Twitter-lista vai laiton henkilötietorekisteri? – Case autofollowers

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 9 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 27-vuotias.

Olen käyttänyt Twitteriä ensisijaisena sosiaalisen median palveluna lähes siitä asti kun sinne rekisteröidyin tammikuussa 2008. Twitter uppoaa parhaiten sen suoraviivaisuuden, minimalistisuuden ja helppouden vuoksi ja on ollut mukava nähdä palvelun kasvattavan suosiotaan vuosi vuodelta enemmän. Olen kirjoittanut Twitteristä niin täällä henkilökohtaisen blogini kuin yritykseni bloginkin puolella.

Vuodesta 2008 olen seurannut minua kiinnostavia henkilöitä aina kun sellaisia on tullut vastaan. Twitter-listoja rupesin luomaan siinä vaiheessa kun huomasin seurattavien määrän kasvavan, enkä enää pysynyt päävirran mukana. Listat ovat äärimmäisen kätevä tapa helpottaa seuraamista sekä kerätä hyödyllisiä tilastoja itselleen ja muille. Etenkin pitkäaikaisena TweetDeck-käyttäjänä listat ovat melkolailla ehdoton osa Twitteriä. Se siitä alustuksesta.

Tänään eräs listoistani synnytti äläkän.

Mikä lista?

TweetDeckin käyttäjänä Aktiivisuus-virta on itselleni ehkä mielekiintoisin. On mukava seurata mistä tweeteistä ihmiset tykkäävät, sillä sitä kautta löytyy usein parhaat tweetit. Aktiivisuus-virrassa näkyy kaikki mitä muut Twitterissä tekevät, myös ketä aletaan seuraamaan. Jossain vaiheessa huomasin, että välillä virtaan tuli hirveää floodia (suom. spämmimäistä ”tulvaa” päivityksistä), joka peitti kaiken muun alleen. Sekunnin sisään tietyt käyttäjät seurasivat sadoittain muita käyttäjiä.

Käytän Twitterin Uusia seurattavia -sivua, mutta tämänkaltainen seuraaminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista ilman automatiikan tai sovelluksen apua. Sekunnin sisään ei pysty kliksuttelemaan kymmeniä seurattavia läpi. Tein johtopäätöksen, että nämä tietyt käyttäjät käyttävät sovellusta, automatiikkaa, ostettua palvelua kerätäkseen seurattavia. Siispä aloin listaamaan epäilemiäni käyttäjiäni Autofollowers-nimiseen listaan, ihan huvikseni ja tilastoinnin ilosta. Olen analyyttinen ihminen ja minua kiehtoo käyttäytyminen ja halusin ottaa selvää kuinka laajaa tällainen toiminta on.

Miksi kerätä seurattavia?

Kun Twitterissä seuraa toista tweettaajaa, saa käyttäjä siitä ilmoituksen. Jos kiinnostuksenkohteet natsaavat, yleensä seurataan takaisin. Erilaiset automaattisoftat keräävät potentiaalisia takaisinseuraajia ja jos käyttäjä ei seuraa takaisin, lopetetaan seuraaminen. Myöhemmin saatetaan aloittaa sama alusta. Tämäntyyppistä seuraamista harrastavia käyttäjiä kutsutaan yleisesti muunmuassa ”jojottajiksi”.

Normaalisti seuraaminen on ainoastaan hyvä asia, mutta automaattisesti käyttäjien massaseuraaminen ei ole Twitterin sääntöjen mukaista, eikä myöskään yleisesti hyväksyttävää. Minun puolestani seuraajien ”keräämisessä” ei ole mitään väärää, kunhan sen tekee ihminen tietoisesti seuraamalla omia kohderyhmiä ja omia kiinnostustenkohteita vastaavia käyttäjiä.

Miksi massaseuraaminen on väärin?

You may not use or develop any service that allows for the following or unfollowing of user accounts in a bulk or automated manner. Accounts and applications that engage in this practice will be suspended.

Automation rules and best practices

En henkilökohtaisesti pidä tällaisesta strategiasta, koska

 1. Se on Twitterin käyttöehtojen vastaista
 2. Se on häiritsevää ja ärsyttävää TweetDeck-tehokäyttäjälle. Menee hyvät tweetit hukkaan kun feedi täyttyy seuraamisilmoituksista
 3. He, jotka seuraavat muita näillä menetelmillä, eivät mielestäni ole kiinnostuneet muusta kuin oman seuraajamääränsä kasvattamisesta, koska eivät usein edes kerkiä nähdä ketä alkavat seuraamaan

Mitä ohjelmia käytetään?

En ole tehnyt perusteellista tutkimusta, enkä enää pitkään aikaan pysynyt kärryillä palveluista ja softista, mutta muunmuassa TweetAdder ja SocialOomph ovat olleet yleisesti käytettyjä ohjelmia tähän tarkoitukseen. Jossain vaiheessa silloisen JustUnfollowin (nykyisen CrowdFiren) Premium-ominaisuudet sisälsivät samanlaisia toimintoja, mutta Twitterin näpäytettyä osa palveluista tai toiminnoista on lopetettu.

Twitter haastoi ainakin TweetAdderin oikeuteen ja oikeusjuttu päättyi vuonna 2013. Osa käyttäjistä maksavat sovelluksesta, palvelusta tai jopa ”asiantuntijalle”, joka on erikoistunut näiden ns. ”black hat” -menetelmien käyttämiseen.

Mistä haloo?

Listasta on käyty Twitterissä tietyn väliajoin avointa keskustelua, koska en ole ainoa, jota tällainen toiminta häiritsee. Keskustelu räjähti kunnolla jo vuosia sitten, kun Aku Erosen tili jäädytettiin Twitterin toimesta, syynä spämmääminen. Tämä oli aikaa ennen listaani ja muistan itsekin olleeni Akun puolella, sillä Aku vakuutti että hän ei ole tehnyt mitään, ainoastaan vastaillut ihmisille piste @-merkin edessä (näin varmistetaan että tweetin näkevät muutkin kuin tweettaaja ja tweetin kohde).

Itsekin vastaan ihmisille samaan tyyliin, mutta piste häiritsee joten yleensä pistän nimimerkit tweetin perään. Tätä tapaa käyttää monet muut, kuten esimerkiksi Tuomas Enbuske (satunnainen esimerkki) ja se onkin hyvä tapa silloin kun tweetti muotoiltu siten, että muut tajuavat helposti mistä on kyse ja kunhan jokainen tweetti ei ole muotoiltu näin – silloin keskustelu ainoastaan kuormittaa päävirtaa.

Oma veikkaukseni on kuitenkin se, että tosiasiassa Twitter narautti Akun käyttöehtojen vastaisesta Twitterin käytöstä.

Akulla on useampi tili ja viime syksynä joku hakkeroi Akun toisen käyttäjätilin, anewsfi:n, joka on pysynyt hakkerin hallussa siitä lähtien. Hakkeri oli hänen mukaansa kyllästynyt Akun ylimielisyyteen:

Miksi teit tämän?

Aku on ylimielinen eikä kunnioita valokuvaajien tekijänoikeuksia. Hän haluaa tehdä Twitterissä bisnestä. No ei onnistunut.

Miten Aku Erosen Twitter-tili hakkeroitiin

Seurattuani tovin Akua ja hänen tilejään, huomasin samanlaista floodia aktiivisuusvirrassa. Niinpä lisäsin hänet listalleni. Aku blokkasi minut, joten ajattelin kopioida listan tekstitiedostoon varmuuden vuoksi. Samoihin aikoihin käyttäjä Maiwwo teki saman. Jo tuolloin pärähti myös keskustelu aiheesta tästä tweetistä (linkki keskusteluun):

Mistäs äläkkä ja kuka suutui?

Lauantaina 21.3.2015 keskustelu käynnistyi aiheesta pitkästä aikaa uudestaan kun Parkkisenniemi tweettasi MTV3:n uutisesta ”Erilainen ote tv-tenttiin – kuumat nimet somesuosikkien silmin”, johon muunmuassa Aku oli otettu mukaan:

Sosiaalista mediaa pidetään usein nuorten juttuna – virheellisesti! Yhden Suomen ja somen suosituimman tilin takana on eläkepäiviä viettävä 61-vuotias Aku Eronen. Hänen twiiteistään on tullut jo ilmiö.

Eronen julkaisee twiittejä sekä suomeksi että englanniksi. Hänellä on yli 60 000 seuraajaa.

