Vinkkejä miellyttäviin aamuihin aamu-unisille

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.

En ole koskaan ollut aamuvirkku tai edes etäisellä tasolla aamuihmisiä. Lukioaikoina heräsin aikaisin, koska halusin saunaan aamuisin. Meillä oli Aina valmis -kiuas. Mutta enimmäkseen olen se torkuttaja, joka on aamuisin aina äkäinen. Aina tulee kiire ja pitää juosta. Olen miettinyt, että tähän pitäisi saada jotenkin ”helposti” muutos.

Minulle riittää helposti viisi tai kuusikin tuntia, mutta vaikka nukkuisin optimaaliset kahdeksan tuntia, olen aamuisin ihan koomassa. Minut tuntevat tietävät tämän. Nukkuisin vaikka 12 tuntia, jos minun annettaisiin ja yleensä viikonloppuisin teenkin niin. Vaikka uni maittaa, olen silti melko herkkäuninen ja herään pieniin ääniin, jos vaikka tytär laittaa telkkarin päälle ja katsoo sitä minimitasolla olohuoneessa. Tällöin olen äkäinen ja huudan mieluummin laittamaan äänettömälle ennen kuin menen paikan päälle sanomaan. Vaikka nousisin ylös, kävisin vessassa tai juomassa, en silti virkoa niin paljon etten voisi mennä takaisin nukkumaan. Sellainen minä olen aamuisin.

Tänään heräsin ensimmäistä kertaa onnistuneesti kuuden jälkeen niin että en jäänyt sänkyyn lojumaan. Tosin Sleep as Androidin Smart wake up -toiminnosta oli jäänyt päälle asetus, joka ei käytä älyherätystoimintoa ennen kuin optimaalinen unimäärä (7 tuntia) on tullut täyteen. Älytoiminto koettaa siis etsiä oikean ajankohdan, eli herättää hieman oikeaa herätystä aiemmin silloin kun on vielä kevyessä unessa. Näin on herätessä virkeämpi kun ei herää suoraan REMistä.

Aikaisin heräämisessä on monia hyviä puolia, joita en aiemmin tajunnut:

  • Aamuisin on aikaa rauhoittua ja herätä. Heräämisen ei tarvitse tapahtua työpaikalla tai ulos lähtemisen yhteydessä ”väkisin”. Parempi jos on heräillyt jo ennen varsinaisia työtehtäviä niin ei mene se aika päivästä ”hukkaan”.
  • On aikaa touhuilla vaikka kotiaskareita tai kirjoittaa blogia. Asioita, joita ei aina illalla pitkän työpäivän jälkeen jaksa tehdä.
  • AamuTV tulee vain aamuisin. Yleensä aika hyviä aiheita ja keskusteluita, joiden seuraaminen on illalla jo ”myöhäistä”.
  • Voisi vaikka herätellä lukemisharrastusta.
  • Jos oikein hyvin lähtee käyntiin, ainakin kesällä voisi taas kokeilla aamulenkkiä.

Tässä joitakin oppimiani asioita matkan varrelta:

Herää oikeaan aikaan

Ihmisen normaali unisykli on keskimäärin puolitoista tuntia. Näitä syklejä mahtuu kuuden tunnin uniin noin neljä, 7-8 tunnin uniin noin viisi. Jos syklin keskellä tai etenkin syvän unen vaiheessa herää, on herätessä superväsynyt. Androidille (ja iPhonellekin) löytyy useita herätyskelloja sekä unisyklin mittaamisappeja haulla ”sleep cycle”.

Olen käyttänyt mm. SleepCycle ja SleepyTime -sovelluksia aiemmin, mutta Sleep as Androidissa on homma tavallaan sisäänrakennettuna (Smart-toiminto, jota kuvailin aiemmin).

Aiemmin otin Smart-toiminnon pois päältä, koska aiemmin herättyäni silti jatkoin unia. Tässä tullaan seuraavaan kohtaan:

Hanki heräämiselle kunnon syy

Jos herätessä ei ole oikeaa, sängystä ylös houkuttelevaa syytä, tekee silloin mieli jäädä torkkumaan. Minulle syy ei ole se että saa aloittaa päivän ajoissa. Jos saisin valita, aloittaisin päivän vasta 10-11 aikaan. Nuorempana syynä oli sauna ja tietokoneet, silloin kun tietokoneet eivät olleet vielä osa päivätyötä ja kiinnostivat oppimis- ja pelailumielessä. Heti aamusta piti päästä koneelle. Joskus join Nescafen cappucinoakin.

https://www.instagram.com/p/BcFgdu7ncAf/?taken-by=rolle_

Juran pavuista jauhama kahvi saa minut tästä päivästä eteenpäin ylös. Kun tiedän, että saan heti herätessäni kahvit, tulee noustua sängystä heti. Toinen on AamuTV ja rauhallinen tahti ennen kuin arjen kaaos alkaa. Voin istua hiljaisuudessa hetken kun lapset vielä nukkuvat. Lupasin myös työkavereille, että yritän syödä aamupalaa, jota en ole syönyt ollenkaan yli viiteentoista vuoteen. Koitan pitää tämän lupauksen. Tänään vedin vain reissumiehen, huomisaamuksi voisi hommata jotain jogurttiakin.

Aamupalaa vaikka väkisin.

Laita asioita ylös

Tämä liittyy Todoistin orjalliseen käyttöön, mutta on hyvä listata asiat mitä tekee aamulla. Itselle se ainakin toimii, eikä aikaa mene hukkaan. Tänä aamuna halusin blogata aamuista.

Sinustakin parempi aamuihminen?

Olin aiemmin skeptinen, että en onnistu tässä. Mutta kaikessa voi onnistua mihin ryhtyy. Ei tarvitse hankkia tonnin kahvikonetta kotiin herätäkseen aamulla paremmin, mutta kunhan löytyy itselle se omin juttu. Minulle tämä toimii näin. Asian innoittajana toimi Daniel Lockyerin artikkeli ”Tips for waking up early”. Auringonnousua ei tosin Suomen mustan talven aikana aina näe, ainakaan meillä.

Miten sulla?

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä