Insomnia

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Niinpä. Jälleen pyörin ja hyörin, enkä saa unen päästä kiinni. Tämän piti olla yö, jolloin korjaan rytmin ja menen aikaisemmin nukkumaan. Menin kyllä sänkyyn jo kahden jälkeen, mutta ei väsyttänyt. Ei sitten yhtään. Säädin hetken läppärillä ja katsoin elokuvan.

Leffan jälkeen päätin nukkua, käperryin peiton alle ja suljin silmät. Mutta päässä vilisi tuhat ajatusta yhtä aikaa – kuten jokaisena yönä. Siirryin takaisin koneelle ja menin irkkiin. Juttelin yövuorossa olevan susalynin kanssa kuurosokeudesta. Reilut puoli tuntia sitten päätin yrittää uudelleen nukkumista. Kursiivi- eli kenoteksti kuvastakoon päässäni vilisevää ajatusmyrskyä…

Päässä soi Yiruman pianokappaleita:

Yiruman ”Kiss the Rainin” voisi opetella soittamaan pianolla päivällä… toisaalta Lotta saattaa innostua myös soittamaan, enkä pysty keskittymään opetteluun. Minä kun en koskaan oppinut nuotiltalukua sujuvaksi ja olen aina tykännyt opetella kappaleet korvakuulolta. Youtubeen voisi uppia lisää soitantavideoita. Ehkä kuvaisin Sibeliusta, soundtrackkeja, Mike Foylea ja niitä kappaleita joita osaan sujuvasti pianolla soittaa. Ehkä en. Pitäisi videoblogata Rollemaahan niitä kotivideoita…

Mihin tämä aika hupenee?

Työkkärin musiikkikurssille voisi ilmoittautua. Se olisi kehittävää ja saisi vähän rahaakin. Hmm. Olen pettynyt itseeni… saakohan Lotta tarpeeksi aktiviteetteja? Onkohan isällä vapaata, jos kävisin siellä päivällä Lotan kanssa…? Millainen isä minä oikein olen? Olenkohan oikeasti niin ”syvällä kuilussa”, kuten vaimo tänään sanoi… milloin viimeksi kävin ulkona? Miksi mietin näitä taas juuri nyt? Miksi en voisi vain nukahtaa?

Mitä tekemistä tässä elämässä on? Mitä sisältöä elämässäni on? Päivääni kuuluvat perhe, tietokoneet ja elokuvat. Ahdistaa. Miksi olen niin passiivinen ja masentunut? Miksi aina väsyttää ja ahdistaa? Miksi ulkomaailma ei tunnu tarjoavan mitään – vain ottavan? Miksi päässäni huutaa heti tuhat ja sata kysymystä juuri silloin kun pitäisi nukkua? Oi miksi?

:2006: Pensieri, non sogni. - (Not dreams, indeed.)
Creative Commons License Kuva: [ piXo ]

Yllä vain murto-osa ajatuksistani, jotka valtasivat pääkoppani suljettua silmäni. Ne ovat vain ajatuksia, ilman todellista tarkoitusta tai päämäärää. Tämä on todella turhaa ja turhauttavaa! En hyödy tästä ajattelusta yhtään mitään – päinvastoin – ja tiedän sen. Toisaalta joskus saan ideoita tulevaa päivää varten, mutta useimmiten tämä hereilläolo ja ajatuksen virta on täysin hyödytöntä ja haitallista…

Viime tai toissa yönä irkissä keskusteltiin uniongelmista. Kuulemma liikunta auttaa unettomuuteen. Itse en usko senkään olevan apukeino kaikille, tai itselleni. Olen monesti ollut väsynyt niin fyysisesti kuin henkisestikin, enkä ole silti nukahtanut. Minulla on nimenomaan nukahtamisongelma, joka liittyy psyykkisiin ongelmiini…

Mitä liikuntaa edes yht’äkkiä voisin ruveta harrastamaan? Juoksemista en voi sietää, eikä nyt ensimmäisenä tule mieleen mitään muutakaan mitä talvella voisi aktiivisesti harrastella. Miksi edes tarvitsisin liikuntaa? Ei se takaa henkistä hyvinvointia. Ja peruskuntoni on varsin hyvä siihen nähden että en tarkoituksellista liikuntaa harrasta.

Ja taas toisaalta, en minä aivan täysin erakkona ole ollut. Perjantaina kävin pitkästä aikaa kaupungilla asioilla (mm. siellä työkkärissä) ja sain yllättävän monta kärpästä hoidettua yhdellä kertaa. Laitoin myös isälle kortin postiin (pitäisi olla tullut tähän päivään mennessä). Samalla laitoin verokortin menemään entiselle työnantajalle palkanmaksua varten, liittyen erääseen vanhaan keikkaluontoiseen web-hommaan…

Lauantaina kävin Seventh Wonderin keikalla, josta kirjoitin välittömästi keikan jälkeen myös nopean arvion englanniksi. Virallinen teksti tulossa suomeksi metallimusiikki.netiin.

Autumn dawn
Creative Commons License Kuva: James Jordan

Ja nyt on tiistaiaamu, enkä ole vielä nukkunut. Tasan vuorokausi sitten olin myöskin hereillä. Itse asiassa viimeksi olin hereillä jonnekin kahdeksaan asti… nukuin ”yöllä” tunnin tai pari ja heräsin Lotan tahtiin yhdeksän ja kymmenen välissä, kuten aina ennenkin. Päivällä nukuin Lotan kanssa päiväunet, joskin omani hieman venyivät. Unta palloon kerääntyi siis vain muutama hassu tunti ja silti jaksoin koko päivän ja vielä tähän aamuun asti. Ja tätä on käynyt ties kuinka monta päivää peräkkäin. Ei ihme että olen aina enemmän tai vähemmän väsynyt… enkä mahda sille mitään?

Tietokoneet. Ehkä se on syynä. Toisaalta usein ei tarvita niitäkään, sillä hommat ovat pääni sisällä. Minun piti eilen soittaa sinne terveysasemalle, mutta olin liian väsynyt. Jospa tänä aamuna. Toisaalta, turhaan minä kai taas jonotan… hoitoon olisi päästävä, jossain välissä.

Päätökset ja asiat tapahtuvat minulla nykyään jälkijunassa. Työhakemuksia olen sentään tässä viikon sisällä laittanut useamman. Eipä tuosta yrittämisestä haittaakaan ole. En minä työtä karta. Haukkarannan kouluun pitäisi silti soittaa, jos siellä tarvittaisiin viittomakielistä avustajaa – vaikka edes harjoitteluun. Se olisi yksi mahdollisuus.

Kyllä tämä kai tästä. Yritän nyt vielä…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

  1. tms_

    Paljonko juot kahvia/energiajuomia/teetä ts kofeiinia? Se on nimittäin yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa, ettei saa unta ja että päässä juoksee tuhat ja yksi ajatusta sekunnissa.

    Kahvi saa aikaan fyysisen stressireaktion (sydän hakkaa yms.), ja koska keho vaikuttaa mieleen, myös psyykkisen, niin kuin varmaan olet huomannut.

    En sano, että kaikki olisi kofeiinin syytä, _ei tietenkään ole_, mutta merkittävä osa todennäköisesti on. Ainakin kannattaisi kokeilla.

    Itse kun juon enemmän kahvia, voin mennä vaikka tuonne rantaan tunniksi istumaan ja tuijottelemaan maisemia, kun omia ajatuksia tulvii mieleen niin paljon ja ne tuntuu niin eeppisiltä. Kuitenkin normaali arkielämässä ja yöllä kun yrittää nukkua tämä jännite luonnollisesti muuttuu usein jännitykseksi ja stressiksi.

    Tietysti valinta on sinun: onko kofeiinin edut suuremmat kuin haitat? Onko kahvin tai energiajuoman maku tai niiden aiheuttama hetkellinen piristys ja eeppisyyden kokemus mielestäsi arvokkaampaa kuin säännöllinen unirytmi, ahdistuksen helpottuminen ja yleinen rentous? Minulle eivät ole.