”Erilainen ote tv-tenttiin – kuumat nimet somesuosikkien silmin”

Jossain vaiheessa listani tuli puheeksi:

Lähti useampi keskustelu käyntiin, mm. veiteran tweetistä, johon MaiFinland pudotti pommin:

Screen Shot 2015-03-22 at 00.32.16

Tweetin jälkeen homma lähti vähän lapasesta. Sanasorkat heiluivat, minua syytettiin laittoman henkilötietorekisterin keräämisestä ja jopa kielitaitooni puututtiin (ei sillä, en väitä että se mikään mahtava olisi). Ennen kuutta ruokakaupassa lasten kanssa oli hieman vaikea seurata keskusteluja, varsinkin kun puhelin tärisi tweeteistä ihan koko ajan.

Koska tykkään ihan jo sosiaalipsykologisesta näkökulmasta seurata nettikäyttäytymistä, olin laittanut listani kopioon myös Maiwwon nickin vaihdokset ylös, jo ihan sen vuoksi että pysyn kärryillä kuka on kuka. Samaa olen tehnyt maailman vanhimmassa pikaviestimessä IRCissä jo 90-luvulta, jota yhä käytän päivittäin ja keskustelukanavallani pyörii yli sata ihmistä päivittäin, usein eri nickeillä. Ylläpitämistäni kanavan tilastoista käy ilmi että eniten nimimerkkejä käyttävä irkkaaja on vaihtanut vuodesta 2008 nimensä 269 kertaa. Kiinnosti seurata tapahtuuko Twitterissä samaa ja miten usein.

Miten Autofollowers-listalle pääsee?

Kun näen TweetDeckin Aktiviteetti-virrassa sekunnin sisään mielettömän määrän seuraamista, lakkaan seuraamasta käyttäjää ja lisään hänet listaan. Mitään muuta sen kummempaa mekaniikkaa taustalla ei ole. Seuraamistahdista on helppo päätellä minkä seuraamisen taustalla on kone ja minkä ihminen, sillä kukaan ihminen ei pysty seuraamaan kymmeniä käyttäjiä sekunnissa.

Koska olen ihminen, teen myös virheitä. En merkitse tapauksia timestampilla minnekään, vaikka lisäysajankohdatkin varmasti Twitterin tietokannasta saisi irti. Muunmuassa professori Alf Rehn ilmoitti minulle taannoin että seuraa vain manuaalisesti, joten poistin hänet listaltani. Poistin myös Main listaltani heti kun hän sitä pyysi. Sitä ennen kerkesi kuitenkin ryöpytä tulta ja salamaa, ei pelkästään minua, mutta myös muita kohtaan. Ja ilmeisesti asia viedään eteenpäin joka tapauksessa.

Kuavankaappaus TweetDeckistäni.
Kuvankaappaus TweetDeckistäni.

Twitterin oma lakimies totesi kunnianloukkauksen olevan kaukaa haettua tässä tapauksessa:

https://twitter.com/niidelj/status/579365060851736576

Myös piraattipuolueen ehdokas otti kantaa asiaan:

En ole yhtään pahaa sanaa sanonut MaiFinlandista ja hän syyttää minua kiusaamisesta. Hyvien tapojen mukaisesti pyysin myös anteeksi. Keskustelun myötä alkoi massablokkaaminen ja käyttäjän blokkaamaksi joutui moni, joka ei ollut edes osallistunut keskusteluun, ainoastaan merkannut tweetin suosikiksi.

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu jo pidempään tykkääjien ja seuraajien hankkimisesta epäeettisin keinoin. Minun listani on vain oman tutkimukseni dataa, ei sen kummempaa. Se on toki siinä mielessä erilainen ja poikkeava lista, että en seuraa sen yhtäkään jäsentä. Sen tarkoitus on ehkä levittää tietoisuutta, mutta ainakin aiheuttaa keskustelua. Kyseessä ei ole ”musta lista”, eikä se aiheuta hallaa kenellekään, enkä ole tarkoittanut sen ylläpitämisellä pahaa kenellekään.

Hashtageja keskustelussa ei vilkkunut kuin vasta loppuvaiheilla, jolloin virrassa näkyi häsäreitä #listagate ja #maigate. Parhaan kuvan tapahtumista saat kun luet keskustelut veiteran tweetin alta.

