Sairastelulle ei näy loppua

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Kolmisen viikkoa sitten sairastin korvatulehduksen, silmätulehduksen, nielutulehduksen ja minulla oli myös kuumetta ja yskää. Olin viikon antibioottikuurilla (Amoxin), joka auttoi kaikkeen muuhun paitsi kurkkuun. Nyt kohta neljän viikon jälkeen kurkku on edelleen älyttömän kipeä. Syljen mieluummin lavuaariin kuin nielaisen, sillä nieleminen sattuu niin helvetisti. Myös syöminen, juominen ja välillä oikeastaan hengittäminenkin sattuu. Luovuin hetkeksi hiilihappopitoisista juomista kun huomasin niiden ärsyttävän kurkkua ja keräävän limaa jonka nielaiseminen sattuu, mutta pian huomasin muiden juomien tekevän ihan samaa, joten en enää välittänyt oliko lasissa limsaa vai mehua. Vedellä ei tietenkään ole samaa efektiä, mutta se on muuten vain tylsää juotavaa.

Eniten kuitenkin ärsyttää, kun yskittää jatkuvasti. Ei auta Pharysol, eikä muut suihkeet, ei Bafucinit, Strepsilsit, Finrexinit, yskänlääke, sauna tai särkylääkkeet. Yskiminen sattuu ja pitää hereillä öisin. Yskiminen on pahinta juuri yöllä, jolloin ei ole tullut nukuttua oikeastaan ollenkaan. Katsoin äskettäin nieluuni painamalla kielen alas ja osoittamalla sinne pienellä kohdevalolla ja huomaa heti että ainakin uvula (se keskellä roikkuva kappale nielussa) ja nielurisat ovat turvonneet. Jääpalan imeskely auttaa vähän turvotukseen. Lisäksi näkyy haavojen tapaisia punaisia viiruja joka puolella ja vähän valkoista. Tuntuu kuin kurkkuuni iskettäisiin jatkuvasti puukkoja ja särky tuntuu vain pahenevan. Taitaa olla jälleen lääkärireissu tiedossa maanantaiaamuna. Toisaalta eivät ne viimeksikään mitään löytäneet. Paitsi pari viikkoa sitten se nielutulehdus, koholla olevat tulehdusarvot, mutta en muista lukuja. Tämän viikon nieluviljely näytti negatiivista angiinalle.

Yskä voi myös johtua poskiontelotulehduksesta, mutta tällöin oireena on myös oksentelu, erityisesti kovan yskimisen aikana.

Särkee kyllä poskiakin ja olen oksentanut yskän takia, että liekö se kyseessä sitten. Sen näkee maanantaina. Pitänee ilmoittaa sille uudelle työkaverille taas, että en pääse ihan heti aamusta tulemaan. Hänellä ei ole vielä avaimia toimistolle.

Caught :( - 326/365
Creative Commons License Kuva: tranchis

Torstaina tyttäreni sairastui oksennustautiin ja yö meni jälleen valvoessa patjalla hänen sänkynsä vieressä. Perjantainkin siis olin poissa töistä, koska hoidin kipeää tyttöäni kuurosokean vaimoni tukena. Tein tosin jonkin verran töitä kotoa käsin. Tänään vaimoni sairastui samaan. Huomenna on varmaan minun vuoroni. Tuntuu, ettei tämä sairastelu lopu koskaan. Käydään kerralla kaikki taudit läpi. Helmikuun lopusta on sairastettu flunssat, influenssat, nuhat ja kuumeet, korvatulehdus, silmätulehdus, nielutulehdus ja nyt on joku outo virus kurkussa ja ensi viikolla tulee varmaan kolerat ja ebolat. Sanat eivät riitä kuvaamaan kuinka harmittaa.

Olen kuitenkin ollut töissä reilun viikon ajan, tosin tällä viikolla kurkkukipu ei ollut näin paha. En tiedä hankinko saikkua enää, riippunee siitä kuinka paljon kurkku häiritsee työntekoa. Pystyn kyllä puhumaan, mutta puhuminen saa melkein aina aikaan hillittömän yskänpuuskan. Lisäksi puhuminen tuppaa ärsyttämään kurkkua. Kotona mieluiten viiton, mutta töissä on puhuttava puhelimessa. Saa nähdä millainen tilanne on ensi viikolla.

Harmittaa tämä vajaateholla oleminen. Ei huvita tehdä mitään kivaa, ei tweettailla, ei bloggailla. Elokuvia sentään jaksan jotenkin katsella, tosin viime leffakin jäi kesken. Tein tänään ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa ruokaa perheelleni, sillä olin vaimoani terveempi.

Tässä alkaa melkein miettimään elämäntapojaan uusiksi. Vitamiinia syön aina silloin kun äiti tai vaimo pakottaa, ruokaa tulee syötyä edelleen vähän epäsäännöllisesti aterian päivässä ja suurimman osan energiasta saan epätervellisemmästä syötävästä. Huonon syömisen lisäksi liikuntaakaan en ole harrastanut varmaan kymmeneen vuoteen. Toisaalta en ole myöskään aikoihin sairastellut näin pitkään elämäntavoistani huolimatta. Vinkit olon helpottamiseen ovat tervetulleita!

Oksennustautiin toimivaksi todettuja vinkkejä:

 • Keitä juomavesi. Ei välttämättä auta kaikilla, mutta usein keitetty vesi pysyy sisällä, keittämätön ei.
 • Maitohappobakteerit, eli Osmosal ja Gefilus. Ehkäisee kuivumista ja rauhoittaa vatsaa.
 • Särkylääke. Helpottaa oloa, vaikka ei olisi kuumetta. Oraaliliuos tai puikot ovat usein käteviä. Puikot eivät välttämättä ehdi vaikuttaa ripulissa. Parasetamolin/panadolin on todettu auttavan paremmin.
 • Vettä tai mehua säännöllisesti. Liiallisen maidon juominen on todettu pahentavan oloa.
 • Vichy auttaa joissakin tapauksissa.
 • Pikkusuolaista tai sokerista syötävää.
 • Mustikkakeittoa tai mansikkakeittoa.

Vinkkejä yskään?

Edit 19.06: Tapahtui aivan kuten ennustin. Seitsemän maissa tänä aamuna olin vessanpöntön orja. Otin omat vinkit käyttöön, mutta karsea päivähän tämä on ollut. Ruokaan ei tee mieli koska, mutta vettä, gefilusta, mansikkakeittoa ja jaffaa tulee juotua. Enää illalla ei ole tullut rampattua vessassa. Ämpäriä en osaa käyttää.

Harmittaa kyllä niin paljon… tärkeä viikko töissäkin tulossa, enkä selvästikään ole työkykyinen ainakaan nyt. Huomenna olisi vähän hullua ehkä mennä… Veera kävi ostamassa mulle Osmosalia, jonka olen illan mittaan kohta juonut kaikki. Toivottavasti särkylääke auttaa kouristuksista aiheutuneiden lihassärkyjen ja katkenneiden hiusverisuonten kanssa.

Juttelin äitini kanssa ja olimme molemmat samaa mieltä että kunhan paranen niin kertarysäyksellä niitä maitohappobakteeritabletteja, vitamiinia ja muita vastustuskykyä parantavaa tuotteita ostamaan. Loppuvuoden kuuri.

Jos jotain positiivista niin kurkkukipuni on lakannut miltei kokonaan. Yskä vielä häiritsee jonkin verran.

Mutta nyt jatkan tätä koomailua. Olo on heikko, mutta veikkaisin että Osmosal alkaa pian säätelemään nestetasapainoa paremmaksi. Päivällä en kyennyt kävelemään. En toivo tätä tautia kenellekään. Toivon, että te, lukijani, pysytte mahdollisimman terveenä! Tämä lisäys on kirjoitettu HTC-puhelimella.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

 1. samwise

  Itellä on ollut pari kertaa pidempään jatkunut yskä ja viimeisillä kahdella kerralla oon hakenut apteekista mustanparran yskämikstuuraa, tyttikselläkin autto viikon kestäneeseen yskään. Kokeile sitä, luulisi kodeiinin tepsivän. Sitä pitää pyytää kassalta, ei löydy hyllystä

 2. nimetön

  Jaksele… Vitamiineista senverran, että D-vitamiini auttaa noin yleisesti vastaustuskykyyn. Sen annosmääristä nyt ollaan kiistelty, mutta netistä voi selvitellä mitkä tiedot tuntuis luotettavimmilta. Itse olen semmoista 100 mikrogrammaa päivässä syönyt.