gold Apple iPhone 6s displaying Twitter logo

Sosiaalinen media osa 3 – Twitter

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Johdanto: Sosiaalinen media on räjähtänyt 2000-luvulla. Olen ollut sosiaalisen median kehityksessä mukana alusta asti niin käyttäjänä, kehitysideoita heittävänä nörttinä kuin vierestä katselijanakin, ja tänä päivänä olen SoMe-friikkinä kirjoilla jo yli 40:ssä sosiaalisen median palvelussa. Tämä on sosiaalista mediaa käsittelevän bloggausten sarjan kolmas osa. Näissä bloggauksissa esittelen käyttämiäni sosiaalisen median palveluja, avaan kunkin palvelun hyötyjä ja haittoja, kerron toiminnoista ja kokemuksista, ja ylipäätään valotan syitä ja perusteluja palvelujen olemassaololle. Sarjan aiempia bloggauksia voit selata some-sarja-avainsanasivulta.

Twitter-logoTwitter on vuonna 2006 perustettu erittäin suosituksi kasvanut sosiaalisen median verkkopalvelu, joka keskittyy sosiaaliseen kanssakäymiseen ainoastaan tilapäivitysten avulla. Twitter oli alunperin mikroblogipalvelu, mutta Tumblr muutti mikrobloggauksen käsitettä heti seuraavana vuonna (2007) vähän laajemmaksi. Tästä syystä en sanoisi Twitter-tilapäivityksiä mikrobloggauksiksi. Tilapäivityksistä käytetään yleisesti ottaen nimitystä tweet, suomalaisittain twiit.

Liityin Twitteriin 12 tammikuuta 2008 tunnuksella rolle ja ensimmäinen tilapäivitykseni oli ”rolle irkkaa” (kiitos myfirsttweet.com historian lehtien havinasta). Tuolloin Twitter vielä toimikin lähinnä niin, että itsestä puhuttiin kolmannessa persoonassa, ”Herra X tekee jotakin”. On hassua, että löysin Twitterin ennen Facebookia ja Twitter oli paljon helpommin lähestyttävä media sen ”yksinkertainen on kaunista” -mentaliteettinsa vuoksi.

Suomessa valtavirta löysi Twitterin vasta Facebookin oltua jo jonkin aikaa kuvioissa ja ihmiset kyseenalaistivat sen tarkoituksen. Huudeltiin ”Sehän on kuin Facebookin pelkkä tilapäivitys-ominaisuus?”. Mutta sehän sen idea oikeastaan onkin. Facebookissa on niin paljon tauhkaa ja tavaraa, että tilapäivityksiä ei tajua noteerata. Twitterissä oikeastaan jokainen tilapäivitys tulee huomatuksi, vaikka seurantalistalla olisi satapäin käyttäjiä. Twitter antaa tilapäivityksille merkityksen.

Kuvankaappaus Twitteristä

Twitterissä tilapäivitysten taso on myös korkeampi kuin Facebookissa. Toisaalta pelkkää Facebookia käyttävät eivät helposti rekisteröidy minnekään muualle ja Twitter on heidän silmissään turha paikka. Twitterissä tuppaakin olemaan paljon SoMe-friikkejä, nörttejä, mutta myös ihan tavallisia ihmisiä. Twitter on tullut myös kuuluisaksi siitä, että siellä twiittailevat julkkikset ja muut isot kihot ihan omilla nimillään ja usein myös ilman että kukaan ulkopuolinen taho tai henkilö päivittelee twiittejä asianomaisen puolesta. Mutta esimerkiksi pressamme Tarja Halonen on ilmeisesti hommannut jonkun toisen päivittävän Twitteriään hänen puolestaan. Tällaiset tunnukset eivät yleensä osallistu keskusteluun, vaan ainoastaan käyttävät Twitteriä päivityskanavana ja saadakseen näkyvyyttä.

Haluan vielä painottaa, että Twitterin twiitit eivät ole ”vain tilapäivityksiä”. Ne ovat osa kokonaisuutta, keskustelua, vuorovaikutusta. Twitterissä tilapäivityksillä pystyy vastailemaan toisten twiitteihin ja merkitsemään twiittejä hashtageilla (formaatiltaan IRC-kanavan näköisiä risuaidalla merkittyjä ”kanavia”), joilla samanmieliset twiitit saadaan kätevästi osoitettua samaan paikkaan. Kun Twitteriä käyttää asiaankuuluvalla tavalla, saadaan oikein toimiva paketti.

Twitter on nätti ja koukuttava. Twitterissä hyvää on myös sen laaja tuki – Twitteriä voit käyttää missä vain ja miten vain. Twitter-sovelluksia saa lähes jokaiselle käyttöjärjestelmälle, selaimelle, jopa komentorivitulkille ja irssin sisään.

Twitter on yksi tärkeimmistä sosiaalisen median palveluista vuorovaikutuksen, markkinoinnin ja näkyvyyden kannalta. Twitter toimittaa vähän irkin virkaa melkein yhtä reaaliajassa – tapahtumat tulee tietoon ensimmäisenä ja reagointi asioihin on nopeaa. Tällaisen vuorovaikutuksen hyöty on näkynyt laajemminkin mediassa, hyvänä esimerkkinä vuoden 2009 Moldovan levottomuudet, jotka nimitettiin ”Twitter-vallankumoukseksi” (via).

Twiittaukset tulivat parin vuoden ajan myös Rollemaahan. Aktivoiduin Twitteriin uudestaan nyt vuoden sisään ja huomasin Rollemaan täyttyvän Twiiteistä. Sittemmin olen julkaissut Rollemaassa erikseen vain kaikista tärkeimmät twiitit, jos ollenkaan. Automaattinen twiittaus Rollemaahan Twitter Tools WordPress-lisäosan kautta on kuitenkin jo lakkautettu… Rollemaahan tulleita twiittejä voit selailla twitter-tilapäivitys-avainsanasivulta. Niitä on kertynyt tänne yhteensä 717 kpl.

Suosittelen Twitteriä jokaiselle, joka pitää toimivasta sosiaalisen median palvelusta. On suorastaan häpeä, jos et vielä ole Twitterissä. Minun profiilini löydät tosiaan osoitteesta twitter.com/rolle.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä