Facebookia ei tarvitse pelätä, nettikäyttäytymistäsi tarvitsee

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Facebook on taas iso paha hirviö, joka ajaa jokaisen käyttäjänsä turmioon. Tämä kauhistelu on suoraan keskiajalta. Oikeasti. Alkaa pikkuhiljaa huvittamaan ja ärsyttämään kamala Facebook-vastaisuus ilman mitään kunnon perusteita. City-lehti listasi 11 väitettä miksi Facebookia pitäisi pelätä ja minä aion todistaa nämä väitteet puutteelliseksi tai jopa vääräksi.

Facebook-logo

Melkein jokainen näistä väitteistä on sellaisia mikä ei ole Facebookin syytä, vaan riippuu täysin palvelun käyttäjästä. Suurin osa väitteistä ja varsinkin perusteluista ovat huvittavia ja suorastaan naurettavia. Väite numero yksi:

1. Se tekee onnettomaksi

Tätä on perusteltu mm. sillä että joidenkin ihmisten rakkauselämä on mennyt piloille kun exiltä on tullut kutsuja ja muuta… voi hyvänen aika. Facebookissa pystyy blokkaamaan ihmisiä aivan hyvin, jos vain jaksaa klikata itsensä yksityisyysasetuksiin. Halutessaan koko Facebook-profiilin tiedot voi piilottaa vaikka kaikilta. Naurahdin muutamille lainauksille. Facebook kuulemma synnyttää jopa tiedostamattomia tarpeita. Epäilen. Eräs Facebookin käyttäjä sanoi näin:

Minussa Facebook synnytti tarpeen käydä vieraissa. Tajusin, että ainoa tapa välttyä epäonnelta, on tappaa online-persoonani.

Hahah, vai niin? No silloin vika on kyllä sinussa, ei Facebookissa. Jännä miten Facebookia voi nykyään syyttää mistä vain.

Se kehoittaa vertailemaan kaikkea; ystävien määrää, luettujen kirjojen määrää, statuspäivitysten nokkeluuden määrää. Psykologien mukan jatkuva vertailu tekee ihmisen onnettomaksi.

Facebookissa on kyllä kaikenlaista vitkutinta ja vimpainta, mutta kukaan ei pakota käyttämään niitä. Itse olen blokkinut melkein jokaisen turhan sovelluksen ja pelin, koska en jaksa käyttää niitä. Minun ei tarvitse, eikä sinunkaan tarvitse jos et halua.

Tässä oli vasta väite numero yksi. Siirrytäänpä seuraavaan väitteeseen:

2. Se vaarantaa urasi

Facebookin käyttäjät ovat saaneet potkuja työpaikoistaan, kyllä. Mutta mistä se johtuu? Useimmiten siitä että työnantajat ja työkaverit sotkevat vapaa-ajan työasioihin. Vapaa-ajalla (eikä välttämättä työajallakaan) tehty Facebook-tilapäivitys ei ole syy potkuille, ellei sitten ole kyse seuraavasta:

Suomessa uutisoitiin viime syksynä tapauksesta, jossa työntekijä sai potkut haukuttuaan työnantajaansa Facebookissa.

Edelleenkään silloin vika ei ole Facebookin, vaan sen käyttäjän.

3. Se paljastaa tietosi

Facebookissa mikään ei ole luottamuksellista. Yhtiön yksityisyyden suojaa koskevassa lausunnossa todetaan: me emme voi taata, ettei käyttäjien sivustolle postittama sisältö tule niiden tarkasteltavaksi, joilla ei ole käyttöoikeutta.

Aivan oikein. Facebookissa mikään ei ole luottamuksellista, mutta ei ole Internetissäkään. Miksi ottaa silmätikuksi pelkkä Facebook kun sama tilanne on koko netissä? Jos pelkää ”tietojen paljastumista” tai ”yksityisyyden menetystä”, ei kannata käyttää koko Internetiä. Muista että kaikki mitä nettiin laitat, pysyy verkossa ikuisesti, poistamisen jälkeenkin. Vaikka toistan itseäni, haluan vielä kerran painottaa että netin yksityisyys on yhtä kuin alasti tarpeiden tekeminen lasiseinäisessä vessassa keskellä vilkkainta katua.

4. Se säilyttää tietosi “ aina?

Facebook ei lupaa taka-rajaa. Voi olla, että ne haluaa säilyttää kaiken.

Kyse ei ole välttämättä ihan halustakaan. Tässä pätee samat asiat kuin edellisessäkin väitteessä. Netissä kaikki on ikuista. Vaikka Facebook poistaisikin tietosi erikseen se ei takaa että ne häviäisivät netistä. Ne voivat olla toisten palvelimien välimuistissa. Esimerkiksi Googlen kautta pääsee selaamaan minkä tahansa sivuston välimuistikopiota vielä pitkään poistamisen jälkeenkin! Ja jos kopioita ei ole kehittynyt Googlen palvelimelle, niin varmasti on sadalle muulle palvelimelle. Ja sen lisäksi netinkäyttäjät voivat kopioida kuvasi, tekstisi, tai mitkä vain tietosi omalle koneelleen ilman että tiedät siitä mitään. Ja vaikka eivät kopioisikaan, sivujen tiedot jäävät heidän koneidensa välimuistiin. Ymmärrätkö jo että kyse ei ole vain Facebookista, vaan koko Internetistä.

