Kolmesataa urheaa spartalaista

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Epätavallista nimeä 300 kantava elokuva tiivistää spartalaisten legendan. Elokuvan mukaan spartalaiset olivat kansaansa ja erityisesti maataan rakastavia sotureita vauvasta vaariin. Vain spartalainen nainen synnytti oikeita miehiä ja vain spartalaiset olivat syntyneet taistelemaan maansa puolesta. Koitti aika, jolloin Persian ylimielinen jumalakuningas Xerxes päätti vallata myös Spartan osan haltuunsa Kreikasta. Spartalaiset – sotimisen ammattilaiset – eivät kuitenkaan suostuneet polvistumaan ylimielisen Xerxeksen jalkojen juureen, vaan päättivät tappaa mahdollisimman monta persialaista 300:n parhaan miehen joukolla…

Frank Millerin romaaniin perustuva 300 on realistinen ja hauska kuvaus muinaisista spartalaisista. Nykypäivänä tämäntyyppisistä elokuvista yritetään tehdä yhä realistisempia, joten verta tulet näkemään ainakin roiskeen muodossa – ja paljon. Päitä halki eri puolilta, ruumiinosia irti ja perinteisiä pistoja eri kehon osiin… raakuudesta huolimatta sotakohtaukset olivat varsin näyttäviä ja pitihän sitä välillä naurahtaa spartalaisten kunnianhimolle (tai pikemminkin verenhimolle). 300 miestä pistivät hienosti tuhansia miehiä pinoon, kirjaimellisesti. Vaikka tarina oli melko synkeä, elokuva ei jäänyt tylsäksi. Raina oli myös omalla tavallaan taiteellinen ja erittäin kuvaava. Homohtava pääpahis Xerxes oli jostain syystä yksi suosikeistani – hän kun muistuttaa aivan liikaa Stargate SG-1-tv-sarjan goa’uld-pahiksia, äänikin on täysin samanlainen. Aivan mahtavaa.

Elokuva sisältää monia tuttuja näyttelijöitä, kuten aikaisemmin Timelinestä tuttu Gerard Butler (Kuningas Leonidas) ja Lost-tv-sarjasta tuttu Paolo eli Rodrigo Santoro, joka näyttelee erikoisessa roolissaan Xerxestä. Myös Taru Sormusten Herrasta tuttu Faramir eli David Wenham näyttelee 300:ssa. Kaikinpuolin hyvät näyttelijäsuoritukset. 300 on hieno tarina muinaisesta soturikansasta. Lopputaistelun olisin halunnut nähdä loppuun…

4/5

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

 1. Tanskis

  Kävitkö ensi-illassa vai? Suositteletko?

  Juuri olen tässä valitellut, kun ei pyöri mitään kunnon leffoja, mutta tässä olisi hyvä (joka on tietenkin täysin varattu).

 2. Petri

  Nettitrailereiden perusteella leffassa vilahtaa kaikenlaisia örkeiltä näyttäviä veijareita. Juuri trailerit luovat sellaisen mielikuvan, että leffa on ”vähän niin kuin” fantasiaelokuva, jossa ihmisten joukossa on örkkejä ja gobliineja ja salaperäisiä olentoja… Tavallisesta ihmisten välisestä taistelusta on (edelleen trailerien perusteella) luotu taruakin ihmeellisempi nujakka hyvisten ja pahisten välillä. Ärsyttävä ilmiö, jolla pyritään saamaan lisää katsojia elokuvalle.

  En ole leffaa vielä nähnyt. Kandeiskohan käydä kattomassa? ;-)

 3. rolle

  Tanskis: Ennakkonäytöksessä kävin torstaina.

  Petri: Niistä unohdinkin mainita. Ne on jotain sisäsiitosta johtuvia epämuodostuneita ihmisiä, jotka olivat epäsuosiossa Kreikan valtakunnassa. Taistelukohtaukset oli just hienoja :)

 4. Tanskis

  Kävin nyt itse katsomossa mokoman. Visuaalisesti leffa on erittäin hieno lukuunottamatta kirjaimellista päättömyyttään. Juoni on jäänyt vähän toissijaiseksi, mutta silti leffalla on syvällinenkin sanoma: sanokaamme hempeitä sanoja läheisillemme. Jotenkin kuvaus spartalaisista muistuttaa kovasti suomalaisia: tuppisuisia, melankolisia ja perkeleen sisukkaita.

 5. rolle

  Tanskis: Kiitos kun jaoit mielipiteesi leffasta :) Olen samaa mieltä.

 6. Daniel

  Kävin itse viikko sitten katsomassa kyseisen elokuvan ja oli visuaalisesti ihan tyylikkään näköinen (vaikkakin paikoitellen jokseenkin raaka). Juonesta voisi olla monta mieltä, se jättää kaipaamaan sisältöä, mutta on kuitenkin kohtuullinen antamaan kehykset päättömälle taistelulle.

  Visuaalisesti siis hieno, sisällöltään ei.