Aamuväsymys, kaamosmasennus

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 20 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 17-vuotias.

Huomenta. Kello herätti minut jälleen kerran 5:45, mutta tänä aamuna olin niin väsynyt, että oli pakko nukkua puoli seitsemään. Jos tekisin tilastoja aamukäyttäytymisestäni ja väsymyksestäni, torstaina olisin tilastojen mukaan ehdottomasti väsynein. Torstai, viikon keskipiste, on väsyneimpiä aamuja ikinä. Ihminen tarvitsee yöllä vähintään yhdeksän tuntia aikaa nukkua ja jos ei sitä saa, niin on luonnollisesti väsynyt. Tosin viikon alussa vähempi nukkumisaika ei väsytä, koska viikonloppuna on tullut nukuttua tavallista pitempään.

Sori häiriö, tämä on härski oman firmani mainos, teksti jatkuu alapuolella...

Digitoimisto Dude Oy -mainos:

Tarvitsetko laadukkaat ja helposti päivitettävät verkkosivut?

Nämäkin sivut joita juuri nyt katselet ovat käsintehtyä, kotimaista laatua. Toteuttamamme WordPress-verkkosivut latautuvat supernopeasti ja ovat naurettavan hyvännäköisiä. Emme käytä valmispalikoita, vaan suunnittelemme ja koodaamme kaikki käsin itse. Yrityksemme on ollut toiminnassa vuodesta 2013 ja kasvu on ollut tasaista. Meihin luottaa jo sadat asiakkaat. Tutustu lisää ja ota yhteyttä!

Olen huomannut, että aamuisin väsymykseen auttaa ainakin hetkellisesti tuplacappucino tai energiajuoma. Iltapäivällä tietysti pitää ottaa päiväunet, että jaksaa herätä huomenna samaan aikaan. Joka tapauksessa, olen onnekas, kun minua väsyttää enemmän vain torstaina. Joitakin vaivaa syys- tai talviväsymys, joka johtuu pimeydestä. Pimeässähän sitä tykkää mieluummin nukkua, eikä valoisassa. Tämän takia esim. kesällä tai keväällä on helpompi herätä aikaisemmin kun ikkunasta paistavat auringonsäteet virkistävät hereille. Joillakin on myös ns. kaamosmasennusta.

Kaamosmasennuksen oireet: ilottomuus, masennus ärtyneisyys, univaikeudet, epätavalliset kivut, ruokahalun lisääntyminen ja painonnousu talvella (yli 5 kg), energiatason lasku, jatkuva väsymys ja uneliaisuus, sosiaalisen aktiivisuuden väheneminen. Varsinaista kaamosmasennusta näyttäisi Suomessa esiintyvän 5-10%lla väestöstä, lievempinä oireita valittaa vielä huomattavasti useampi. Vaiva on yleisempi naisilla ja alttius jokasyksyiseen oireiluun näyttäisi pahenevan iän karttuessa. Taipumus kaamosmasennukseen näyttää olevan melko voimakkaasti periytyvää, eikä se siis johdu esim. menetyksistä, paineista tai elämäntilanteesta.
Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä