Näin aloitat Mastodonin käytön – Mihin rekisteröityä, ketä seurata?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 2 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 34-vuotias.

Lokakuinen Mastodon-pikaoppaani sai valtaisan suosion ja olen sen myötä saanut rutkasti jatkokysymyksiä Mastodonin käyttöön. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on vastata näihin kysymyksiin, joita kysyin vielä erikseen Twitterin ja Mastodonin puolella.

TL;DR; (Too long, didn’t read): Jos et jaksa lukea tai et ole kiinnostunut yksityiskohdista, luo tili Mastodoniin (mas.to) tästä.

Lue myös Aamulehden juttu, johon minua haastateltiin: Onko tässä ongelmissa rypevän Twitterin korvaaja? Sovellusta hallitsevat käyttäjät, sitä ei voi myydä, eikä siinä ole mainoksia tai algoritmeja

Sisällysluettelo

Näihin voi myös linkata. Huom. täydentelen sisältöä aina tarpeen vaatiessa ajan mittaan.

  1. Mikä on Mastodon ja kuinka se toimii?
  2. Mikä on instanssi ja kuka sitä ylläpitää?
  3. Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?
    1. Lista suositeltavista instansseista
    2. Miten voin vaihtaa instanssista toiseen?
  4. Miten luon tunnuksen Mastodoniin?
  5. Mistä ja miten löydän seurattavia?
    1. Suositeltavat käyttäjätilit seurattavaksi

Mikä on Mastodon ja kuinka se toimii?

Mastodon on vuonna 2016 perustettu ilmainen avoimen lähdekoodin hajautettu somepalvelu. Mastodonin käyttöliittymä on selvästi saanut inspiraatiota Twitteristä, Tumblrista ja edesmenneestä Jaikusta.

Mastodonia kehittävät sadat kehittäjät (mukaanlukien minä), sillä sen lähdekoodi on vapaasti katseltavissa ja sen voi asentaa verkkotunnuksensa kuka tahansa osaava taho. Tämän vuoksi se on koko ajan ajan tasalla, tietoturvallinen ja vakaa, sillä sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin käyttäjien ehdoilla. Mastodonissa on parhaiten mietitty käyttöliittymä mitä olen somealustoissa aiemmin nähnyt. Ja olen elänyt läpi web 2.0:n kauden aina MySpacesta Facebookiin.

Mutta jos Mastodon on softa, eikä yksittäinen palvelu tai verkkosivu kuten Twitter, kuinka käytän sitä? Mastodon toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi sähköposti: Voit rekisteröidä tilin mille osoitteelle tahansa, mutta voit silti lähettää viestejä muiden osoitteisiin.

Tai kotisivut, jotka ovat asennettuna domainiin josta voit päivittää sisältöä niin että kaikki näkevät sen. Huono vertaus siksi koska nettisivut eivät ole some, mutta sait ehkä kopin ajatuksesta? Jokainen Mastodon-palvelin on yhteydessä toisiinsa, eli olet osa isoa verkkoa, aivan kuten Internetissä muutenkin! Katso Mastodonin esittelyvideo YouTubesta tai lue aikaisempi kirjoitukseni, jos haluat tietää lisää.

Mikä on instanssi ja kuka sitä ylläpitää?

Mastodon-palvelinta sanotaan ”instanssiksi”. Jos käytetään vielä sähköpostimetaforaa, se on kuin sähköpostitarjoajasi, paitsi instansseja on huomattavasti enemmän, tämän kirjoittamishetkellä 5781 ja lisää syntyy koko ajan.

Instansseja pyörittää yleensä yksittäinen henkilö, tiimi henkilöitä, organisaatio, oppilaitos tai yritys. Instanssien toiminta rahoitetaan yleensä omakustanteisesti tai joukkorahoituksella. Esimerkiksi suomalaista Mastodontti.fi instanssia pyörittää Jonne Arjoranta, joka on digitaalisen kulttuurin tutkija Jyväskylän Yliopistossa. Joistakin ylläpitäjästä löytyy enemmän tietoa, toisista vähän vähemmän. On sinusta kiinni keneen luotat.

Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?

Instanssin valinnalla jonkin verran väliä, koska palvelimet vaihtelevat säännöiltään, suorituskyvyltään, Mastodon-versioltaan ja käyttäjäkunnaltaan. Kuvittele vähän kuin sähköpostimaailman Gmail vs. Yahoo vs. Protonmail, mutta pienemmässä mittakaavassa. Loppupeleissä ei ole väliä, jos ei ole sinulle väliä, koska on sinusta kiinni minkä tarjoajan valitset. Pähkinänkuoressa päivityksesi ovat enemmän turvassa kuin perinteisissä sosiaalisissa medioissa.

Lista suositeltavista instansseista

Katso suomalaiset instanssit tästä:

Monet suositut Mastodon-instanssit ovat menneet kiinni, koska suosio on ollut liian valtaisaa ja serverit ovat ylikuormittuneet käyttäjistä. Tähän olen kasannut listan suositeltavista instansseista, joihin pääsee rekisteröitymään.

Pyrin pitämään listan ajan tasalla, jos suinkin mahdollista. Isot instanssit kuten mastodon.social, mastodon.online, mstdn.social, ja front-end.social ovat toistaiseksi sulkeneet rekisteröitymisen uusilta käyttäjiltä. Alla muita tämän hetken suositeltavimpia instansseja.

Jos uusimmat ominaisuudet ja kattava sisältö kiinnostaa, kannattaa valita sellainen, jossa on uusin versionumero ja enemmän käyttäjiä. Nämä ovat päässeet minun laaduntarkkailuni läpi. Lisää palvelimia voi selata osoitteista joinmastodon.org/servers ja mastodon.help/instances. (Huom. Oheinen taulukko toimii vähän nihkeästi mobiilissa, mutta sitä voi rullata vaakatasossa)

Instanssin osoiteKuvausYlläpitoPerustettuKäyttäjämääräVersioKeskeiset säännöt
mas.toKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.@trumpet, ylläpitäjä masto.host yrityksen taustalla03/201988 000+v4.0.2Ei rasismia, seksismiä, NSFW-sisältöä.
Katso kaikki säännöt
masto.aiKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.@stux, hollantilaisen Stuxhost.com yrityksen perustaja, myös 65 000+ käyttäjän mstdn.social ylläpitäjä.11/20225000+v4.0.2Ei laittomuuksia, spämmiä eikä mainostusta.
Katso kaikki säännöt
mastodon.worldKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.Hollantilainen tietokantainsinööri Ruud Schilders.08/202125200+v4.0.2Ei laittomuuksia, vihapuhetta, jne.
Katso kaikki säännöt
mastodon.lolAntifasisteille, LBTQ+-yhteisön edustajille, hakkereille ja vastaaville suunnattu Mastodon-instanssi.@nathan06/202040 900+v4.0.2Ei vihapuhetta, alentavaa kielenkäyttöä, gorea, kerjuuta, jne.
Katso kaikki säännöt
metalhead.clubRaskasta musiikkia kuunteleville ja raskaan musiikin artisteille suunnattu Mastodon-instanssi, jonne kaikki ovat tervetulleita.@thomas, hevimies Saksasta.06/20173800+v4.0.2Ei poliittisia ääripäitä, ei aikuisviihdettä.
Katso kaikki säännöt
toot.communityKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.Jorijn Schrijvershof, kolmekymppinen tietotekniikan insinööri Hollannista.11/202216 000+v4.0.2Ei häirintää, väkivaltaa, laittomuuksia tai misinformaatiota.
Katso kaikki säännöt
mastodon.mit.eduCambridgen teknillisen yliopiston (MIT) kaikille avoin Mastodon-instanssi.Yhdysvaltojen Massachusetts Institute of Technology eli MIT.05/2017600+v4.0.2Ei mainostusta, ei seksismiä, rasismia tai Yhdysvalloissa laittomia asioita.
Katso kaikki säännöt
libretooth.grKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.LibreOps-tiimi, eli joukko avoimen webin hakkereita.11/20181900+v4.0.2Ei spämmiä eikä toksista sisältöä.
Katso kaikki säännöt
techhub.socialTeknisille ihmisille suunnattu Mastodon-instanssi, mutta kaikki ovat tervetulleita.Kanadalainen teknologiajohtaja, ohjelmistokehittäjä Nicolas Dextraze yrityksestä Adaptech Group.12/202020 400+v4.0.2Ei häirintää, väkivaltaa, laittomuuksia tai misinformaatiota.
Katso kaikki säännöt
social.linux.pizzaGNU+Linuxista ja tekniikasta kiinnostuneille suunnattu Mastodon-instanssi, mutta ei rajattu. Kaikki ovat tervetulleita.Linux-nörtti Jonathan Sélea06/20189580+v4.0.2Ei mainoksia tai väkivaltaa.
Katso kaikki säännöt
mindly.socialYstävällinen, positiivisuuteen keskittyvä kaikille avoin Mastodon instanssi.Tietokonenörtti KuJoe.04/202216200+v4.0.2Ei laittomuuksia. Ei yrityksiä tai organisaatioita.
Katso kaikki säännöt