5. Se tappaa kaupunki-kulttuurin

Tutkimusten mukaan livenä ihmisiä tapaavat ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka tapaavat verkossa.

Ehkä, mutta järkevä ihminen pitää silti myös tosielämän aktiviteetteja yllä. Tällainen peli on vain säälittävää minusta:

Ennen keilasimme yhdessä. Nykyään keilaamme Facebookin keila-applikaation avulla.

Kai sitä voi tehdä molempia, olla Facebookissa sekä keilata? Miten nuo sulkevat toisensa pois. Ai niin, unohdin että Facebook on iso paha hirviö joka ryöstää halut tosielämän sosiaalisiin kanssakäymisiin, eikä normaalia elämää voi elää Facebookin kanssa…

6. Se tuhoaa ympäristöä

Ilmastonmuutos blaa blaa. Tästäkin voi syyttää pelkästään Facebookia.

7. Se levittää perseesi

Aika mukavasti muotoiltu Cityn toimittajalta. Yrittivät siis sanoa että Facebook lihottaa.

Erityisesti Facebookin kaltaiset vuorovaikutteiset kirjoitteluun ja chattailyyn perustuvat tietokoneaktiviteetit ja ylipaino näyttävät olevan yhteydessä toisiinsa. Kiintoisa huomio oli myös, että lihavuus oli erityisen yleistä tytöillä, jotka kuluttivat mielellään aikaa surffaillen ja tv:tä katsellen.

Jälleen saa huvittua. Kuka käski istua kaksitoista tuntia Facebookissa syöden pizzaa ja hampurilaista? ”Kaikki on Facebookin syytä”. Entä Facebookin käyttäjä?

8. Se aiheuttaa riippuvuutta

Todettu on. Riippuvuus on huono asia silloin kun se haittaa muuta elämää. Tässä tapauksessa silloin kun ei muuta teekään kuin feisbuukkaa. Silloin siitä kannattaakin hankkiutua eroon. Mutta samalla tavalla moneen muuhun asiaan voi tulla riippuvuus ja kaikki on ok siihen asti kun sen kokee itselleen tai muille ongelmaksi.

Erityisesti kuitenkin huvitti lause

Mä tunnen itsessäni näitä oireita. Joudun usein kesken päivän vaihtamaan konetta sellaiseen, jossa ei ole Facebookia.

Eikös kaikissa koneissa ole Facebook joissa on nettikin?

Väitteeseen ”Se voi viedä sinut tuomioistuimeen USA:ssa” voi vastata yhdellä lauseella: ”Only in USA”. Cityn artikkelin loppusanat sisältävät ”Facebookista tulee herrasi” -huuhaata. Kyllä itse olen edelleen sitä mieltä että kyse on Facebookin käyttäjistä, ei Facebookista. Mikä tahansa näin suosittu miljoonien käyttäjien ilmiö saa jossain vaiheessa syyt niskoilleen ja käyttäjien töppäyksien ja vahinkojen jälkeen on helppo syyttää alussa niin mahtavaa palvelua. ”Kaikki on Facebookin syytä”. Just just.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

 1. Gocom

  Milloinkohan se tiedoton tajuaa että julkiset palstat ja sivustot ovat julkisia paikkoja siinä missä ”oikeankin” elämän julkiset paikat. Molemmat ovat kaikkien nähtävillä, tekijä on tunnistettavissa ja molemmissa suoritettut toimet ovat lain alaisia.

  Uhkaus on uhkaus on sitten lähetetty etanapostilla tai maililla. Kunnianloukkaus on kunnianloukkas tapahtuu se sitten Facebookissa tai lähiseudun torilla. Luottamuksellisia tietoja ei vuodeta Facebookissa kuten ei myöskään kahvipöydässä.

  Voiko Facebookissa suoritetuista toimista joutua edesvastuuseen? Kyllä. Mutta mitäs menee pistämään lapsipornoa profiilikuvaksi, samahan tapahtuisi myös jos liimaa ulko-oveen saman kuvan.

  Facebook ei millään tasolla ole ongelma, sen käyttäjät ja käyttäminen on. Se on vain normaali sivusto, jota voi käyttää. Ei tarvitse. Jos sivustosta ei pidä, niin sitten ei tarvitse rekisteröityä. Jos joku hyökkää Facebookissa kimppuun, tai missään muuallakaan, niin sitten hyökkää. Kaikkialla on olemassa sama vaara. Keino välttäytyä ihmisiltä on lukittautua pimeään komeroon ja olla puhumatta kenellekkään.

 2. Agakonna

  ”Mä tunnen itsessäni näitä oireita. Joudun usein kesken päivän vaihtamaan konetta sellaiseen, jossa ei ole Facebookia.” Alkuperäinen kirjoittaja oli joko ihan pihalla tai tarkoitti, että joutuu vaihtamaan tietokoneeseen, jossa ei ole tietoliikenneyhteyksiä.

 3. Lamppu

  Suoraan sanoen täyttä skeidaa tuo Cityn artikkeli. Syy on usein käyttäjän, eikä Facebookin… Toki sivustoja on aina helppo syyttää, mutta niin se vain ei ole…

 4. rolle

  Olette kaikki asian ytimessä. Menee vähän naurettavaksi jo tämä ”Facebook on syypää kaikkeen” -mentaliteetti.