Niin vaan sekin päivä koitti, että Twitter-listasta joku pahoitti mielensä. Teen erilaisia listoja jatkossakin ja listoihini voi tutustua täältä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

9 kommenttia

 1. juho

  Oh boy. Tulee ihan mieleen masennus, ahdistus, synti twitter kirjan lisälehdillä. Pienet on ihmisen ilot jos seuraajia täytyy ostaa. Ei oo mitään jeesusjuttuja nämä.

 2. fmatic

  Ohhoh! Pienestä sitä joku näköjään mielensä pahoittaa. Hieman myös hymyilyttää jos listalle lisääminen koetaan loukkaavana. Hymyilin hetken jopa ääneen :D

 3. Heikki

  Mä olen aina luullut, että toi tweetdeckin seuraamisryöppy on vain jokin ”bugi”, kuten esim. vanhat kommentit ja toiminta tulevat aina ryöppynä ohjelman auettua.

  Mutta joo hyvä viihdearvo tällaisella on :) Pienet on murheet mielensäpahoittajilla. Tuo syyttely ja uhkailu asiatonta ja voi jättää omaan arvoonsa.

 4. Johanna Pellavainen

  Hei,

  Nimeni on Johanna ja toimin freelancerina online- mediatoimistolle.
  Olisin kiinnostunut julkaisemaan http://www.rollemaa.fi -sivuille
  tekstiartikkeleita tai mainoksia, kiinteää hintaa vastaan.

  Jos yhteistoiminta kiinnostaa, ottakaa yhteyttä sähköpostitse, niin kerron mielelläni lisää.
  Jos teillä on muita sivustoja, voitte halutessanne antaa myös näiden sivujen osoitteet, jotta voisin tutustua niihinkin.

  Odotan innolla pikaista yhteydenottoanne.

  Ystävällisin terveisin Johanna

 5. Kesäkurssilainen

  Hei,

  Vaikuttaa aika monimutkaiselta ja hivenen sekavalta tapaukselta. Löysin tämän kirjoituksen, kun etsin tehtävääni tietoa tietosuojasta ja henkilötietorekisteristä. Olisiko sinulla vinkkejä aloittelevalle Twitterin käyttäjälle: Mitä kannattaisi aiheen tiimoilta ottaa huomioon?

 6. Rolle

  Hei Kesäkurssilainen,

  Twitter on julkinen palvelu ja käyttäjiä on vapaus listata oman mielensä mukaan. Toki selkeästi herjaavat listaukset ovat asia erikseen (esim. ”Aivan mulkut tyypit”), mutta käyttäjä voi poistaa itsensä miltä tahansa muiden listalta halutessaan, joten en usko tässä olevan mitään ihmeellistä. Oma listani on tosin kopiona muuallakin, johon käyttäjät eivät voi vaikuttaa, mutta poistan tyypin listalta yleensä pyynnöstä, eikä lista ole millään tavoin herjaava.

  Mitä haluat tarkemmin tietää? Ei kannata ressata liikaa asian suhteen. Twitter-listaa ei voida pitää henkilötietorekisterinä, sillä kaikki Twitter-käyttäjän ilmoittama tieto on julkista.

 7. Kesäkurssilainen

  Kiitos vastauksesta. Ei tosiaan tullut heti ensimmäisenä laittaa ”Aivan mulkut tyypit” -listausta kehiin, vaikka se sinänsä voisi olla ihan käyttökelpoinen… Mielenkiintoinen tapaus kuitenkin. Linkitän tämän blogisi oppimistehtävääni, jos vaikka muutkin kurssilaiset innostuvat aiheesta. Ja pitää käydä kurkkaamassa se Twitterikin ;)

 8. Mitä väliä mistä Twitter-seuraajat tulevat? - Rollemaa.org

  […] Palatakseni alkuperäiseen otsikossa esitettyyn kysymykseen, päätin kirjoittaa aiheesta bloggauksen koska se ei mahtunut tweettiin. Moni suomalainen tweettaaja tietää mistä puhutaan kun viitataan puolet suomalaisista blokanneihin esimerkiksi kirurgiin tai somesuosikkiin. Olen listannut keplottelevia käyttäjiä listaan, josta nousi #listagate alkuvuodesta. […]

 9. Seuraajien haaliminen ostamalla rikkoo Twitterin sääntöjä - Rollemaa

  […] listan, johon listasin ns. ”autofollowereita”, josta nousi ”kohu” eli gate maaliskuussa 2015. Varsinainen tekstimuotoinen kopio autofollowers-listasta löytyy aina lyhytosoitteesta […]