Miten voin vaihtaa instanssista toiseen?

Tuliko valittua vääränlainen instanssi? Tai haluatko vaihtaa muuten vain? Tässä ohjeet. Huomaathan, että postauksiasi/tuuttauksiasi ei voi siirtää (lue lisää täältä)! Eli vain seuraajat ja seurattavat siirtyvät.

  1. Mene vanhan instanssisi asetuksiin kohtaan Import & Export ja sen alta Data export. Paina Request your archive-nappia. Kun saat arkiston, pura se johonkin kansioon.
  2. Tee tili uudelle instanssille
  3. Uudella instanssilla: Account -> Moving FROM another account
  4. Syötä sinne vanhan instanssisi handle esim. nimimerkki@palvelin.fi
  5. Mene vanhalle instanssille: Account -> Moving TO another account
  6. Syötä sinne uuden instanssin handle esim. nimimerkki@uusi.fi ja lähetä
  7. Mene uudelle instanssille kohtaan Import & Export valitse sen alta Import ja alaspudotusvalinnasta Following list. Tämän jälkeen valitse ykköskohdasta purkamastasi arkistosta following_accounts.csv ja paina Upload-nappia.

Seuraajat ja seurattavat siirtyvät uudelle instanssille muutamassa minuutissa, riippuen ruuhkasta. Onnea! Olet nyt muuttanut ja vanha käyttäjätilisi ohjaa ihmiset uuteen tästä eteenpäin.

Miten luon tunnuksen Mastodoniin?

  1. Valitse Mastodon-instanssi (Katso tässä kohtaa: Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?)
  2. Mene rekisteröimissivulle tai paina Create account -nappia
  3. Vahvista tunnuksesi
  4. Aloita käyttäminen

Tämä onnistuu myös Mastodon-puhelinsovelluksella, mutta suosittelen kuitenkin tekemään tunnarin selaimella menemällä instanssisi osoitteeseen. Se on toimintavarmempaa. Tämän jälkeen voit asentaa sovelluksen tai käyttää selainta sisäänkirjautumiseen.

Alussa Mastodonisi näyttää aika tyhjältä, koska seurannassa ei ole ketään. Seuraavaksi kannattaa siis etsiä seurattavaa.

Mistä ja miten löydän seurattavia?

Kun kaikki alkaa alusta, on alussa vähän tympeää. Seurattavien löytämiseen on kuitenkin monta kätevää tapaa.

