Näin aloitat Mastodonin käytön – Mihin rekisteröityä, ketä seurata?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Kiinnostaako saada reaaliaikainen ilmoitus uudesta tekstistä? Liity Rollen tekstit Telegram-ryhmään!

Tottakai!

Lokakuinen Mastodon-pikaoppaani sai valtaisan suosion ja olen sen myötä saanut rutkasti jatkokysymyksiä Mastodonin käyttöön. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on vastata näihin kysymyksiin, joita kysyin vielä erikseen Twitterin ja Mastodonin puolella.

TL;DR; (Too long, didn’t read): Jos et jaksa lukea tai et ole kiinnostunut yksityiskohdista, luo tili Mastodoniin (mastodo.fi) tästä.

Jos et vielä tiedä mikä on Mastodon ja miten se toimii verrattuna tavalliseen sosiaaliseen mediaan, lue aiempi kirjoitukseni: Mastodon – sosiaalinen verkosto, jossa dataasi ei myydä eteenpäin, mutta avaan asiaa tässäkin hieman yksinkertaistettuna vielä uudemman kerran.

Mastodon-ohjeita löytyy suomeksi netistä melko vähän. Tässä muutama linkki:

Sisällysluettelo

Näihin voi myös linkata. Huom. täydentelen sisältöä aina tarpeen vaatiessa ajan mittaan.

 1. Mikä on Mastodon ja kuinka se toimii?
 2. Mikä on instanssi ja kuka sitä ylläpitää?
 3. Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?
  1. Lista suositeltavista instansseista
  2. Miten voin vaihtaa instanssista toiseen?
 4. Miten luon tunnuksen Mastodoniin?
 5. Mistä ja miten löydän seurattavia?
  1. Suositeltavat käyttäjätilit seurattavaksi

Mikä on Mastodon ja kuinka se toimii?

Mastodon on 16. maaliskuuta 2016 perustettu ilmainen avoimen lähdekoodin sosiaalinen ohjelmisto, jonka kuka tahansa voi asentaa palvelimelleen. Mastodonin käyttöliittymä on selvästi saanut inspiraatiota Twitteristä, Tumblrista ja edesmenneestä Jaikusta.

Vaikka Mastodon näyttää Twitteriltä, Mastodon ei ole kuin Twitter, eikä se ole tarkoituskaan. Mastodonia kehittävät sadat kehittäjät (mukaanlukien minä), sillä sen lähdekoodi on vapaasti katseltavissa. Tämän vuoksi se on koko ajan ajan tasalla, tietoturvallinen ja vakaa, sillä sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin käyttäjien ehdoilla. Mastodonissa on parhaiten mietitty käyttöliittymä mitä olen somealustoissa aiemmin nähnyt. Ja olen elänyt läpi web 2.0:n kauden aina MySpacesta Facebookiin.

Mutta jos Mastodon on softa, eikä yksittäinen palvelu tai verkkosivu kuten Twitter, kuinka se toimii? Tämä on ehkä yleisimmin minulta kysytty kysymys. Mastodon toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi sähköposti: Voit rekisteröidä tilin mille osoitteelle tahansa, mutta voit silti lähettää viestejä muiden osoitteisiin. Katso Mastodonin esittelyvideo YouTubesta tai lue aikaisempi kirjoitukseni, jos haluat tietää lisää.

Mikä on instanssi ja kuka sitä ylläpitää?

Mastodon-palvelinta sanotaan ”instanssiksi”. Jos käytetään vielä sähköpostimetaforaa, se on kuin sähköpostitarjoajasi, paitsi instansseja on huomattavasti enemmän, tämän kirjoittamishetkellä 5781 ja lisää syntyy koko ajan.

Instansseja pyörittää yleensä yksittäinen henkilö, tiimi henkilöitä, organisaatio, oppilaitos tai yritys. Instanssien toiminta rahoitetaan yleensä omakustanteisesti tai joukkorahoituksella. Esimerkiksi suomalaista Mastodontti.fi instanssia pyörittää Jonne Arjoranta, joka on digitaalisen kulttuurin tutkija Jyväskylän Yliopistossa. Joistakin ylläpitäjästä löytyy enemmän tietoa, toisista vähän vähemmän. On sinusta kiinni keneen luotat.

Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?

Mastodon instanssin valinnalla on väliä, koska päivitystesi tulevaisuus riippuu instanssin olemassaolosta. Jos instanssi katoaa, sinne meni päivitykset. PItää kuitenkin muistaa, että sama logiikka toimii kaikkien verkkosivujen kanssa, myös Twitterin. Poistuneita verkkosivuja pääsee lukemaan Internet Arkiston välimuistista, jos ne ovat tallentuneet sinne, mutta muuten kaikki netistä katoava katoaa ajallaan.

