Vihaajat vihaa, meitsi vaan takas twiittaa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 10 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 26-vuotias.

Viime aikoina on herännyt kohunpoikasta tuoreen pääministerimme Alexander Stubbin tweettailusta. Polemiikkihan on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan urheilusta ja miehen Triathlon-kisoihin liittyvistä asioista tweettailu samaan aikaan kun Ukrainassa ja maailmalla tapellaan.

Keskityn tässä kirjoituksessa nyt lähinnä Stubbin tweettailuun, en niinkään millainen Stubb on poliitikkona tai ihmisenä. Älä oleta, että tämän kirjoituksen perusteella kannatan Kokoomusta. Minulla ei kovin suurta kantaa politiikkaan ole. Minusta ihan kelpo jäbä porvariudestaan huolimatta.

Kuulin itse Twitteristä ensimmäisen kerran ennen Facebookia ja kirjoilla olen ollut alkuvuodesta 2008. Kautta työhistoriani tweettailuani, irkkailuani ja muuta Internet-aktiviteettiani on kritisoitu välillä kärkkäästikin ja annettu ymmärtää ikään kuin tweettailu tai tweetin aihe sulkisi pois jonkin toisen meneillään olevan asian. Tämä on kuitenkin mielestäni silkkaa mustavalkoisuutta ja tietämättömyyttä, sanoisin jopa tyhmyyttä. Tweetin kirjoittamiseen menee nopeimmillaan muutama sekunti ja minusta on jännää että varsinkin julkisuuden henkilön pistämää nopeaa yksittäistä tweettiä analysoidaan usein mediassa loputtomiin, vaikka alunperin tweetti ei välttämättä ole ollut mitään kovin maailmaa mullistavaa.

Täytyy ensimmäisenä sanoa, että en tiedä pääministerin töistä tai politiikasta niin paljon, että osaisin sanoa Stubbin työajoista mitään, mutta käsittääkseni pääministerilläkin on viikonloppu, vapaa-aikaa ja harrastukset. Ilmeisesti kansa odottaa, että vapaa-ajalla näin tärkeä henkilö ei saisi käyttää nettiä tai Twitteriä, ainakaan julkisesti. Tämä on vähän vanha olettamus ja mielestäni kökköä ajattelua, varsinkin kun on ollut alusta asti selvää että Stubb käyttää Twitteriä sataprosenttisesti omana itsenään, henkilönä, tweettaillen vapaasti sekä työstään että vapaa-ajastaan. Aivan kuten minä ja moni muu.

Alexander Stubb on pääministeri vuosimallia 2014. Ajat ovat muuttuneet. Pääministerikin on ihminen, eikä 24/7 työn touhussa. Odotukset ja mielikuvat saattavat olla varsinkin ikäistyneellä kansalla erilaiset, mutta minun mielestäni Triathlon-kisoista ja hyvistä fiiliksistä tweettailun aikana pääministeri ei ole työn touhussa, eikä silloin voi sanoa että pääministeriä ei työhönsä liittyvät asiat kiinnostaisi. Tämä on kaikessa absurdiudessaan aika lailla sama asia kuin kuka tahansa työläinen pääsisi vapaille illaksi ja tweettailisi lenkin jälkeen miten on hyvä olo ja pomo soittaisi aamulla että eikö työt enää kiinnosta kun lenkki on tärkeämpää.

Kunnioitan suuresti sitä että politiikot ovat valmiita asettumaan normaalin kansan tasolle tweetaten itselleen tärkeistä asioista, esittämättä mitään. Stubb on yksi niistä harvoista, jotka eivät pidä jatkuvasti sitä samaa tylsänharmaata virkamieskulissia yllä. Verrattuna rakkaaseen nevahööd-kokkaripresidenttiimme.

Twitter kuului yhtenä osana Saulin rakentamaan ”hyvä presidentti”-imagoon jota oli rakentanut isolla rahalla jo viimeisest 6 vuotta. Tämän imagon mukaan Sauli on ihmisistä välittävä kansanmies eikä suinkaan köyhiä ja eri mieltä olevia koko poliittisen uransa kyykyttänyt talousmies.

Kommentti Ilta-Sanomien artikkelissa Niinistö hylkäsi Twitter-seuraajansa

Toki itsekin toitotan että Twitterin käyttöön täytyy olla itsellään selvillä selkeä linjaus siitä mitä on tekemässä. Joillekin sopii paremmin, että Twitter on täysin työkäytössä ja esimerkiksi vapaa-ajan minälle on oma tilinsä. Usein kuitenkin tilien jakamisesta seuraa se, että toista tai kumpaakaan ei keritä päivitellä ja tilit ovat sitten yhtä tyhjän kanssa. Mitään nettipalvelua ei kannata pitää vain sen takia koska ”on pakko” tai ”muillakin on”. Kyllä työkalu käyttäjäänsä tarvitsee.

On myös myös selkeä ja yhä suositumpi ratkaisu pitää koko pakan saman tilin alla, varsinkin silloin kun asiat henkilöityvät yhteen tyyppiin. Omalla yritykselläni ei esimerkiksi tällä hetkellä ole omaa Twitter-tiliä, koska Digitoimisto Dude on henkilöbrändi, johon kuuluu minä ja Juha. Oma Twitterin käyttö jakautuu työ 20% viihde 80%. Joskus menee fifty fifty.

https://twitter.com/UMttnen/status/490560266896437251

Olisi ollut toki eri asia, jos Stubb olisi tweettaillut esimerkiksi kyllästyneenä jostain kriisipalaverista, silloin homma ei olisi ollut millään muotoa hyväksyttävää. Mutta kun juttu tapahtui vapaa-ajalla asiassa ei ole mielestäni mitään epäselvää. Kyllähän fiilistweettejä lukee mielellään ja Alexander Stubbin ihmisläheisyys ei tunnu olevan mitään silmänlumetta.

Kyse ei loppujen lopuksi ole siitä, mistä Stubb saa tai ei saa twiitata (hänhän päättää siitä itse!), vaan siitä, millaisia odotuksia pääministerin tehtävään liittyy. On selvää, että Stubbin Twitter-viestinnän “ tai jopa -identiteetin “ ja pääministeriyteen liittyvien yleisten odotusten välillä on ristiriita.

Twiittaako Alexander Stubb kuten opettaa?

Olisiko asiat muuttuneet jotenkin jos Stubb olisi tweettaillut enemmän maailman kriiseistä pyöräilynsä sijaan? mitä Stubbin paatuneena Twitterholistina olisi pitänyt tehdä? Olisiko samanlaista myllytystä tapahtunut, jos Stubb ei olisi tweetannut mitään? Kenties yleisten odotusten on Twitter-aikakaudella nyt aika muuttua?

Olen tässä Stubbin kanssa samaa mieltä. Jos pitää rajoittaa itseään, toimintaansa, vapaa-aikaansa ja luonnettaan, ei mielestäni kuulu Twitteriin ollenkaan.

Ironisinta tässä kaikessa on että kritiikkiä tullut vissiin eniten niiltä, jotka eivät ole Twitterissä. Niinpä. Mitäs huutelette, kun ilman lehtiä ette tweettejä olisi tajunneet katsoakaan. Sosiaalisessa mediassa viestit tai tweetit on helppo ottaa ylimielisyytenä, narsismina tai muuna itsensä korostamisena, varsinkin kun viestejä pistää toistuvasti ja usein. Eivät kaikki ihmiset ole tottuneet nettiaikaan ja virtojen egoistiseen viestittelyyn ja ymmärrän sen täysin. Mutta kahden kesken ihmisten kanssa jutellessa ihan samalla tavalla puhutaan enimmäkseen omista tekemisistä. Ei tämä ole mikään uusi asia.

Tiedoksi vielä teille jotka ette Twitterissä ole, jos vähän seuraisitte niin tajuaisitte että työajallaan Stubb tweettailee ajankohtaisista kansaa ja maailmaa koskettavista asioista ihan yhtä tiuhaan, ellei jopa tiuhempaan kuin harrastuksistaan vapaa-ajalla. Näitä ei kuitenkaan pitäisi missään nimessä vertailla tai analysoida. Aivan turha, tyhjästä revitty ja säälittävä kohu jälleen kerran.

Pois turha formaalius. Pääministeri vuosimallia 2014 on ihan jees. Minäkin vain tweettaan. Tweettaa sinäkin!

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Stubb on päättänyt omalla toiminnallaan muuttaa pääministeriyteen liittyviä vallitsevia odotuksia. Luulen, että Stubbin aika pääministerinä ei tule riittämään siihen, että hän ehtisi muuttaa kansan piintyneet odotukset pääministeriyttä kohtaan.

Twiittaako Alexander Stubb kuten opettaa?

Artikkelikuva: Jussi Nukari, lähde: Itä-Savo – itsensä kuvaaminen ei ole enää noloa.

Aiheesta muualla:

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Petri

    Roni, Ronin perhe, minä, sukulaiseni, kaikki täällä Suomessa olemme samassa laivassa. Se laiva seilaa ajassa eteenpäin. Jos laivan perämies, kapteeni tai muut henkilökuntaan kuuluvat tyypit tekevät töitä vain ma-pe klo 9-17, siihen jää aika monta vuorokauden tuntia jolloin laivan kurssi ja muut seikat jäävät turhan vähälle huomiolle.

    Kun kyydissä on 5,4 miljoonaa ihmistä ja tulevat sukupolvet, miehistön täytyy tehdä parhaansa joka päivä, joka hetki. ;-)

  2. Rolle

    Minusta se on mennyt ennenkin samalla tavalla, ellei vielä huonommin. Edelliset pääministerit eivät vaan tweettailleet asioista.