuja skandaalinhakuisia päivityksiä ihmisiltä, joita en seuraa. Twitter tekee tätä, vaikka aikajanan vaihtaisi takaisin aikajärjestykselliseen versioon.

En seuraa tällä hetkellä Twitterissä ketään ja näen silti päivityksiä ihmisiltä, joita en seuraa.

TubbDoosen mahtava kuvaaja Twitterin algoritmin nykytoiminnallisuudesta.

Twitterin ominaisuudet alkoivat rapistua. Asiat eivät enää toimineet kunnolla. Jäi mieleen entisen insinöörin jenkkien aamutv-esiintyminen, jossa hän sanoi ”Twitter is built on sticks and may break down in any minute”.

Lähetin viimeisen tweettini 5. joulukuuta 2022. Tämän jälkeen olen lähinnä käynyt kerran viikossa vastaamassa Mastodon-aiheisiin kysymyksiin ja yhteen jouluntoivotukseen. Omia tweettejä en enää lähetä, enkä käytä Twitterin muitakaan ominaisuuksia. Paitsi tämän kirjoituksen osalta teen todennäköisesti ainoan poikkeuksen. Pidätän oikeuden muutoksiin, sillä en koskaan sano ”ei koskaan” ja mieleni voi vielä muuttua. Nyt fiilis on kuitenkin tämä.

Minusta on kaikessa hämmentävyydessään huvittavaa, että ihmiset tykkäävät valittaa Twitteristä Twitterissä ja jatkaa Twitterin käyttöä. Toisaalta he jaksavat valittaa myös Mastodonista Twitterissä ja jatkaa Twitterin käyttöä.

Twitter jatkuu siis valituskanavana, vaikka aiheena olisikin Twitter itse. Tästähän tietenkin myös Twitterin omistaja tykkää irvailla ja miksipä ei tykkäisi, sillä onhan koko kuvio Twitterin uusien etujen vastaista: Mitä enemmän ryönää, sen parempi.

Ei ole kovin lohdullinen ajatus, että Twitterin omistaja tykkää valittamisesta.

Myös Mastodonissa valitetaan Twitteristä, mutta ainakaan sen käyttäjät eivät enää enimmäkseen käytä Twitteriä. Mastodonista valittamista Mastodonissa en ole vielä ainakaan hirveästi nähnyt. Se olisikin absurdia, sillä Mastodonista voi kehittää itselleen mieluisan. Tästä lisää tuonnempana tässä tekstissä.

Lyhyt katsaus Twitterin nousuun ja tuhoon

Kerrataanpas vielä mitä Twitterissä on tapahtunut vuosien varrella, aikajärjestyksessä vanhimmasta tapahtumasta uusimpaan:

  • Twitter vaihtaa tähtisuosikoinnin trendikkääseen ”tykkäykseen”, kuten muissakin somepalveluissa (2015).
  • Twitter vaihtaa aikajärjestyksellisen aikajanan algotimipohjaiseen näkymään, johon nostetaan myös niitä päivityksiä, joita ei sillä hetkellä tapahdu (2016).

Minun kirjoissani alamäki alkoi jo näistä kahdesta muutoksesta, sillä Twitter oli yht’äkkiä samanlainen ”trendipalvelu” kuin kaikki muutkin. Pinnalle nostettiin vain reagoiduimpia päivityksiä ja sittemmin vain niitä negatiivisimpia päivityksiä. Lisäksi Twitter alkoi nostamaan alkuperäisiä tweettejä pintaan, joihin kuka tahansa on vastannut, myös henkilöiltä joita ei itse seuraa.

Näiden muutosten myötä Twitteriin tuli vaikka mitä Fleet-ominaisuuksia, joita ei kukaan käyttänyt. Ominaisuudet lakkautettiin vähiin ääniin, mutta ne aiheuttivat jotenkin ristiriitaisia fiiliksiä palvelun tulevaisuudesta.

Mutta varsinainen shitshow alkoi huhtikuun alussa 2022.

Näitä tuntuu absurdilta kirjoittaa, mutta kaikki tämä todella tapahtui. Voit lukea koko sotkun yksityiskohtaiselta aikajanalta The Vergestä viimeiseltä sivulta eteenpäin, joten en merkkaa lähdemateriaalia erikseen.

Mastodonin pääkehittäjän kommentti (sittemmin poistettuun) sääntöön, joka esti muiden sosiaalisten medioiden linkkaamisen Twitteriin. Katso alkuperäinen tweetti tästä.

