Rollemaan syöte uudistui

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Feedburner-logo Nyt se tapahtui. Integroin WordPressin RSS-syötteen Feedburner-palvelun kanssa, jonka nykyään muuten omistaa Google. Feedburner mahdollistaa mm. RSS-syötteen lukijatilastot ja blogin tilaamisen esimerkiksi sähköpostiin. Palvelu vaikuttaa ensialkuun erittäin kätevältä. Pääsyy miksi rekisteröidyin oli se että halusin tietää kuinka monta ihmistä blogiani oikein tilaa. Tällä hetkellä tilaajamäärää vasta haetaan, koska blogi on juuri lisätty.

Mikä ihmeen RSS? Mikä on syöte?
Syöte eli feed on päivitystapa netissä. Syötteen suola on päivitysilmoituksessa. Oletetaan että tässä tapauksessa syötettä käyttää blogi, kuten Rollemaa. Blogin syötteen tilaajana (lyhemmin: blogin tilaajana) saat ilmoituksen heti kun blogiin tulee uusi merkintä. Tämä on erittäin kätevää silloin kun seuraat kymmeniä blogeja. Aina ei muista vierailla sivulla ja joskus saattaa jopa unohtaa koko sivun olemassaolon.

Jos haluat tilata Rollemaan syötelukijaasi, klikkaa tätä linkkiä niin pääset suoraan syötteeseen. Linkki ohjaa sinut Feedburnerin sivulle, josta voit valita lukijan jolla aiot blogia seurata. Jos et halua käyttää mitään lukijaa, voit tilata blogin myös sähköpostiisi painamalla ”Get Rollemaa.org delivered by email”, tai tätä linkkiä.

Google Reader lienee yksi suosituimmista lukijoista. Google Readeria käyttää apunaan myös monet ulkoiset lukijat.

Mitä lukijaa kannattaa sitten käyttää? Itse suosin mahdollisimman yksinkertaista, mutta samalla toimivaa lukijaa. Pitkään suosikkini on ollut Liferea (tulee sanoista Linux Feed Reader), joka on RSS-lukija Linuxille. Lukija käyttää notify-osdia ja sisältää kaiken tarvittavan eikä mitään ylimääräistä. Lifereassa ei ole Google Reader-synkronointia, mutta itse en käytä koko Google Readeria, joten se ei haittaa. Liferea tukee myös Linuxin ilmoitinta, eli libnotifya tai notify-osdia (kumpaa sitten sattuukaan käyttämään) ja ilmoittaa kätevästi oikeassa ylänurkassa kun uusi artikkeli on tullut (kuva alla).

Kuva syötteenlukijasta

Windowsille ja Linuxille suosittelen kuitenkin RSSOwlia. Lukija on elegantti, nopea ja yllättävän monipuolinen. Itselleni Pöllö on vielä uusi tuttavuus, mutta ensituntuma on hyvä. Tämän lukijan valttikortti on erityisesti käyttöjärjestelmäriippumattomuus, sillä sen saa niin Linuxille, Macille, kuin Windowsillekin. Lukijassa voi ryhmitellä, lajitella, tagitella, tallennella, jakaa, etsiä, tuoda syötteitä… mahdollisuudet tuntuvat olevan rajattomat.

Kuva syötteenlukijasta

Pitkään olen käyttänyt pelkästään Macia syötteiden lukemiseen, koska satun tykkäämään Growlista (Macin ilmoitin). Macille mielestäni paras lukija on ehdottomasti Vienna. Vienna on Liferean tapaan ihanan yksinkertainen, mutta sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet.

Kuva syötteenlukijasta

Mitä tahansa lukijaa sitten käytätkin, lukukokemus pysyy todennäköisesti aina yhtä hyvänä. Muista tilata Rollemaa lukijaasi, tai sähköpostiisi. Tässä vielä linkit:

Mitä lukutapaa sinä käytät? Käytätkö syötteitä vai palaatko aina sivulle silloin kun satut koneella ollessasi muistamaan? Kommentoi ja ota kantaa!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

8 kommenttia

  1. Blogin seuraaminen ja tilaaminen | Rollemaa.org

    […] 2 kertaa Tämä on jatkoa edelliseen blogin tilaamista käsittelevään artikkeliin, joka jälkeenpäin ajateltuna vaikuttaa hieman […]

  2. Jani

    Uusi feedi tilattu ja Valontuoja bongattu. :) Voisin kokeilla joskus tuota Vienaa. Olen tosin jo käytännössä naimisissa Google Readerin kanssa.

  3. vpv

    Itseasiassa Lifereassa on Google Reader -synkronointi ja itse käytän sitä Linuxissa juuri siksi. Kätevää, kun saa feedien tilanteen samanlaiseksi useilla eri koneilla.

  4. rolle

    vpv, Ahaa, onkohan openSusen jakeluversio sitten vanhempi… hmm. Kiitos kun kerroit.

  5. Jani

    Niin ja Roni, tosi jees että tulee nyt kokonaisena postaukset feediin :)

  6. rolle

    Jani, Joo, pitkään meni ennen kuin keksin mikä on vialla, ja löysin vihdoinkin toimivan ratkaisun. Yhtä tyytyväinen olen itsekin :-)

  7. vpv

    Rolle: Voi olla tietysti vanhempi versiokin tai sitten vain jäänyt huomaamatta, kun toi ei ole ihan helpoin löytää. Tässä Fedoran versiossa saa Readerin lisättyä Subscriptions -> New Source.

  8. rolle

    vpv, Näköjään. Tarkistin asian ja näin on näppylät. Jäänyt huomaamatta.