person with blue paint on hand

Viittomakieli auttaa lasta puheen oppimisessa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Tuossa tänään ruokaillessamme kertasimme viittomia Lotan kanssa ja tyttöhän innostui viittomaan melkein kaikki osaamansa viittomat läpi, vieläpä videolle. Tiesitkö muuten että vauvat oppivat viittomaan helposti vauvaviittomia vaikka perheessä ei olisi ollenkaan viittomakielisyyttä? Useimmiten vauvaviittomat opitaan ennen puheen oppimista.

Meillä viitotaan joka päivä, joten viittominen ei jää Lotalla pelkästään vauva-aikaan. Vauvaviittomat eivät ole täsmälleen samoja mitä oikeat viittomat, mutta suunnilleen. Lotan viittoma hattu viitotaan oikeasti ihan eri tavalla, mutta pienen lapsen käsien motoriikka ei vielä toimi niin hyvin että lapsi pystyisi viittomaan samalla tavalla kuin aikuiset. Mutta se ei haittaa, päinvastoin; se on äärimmäisen söpöä.

Vaikeampia viittomia ei vielä tuon ikäisellä taivu, mutta ei tarvitsekaan. Onhan Lotta vasta vuoden ja neljän kuukauden ikäinen. Minusta on kuitenkin hienoa miten tyttö on jo tuossa iässä noin fiksu ja ymmärtää viittomien, sanojen ja asioiden merkitykset. Huomasit varmaan miten Lotta osoittaa lamppua kuullessaan sanan ja sitten vielä viittoo sen.

Hauskaa ja jännittävää on että Lotta ei osaa vielä puhua, mutta osaa silti viittomalla kertoa mitä haluaa. Viittomia Lotta osaa sanoa hattu, ruoka, kukka, lamppu, kala, kenkä, heippa, leppäkerttu, kissa. Puhumalla Lotta osaa sanoa tutti, äijä, äiti, tähti, tatti, kakka ja halutessaan lähelle jotakin sanaa.

Halusin blogata tämän tänne Rollemaahan Lotan blogin sijaan, koska käsittelen tässä viittomakieltä, josta pyrin kirjoittamaan enemmän. Aiheesta on kirjoitettu hyvä artikkeli Vantaan Sanomissa otsikolla ”Vauva voi oppia viittomaan ennen kuin puhuu”.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. vili

  Tosi hienoa ja kaunista katseltavaa!
  Päädyin tälle sivulle ja yritän päästä asiasta vauvaviittomat vielä syvemmälle lopputyön vuoksi.
  Lähdemateriaalia yritän kaivaa, mutta varmaan aikaa vievää hommaa, jos pahemmin vielä keretty kirjoittamaan.
  Toivottavasti sieltä päästä osataan auttaa jotenkuten se olisi kunnia.

 2. rolle

  Hei vili, ja kiitos kommentista. En tiedä miten paljon ”materiaalia” vauvojen viittomisesta löytyy, mutta autan kyllä mielelläni jos vain voin. Kehityspsykologia- ja muista kehitys-teoksista muistaakseni löytyy jonkin verran vauvan kommunikaation oppimisesta, ja niissä yleensä on erillinen viittomisosio.

  On tavallaan olemassa kahdenlaista vauvaviittomista; 1. Yleensä ennen puhetta opittu ”apuviittominen”, jota yleensä vauvaviittomilla tarkoitetaan, 2. Viittomakielen oppiminen, jossa vanhemmat tai toinen vanhemmista huonokuuloinen, viittomakielinen, tai kuuro. Meidän tapauksessa jälkimmäistä.

 3. Tarinamme Ylen Olotilassa – Hämärässä Rolle viittoo Veeraan “rakkaus” | Rollemaa.org

  […] opettaa Lotalle viittomia (ks. bloggaus Viittomakieli auttaa lasta puheen oppimisessa): Watch this video on YouTube Aiheeseen mahdollisesti liittyvää:Rakkaus ei tunne rajoja – […]

 4. annina

  meillä on 7 vkon ikäinen tarkkaavainen Ebba-niminen tyttö. hän on meidän esikoisemme ja haluaisimme kovasti opettaa hänelle vauvaviittomia, niitä ei oikein vain tahdo suomenkielisinä löytyä, englanninkielellä sen sijaan youtubessa niitä on tosi hyvin ja sieltä sanat kuten ”isä” ”äiti” ”syödä” ”maito” ”tyttö” ovat meillä nyt jo käytössä vaikka vasta jokusen kk kuluttua vauvat saattavat niitä alkaa oppimaan. Meitä kiinnostaisi siis tietää että onko suomenkielellä edes olemassa vauvaviittomista oppaita tai videoita? Ja olisiko niitä mahdollista alkaa vaikka tekemään esim. Youtubeen? Uskomme että videoista olisi paljon monelle apua ja hyötyä! Ebba on kuuleva ja mekin olemme, mutta olisi silti hienoa oppia vähän viittomaan. Teidän Lotta varmasti osaa tänäpäivänä jo viittoa yhtä hyvin kuin puhua, mutta kiitos videosta!

 5. Rolle

  En tiedä miksi en koskaan vastannut kommenttiisi, ehkä olin kiireinen, pahoittelut siitä! Vauvaviittomat ovat käytännössä ihan samoja kuin oikean viittomakielen sanat, jotkut vaan viitotaan vauvan ehdoilla tosiaan käden motoriikan vuoksi. Itse en ole koskaan tutkinut tai opetellut miten vauvaviittomat varsinaisesti eroavat oikeasta viittomakielestä – jos edes eroavat. Eli suosittelisin käyttämään ihan viittomakieltä ja soveltaa sitä sitten tarpeen mukaan. Suvi.viittomat.net on viittomakielen sanoja videolla.

  Lotta itse asiassa on nyt kohta neljävuotias ja päättänyt puhua. Kun puhuminen on helpompaa niin ei tarvitse viittoa… ymmärtää kyllä viittomakieltä ja viittoo jos on ihan pakko :) (silloin kun äidillä ei ole kojetta ja ei kuule…)