    Tietysti ihmiset on yksilöitä, ja aineet vaikuttaa kuhunkin eri tavalla, mutta suosittelisin kokeilemaan olla ilman pari viikkoa. Tai siirtymään aamu/aamupäiväkahveihin/juomiin, sehän vois itseasiassa olla hyvä tapa normalisoida unirytmiä. Illalla nukkumaan ilman tätä ainetta ja aamulla pirteäksi sen avulla.

  2. Rolle

    tms_, Kiitos kommentista. Juon kofeiinipitoista satunnaisesti, silloin tällöin. Kahvia juon hyvin harvoin – vain kylässä ja juhlallisissa tilanteissa. Energiajuomia muutaman kerran viikossa, mutta nyt on jäänyt sekin puoli, kun ovat niin kalliita. Coca Colaa on aina silloin tällöin kaapissa. Menipä sekavaksi, mutta pähkinänkuoressa voisin sanoa että en käytä kofeiinia läheskään päivittäin. Silloin kun sattuu huvittamaan.

    Olen yliherkkä kofeiinille, ja kahdestakin kahvikupillisesta rupee huimaamaan, hikoiluttamaan, ylivirkistymään, ja ylirasittumaan. Kolmesta kupista tulee jo huono olo. Samoin jos juon kahvia tai batterya samana päivänä. Mutta maistuu kyllä hyvältä…

    Nukkumaan mennessä pyrin välttämään kofeiinia – luonnollisesti. Joskus tulee kuitenkin silloinkin juotua. Erityisen nautinnollista on istua tietokoneella ja hörpiskellä jääkylmää Batterya.

    En usko että liittyy suoranaisesti kofeiiniin, vaikka sitäkin voi olla taustalla. Aamuisin yleensä kofeiinia suosinkin.

  3. tms_

    Aa, oon jostain syystä aina ollut siinä käsityksessä, että juot (melkein) litratolkulla energiajuomia ja kuppikaupalla kahvia päivittäin :D Varmaan, kun oot joskus julkaissut jotain energiajuomavertailuja tms…

    Itse olen myös siis tosi herkkä kofeiinille, ja olen huomannut ison muutoksen, kun siirryin takaisin decaf-linjalle (join siis yhden vuoden säännöllisesti kahvia). Sen takia oon aika herkästi aina julistamassa tätä sanomaani. :D Tietysti on ihmisiä, joihin kahvi ei vaikuta yhtään samalla tavalla, vaan pystyvät iltaisinkin juomaan useamman mukin, ja nukahtamaan silti normaalisti.

    Yksi asia, jota ei usein ihmiset tiedosta on, että kahvi poistuu elimistöstä tosi hitaasti, sen puoliintumisaika on yleensä noin 7 tuntia. Eli jos juo klo 17 iltapäiväkahvit, esim. kahdesta kupista on puoliltaöin vielä se toinen pitämässä hereillä, ja puoli kuppia vielä aamuseitsemältä!

  4. Rolle

    No sanotaanko näin että olen ollut energiajuomien puolestapuhujana ainakin blogissani, mutta en tosiaan ole mikään kofeiiniaddikti :-D eritoten sitä kahvia tulee juotua varmaan pari kertaa kuussa. Energiajuomia juon yleensä silloin kun väsyttää kun ei pitäisi väsyttää.

    Kiitos tietoiskusta, enpä tiennyt tuotakaan.

  5. Loretta

    Oletko harkinnut jotain lääkitystä tuohon unettomuuteesi? Vuosikausia unettomuudesta kärsinyt tuttavani sai avun melatoniinista, joka ei siis ole perinteinen unilääke, vaan elimistössä esiintyvä hormoni, jonka tuotanto saattaa jostain syystä olla häiriintynyt (esim. stressin vuoksi).

  6. Rolle

    Loretta, Olen harkinnut. Koskaan ei ole kuitenkaan tullut hankittua. Nyt kun hoitoon hakeudun niin ajattelin ottaa asian puheeksi.