Paras sosiaalinen media leffahulluille

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 12 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

Esittelin reilut puolitoista vuotta sitten parhaita verkkoyhteisöjä elokuvien ystäville. Sittemmin olen löytänyt hienouksia, kuten Movies.io, GetGlue ja Flixster. Mikään ei kuitenkaan ole vetänyt vertoja Letterboxd:lle.

Letterboxd ei ole tyypillinen ”yhteisö”, kuten nämä muut. Se on aidosti sosiaalinen media. Letterboxd perustuu mieleisten ihmisten seuraamiseen (follow-toiminto), kuten Twitter ja moni muu suosittu palvelu. Palvelu on hyvin samankaltainen muiden vastaavien kanssa, mutta se on tähän asti kaikista selkein, kaunein, ilman yhtään turhaa toimintoa. Letterboxissa elokuvia ei ole pakko arvostella. Leffoista on helppo keskustella, kaikki informaatio on helposti saatavilla ja yksittäisen elokuvan sivu on hienompi ja käyttäjäystävällisin kuin missään muussa sivustossa. Linkit löytyy IMDb:hen ja muualle, totta kai.

Oma profiilini. Pistä seurantaan.

Eniten tykkään ehkä siitä että elokuvia on helppo ruksia katsotuksi painamalla silmäkuvaketta. Minulla on leffoistani profiili jo niin monessa paikassa (hetkinen, IMDb, Jinni, Listal, GetGlue, Flixster, VideoETA = siis kuudessa, Letterboxin lisäksi), joten leffojen uudelleen lisääminen on aina yhtä tuskaa. Ennen mitään näitä palveluja kirjoitin arvostelut omaan leffablogiini, joten siellä ovat suurin osa katsomistani leffoista jo valmiiksi (toki kirjoitan vielä nykyäänkin Rollemaahan, omasta leffablogistani en luovu. Mutta nykyisin kirjoittelen englanniksi samat arviot Letterboxdiin). Leffasivultani on helppo tarkistaa onko joku jo nähty. Siispä katsottujen listaa on helppo kerryttää todellisuutta vastaavaksi.

Toinen erittäin ehdoton ominaisuus on watchlist eli katsottavien elokuvien lista. IMDb:ssä on nykyään vastaava, samoin esimerkiksi Listalissa. IMDb:ssä ja Listalissa watchlist ei kuitenkaan päivity automaattisesti sitä mukaa kun katsot jonosta elokuvia. Vaan Letterboxd:ssa päivittyy! Jälleen yksi ominaisuus, joka saa minut pysymään palvelussa.

Aktiivisuus ja sosiaalisuus on Letterboxd:ssä hienoa.

Kaikki nämä ominaisuudet ovat kuitenkin toissijaista Letterboxd:n käyttäjien kesken muodostuneeseen sosiaalisuuteen verrattuna. Sivustolla on ilo arvostella elokuvia kun niihin saa melkein aina kommentteja tai vastakaikua. Listat ovat Letterboxd:ssa myöskin fiksumpia kuin muualla. Itselläni on tällä hetkellä kuusi listaa: Suositelkaa mulle leffoja -tyyppinen lista, karmivimmat modernit pehmokauhuleffat -lista, järkyttävimmät/kyseenalaisimmat leffat, joita olen katsonut -lista, aikamatkustus-, nyyhky- ja suosikkilista.

Pitkissä listoissa ja eritoten muiden katsottujen leffojen listauksissa toimii älyttömän näpsäkästi toiminto, jolla saa himmennettyä elokuvat, jotka on itse jo nähnyt. Listoissa näkyy lukumääränä ja prosentteinakin toisen listaamat leffat, jotka itse on tullut jo katsottua.

Letterboxd:n toiminnot ovat monipuolisia.

Tämän palvelun myötä lähes kaikki muut leffapalvelut jäivät kakkoseksi. Toisaalta tarkistan edelleen elokuvan IMDb-pisteytyksen, ilmoitan yhä GetGluessa milloin aloitan katsomaan leffaa ja toisinaan selaan suosituksia Jinnistä. Joskus kiireessä saatan lisätä leffan myös IMDb:n watchlistilleni. Flixster ja Listal jäävät nyt ainakin kokonaan käyttämättä, ovat muutenkin melkoisen unohdettuja palveluita.

Letterboxd on suljettu palvelu, joten tarvitset kutsun liittyäksesi. Minulla on vielä yksi kappale kutsuja Letterboxd:n jäljellä, mutta antaisin sen mielelläni sellaiselle, joka tykkää elokuvista, katsoo niitä useamman kuin yhden viikossa ja alkaisi myös käyttämään palvelua aktiivisesti. Letterboxd:tä voi onneksi selailla ilman kutsuakin, jos ei ole niin paljon leffoista kiinnostunut että jaksaisi listailla niitä. Profiilini löytyy osoitteesta letterboxd.com/rolle.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. fmatic

    Kiitos vinkeistä. Näistä itselleni uusi oli Letterboxd. Pikasilmäyksellä vaikuttaa pätevältä palvelulta. Vielä ei ole tullut vastaan sellaista yksittäistä palvelua johon alkaisi naputtelemaan kommentteja katsomistaan leffoista vaan ne on hajallaan sekalaisissa sivustoilla kuten Leffatykki, Listal, GetGlue etc. Jälkimmäinen ja trakt.tv ovat sellaisia, joihin ilmoitan kun alan katsomaan leffaa. Trakt.tv on integroituna AppleTV:n kanssa käyttämäni aTV FlashBlack 2:n joka lähettää automaattisesti tiedon leffasta tai sarjasta jota katselen.

    Pistin uteliaisuuttani hakemuksen sisään josko tuonne Letterboxd:n jossain välissä pääsisi.

  2. Jinni uudistui - täydellisempää suosittelumoottoria elokuville saa hakea! | Rollemaa.org

    […] leffasivustossa tuntuu olevan oma valttinsa, esimerkiksi Letterboxd on paras sosiaalinen leffasivusto, IMDb:stä löytyy hyvin tietoa ja arvosteluita sen […]