Twitter-kaaoksen aikajana tiivistettynä

Huhtikuun alussa Miljardööri Elon Musk ostaa 9.2 prosenttia Twtitterin osakkeista ja valittaa sananvapaudesta. Elon Muskista tulee samalla Twitterin suurin osakkeenomistaja.

Elon Musk heittää ostotarjouksen Twitteristä, jonka Twitter lopulta hyväksyy.

Kevään aikana Musk kuitenkin päättääkin vetäytyä kaupasta, koska tajuaa että on tyhmää ostaa firma jota kaikki vihaavat. Twitter suivaantuu ja haastaa Muskin oikeuteen. Musk tietää häviävänsä oikeustaistelun, joten kaupat solmitaan lokakuun lopulla ja Muskista tulee Twitterin pääomistaja.

Elon Musk kehittää maksullisia ominaisuuksia, kuten 8 dollaria maksavan sinisen varmennusmerkin, jonka kuka tahansa voi ostaa. Tämän myötä Twitter täyttyy varmennetuista parodiatileistä. Insuliinifirma tweettaa, että insuliini on nyt ilmaista. Coca Cola tweettaa että kokaiini on taas osa kokiksen ainesosia. Chiquita tweettaa, että on kaapannut vallan Brasilian hallitukselta. Nintendo tweettaa erittäin hyvin toteutetun kuvan Mariosta, joka näyttää keskisormea, ja niin edelleen. Osa parodiatileistä on tehty sen verran hyvin, että se vaikuttaa pörssiosakkeisiin laskevasti. Twitter on kaaoksessa.

Koska maksullinen Twitter-varmennusmerkki ei mene putkeen, Muskin Twitter kehittää nopeana laastarina päälle uuden ”virallisen” varmennusmerkin vanhan rinnalle. Nyt varmennusmerkkejä on kolmea erilaista, ”legacy”, ”ostettu” ja ”virallinen”. Ei yhtään sekavaa?

Kuka tästä ottaa enää tolkkua?

Musk antaa samantien potkut tuhansille. Lähemmäs 10 000 työntekijää saa kenkää. Potkuilta eivät säästy muut johtajat, insinöörit, saavutettavuustiimi, ihmisoikeustiimi tai edes moderointitiimi. Koska kukaan ei enää moderoi Twitteriä, ihmiset postaavat laittomuuksia, elokuvia, huumeidenkäyttöä ja aikusiviihdettä ilman seurauksia.

Kaikki Muskia esittävät tai pilkkaavat saavat bannit Twitteristä automaattisesti. Komedia ei olekaan laillista, kuten Musk itse tweettasi vielä jokunen viikko sitten? Ei nähtävästi ainakaan Muskiin kohdistuva huumori. Suomi-Twitterissä hyvä esimerkki on Saanan tilillä:

Sittemmin Saana saa tilinsä takaisin, koska ”pysyvät jäädytykset” eivät olekaan pysyviä. Nimittäin myös Trump ja muut Twitteristä bannit saaneet saavat tilinsä takaisin. Trump ei ole silti ole kiinnostunut palaamaan, koska hänellä on oma suljettu somensa Truth Social.

Elon Musk pitää puheen työntekijöilleen, jossa kertoo että kaikkien on annettava 200% työpanos tai saavat potkut. Seuraa lisää laittomia irtisanomisia, lisää oikeuskanteita Twitteriä vastaan.

Twitter päättää kehittää siniset merkit ihmisille, kultaiset yrityksille ja harmaat hallitukselle. Siis edellisten merkkien lisäksi. Never stop the madness.

Kaaos badgejen suhteen jatkuu.

Twitter bannaa kaikki kritiikkiä kirjoittavat journalistit. Lehdistönvapaus on kuollut?

Elon Musk tweettaa Antivaxx- ja äärioikeistopropagandaa jatkuvalla syötöllä, muun kummallisen trollailun ja vitsailun ohella. Kukaan ei voi hiljentää Twitterin omistajaa. Kaiken huippu on tweetti, joka loukkaa samalla kertaa vähemmistöjä ja on äärimmäisen anti-COVID. Tweettihän kuuluu: ”My pronouns are Prosecute/Fauci”. Tämän jatkokeskusteluna Musk lyttää pronominit ja vähemmistöt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi.

