Tweetdeck menetti tehonsa päivityksen myötä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Meille sosiaalisen median (ja etenkin Twitterin) tehokäyttäjille Tweetdeck osoittautui aikoinaan parhaaksi työkaluksi sosiaalisen median päivittämiseen ja seuraamiseen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Tweetdeck on eri alustoille tehty websovellus, jolla voi päivittää ja seurata useampaa sosiaalista mediaa yhtä aikaa. Facebookin, Twitterin, Foursquaren ja Google Buzzin saa vaikka samaan sarakkeeseen, mutta halutessaan voi seurata vaikka pelkästään Twitteriä tai parhaan Facebook-kaverin päivityksiä omassa sarakkeessaan. Samoin päivittäessä tilaa voi valita vaikka pelkän Twitterin, oman Facebook seinän, yrityksen Facebook-sivun tai vaikka kaikki kerralla. Minulle työkalu on täydellinen, sillä se sisältää SoMe-palvelut, joita käytän aktiivisimmin.

Tweetdeck-päivitys

Twitter osti Tweetdeckin toukokuussa 40 miljoonalla dollarilla. En oikein ajatellut muutosta sen enempää, sillä sitä ei silloin vielä tapahtunut. Tweetdeck pysyi muuten ennallaan, paitsi sivuilla taisi näkyä ”Tweetdeck is now part of Twitter” -viesti. Asia oli siis OK ja ajattelin jopa että Tweetdeck voisi tulevaisuudessa kehittyä jopa paremmaksi, sillä Twitterhän parhaiten tietää mitkä palvelun valtit ovat ja voivat kehittää sitä paremmin omaan suuntaansa. Rakastin etenkin Google Chromen Tweetdeckiä ja siihen tämä kirjoitus lähinnä keskittyykin. Myös Android-sovellus on aivan loistava, välttämätön, ja toivon todella ettei se päivity. Onneksi minulla on siitä varmuuskopio!

Odottamaton päivitys oli kuitenkin järkyttävä romahdus huonompaan. Ensi-ilahdus muuttui nopeasti murheeksi, kun suurin osa niistä hyvistä ominaisuuksista oli karsittu kylmänviileästi pois. Käyttöliittymä on järjettömän epäkäytännöllinen, ettei ole tosikaan. Minulla Twitter-sivu pysyi ennallaan Tweetdeckin päivittyessä, enkä voinut ymmärtää mikä päivityksen tarkoitus oli. Twitterin sivut päivittyivät reilu viikko Tweetdeckin jälkeen, jolloin ymmärsin ainakin sen että Tweetdeckille oltiin haluttu yhtenevä ulkoasu Twitterin uuden ilmeen kanssa. Mutta ei sitä koko käyttöliittymää olisi tarvinnut laittaa pipariksi? Pelkkä nettisivu on itselleni jo valmiiksi epäkäytännöllinen ja juuri siksi etsin Tweetdeckin kaltaisen ohjelman. Nyt koko ohjelma on käytännössä turha. Ai miksi? No minäpä kerron. Asia on helpompi suoltaa ulos vertaamalla vanhaa ja uutta.

Vanha Tweetdeck

Vanha Tweetdeck oli miltei täydellinen. Se oli väritykseltään silmille ystävällinen, selkeä ja käytettävyydeltään intuitiivinen. Käyttöliittymästä löytyy asiat helposti ilman mitään popuppeja tai puuttuvia ominaisuuksia. En lähde listaamaan vanhan Tweetdeckin hyviä puolia, koska ne näkee tästä vertailusta selvästi muutenkin.

Kuva vanhasta Tweetdeckistä

Uusi Tweetdeck

En ymmärrä miksi koko homma vedettiin uusiksi, kun kehitystä olisi voinut jatkaa Tweetdeck Incin versiosta eteenpäin. Ainakin alkuperäisen Tweetdeckin kehittäjä kertoi toukokuisessa bloggauksessaan tiimin pysyvän samana. Ehkä näin ei kuitenkaan ollut? Tai sitten johtoporras halusi aloittaa puhtaalta pöydältä. Paha virhe.