Instanssin valinnalla on väliä, koska palvelimet vaihtelevat säännöiltään, suorituskyvyltään, Mastodon-versioltaan ja käyttäjäkunnaltaan. Kannattaa siis tutustua omaan instanssiinsa, sen käyttäjäkuntaan, ylläpitoon ja sääntöihin huolellisesti ennen kuin valitset paikan tuuttauksillesi.

Lista suositeltavista instansseista

Monet suositut Mastodon-instanssit ovat menneet kiinni, koska suosio on ollut liian valtaisaa ja serverit ovat ylikuormittuneet käyttäjistä. Tähän olen kasannut listan suositeltavista instansseista, joihin pääsee rekisteröitymään.

Pyrin pitämään listan ajan tasalla, jos suinkin mahdollista. Isot instanssit kuten mastodon.social, mastodon.online, mstdn.social, ja front-end.social ovat toistaiseksi sulkeneet rekisteröitymisen uusilta käyttäjiltä. Alla muita tämän hetken suositeltavimpia instansseja.

Jos uusimmat ominaisuudet ja kattava sisältö kiinnostaa, kannattaa valita sellainen, jossa on uusin versionumero ja enemmän käyttäjiä. Nämä ovat päässeet minun laaduntarkkailuni läpi. Lisää palvelimia voi selata osoitteista joinmastodon.org/servers ja mastodon.help/instances. (Huom. Oheinen taulukko toimii vähän nihkeästi mobiilissa, mutta sitä voi rullata vaakatasossa)

Instanssin osoiteKuvausYlläpitoPerustettuKäyttäjämääräVersioKeskeiset säännöt
mas.toKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.@trumpet, ylläpitäjä masto.host yrityksen taustalla03/201988 000+v4.0.2Ei rasismia, seksismiä, NSFW-sisältöä.
Katso kaikki säännöt
masto.aiKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.@stux, hollantilaisen Stuxhost.com yrityksen perustaja, myös 65 000+ käyttäjän mstdn.social ylläpitäjä.11/20225000+v4.0.2Ei laittomuuksia, spämmiä eikä mainostusta.
Katso kaikki säännöt
mastodo.fiSuomalaisille suunnattu Mastodon-instanssi, jossa sallitaan muunkin kuin suomen kielen käyttäminen.Ohjelmistokehittäjä Tero Ojala.11/2022130+v4.0.2Ei häiritsevää mainostamista, ei häirintää, ei laittomuuksia.
Katso kaikki säännöt
mastodon.worldKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.Hollantilainen tietokantainsinööri Ruud Schilders.08/202125200+v4.0.2Ei laittomuuksia, vihapuhetta, jne.
Katso kaikki säännöt
mastodon.lolAntifasisteille, LBTQ+-yhteisön edustajille, hakkereille ja vastaaville suunnattu Mastodon-instanssi.@nathan06/202040 900+v4.0.2Ei vihapuhetta, alentavaa kielenkäyttöä, gorea, kerjuuta, jne.
Katso kaikki säännöt
metalhead.clubRaskasta musiikkia kuunteleville ja raskaan musiikin artisteille suunnattu Mastodon-instanssi, jonne kaikki ovat tervetulleita.@thomas, hevimies Saksasta.06/20173800+v4.0.2Ei poliittisia ääripäitä, ei aikuisviihdettä.
Katso kaikki säännöt
toot.communityKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.Jorijn Schrijvershof, kolmekymppinen tietotekniikan insinööri Hollannista.11/202216 000+v4.0.2Ei häirintää, väkivaltaa, laittomuuksia tai misinformaatiota.
Katso kaikki säännöt
mastodon.mit.eduCambridgen teknillisen yliopiston (MIT) kaikille avoin Mastodon-instanssi.Yhdysvaltojen Massachusetts Institute of Technology eli MIT.05/2017600+v4.0.2Ei mainostusta, ei seksismiä, rasismia tai Yhdysvalloissa laittomia asioita.
Katso kaikki säännöt
libretooth.grKaikille avoin yleiskäyttöinen Mastodon-instanssi.LibreOps-tiimi, eli joukko avoimen webin hakkereita.11/20181900+v4.0.2Ei spämmiä eikä toksista sisältöä.
Katso kaikki säännöt
techhub.socialTeknisille ihmisille suunnattu Mastodon-instanssi, mutta kaikki ovat tervetulleita.Kanadalainen teknologiajohtaja, ohjelmistokehittäjä Nicolas Dextraze yrityksestä Adaptech Group.12/202020 400+v4.0.2Ei häirintää, väkivaltaa, laittomuuksia tai misinformaatiota.
Katso kaikki säännöt
social.linux.pizzaGNU+Linuxista ja tekniikasta kiinnostuneille suunnattu Mastodon-instanssi, mutta ei rajattu. Kaikki ovat tervetulleita.Linux-nörtti Jonathan Sélea06/20189580+v4.0.2Ei mainoksia tai väkivaltaa.
Katso kaikki säännöt
mindly.socialYstävällinen, positiivisuuteen keskittyvä kaikille avoin Mastodon instanssi.Tietokonenörtti KuJoe.04/202216200+v4.0.2Ei laittomuuksia. Ei yrityksiä tai organisaatioita.
Katso kaikki säännöt

Miten voin vaihtaa instanssista toiseen?

Tuliko valittua vääränlainen instanssi? Tai haluatko vaihtaa muuten vain? Tässä ohjeet. Huomaathan, että postauksiasi/tuuttauksiasi ei voi siirtää (lue lisää täältä)! Eli vain seuraajat ja seurattavat siirtyvät.

 1. Mene vanhan instanssisi asetuksiin kohtaan Import & Export ja sen alta Data export. Paina Request your archive-nappia. Kun saat arkiston, pura se johonkin kansioon.
 2. Tee tili uudelle instanssille
 3. Uudella instanssilla: Account -> Moving FROM another account
 4. Syötä sinne vanhan instanssisi handle esim. nimimerkki@palvelin.fi
 5. Mene vanhalle instanssille: Account -> Moving TO another account
 6. Syötä sinne uuden instanssin handle esim. nimimerkki@uusi.fi ja lähetä
 7. Mene uudelle instanssille kohtaan Import & Export valitse sen alta Import ja alaspudotusvalinnasta Following list. Tämän jälkeen valitse ykköskohdasta purkamastasi arkistosta following_accounts.csv ja paina Upload-nappia.

Seuraajat ja seurattavat siirtyvät uudelle instanssille muutamassa minuutissa, riippuen ruuhkasta. Onnea! Olet nyt muuttanut ja vanha käyttäjätilisi ohjaa ihmiset uuteen tästä eteenpäin.

Miten luon tunnuksen Mastodoniin?

 1. Valitse Mastodon-instanssi (Katso tässä kohtaa: Minkä Mastodon-instanssin valitsen ja onko sillä väliä?)
 2. Mene rekisteröimissivulle tai paina Create account -nappia
 3. Vahvista tunnuksesi
 4. Aloita käyttäminen

Tämä onnistuu myös Mastodon-puhelinsovelluksella, mutta suosittelen kuitenkin tekemään tunnarin selaimella menemällä instanssisi osoitteeseen. Se on toimintavarmempaa. Tämän jälkeen voit asentaa sovelluksen tai käyttää selainta sisäänkirjautumiseen.

Alussa Mastodonisi näyttää aika tyhjältä, koska seurannassa ei ole ketään. Seuraavaksi kannattaa siis etsiä seurattavaa.

Mistä ja miten löydän seurattavia?

Kun kaikki alkaa alusta, on alussa vähän tympeää. Seurattavien löytämiseen on kuitenkin monta kätevää tapaa.

 1. Hae seurattavat Twitteristä. Jos olet siirtymässä Mastodoniin Twitteristä, kannattaa ensin käyttää työkalua nimeltään Debirdify. Tällä työkalulla saat ulos csv-tiedoston Twitter-tutuistasi, jonka voit tuoda Mastodoniin asetuksista (Settings > Import and export > Import > Following list, Merge).
 2. Selaa hashtageja. Laita instanssisi hakuun esim. #esittely. Sen alta löytyy näppärästi suomalaista seurattavaa.
 3. Käytä Federated-virtaa, josta näet kaikki instanssisi tuntemat päivitykset. Virta voi olla vilkas varsinkin isoilla instansseila.
 4. Laita FediFollows seurantaan.
 5. Ole aktiivinen ja käytä hashtageja. Näin postauksesi näkyvät kaikkialle ja saat seuraajia ja sitä kautta seurattavaa.
 6. Hae seurattavien csv-listoja Trunkista ja tuo ne käyttäjäprofiiliisi (Settings > Import and export > Import > Following list, Merge).
 7. Käytä alla olevaa listaa.

Tähän väliin on sanottava, että seuraaminen muiden instanssien kautta on vähän kinkkistä. Voit seurata oletuksena toista vain omasta instanssistasi. Tämä on tekninen rajoite, koska tietenkään sinulla ei ole kaikissa instansseissa tiliä, joilta seurata, eikä toinen instanssi voi haistella mistä sinä tulet.

Esimerkiksi, jos sinulla ei ole Mastodontti.fi-tunnusta ja menet silti Mastodontti.fi -hashtagin sivulle ja haluaisit seurata jotakuta ja päädyt profiiliin, joka ei ole sinun instanssisi, eipä Seuraa/Follow-nappi toimikaan suoraan.

Ponnahdusikkunasta aukeaa onneksi selkeät ohjeet mitä pitää tehdä, eli laittaa oman profiilisi tunnus kenttään. Toinen tapa on (tietokoneella) kopioida seurattavan profiilin koko osoite talteen ja liittää se omassa instanssissaan hakukenttään, jolloin päsee klikkaamalla seuraamaan.

Nyt kun tiedät tämän, voit alkaa seuraamaan seuraavia suositeltavia käyttäjätilejä.

Suositeltavat käyttäjätilit seurattavaksi

Olen kasannut Mastodonissa listaa suomalaisista erityisesti Twitteristä tuttuja seurattavia löydät tästä ketjusta.

Mutta tässä nyt alkuun muutama mainittava hahmo vielä tänne blogin puolelle (Huom. Oheinen taulukko toimii vähän nihkeästi mobiilissa, mutta sitä voi rullata vaakatasossa):

KäyttäjänimiMiksi seurata?
@rolle@mementomori.socialNo, minähän se. Miksi suosittelen itseäni? Varmaan siksi, kun en keksinyt muutakaan tähän ensimmäiseksi. Noloa. Saa seurata, mutta pakko ei ole.
@mikko@photog.socialMikko J. Lehtonen on suomalainen kirjailija ja Twitteristä ”hippinä” (Yrtithepreaa) tuttu. Kannattaa seurata. Miksi? No siksi.
@LaukanHenkka@masto.henkkalaukka.fiHenkka Laukka on Twitteristä tuttu oululainen radiojuontaja. Aktiivinen ja hyvät jutut.
@husku@eliitin-some.fiMikko on Mastodonin paras shitpostaaja. Tili on vissiin lukon takana, mutta kannattaa ainakin yrittää seurata.
@stephenfry@mastodonapp.ukNäyttelijä Stephen Fry poisti lähes 13 miljoonan seuraajan Twitter-tilinsä ja liittyi Mastodoniin. Jo pelkästään se on hyvä syy seurata Stepheniä.
@gretathunberg@mastodon.nuJep, kaikkien tuntema ilmastoaktivistikin on Mastodonissa.
@kathygriffin@mstdn.socialPalkittu koomikko Kathy Griffin sai kenkää Twitteristä kritisoituaan Elon Muskia. Kannattaa seurata Mastodonin puolella.
@jamesgunn@c.imElokuvaohjaaja, DC:n tuottaja James Gunn. Ei ole vielä päässyt ihan vauhtiin ja päivittää myös Twitteriään, mutta kannattaa ottaa seurantaan.
@Deborahmeaden@toot.communityBritannian Leijonan luolan juontaja, sijoittaja Deborah Meadfen.
@256@mastodon.social”Never obsolete” postaa vanhaa tietotekniikkaa. Ah, älyttömän nostalgista!

Tiedätkö timanttista seurattavaa? Kuuluisiko joku ehdottomasti tälle listalle? Kerro minulle!

Lisääkin on, minulla seurannassa tuhat ja vähän päälle. Oikeastaan melkein sama porukka kasassa kuin Twitterinkin puolella. Ei ihan, mutta melkein.

Loppusanat

Mastodon on tullut jäädäkseen. Muutaman viikon räjähdysmäinen kasvu on hiipumassa, mutta parempi niin. Twitter ei välttämättä mene nurin, mutta seuraamme tilannetta. Parhaimmillaan palvelut toimivat hyvin rinta rinnan.

Elämme jännittäviä aikoja, sillä näköjään vaatii yhden miljonäärin törröilyn, että ihmiset tajuavat avoimen lähdekoodin mahdollistamat hienoudet. Olemme liian tottuneita korporaatioiden, mainosten ja algoritmien ohjaamaan Internetiin, jossa sinä olet tuote. On jo aikakin rikkoa kaavaa ja panostaa vapaaseen nettiin. Ehkä laitan vielä avoimen Instagram-kloonin Pixelfedin pystyyn. Kyllästyttää nimittäin Instagramissa ne algoritmin tarjoilemat turhat reelit, jotka eivät kiinnosta pätkääkään.

Itselläni on jäänyt nyt Twitter vähemmälle, sillä Mastodonissa on ollut yksinkertaisesti paljon kiinnostavampaa sisältöä ja olen viihtynyt siellä enemmän. Mastodon on jotenkin kuin se alkuajan Twitter, luonnollisempi ja nopeatempoisempi. Ehkä tämä alkuhuuma joskus laantuu, tai sitten ei.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 34-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Twitter ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä