white book

Paras app tapojen seuraamiseen (ja niiden ylläpitämiseen)

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 3 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 33-vuotias.

Sanotaan, että ihminen on tapojensa orja. Sanonta juontuu siitä, että moni tekee asioita vain siksi, koska niitä on ollut tapana tehdä. Ei tule mietittyä mitä tekee, vaan tekee vain, vaikka se olisi omalle elämälleen haitallista. Minullakin on ollut huonoja tapoja, jotka aiheuttivat itselleni negatiivisia asioita. Tällaisia olivat mm. tapani rahankäytön ja alkoholin suhteen. Korvasin molemmissa elämäni huonot tavat paremmilla tavoilla. Hyvät tavat jäivät käyttöön ja poikivat parempia tuloksia kuin osasin koskaan kuvitellakaan.

En edes tarvinnut James Clearin Atomic Habits -kirjaa heräämiseen. Se vain lähinnä vahvisti jo tietämiäni asioita. Olen seurannut tapojani vuosikausia mm. Daylio-sovelluksen avulla. Daylio ilmestyi vuonna 2015 ja olen käyttänyt sitä siitä lähtien. Alussa app oli pelkästään mielialojen seuraamista varten, mutta vuosi pari sitten sovelluspäivitys toi mukanaan myös tavat ja tavoitteet. Nämä jäivät itselläni jotenkin paitsioon, koska minulle Daylio on aina ja ikuisesti app mielialan seuraamista varten.

Marraskuussa lähdin kuitenkin etsimään uutta sovellusta pelkästään tapojen ja tavoitteiden kirjaamista ja seurantaa varten. Minua itseäni kiehtoo GitHubin kontribuutiokartta, koska olen käyttänyt sitä pisimpään eräänlaisena koodailutapojen mittarina. Kyse on siis tästä:

GitHub Contributions Chart on nähtävissä profiilissani osoitteessa github.com/ronilaukkarinen

Kontribuutiokartta on jotenkin kaikista siistein tapa nähdä edistymisensä pitkällä jänteellä. Se on kuitenkin ”jotain sinne päin”, mutta perusajatuksena on, että lomien ja vapaiden ulkopuolella ei jäisi värittömiä palkkeja, vaan hyvät tavat jatkuisivat. Kontribuutiokartta on kuitenkin huono esimerkki silloin, jos asiaa täytyisi tehdä vain vaikkapa kerran tai kaksi viikossa. Se on oiva peli ainoastaan silloin kun on tarkoitus seurata päivittäisen tavan edistymistä.

Kontribuutiokartan myötä innostuin väsäämään samanlaisen kirjoittamistapani käyttöön. Oma kirjoittamiseen liittyvä ”kontribuutiokarttani” on näkyvissä lokikirjan puolella:

Rollemaan lokikirjan ”kontribuutiokartta”, jonka aloitin marraskuussa 2021.

Kirjoittaminen ja koodaaminen ovat kuitenkin vain kaksi tapaa, joita minulla on. Kuinka seuraan esimerkiksi muita jo olemassaolevia tapojani, kuten lenkkeily (kävely, juokseminen), lihaskuntotreenit, kaloritavoitteet, unimäärätavoitteet, aamupalan syöminen, vitamiinien ottaminen, kirjojen lukeminen, ja niin edelleen? Näistä osa on irrallisissa appeissa pirstaloituneena, mutta varsinaista tapaa seuraan vain mentaalisesti. Olisi kiva nähdä kokonaisedistyminen jostain ja ruksata vaikka päivän päätteeksi mitä on tehnyt.

Daylio sisältää nämä toiminnallisuudet, mutta siitä puuttuu koostettu näkymä sekä monipuolisempi seurata. ”Teitkö tämän? kyllä/ei” -tyyppinen tapa seurata ei aina ihan riitä. Varsinkaan jos tämä data jää vain kertakäyttöiseksi. Silloin pysyviä tapoja ei synny. On seurattava paremmin ja nähtävä edistymistä pidemmältä aikajänteeltä ja tarkemmin.

Appit, joita en edes testannut

Tapoihin liittyviä sovelluksia on paljon. Ei tarvitse muuta kuin mennä puhelimensa app storeen ja kirjoittaa ”habit tracker” niin tuloksia löytyy enemmän kuin sieniä sateella. Way of Life, Productive ja HabitMinder vaikuttavat päteviltä, mutta liian yksinkertaisilta, kuten Daylio. Ne sisältävät varmasti tarpeelliset kyllä/ei -tavat ja vähän statsia, mutta siinäpä se. En lähtenyt edes kokeilemaan.

Habitica oli minun ja lasten käytössä joskus, mutta se on liian sekava ja pelillistetty. Hyvä idea ja toimii varmasti joillekin, mutta en halunnut kuulla kilinää ja kilkettä ja nähdä leveleitä ja kolikoita aina kun suoritan tai jätän suorittamatta jotain. Pelit peleinä ja elämän tapoja kehittävät prosessit erikseen. Näitä ei voi järkevästi yhdistää, ilman että ärsyttää. Jos toimii sinulle, anna mennä.

Täydellisen tapa-appin metsästys

Minimikriteerini ovat:

  1. Synkronoi pilveen (en jaksa ainaista uudelleensäätöä jos laite vaihtuu), minimissään export/import -toiminto. Haluan myös, että käyttöliittymä on selkeä ja yksinkertainen.
  2. Tavoitteet. Mahdollista seurata yksiköitä (luetut sivut, kävellyt minuutit), kertoja X ajassa
  3. Statistiikka. Yksittäisten tavoitteiden pitkän linjan edistyminen prosentteina ja kaikkien tavoitteiden kokonaisnäkymä.