Twitter luo uuden säännön, jonka mukaan mitään muita somepalveluja ei saa mainostaa. Twitter lisää enemmän turhia ominaisuuksia, kuten tweetin katselukerrat vastaa-kuvakkeen tilalle. Käyttöliittymällisesti kaikki muutokset ovat olleet katastrofeja.

Aivan uusimpana Twitterin 400 miljoonan käyttäjän data varastetaan ja pistetään myyntiin nettiin. Aiheesta uutisoi moni Iltistä ja Tiviä myöten. Twitterin uhkaillaan saavan jopa satojen miljoonien sakot GDPR-rikkomuksesta, mikäli se ei osta tietoja takaisin. Ei mikään ihme, kun palvelu alkaa olla reikäjuusto tekniikaltaan.

Tämän seurauksena julkkisten kuten Piers Morganin tili hakkeroidaan.

Twitter on pilalla. Se Twitteristä. Mutta mites se Mastodon?

Olen kirjoittanut Mastodonista kaksi opasmaista tekstiä, ensimmäisen lokakuun lopulla otsikolla Mastodon – sosiaalinen verkosto, jossa dataasi ei myydä eteenpäin ja toisen marraskuussa otsikolla Näin aloitat Mastodonin käytön – Mihin rekisteröityä, ketä seurata?. Mutta en ole vielä vastannut varsinaisesti kysymyksiin ”miksi?” ja ”millainen se Mastodon on?”.

Sanomattakin jo selvää, että Mastodon korvasi itselleni Twitterin käytön. Käytän sitä samoihin asioihin kuin Twitteriä aikoinaan, eli viihtymiseen, keskusteluun, uutisten lukemiseen ja randomiin pläräilyyn. Se on nopeatempoinen some. Tällä kertaa kuitenkin minun someni, ilman rikkaita trolleja tai öyhöttäjiä.

Norsulassa Twitterin omituinen tilanne on herättänyt paljon vitsailua. Twitteriä kommentoidaan välillä niin paljon, että joku voi siihen väsähtää, mutta suodattimilla voi myös rajata aiheita, jotka eivät kiinnosta itseä. Viime päivinä yhteishupia syntyi erehdyksestä, joka sai alkunsa, kun Twitter esti ”Join Mastodon” (joinmastodon.org) -osoitteen. Eräs toimittaja päätyi monen erehdyksen summana kertomaan, että Twitter oli blokannut Mastodonin perustaja John Mastodonin.

Syötteeseen virtasi -vitsejä ja meemejä John Mastodonista mastodontin hahmossa, Keanu Reevesin tulkitsemana seikkailijana, historiallisissa valokuvissa muka rakentamassa varhaista mastodonia. 

So long Tirppa, mä lähden Norsulaan

John Mastodon oli ensimmäisiä superviraaleja meemejä, jotka levisivät Mastodonista laajalle sen ulkopuolelle. Meme game oli vahvana ja päivityksiä oli ratkiriemukasta seurata.

Olen parissa kuukaudessa kasannut Mastodoniin ison määrän seurattavia. Noin kolmen tuhannen seurattavan joukossa on samankaltaista väkeä kuin mitä Twitterissäkin seurasin. Noin kolmasosa eli tuhatkunta seuraamistani ihmisistä on suomalaisia. Koska Mastodonissa listat eivät ole julkisia, olen kasannut julkista suomalaisten listaa nettiin osoitteeseen mementomori.social/suomalaiset-mastodon-kayttajat.

Mastodonissa parasta on oikeastaan kaikki se mikä Twitteristä puuttuu. Seuraavana avaan hieman Mastodonin ominaisuuksia.

Avoin lähdekoodi ja tietoturva

Koska Mastodon on avointa lähdekoodia, sen ongelmakohdat tulevat välittömästi näkyviin. Sadat kehittäjät ovat tekemässä alustasta itselleen ja muille parempaa paikkaa. Toisin kuin Twitterissä, josta et todella tiedä mitä tapahtuu. Tuskin tietää enää Elon Muskikaan.

Mastodonin tietoturvasta voit lukea lisää Mastodonin Security specistä. Tietoturvaraportit kannattaa lähettää osoitteeseen hello@joinmastodon.org. Bugeja ja kehitysideoita kannattaa laittaa suoraan GitHubiin.

Käyttöliittymän nopeus, laitteella kuin laitteella

Mastodon on rakennettu sen verran hyvin, että se toimii parhaiten selaimella. Myös mobiiliversio on kaikita käytettävin selainapplikaatiolla, vaikka sovelluksia löytyykin laidasta laitaan ja listattujen sovellusten lisäksi on myös kosolti muita jatkokehityksessä (esimerkiksi Moshidon vaikuttaa lupaavalta).

On mukavaa, että sivusto toimii nopeasti. Mastodonin käyttäminen on niin lennokasta, että minuutissa ehtii boostata montaa päivitystä ja heittää monta kommenttia. Kokeilepas huviksesi joskus Twitterin selainversiota mobiiliselaimellasi. Voin kertoa, että ei ole ihan yhtä suorituskykyinen.

Ilmoitusten monipuolisuus ja tarkkuus

Twitter näyttää ilmoitukset ”20+”, jos niitä on enemmän. Välilehdissä on vain ”Kaikki” ja maininnat, mutta ilmoitukset näyttävät silti epämääräisen ”20+”. Mastodonissa ilmoitukset näkyy tarkkaan, eli 85 on 85 eikä ”20+”. Pidän myös siitä, että välilehdeltä voi valita Kaikki, vain maininnat, vain suosikoinnit, vain jaot, vain kyselyt, vain tilatut ilmoitukset ja vain seurantailmoitukset:

Anti-toksiset ja anti-algoritmiset toiminnallisuudet

Avoin tekstihaku ei toimi, tarkoituksella. Näin sitä ei voi käyttää mihinkään pahaan, esimerkiksi vähemmistöjen viestien etsimiseen tai oman vihapuheagendansa levittämiseen.

”Lainaustoimnnallisuutta” (Twitterin Quote Tweet) ei ole olemassa tarkoituksella, jotta sitä ei voi käyttää toksisiin tarkoitusperiin. Tästä käydään tosin kiivasta keskustelua GitHub-issuessa, josko jokin tämän kaltainen toiminnallisuus rakennettaisiin tulevaisuudessa.

Todella moni Mastodonin toimintaperiaate pohjaa ajatukseen olla ”kaikkea muuta kuin Twitter”. Esimerkiksi jakojen ja tähtien määrät ovat tarkoituksella pieniä ja himmeällä ja näkyvät vasta kun yksitätisen päivityksen avaa auki. Virtanäkymissä päivitysten ”reaktioiden” määriä ei näy ollenkaan ja kommentoiduissakin näkyy ”1+”, jotta postaukset olisivat samalla viivalla keskenään:

Postauksen laittaminen suosikiksi ei tee mitään ihmeellistä, se vain lähettää käyttäjälle viestin, että hänen päivitykseensä on reagoitu. Suosikkien mukaan päivityksiä ei nosteta virrassa mitenkään, sillä algoritmeja ei ole.

Tällaisista ihmistä ajattelevista ominaisuuksista tulee hyvä mieli. On mukava oivaltaa, että minua ei ohjailla mihinkään suuntaan.

Selaa-toiminto (englanniksi Explore)

Tässä näkymässä näkyvät suosituimmat, ns. ”pinnalla” olevat jutut. Kyseessä ei ole algoritmi vaan näkymä, joka listaa yksinkertaisesti jaetuimmat ja suosikoiduimmat päivitykset, uutiset ja käyttäjät.

Selaa-näkymästä on kätevä katsoa viime aikojen suosituimpia päivityksiä.

Muokkaustoiminto

Mastodonissa päivityksiään voi muokata. Itseäni pakkomielteisenä kirjoittajaluonteena häiritsee typot jonkin verran, joten on mukava pystyä korjaamaan niitä. Muokkaustoiminto on myös mahdollistanut esimerkiksi tällaisten päivitysten tekemisen, joita voi muokkailla jälkeenpäin (tähän päivitykseen olen lisännyt uusia käyttäjiä varten suomalaisia paikkoja, joihin luoda tunnus):

Muokkaukset näkyvät kaikille päivitystä jakaneille, suosikoinneille tai niihin kommentoineille ja siitä tulee heille erillinen ilmoitus:

Merkit eivät lopu kesken

Twitterinkin sen tajusi tuplatessaan vuonna 2018 alkuperäiset 140 merkkiä 280 merkkiin. Mastodon on vielä tuplannut tämän, eli oletus on 500. Omalla palvelimellani olen nostanut merkkirajoituksen 9000 merkkiin, koska en jaksa miettiä milloin viesti on riittävän mittainen. Kirjoitan sekä pitkiä että lyhyitä päivityksiä. Pisimmät ovat jo ison bloggauksen mittaisia, mutta mitä sitten? Minun someni, minun vapauteni.

