Facebook Internet-ilmiönä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Facebook on varmasti käytetyin ja tunnetuin sosiaalisen median verkkosivu vuonna 2010. Suomessa naamakirja aloitti toimintansa varsinaisesti vuoden 2007 lokakuussa. Itse olen käyttänyt Facebookia melkein sen Suomen syntymäpisteestä asti. Nuori yliopisto-opiskelija Mark Zuckenberg kehitti palvelun alunperin yliopiston käyttöön vuonna 2005, mutta aivan muutamassa vuodessa palvelu saikin uskomattoman suurta suosiota ja tähän päivään mennessä sivustolla on käyty paristasadasta miljoonasta eri laitteesta.

Itse olen sitä mieltä että sosiaalisen median ja verkostoitumisen kannalta Facebook on yksi tärkeimmistä sivustoista. Sivustolla on mahdollisuus saada mainostamalleen brändille, verkkosivulle, yritykselle, tai muulle asialle suhteellisen helposti ja hyvin näkyvyyttä. Myös vapaa-ajan käytössä Facebook on loistava ajantappaja, sillä Facebookista löytyy tekemistä vaikka muille jakaa.

Kaikki eivät kuitenkaan Facebookista tykkää ja aina vastaan tulee niitä ketkä vastaavat ”Oletko Facebookissa?” -kysymykseen jopa yllättävän vihamielisesti. Makuasiat ovat makuasioita ja mielipiteet mielipiteitä, mutta haluan silti ottaa selvää miksi Facebookista tykätään ja miksi sitä vihataan.

Facebook-logo

Tässä on muutamia löytämiäni kommentteja miksi ihmiset vihaavat: Facebookia:

1. Koska kaikki ovat siellä. En halua että kaikki tietävät tekemisistäni. Palvelu on liian suosittu!

Ihan hyvä perustelu, jos haluaa erottua joukosta. Facebook on kasvanut niin suosituksi että sieltä löytyvät mummot ja vaarit, äidit ja isät, lapset ja lapsenlapset. Tämä on tavallaan huono asia, mutta myös hyvä asia aktiivisille Internetin käyttäjille. Mitään muuta palvelua en tiedä jossa olisivat vanhempani (tai ainakin toinen heistä, toinen taisi poistaa tunnuksensa), kaikki sisarukseni ja suurin osa sukulaisistani. Heihin saa hyvin, vaivattomammin ja ilman estoja otettua yhteyttä. Kaukaisemmille sukulaisille kun ei kehtaa tai jaksa soittaa muuten vain.

Facebook häiritsee erityisesti niitä ketkä pyrkivät säilyttämään anonyymiteettinsä Internetissä, sillä siellä esiinnytään oikealla nimellä. Omasta mielestäni Facebook on hieno keksintö juuri siksi koska kukaan ei ole pelkän nimimerkin takana, vaan jokainen seisoo sanojensa takana. Pelkkä Facebookin boikotoiminen sen mainstreamiyden takia on mielestäni kuitenkin melko outo syy…

2. Appsit, ohjelmat, vimpaimet. Ärsyttävät pelit ja ilmoitukset muiden pelaamisista saavat pääni hajoamaan.

Myönnän, itseänikin ärsyttävät appsit. Alussa ne olivat mukavia, mutta se huuma kesti sen yhden päivän, jonka jälkeen kyllästyin ja estin kaikki minulle tulevat ilmoitukset ja ohjelmat. Kyllä, ne pystyy estämään, jos niitä ei halua käyttää. Tietenkin joskus tulee jotain hyödyllisiäkin vastaan, kuten 3rd-party-appsit, esimerkiksi Facebook-tilapäivitykset omaan blogiin, tai Facebook-ilmoitin omalle työpöydälle.

3. Yksityiskohtaiset ilmoitukset siitä mitä ihmiset tekevät. Ei kiinnosta paskan vertaa mitä ihmiset syövät tai ovatko he pirteitä tai väsyneitä.

Tottumattomille tilapäivitykset saattavatkin olla rasittavia. Mutta – yllätys yllätys! – ihmisiäkin voi Facebookista poistaa ja estää, silloin tilapäivityksiä ja muita ilmoituksia ei tule.

4. Facebookissa on kamalasti turhaa. Voitko kuvitella mitä kaikkea turhaa siellä voi tehdä? ”tökkiä” kavereita, jopa ”verrata” kavereita?!

