Näin viitot ”rakastan sinua” taktiililla viittomakielellä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Viittomakieli on tarkemmin ajatellen erittäin helppo kieli. Joissakin tilanteissa taktiili viittomakieli on sitäkin helpompaa. Taktiili viittominen tarkoittaa ”kädestä käteen” viittomista. Tätä käyttävät lähinnä kuurosokeat, eli joko yhtäaikaisesti näkövammaiset tai sokeat ja kuulovammaiset tai kuurot henkilöt. Koska vaimoni on kuurosokea tulee taktiilia viittomakieltä käytettyä päivittäin. Varsinkin esimerkiksi hämärissä ja pimeissä paikoissa, jossa vaimoni ei näe hämäräsokeutensa takia yhtään mitään.

”Minä rakastan sinua” on yksi simppelimmistä. Mielestäni rakkauden tunnustus tällä tavalla on söpöä, joten päätin julkaista täällä parin sekunnin opetusvideon:

Periaatteessa siis tökkäys ja käden laskeminen tökätyn kohdan päälle. Tökkäys tarkoittaa ”sinä” ja käden laskeminen ”rakkaus”, joista muodostuu yhdessä ”rakastan sinua”. Tämän voi
viittoa mihin ruumiinosaan tahansa. Tämä on aitoa suomalaista taktiilia (”kädestä käteen”) viittomakieltä. Tätä ei voi koskaan sanoa liikaa rakastamalleen ihmiselle. Video löytyy myös Youtubesta.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

8 kommenttia

 1. mustikkasoppa

  Mun tukka on tossa huonosti. :)

 2. Rolle

  Pyh… naiset :-)

 3. tms_

  Nice :)

  Kuinka paljon tuo taktiili viittomakieli eroaa normaalista viittomakielestä? Osaatko siis kahta erilaista viittomakieltä?

  Onko kieli muuten universaali, eli pärjääkö samoilla merkeillä ympäri maailmaa…?

 4. Rolle

  tms_: Ei se oikeastaan eroa muuten kuin että sitä viitotaan iholla kiinni. En tiedä voiko sitä sanoa erilliseksi kieleksi, sillä viittomakielisen sitä ei tarvitse mitenkään ”opetella”, kun siinä viitotaan jutut ihan samalla tavalla mutta vain niin että toinen katsomisen sijaan tuntee viittomat.

  Viittomakieli on joka maassa omansa, valitettavasti, mutta on olemassa kansainvälinen viittomakieli – mutta sitä ei välttämättä kuitenkaan kaikki osaa. Tämähän johtuu siitä että kieli kehittyy alueellisesti.

 5. tms_

  Osaatko pistekirjoitusta myös?

 6. Rolle

  Hyvin vähän. Onpa sitäkin tullut opeteltua hieman. Sille ei ole kuitenkaan vielä akuuttia tarvetta.

 7. Tarinamme Ylen Olotilassa – Hämärässä Rolle viittoo Veeraan “rakkaus” | Rollemaa.org

  […] viitommekin toisillemme ne tärkeät sanat: “Minä rakastan sinua.” (ks. bloggaus Näin viitot rakastan sinua taktiililla viittomakielellä) Watch this video on […]

 8. Aika kulkee nopeasti, kun on tekemistä | Rollemaa.org

  […] Oletko sanonut kellekkään rakastavasi häntä? Kyllä. […]