Esimerkiksi tämä päivitykseni on 5228 merkkiä pitkä.

Universaalius federoinnin avulla

Ehkä hienointa Mastodonissa ja koko Fediversumissa on sen hajautus. Suomeksi ja lyhyesti tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole yksi taho jonka omistaa vaikkapa jokin muuan mulkvisti miljardööri, vaan kuka tahansa voi omistaa oman palvelimen, jolla jakaa sisältöä. Olen avannut tätä edellisissä kirjoituksissani kosolti, mutta ”ominaisuutta” eli koko homman syvintä olemusta on vielä kerran pakko alleviivata. Ylläpidän omaa somepalvelinta muiden yli kymmenen tuhannen palvelimen joukossa. Kaikki nämä palvelimet keskustelevat keskenään ja palvelin- ja käyttäjäkunta kasvaa eksponentiaalisesti tätä kirjoittaessani. Mastodon Usercount-profiilin mukaan tällä hetkellä käyttäjiä on tällä hetkellä 8 853 026.

Myös tämä blogini on osa Fediversumia ja sen ”profiilia” eli päivityksiä voi selata Mastodonista, Pleromasta tai minkä tahansa hajautetun alustan kautta samaan tapaan kuin selaamalla tätä verkkosivustoa. Myös TÄMÄ teksti on samalla päivitys Fediversumissa! Kyllä, juuri tämä jota nyt luet. On aika siisti ajatus, että jokaista kirjoitusta voi jakaa ja kommentoida suoraan muilla alustoilla. Blogillani on siis myös seuraajia! Aika mahdottoman siistiä!

Tehokkaat sisältövaroitukset ja monipuoliset suodattimet

Twitterissä ei ole sisältövaroituksia ollenkaan. Ja tuskin tuleekaan. Mastodonissa voit kirjoittaa sisältövaroituksen suoraan päivitykseesi, jolloin se menee kokonaan piiloon, ellei käyttäjä ole erikseen päättänyt nähdä kaiken asetuksista. Sisältövaroituksella varustettuja tekstejä ja kuvia ei näe suoraan, jolloin ne eivät myöskään triggeröi.

Taas on ihanasti mietitty käyttäjää! Yhteisössä myös innokkaasti rohkaistaan sisältövaroitusten käyttöön. Joskus homma menee vähän överiksi, sillä jotkut käyttävät sisältövaroituksia oikeastaan kaikkeen ”varmuuden vuoksi”. Esimerkiksi minusta on hieman tylsää, että sisältövaroituksia käytetään mm. hedelmistä sen takia että jotkut eivät voi syödä niitä, mutta tavallaan ymmärrän. Onneksi on vaihtoehtoja.

Asetusten suodattimet ovat todella monipuoliset! On mukavaa, että voin itse päättää mitä piilotetaan näkyvistä – toisin kuin Twitterissä, joka merkkailee arvelluttavaksi myös sellaiset päivitykset jotka eivät niitä ole.

Suodattimissa parasta on, että voin päättää ja säätää itse:

  • Mistä piilotetaan
  • Piilotetaanko kokonaan vai lisätäänkö vain varoitus, josta avataan
  • Millä sanoilla tai sanayhdistelmillä piilotetaan
  • Mille ajalle piilotetaan (puolesta tunnista viikkoon), kätevä esim. joidenkin tapahtumien aikana suodattaa kaikki siihen liittyvä pois

Keskustelujen mutetus

Joskus käy niin, että keskustelu lähtee laukalle ja jäät riippakivenä mukana keskusteluun, vaikka et ole vastannut viesteihin enää hetkeen. Mastodonissa tällaisen yksittäisen keskustelun voi hiljentää niin, että vaikka ihmiset jatkavat jutustelua tägäten sinut, et saa enää ilmoituksia uusista vastauksista. Tätä ominaisuutta jäin monesti kaipaamaan Twitterissä.

Mukautetut hymiöt

On aika kivaa, kun voi ilmaista itseään Slackista ja Discordista tuttuun tapaan itselle hyvältä tuntuvilla emojeilla. Ylläpitäjänä voin lisätä vaikka kaikki haluamani hymiöt, mitä netistä löydän.

Monipuoliset käyttötavat – Tee Mastodonista omanlaisesi, etenkin jos olet koodari

Koska Mastodon on avointa lähdekoodia ja sen koodi löytyy GitHubista, sen kehittämiseen voi osallistua kuka tahansa innokas koodari. Mastodonille löytyy läjäpäin erilaisia sovelluksia ja työkaluja.

Olen itse tähän mennessä lähettänyt yhden korjauksen, joka on otettu mukaan Mastodonin coreen, mutta tarkoitus on auttaa lisääkin kehittämisessä jos vain pystyn. Muuten koodailen lähinnä listojen muodossa. Päivittyvä työkalujen lista löytyy tästä ja suomalaisten seuraajien lista täältä.

Ei-käytössä olevista ominaisuuksista olen itse ottanut käyttöön mm. isommat linkkien esikatselut sekä ”omistaja”-badgen profiiliin. Näistä ominaisuuksista käydään vielä koodareiden ja käyttöliittymäsuunnittelijoiden kanssa keskustelua täällä ja täällä.

Mastodonin toiminnallisuuksia kehitetään koko ajan käyttäjän ehdoilla. Se on ehkä hienointa ikinä. Vaikka et olisi koodari, Mastodonista saa silti itselleen mieluisen tuunaamalla asetuksia. Asetuksista löytyy muunmuassa täppä, jolla käyttöliittymästä saa suoraan ”tweetdeckmäisen”.

Virallinen kuva palstanäkymästä Mastodonin ohjesivulta.

Kun on nähnyt valon, ei enää jaksa Twitteriä

Poistettuani kaikki Twitter-seurattavani, ei ole enää sitäkään vähää hinkua käyttää Twitteriä. Lintu on kuollut.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole ”käännyttää” tai houkutella ketään Twitteristä Mastodoniin. Itse asiassa asenteeni on täysin sama kuin Facebookista lähdettyäni – on ihan kiva, että kaikki eivät koskaan tulekaan Mastodoniin. Mutta jos kuitenkin haluat liittyä ja löytää tutut visertäjät Mastodonista, suosittelen Movetodon-työkalun käyttämistä.

Suomalaisista vakiokasvoista, joita seurasin on muutama sata jo Mastodonin puolella. Seuraan tällä hetkellä Mastodonissa reilua kolmea tuhatta ihmistä, eli suunnilleen samaa määrää mitä seurasin Twitterissä. Se riittää minulle. Seuraajiakin minulle on jostain siunaantunut vähän päälle 2100 parissa kuukaudessa.

Jatkan ihmisten seuraamista Mastodonissa. Siellä seurailulla on isompi merkitys, sillä päivityksiä ei nosta robotti näkyviin minnekään. Hetkessä eläminen on kuitenkin mahtavaa. Algoritmien puuttumisten myötä olen saanut rutkasti enemmän reaktioita lähettämiini viesteihin muutenkin, mikä on hassun odottamatonta. Tuudittaudumme liikaa digitaaliseen holhoamiseen. Mastodonissa valta on minulla.

Moikkaillaan Mastodonissa! Tilini löytyy osoitteesta mementomori.social/@rolle. Seurailemisiin!

@rolle@mementomori.social

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

  1. Janne

    Viimeinen naula Twitterin arkkuun oli, kun tappoivat kolmansien osapuolien sovellukset https://www.theverge.com/2023/1/19/23562947/twitter-third-party-client-tweetbot-twitterific-ban-rules – Käytin vuosikausia Tweetbot:a ja nyt näyttää siltä, että näitä ei tarvitse enää käyttää. No onneksi on Mastodon ja Tapbot on värkkäämässä sille Ivory nimistä sovellusta.

  2. Rolle

    Jep, huomasin. Olen viihtynyt Mastodonissa todella hyvin.

  3. Mastodon, Bluesky, X, Threads ja Nostr - Mikroblogien tulevaisuus

    […] 2022 kaupat sinetöitiin ja Twitter Inc lakkasi kokonaan olemasta. Tilalle syntyi X Corp. Kirjoitin Twitterin tuhosta ja Mastodonista laajemmin viime vuonna ja ennustin palvelimen muuttumista hiljalleen huonommaksi ja […]

  4. Oikeassa olemisen kirous - Rollemaa

    […] 2022 kirjoitin ”Twitterin tuhosta” ja sain satapäisen öyhöjoukon kimppuuni. Arvioni kyseisen somen asiaintilasta ei mennyt […]