On totta että Facebookissa saa aikansa kulumaan turhuuksiin. Mutta näitä turhuuksia ei tarvitse harrastaa. Kaiken haluamansa voi estää tai lopettaa, eikä niihin tarvitse alunperinkään edes ryhtyä. Itse en tökkäile, enkä leiki Facebookissa. Lähinnä silloin tällöin käyn ja katson mitä kavereille kuuluu, tai millaisia kuvia he ovat ottaneet. Ihan perus surffausta siis.

5. Ajanhukkaa. Mene tapaamaan kavereitasi kasvotusten.

Tottahan tämäkin, mutta riippuu siitäkin miten asiat priorisoi. Itselläni virtuaalielämä ja nörtteys on osa elämäntapaa, joten… kavereitakin tulee toki nähtyä, mutta onhan Facebookissa sosialisoituminenkin mukavaa siinä samalla. Ajanhukkaa voi olla myös lenkkeily, jos kokee olevansa tarpeeksi kunnossa. Asioilla on monta puolta ja tärkeysjärjestystä.

6. Liian koukuttava paikka. Ei jää aikaa mihinkään muuhun.

Riippuu ihmisestä. Minulla Facebook ei koukuta juurikaan sen enempää tai vähempää kuin tietokoneen käyttö. Facebook on ehkä käytetyin sivusto millä vierailen, mutta joskus saatan jopa unohtaa sen olemassaolon. Jos Facebookin kokee liian koukuttavaksi tai ongelmaksi itselleen tai muille, silloin sen käyttö kannattaakin lopettaa. Varsinkin jos Facebookin käyttö haittaa jotakin asiaa elämässä.

8. Ei tajua käyttää muuta nettiä ollenkaan. Facebook valtaa koko surffauskokemuksen itselleen.

Hah, vain heikkomieliset unohtuvat selaamaan pelkästään Facebookia. Tämä liittyy aiempaan väitteeseen ja sanon yhä että riippuu paljolti ihmisestä. Mutta miksi tämänkään tai edellisen pitäisi olla huono asia? Sehän on vain positiivista jos sivustolla oikeasti viihtyy?

7. Tietoturva / tietosuoja.

Tästä on kiistelty pitkään. Itse en ole huomannut mitään ongelmaa. Facebookin tietoturvan kritisoiminen on mielestäni melkolailla sama asia kuin Internetin tietoturvan kritisoiminen, se on jo niin suuri osa Internetiä. Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta sanon sen uudestaan: Internetissä yksityisyys on samaa luokkaa kuin lasiseinäisessä WC:ssä keskellä vilkkainta katua, jossa pitäisi tehdä tarpeensa. Sama juttu Facebookissa ja ihan kaikkialla muualla Internetissä. Mitä Facebookiin tai nettiin laitat, sitä et sieltä saa koskaan pois.

Oikeastaan kaikki edellämainituista väitteistä pätevät jokaiselle Internetsivulle. Aina on jotakin turhaa, koukuttavaa, tietoturvatonta, tai muuta vastaavaa. Mutta kyse on siitä voittaako hyöty haitan. Omasta mielestäni Facebookista on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Itse en ole kokenut Facebookin käyttöä ollenkaan haitallisena, tai tietoturvattomana.

Näitä väitteitä voisi vielä jatkaa vaikka millä mitalla, mutta ne käsittelisivät samaa mitä voisi väittää koko Internetistä. Esimerkiksi ”aiheuttaa uskottomuutta parisuhteessa koska vaimoni/mieheni/etc chattailee tuntemattomien kanssa”, ”lastani kiusataan netissä”, ym. Näistäkin suurin osa liittyy ainoastaan netin osaamattomaan käyttöön, netiketin opettelematta jättämiseen, tai nettityhmyyteen.

Facebook (kuten mikä tahansa muu sivusto) oikein käytettynä on aivan mahtava keksintö. Tietenkään mikään ei sovi kaikille, koska ihmiset ovat erilaisia. Haluan kuitenkin että ihmiset opettelisivat suvaitsevaisuutta, eivätkä sanoisi ”onks sulla feisbuukkia?” -kysyjille ”no ei v*tussa ole! häpeäisit kun edes kysyt!” lisä-ärräpäiden saattelemana. Jos tykkää, niin tykkää. Jos ei tykkää, hyvä niin, ei tarvitse tykätä. Aina voi kuitenkin antaa itselleen ja toiselle mahdollisuuden mielipiteeseen.