Koodaamani suomalaisten käyttäjien lista.
  1. Aloittamista helpottaakseni, olen kasannut suomalaisten Mastodon-käyttäjien listan. Voit seurata käyttäjiä joko yksitellen tai massana.
  2. Hae seurattavat Twitteristä. Jos olet siirtymässä Mastodoniin Twitteristä, kannattaa ensin käyttää työkalua nimeltään Movetodon. Toinen vastaava työkalu on Debirdify. Näillä voit seurata yksitellen tai massana kaikkia niitä seuraajiasi/seurattaviasi, jotka ovat siirtyneet Twitteristä Mastodoniin.
  3. Selaa hashtageja. Laita instanssisi hakuun esim. #esittely. Sen alta löytyy näppärästi suomalaista seurattavaa.
  4. Käytä Federated-virtaa, josta näet kaikki instanssisi tuntemat päivitykset. Virta voi olla vilkas varsinkin isoilla instansseila.
  5. Laita FediFollows seurantaan. FediFollows ehdottaa hyvää seurattavaa.
  6. Ole aktiivinen ja käytä hashtageja. Näin postauksesi näkyvät kaikkialle ja saat seuraajia ja sitä kautta seurattavaa.
  7. Hae seurattavien csv-listoja Trunkista ja tuo ne käyttäjäprofiiliisi (Settings > Import and export > Import > Following list, Merge).
  8. Käytä alla olevaa listaa.

Tähän väliin on sanottava, että seuraaminen muiden instanssien kautta voi olla alkuun kinkkistä. Voit seurata oletuksena toista vain omasta instanssistasi. Tämä on tekninen rajoite, koska tietenkään sinulla ei ole kaikissa instansseissa tiliä, joilta seurata, eikä toinen instanssi voi haistella mistä sinä tulet.

Esimerkiksi, jos sinulla ei ole Mastodontti.fi-tunnusta ja menet silti Mastodontti.fi #esittely-hashtagin sivulle ja haluaisit seurata jotakuta ja päädyt profiiliin, joka ei ole sinun instanssisi, eipä Seuraa/Follow-nappi toimikaan suoraan. Muilta instansseilta seuraamiseen kannattaa ladata Graze-lisäosa Chromelle tai Firefoxille. Jos et halua käyttää lisäosaa, joudut käyttämään ponnahdusikkunaa. Ponnahdusikkunasta aukeaa onneksi selkeät ohjeet mitä pitää tehdä, eli laittaa oman profiilisi tunnus kenttään. Toinen tapa on (tietokoneella) kopioida seurattavan profiilin koko osoite talteen ja liittää se omassa instanssissaan hakukenttään, jolloin päsee klikkaamalla seuraamaan.

Nyt kun tiedät miten seurataan, voit alkaa seuraamaan käyttäjätilejä.

Suositeltavat käyttäjätilit seurattavaksi

Olen kasannut Mastodonissa listaa suomalaisista erityisesti Twitteristä tuttuja seurattavia löydät tästä ketjusta. Kaikki itsestään ilmoittaneet suomalaiset löydät täältä.

Mutta tässä nyt alkuun muutama mainittava hahmo vielä tänne blogin puolelle (Huom. Oheinen taulukko toimii vähän nihkeästi mobiilissa, mutta sitä voi rullata vaakatasossa):

KäyttäjänimiMiksi seurata?
@rolle@mementomori.socialNo, minähän se. Miksi suosittelen itseäni? Varmaan siksi, kun en keksinyt muutakaan tähän ensimmäiseksi. Noloa. Saa seurata, mutta pakko ei ole.
@mikko@photog.socialMikko J. Lehtonen on suomalainen kirjailija ja Twitteristä ”hippinä” (Yrtithepreaa) tuttu. Kannattaa seurata. Miksi? No siksi.
@laukanhenkka@mastodonsuomi.fiHenkka Laukka on Twitteristä tuttu oululainen radiojuontaja. Aktiivinen ja hyvät jutut.
@husku@eliitin-some.fiMikko on Mastodonin paras shitpostaaja. Tili on vissiin lukon takana, mutta kannattaa ainakin yrittää seurata.
@stephenfry@mastodonapp.ukNäyttelijä Stephen Fry poisti lähes 13 miljoonan seuraajan Twitter-tilinsä ja liittyi Mastodoniin. Jo pelkästään se on hyvä syy seurata Stepheniä.
@gretathunberg@mastodon.nuJep, kaikkien tuntema ilmastoaktivistikin on Mastodonissa.
@kathygriffin@mstdn.socialPalkittu koomikko Kathy Griffin sai kenkää Twitteristä kritisoituaan Elon Muskia. Kannattaa seurata Mastodonin puolella.
@jamesgunn@c.imElokuvaohjaaja, DC:n tuottaja James Gunn. Ei ole vielä päässyt ihan vauhtiin ja päivittää myös Twitteriään, mutta kannattaa ottaa seurantaan.
@Deborahmeaden@toot.communityBritannian Leijonan luolan juontaja, sijoittaja Deborah Meadfen.
@256@mastodon.social”Never obsolete” postaa vanhaa tietotekniikkaa. Ah, älyttömän nostalgista!

Tiedätkö timanttista seurattavaa? Kuuluisiko joku ehdottomasti tälle listalle? Kerro minulle!

Lisääkin on, minulla seurannassa muutama tuhat ja vähän päälle. Oikeastaan melkein sama porukka kasassa kuin Twitterinkin puolella. Ei ihan, mutta melkein.

Loppusanat

Mastodon on tullut jäädäkseen. Muutaman viikon räjähdysmäinen kasvu on hiipumassa, mutta parempi niin. Twitter ei välttämättä mene nurin, mutta seuraamme tilannetta. Parhaimmillaan palvelut toimivat hyvin rinta rinnan.

Elämme jännittäviä aikoja, sillä näköjään vaatii yhden miljonäärin törröilyn, että ihmiset tajuavat avoimen lähdekoodin mahdollistamat hienoudet. Olemme liian tottuneita korporaatioiden, mainosten ja algoritmien ohjaamaan Internetiin, jossa sinä olet tuote. On jo aikakin rikkoa kaavaa ja panostaa vapaaseen nettiin. Ehkä laitan vielä avoimen Instagram-kloonin Pixelfedin pystyyn. Kyllästyttää nimittäin Instagramissa ne algoritmin tarjoilemat turhat reelit, jotka eivät kiinnosta pätkääkään.

Itselläni on jäänyt nyt Twitter kokonaan pois arjesta, sillä Mastodonissa on ollut yksinkertaisesti paljon kiinnostavampaa sisältöä ja olen viihtynyt siellä enemmän. Mastodon on kaikin tavoin parempi kuin Twitter, luonnollisempi ja nopeatempoisempi. Lokakuun 2022 lopulta saakka käyttäjiä on kasvava määrä ja tätä kirjoittaessa kymmenen miljoonan rajapyykki alkaa täyttyä. Nähdään Mastodonissa!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. So long Tirppa, mä lähden Norsulaan | Vita Historica

    […] bloggaus ”Näin aloitat Mastodonin käytön – Mihin rekisteröityä, ketä seurata?” https://www.rollemaa.fi/nain-aloitat-mastodonin-kayton-mihin-rekisteroitya-keta-seurata/ Laukkarisella on myös erinomainen pikaohje: ”Jos et jaksa lukea tai et ole kiinnostunut […]

  2. Blogin päivittämisestä – Piian puhinat

    […] suorittaa. Täältä löytyy vinkkejä suomalaisista instansseista. Täältä löytyy muita ohjeita Mastodonin haltuun ottoon. Mastodonissa kannattaa käyttää hästägejä, niitä pystyy myös seuraamaan, joten omaan […]