Top 3: Voittajien valinnat

Noin 30 habit trackeria testattuani totesin että suurin osa on liian simppeliä, rumaa tai hankalaa käyttää, vaatii kalliin kuukausisubscriptionin tai kyselee liikaa appin käyttöönotossa. Näistä vain kolme appia valikoitui jatkoon.

Appit ovat tarkoituksella hieman eri ääripäitä, nimittäin joukosta löytyy sekä dataltaan täysin avointa ja täysin suljettua että täysin mobiilissa ja täysin selaimella toimivaa.

Loop habit tracker

Loop Habit Tracker oli ensimmäinen habit tracker, jota käytin kuukauden ajan. App on avointa lähdekoodia ja löytyy GitHubista sekä Google Play Storesta. Appia ei valitettavasti saa iPhonelle ollenkaan.

Loop on hyvä ja sopii joillekin, mutta vähän liian pliisu omiin tarpeisiini.

Loopin plussat ja miinukset:

  • Peukku ylös: Selkeä ja suoraviivainen käyttöliittymä
  • Peukku ylös: Pystyy seuraamaan monipuolisesti yksiköittäin, kyllä/ei-tyyliin, aikamääreittäin
  • Peukku ylös: Täysin ilmainen ja avointa lähdekoodia
  • Peukku ylös: ”GitHubmainen” näkymä yksittäisen tavan tilastoissa
  • Peukku ylös: Monipuoliset muistutukset
  • Peukku ylös: Tumma teema
  • Peukku alas: Vain Androidille
  • Peukku alas: Ei selaimella toimivaa käyttöliittymää
  • Peukku alas: Ei synkronoidu pilveen vaan kaikki data pysyy puhelimella
  • Peukku alas: Ei sisällä koostetta kaikista etenemisistä, ainoastaan tavoitekohtaisesti

Life of Discipline

Life of Discipline on koodariyhteisöissä esiin pompahtanut habit tracker, joka toimii selaimessa. App on kiehtova nyanssi, mutta ei jäänyt käyttöön, koska miinuslista on pitkä.

Life of Disciplinen plussat ja miinukset:

  • Peukku ylös: Selkeä ja suoraviivainen käyttöliittymä
  • Peukku ylös: ”GitHubmainen” näkymä
  • Peukku alas: Pelkästään ”GitHubmainen” näkymä, tarvitsen vähän muutakin statsia
  • Peukku alas: Ainoastaan selaimella toimiva käyttöliittymä, mobiililla kankea
  • Peukku alas: Kaikki oleelliset toiminnallisuudet maksumuurin takana
  • Peukku alas: Ei tummaa teemaa
  • Peukku alas: Ei muistutuksia
  • Peukku alas: Ominaisuuksiin nähden kallis
  •  
Life of Discipline on ns. ”hyvä yrkkä”.

Habitify

Habitify on app, joka vakuutti heti ensisilmäyksellä. Se sisältää kaikki ominaisuudet, joita tarvitsee, eikä mitään turhaa. App on helppokäyttöinen ja tyylikäs.

Habitifyn plussat ja miinukset:

  • Peukku ylös: Selkeä ja suoraviivainen käyttöliittymä
  • Peukku ylös: Sisältää yhteenvedon edistymisestä, joka laskee kaikki tavat yhteen
  • Peukku ylös: Tumma teema
  • Peukku ylös: Toimii selaimella
  • Peukku ylös: App löytyy iPhonelle ja Androidille
  • Peukku ylös: Monipuoliset muistutukset
  • Peukku ylös: Terveystaskit synkronoituu Google Fitin kanssa
  • Peukku ylös: Bonuksena mielialat
  • Peukku alas: Kaikki oleelliset toiminnallisuudet maksumuurin takana
  • Peukku alas: Melko kallis kk-/vuosimaksu, mutta myös 50 euron lifetime-diili löytyy (itse harkitsen tätä)
Habitica on ilahduttavan selkeä niin mobiilissa kuin selaimessakin.

Yhteenveto

Tapa-appin täytyy inspiroida pitämään tapoja yllä. Jos app on tylsä ja mielikuvitukseton (tai pahimmassa tapauksessa sekava), ei askareiden suorittamisesta saa mitään ”koukkua” arkeensa. Habitify on ainoa app, jossa klikkaaminen tuottaa kevyen äänen ja tapojen merkkaaminen on puhdasta riemua. Se on toistaiseksi ainoa app, joka on niin helppo käyttää että sen käytön suorastaan unohtaa arjessaan.

Loop pääsee erittäin lähelle. Jos appissa olisi vielä minimissään vaikkapa Nextcloud sync ja se sisältäisi yhteenvetonäkymän, niin käyttäisin sitä surutta. Voiton vie tällä kertaa kuitenkin Habitify.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Vuoden 2021 viimeinen kirjoitus - Rollemaa

    […] kaikenlaista vanhojen valokuvien digitoinnista esimerkiksi inventaarion aloittamiseen. Kirjoitin bloggauksen tapojen kehittämisestä. Töissä on mennyt lujaa ja tunteet vuoristorataa. Paljon hyviä asioita tapahtuu. Vähän jopa […]

  2. Jumittavasta ylipainoisesta nörtistä normaalipainoiseksi lenkkeilijäksi - Rollemaa

    […] on oltava jotenkin kirjoitettuna jossain. Minä käytän tähän sovellusta, mutta ihan yhtä hyvin Excel tai paperi ja kynä ova toimivia. Tavoitteita kannattaa katsoa, […]