Onko sosiaalinen media parantanut yhteydenpitoa vai huonontanut yksityisyyttä?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 11 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 25-vuotias.

Jossakin ohimennen katsomassani TED Talksissa käsiteltiin sosiaalista mediaa ja sen kehitystä viimeisen viiden vuoden aikana. Ilmoille nousi kysymyksiä, joiden inspiroimana päätin nyt kirjoittaa aiheesta blogiini. Yksi keskeisimmistä taisi olla yleinen pohdinta siitä, onko sosiaalinen media parantanut yhteydenpitoa vai huonontanut yksityisyyttä.

Vaikka pyrinkin tarkastelemaan aihetta kuin aihetta objektiivisesti, en voi olla aloittamatta omista tottumuksistani. Olen aina käyttänyt nettiä, IRCiä ja sosiaalista mediaa, silloinkin kun käsitettä ei vielä tunnettu. Selvästikin yhteydenpito ainakin omalta kannaltani on parantunut kun yhä useampi vanhempikin ihminen käyttää nykyään sosiaalista mediaa ja välineitä, joita itse olen käyttänyt paljon pidempään. Tavallaan siinä ongelmat saattavatkin piileä…

readingback

Hieman Rollen bloggaushistoriaa tähän väliin, liittyväthän blogitkin sosiaaliseen mediaan aika keskeisesti. Olen kirjoittanut päiväkirjaa 6-vuotiaasta lähes päivittäin, tai ainakin viikottain. Blogiksi päiväkirjani muuttui kun aloin jurnuttamaan modeemilla tekstejäni nettiin 90-luvulla, joskin nimellä ”Internet-päiväkirja”, kun käsitettä weblog ja siitä muuntunutta blogia ei vielä tunnettu. Ennen kuin keksin MysQL:n olemassaolon ja ennen WordPressiä julkaisin juttuja nettiin raakatekstinä.

Jossain vaiheessa siirryin tiedostopohjaiseen Cutenewsiin ja sieltä sain myöhemmin siirrettyä bloggaukset myös WordPressiin. Datana bloggauksia netissä oli yhteen aikaan yli 10 vuoden ajalta, siis ihan nassikka-aikoihin saakka. Jossain vaiheessa vartuttuani tajusin, että niitä lapsenmielisiä mummolabloggauksia ei ollut mitään järkeä pitää koko maailman näkyvillä Internetissä. Hävetti. Poistin sitten kaikki merkinnät vuoteen 2005 saakka. Vuonna 2005 olin 15-vuotias ja ne teinimerkinnätkin ovat siinä ja siinä, mutta menköön… löytyvät muuten vieläkin täältä Rollemaasta kun selaat arkistoa tarpeeksi pitkälle.

Joka tapauksessa, pointtini on, netissä pitää käyttäytyä ihan samalla tavalla kuin tuolla ulkona maailmassakin, in real life. Monet erottelevat netin ja arkielämän aika raa-asti toisistaan, mutta minulle ne ovat aika lailla samoja asioita. En sanoisi netissä sellaisia mitä en livenäkin möläyttäisi. Onneksi olen aina ollut sen verran pikkuvanha ja ajoissa sivistynyt, että mitään kamaluuksia en ole ilmoille netissäkään päästänyt. Tietääkseni. Poikkeuksia tietenkin on ja jos joku oikein haluaisi kiusaa tehdä ja kaivaa jotain noloa niin saattaisi aivan hyvin jotain sellaista löytyäkin…

Kuuluisa sanonta ”Internet muistaa”, pitää paikkaansa. Tuolla kadulla huudellessasi sanomasi kantautuu korkeintaan muutaman korviin, jotka muistavat jonkun aikaa riippuen tietysti asiasta. Internetissä kun möläytät, möläytyksesi jää satojen ja taas tuhansien ja taas miljoonien käyttäjien ja palvelinten logeihin pyörimään ikuisiksi ajoiksi.

Hyvänä esimerkkinä netin (tai enemmänkin käyttäjän ajattelemattomuuden) petollisuudesta toimii esimerkiksi brittien ”nuorten ääneksi” valittu Paris Brown, jonka teinitweeteistä löytyi aika rivoa ja noloa settiä, joka ei ihan ollut edukseen nuorelle edustajalle.

Palataakseni takaisin alkuperäiseen kysymykseen onko sosiaalinen media parantanut yhteydenpitoa vai huonontanut yksityisyyttä, vastaus kuulunee: sekä että. Internet on yhä monelle uusi asia, varsinkin yli nelikymppisille, mutta myös ”nettinoviiseille”, eli 2000-luvulla syntyneille nykylapsille, jotka luulevat että netissä voi sanoa mitä tahansa. Internet on nykyään arkipäivää, mutta netissä käyttäytyminen ei ole tarpeeksi monelle itsestäänselvä asia. Netissä on sääntönsä, etikettinsä, yksityiskeskusteluille ja julkisille keskusteluille tarkoitetut kanavat.

Tämä kirjoitus sivusi hieman aiempaa kirjoitustani samasta aiheesta, mutta tuntui kuin en olisi vielä sanonut aiheesta kaikkea. Enkä varmaan vieläkään saanut puettua kaikkea sanoiksi, mutta sehän tietää lisää yhtä järkevää ajatuksen virtaa jatkossakin. Lisää sosiaalisen median kirjoituksiani löydät avainsanan sosiaalinen media alta.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Petri

    Jos netti on vielä pystyssä parinkymmenen vuoden kuluttua, näistä nykyisistä Facebookin käyttäjistä jotkut päätyvät presidenteiksi ja pääministereiksi, toimitusjohtajiksi ja vaikuttajiksi. Silloin kilpailijoilla on aineistoa, millä mustamaalata… Netti ei todellakaan unohda. Se mikä tänne kerran laitetaan, saattaa tulla vastaan pitkienkin aikojen päästä. :-)