Sauna

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 18 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 18-vuotias.

Ulkomailla kohuttu suomalaisten keksintö on kyllä paras ja omaperäisin koko maailmanhistoriassa. Itse saunon lähes päivittäin. Iltaisin ja aamuisin. Sauna takaa illalla hyvät yöunet ja piristää aamulla. Et usko kuinka hyvältä tuntuu mennä saunankosteana nukkumaan ja lähteä kouluun saunan jälkeen. Tänäkin aamuna menin saunaan 6.30. Harvian ”Aina Valmis” -kiuas on nimensä mukaisesti aina valmis.

Vanhassa ranskan kurssikirjassa oli loistava mielipide saunasta ranskalaisille neuvoksi ranskan kielellä. Kirja on alakerrassa, joten en mene sitä hakemaan, mutta muistelisin että se meni suomeksi jotenkin näin (btw, sanalle ”löyly” on tuskin löytynyt hyvää vastinetta kovin monelle kielelle):

Kun istahdat ensimmäisen kerran saunaan, tunnet kuinka ihosi alkaa liekehtimään. Hikoilet, palat kuumuudessa ja haluat heti pois, mutta et lähde saunasta. Siedät kuumuutta jonkin aikaa kunnes sinusta tuntuu että olet räjähtämäisilläsi. Kun vihdoin pääset pois hyvien löylyjen jälkeen ja menet seisoskelemaan viileänä kesäyönä terassille, tuntuu kuin omistaisit maailman. (Sur le Vif)

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

12 kommenttia

 1. Miika

  Kouluaamuna saunaan, oletko tosissasi?

 2. taddels

  eikö sulla tule kiire jos meet saunaan kouluaamuna?

 3. rolle

  Miika: Olen tosissani. Se on rentouttavaa ja piristävää.

  Taddels: Ei. Bussi lähtee kouluun 7:20 ja saunon yleensä kuuden maissa aamulla (silloin kun saunon).

 4. Vinski

  Tuo sitaatti oli kyllä täyttä asiaa! Sauna on älyttömän äijä keksintö!

 5. tms_

  saako tollasella harvian kiukaalla hyvät löylyt? eikö tunnu karulta mennä kylmään saunaan

 6. rolle

  TMS: kylmään saunaan? Ei ole kylmä kun heittää löylyä. Kyllä on hyvät löylyt.

 7. taddels

  suomalaiset tosiaan on saunakansaa. Rolle näyttää esimerkkiä käymällä aamulla ja illalla.

 8. tms_

  tarkotin sitä, että lauteet on kylmät kun meet sinne

 9. Hiroyaki

  Itsekin olen silloin tällöin saunonut aamuisin ennen kouluunmenoa. On kyllä rentouttavaa sen jälkeen opiskella : )

 10. rolle

  TMS: Tietysti, mutta ei siinä kauaa ehdi värjötellä kun kiukaalle heitetään löylyä. Ei sinäänsä haittaa ollenkaan.

 11. Miika K

  Jep, meilläkin on tuollainen Harvian Aina Valmis. Tulee käytyä joka ilta saunassa, aamulla en tosin ole kerinnyt käydä vielä koskaan.. Mutta tosiaan on mukavaa hommaa tuo saunominen, ja aina valmiilla kiukaalla pari kertaa kun nakkaa niin heti on lämmintä ;)

 12. Saunassa murheet unohtuu | Rollemaa.org

  […] edelleen sanojeni takana neljän vuoden jälkeenkin: Kun vihdoin pääset pois hyvien löylyjen jälkeen ja menet seisoskelemaan viileänä kesäyönä […]