Lapsilisän funktio pienituloisilla?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Olen miettinyt itsekin samaa:

Lapsilisä perustuu universaaliuden periaatteelle, jonka varaan hyvinvointivaltio on rakennettu; tietyt tuet ja palvelut kuuluvat kaikille, koska myös yhteisesti rahoitamme niitä. Epäkohta ei olekaan siinä, että myös rikkaat saavat lapsilisää vaan siinä, että rikkailla ja keskituloisilla lapsilisä lisää tuloja, mutta köyhimmillä se leikkaa niitä.

Ongelma koskee toimeentulotuen varassa kokonaan tai osittain eläviä perheitä. Toimeentulotukea laskettaessa kaikki tuet, myös lapsilisä, lasketaan tuloksi, ja toimeentulotukea maksetaan lapsilisän verran vähemmän. Lapsilisä ei siis paranna toimeentulotuen saajien taloutta millään lailla.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Petri

    Joo-o, joo-o. Lapsen saamista ennen on kuitenkin sellainen työvaihe kuin lapsen tekeminen, johon ei kannata ryhtyä jos taloudellinen tilanne ei kestä lapsen saamista. Problem solved.

  2. Rolle

    Heko heko. Nyt ei ollut kyse siitä, vaan periaatteesta. Jotkut ovat vähätuloisia koko elämänsä = eivätkö he siis saa koskaan hankkia lapsia?

  3. Petri

    Joo, ymmärrän pointin. Vaikka lisääntymisvietti yrittää tehdä temput, kannattaa ajatella järjellä (eikä jollain muulla) minkälaisen elämän lapsi tulee saamaan. Järki ennen tunnetta. Muun muassa liian vähävaraisten ihmisten ei pitäisi lisääntyä.