Liity Rollemaan fanisivulle Facebookissa. Oletko sinä naamakirjassa? Miksi? Entä miksi et ole? Ota kantaa kommentoimalla.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

  1. Agakonna

    Ei tietoturva vaan tietosuoja. En halua, että tietoni menevät yhdysvaltalaisen yrityksen palvelimelle.

  2. rolle

    Tietosuoja, tietoturva… Äskeinen kommenttisikin tallentui yhdysvaltalaiselle palvelimelle. Kaikki netissä tallentuvat jollekin palvelimelle jollakin tavalla. Jos pelkää tietojensa tallentumista tai leviämistä, ei kannata Internetiä käyttää, sillä juuri se on netissä väistämätöntä.

  3. vzq

    Kun ajattelen sosiaalisia medioita noin yleensä, synnyttää suurinta ärsytystä niiden hajanaisuus. Erilaisia sosiaalisen median palveluita on netissä valtavasti ja välillä saa todella pähkäillä, että pitäisikö tuohon ja tuohon taas liittyä. Toki monipuolisuus on hyvä ja jokaisella palvelulla on ominaispiirteensä, mutta välillä toivoisi yhtä isompaa palvelua, tai palveluiden kokonaisuutta, joka olisi helposti käsitettävissä ja siten käyttäjäystävällinen.

    Palveluiden hajanaisuuteen ajaa kova kilpailu, ymmärrän sen toki. Toisaalta haluan tukea myös ajattelutapaa, jossa sähköposti, kalenteri, mahdollinen Facebook -vastine, mikrobloggaus, syötteenlukija jne. jne. kaikki ovat toistensa kanssa vuorovaikutuksessa ja palvelevat käyttäjää helposti saman tunnuksen takana (case Google). Kuinka helppoa olisikaan, jos kaikki kaverinikin käyttäisivät näitä palveluita. Valitettavasti näin ei vain ole. Tämä pakottaa minut rekistöröitymään yhä useampiin palveluihin ja samaan aikaan myös mielestäni paremmin keskitetyt palvelut saattavat hiipua käyttäjien puutteessa (case Google Wave).

    Toivottavasti tulevaisuudessa internetpalveluissa panostetaan yhä enemmän palveluiden keskittämiseen. Siihen asti iso kiitos kuuluu erilaisille ohjelmille, jotka integroivat sosiaalisia medioita helposti yhteen esim. kännykässä.

    Anteeksi, että kommenttini on hieman ohi Facebook -aiheestasi. Halusin kuitenkin osoittaa huoleni :)

  4. Jyri Väätäinen

    Ei minua haittaa, että tietojani tallennetaan. Tiedän aika hyvin, että kun painan esimerkiksi Rollemaassa Tallenna-namiskaa, annan luvan kommenttini julkaisuun ja tallennukseen.

    Yksinkertaisesti ennen lähetystä kannattaa miettiä haluanko todellakin kertoa asiasta näin vai pitäisikö jotain poistaa. Tallennuksen jälkeen tieto on jo mahdollisesti levinnyt laajemmallekin, esimerkiksi arkistoihin ja Googlen välimuistiin ja ennen kaikkea palvelun tietokantaan.

    Toki kirjoittaja voi pyytää viestinsä poistamista mutta ainakin blogissani minulla on säännöissä niin, että kirjoittaja ei voi vaatia asiallisen viestin poistoa ja jos siinä on jotain tietoa, mitä ei pitäisi olla, ilman muuta siivoan mutta ylläpitäjänä minulla on oikeus päättää poistaako viestin vai ei.

  5. Poista sinäkin!

    Tämän takia poistin tänä vuonna Facebookin.

    Nyt muutaman kuukauden ilman ja todellakin poistin, en vain deaktivoin, elämä hymyilee! Kiinnosta pätkän vertaa mitä ”kaverit”, joita en ole tavannut vuosikymmeniin tekevät.

    Ne oikeat kaverit eivät Facebookia tarvitse, pitää tavata, tai soittaa puhelu. Vihaan Facebookia. Koko Facebook on roskaa. Sen takia en suostu käyttämään Instagramia tai Whatsappia, koska Facebook nekin omistaa. Twitterin poistin samalla, turha palvelu, täyttä roskaa!

    Nyt olen elämässä, älypuhelimesta poistettu lähes kaikki sovellukset.

    Nyt on aika hengittää!