Kuva vanhasta Tweetdeckistä

Tweetdeckin päivityksen ”edut”:

  • Sisällön filtteröinti. Esimerkiksi kaikki tilapäivitykset koskien aihetta ”tanssii tähtien kanssa” pystyy suodattamaan siten että niitä ei tule omaan virtaan ollenkaan
  • Ensimmäistä kertaa web-käyttöliittymä, joka mahdollistaa Tweetdeckin käytön muissakin kuin Chrome-selaimessa
  • Adobe AIRista eroon, HTML5-tekniikka tilalle. Kaikki sovellukset samanlaisia ilman poikkeavuuksia. Helpompi jatkokehitysalusta.
  • Synkronointi – samat asetukset ja sarakkeet joka paikassa

Tweetdeckin päivityksessä huonoa:

  • Sarakkeet eivät ole enää aina näkyvissä, vaan sen sijaan pitää ”vaihtaa sivua” nuolesta vaakatasoisen vierityspalkin sijaan. Oikealle jää usein älyttömästi tyhjää tilaa, sillä jos sarake ei mahdu, se hyppää seuraavalle sivulle.
  • Tweetin kirjoittaminen on nappulan takana, jotai ei aina huomaa
  • Muokattu ReTweet ei ole enää RT, vaan lainausmerkeillä eroteltu kommentti. Retweettejä on vaikea erottaa. Älytöntä!
  • Kuvien ja Youtube-videoiden esikatseluita ei enää ole muualla kuin Facebook-videoissa
  • Ei linkin lyhennyksiä
  • Ei automaattista kuvan lisäystä yfrogiin
  • Ei drag&drop kuvanlatausta
  • Ei suoraa listojen ja tweepsejen muokkausta Tweetdeckistä käsin
  • Ei muita sosiaalisia medioita, esimerkiksi Foursquare. Ainoastaan Twitter ja Facebook. Lamea.
  • Ei shell-extensio-tyyppistä valikkoa (hiiren oikea click) Tämä on fiksattu uusimmassa päivityksessä…
  • Häiritsevästi koko nimi tweetin yläpuolella. Sen voi vaihtaa twitter-nimeksi, mutta on silti häiritsevän ”esillä”. Vanhassa nimi oli tweetin alapuolella harmaalla, eikä häirinnyt niin paljoa.
  • Ei suoraa Facebookin tykkäystä tai kommentointia
  • Paljon bugeja, eikä tweetit mene aina perille.
  • Facebook-päivitykset eivät erotu tarpeeksi hyvin tweeteistä. Vain ikoni on erottimena.

…ja tässä vain ne mitä nyt tähän mennessä olen löytänyt. Kyseessä siis todellakin enemmänkin downgrade kuin päivitys! Tweetdeckin uusista ominaisuuksista ei ole itselleni mitään hyötyä ja olen muutenkin pettynyt koko päivitykseen.

Keksin kuitenkin keinon saada vanhan Tweetdeckin takaisin, sekä AIR-version että ChromeDeckin. Lue ohjeet tästä!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. 5 hyödyllistä Android-sovellusta (osa 2) | Rollemaa.org

    […] aiemmin Tweetdeckiä. Twitterin ostettua Tweetdeckin, kehitys Androidille pysähtyi. Joku kuitenkin jatkoi kehitystä omin päin ja TweakDeck oli […]

  2. Projekteja: Sosiaalisen median työkalu Chromelle ja kaunis teema musiikkipalvelimelle | Rollemaa.org

    […] 2011 ilmaisin tyytymättömyyteni uuteen Tweetdeckiin. Twitter meni ostamaan Tweetdeck Incin 40 miljoonalla dollarilla ja lähti kehittämään softan […]