Rollemaa nyt HTML5-validi

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Olin tiistaina koulutusohjelman maksamalla Tieturin HTML5 / CSS3 -kurssilla. Halusin kurssille siksi koska minulla ei ollut alunperin tästä uuden sukupolven html-tasosta kovin suurta tietoutta. Myös sekä harrastustani että työtä ajatellen HTML5 vaikutti varsin hyvältä asialta omaksua. Ja iminkin koko paketin kerralla itseeni. Kurssipäivän aikana koodasin Rollemaan täysin HTML5-validiksi oikeaoppista HTML5-merkkaustapaa ja dokumenttityyppiä käyttäen.

Rollemaa HTML5-validi

HTML5:ssä moni asia yllätti, mm. se että se tukee vanhaa kunnon html4:sta niin hyvin taaksepäin. Enää ei ole väliä onko merkkaus tehty isoilla vai pienillä kirjaimilla. Mutta sitten taas toisaalta rypäs tageja on tiputettu kokonaan deprecated ja obsolete -listaan, ja vanhemmat Internet Explorerin versiot (6-8) ovat yhä kompastuskivenä.

HTML5 kuitenkin loistava harppaus eteenpäin, ja varmasti tulevaisuudessa helpottava tekijä meille web-nörteille. Erityisesti tykkäsin siitä että kaikki on tehty yhä selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. Nyt on esimerkiksi tagit <header>, <footer>, <section>, ja HTML5-dokumenttityyppi on helppo määrittää ulkomuistista ensimmäiselle riville simppelisti kirjoittamalla <!doctype html>, ja niin edelleen. Tulen kirjoittamaan aiheesta toivottavasti pienen oppaan tulevaisuudessa.

Vielä on jonkin verran viilaamista, ja varsinkin esteetön Rollemaa, ja Rollemaan mobiilisivut pitäisi koodata uusiksi. Rollemaan pohjaleiskan kääntäminen HTML5-dokumenttityypille piti kuitenkin tehdä jo aikoja sitten, ja olen iloinen että se tuli nyt vihdoinkin tehtyä. Samalla parantelin sisennystä. Kun kerran CSS3 on jo käytössä niin miksi ei HTML5:kin?

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. Marko

  HTML5 on passeli uudistus interwebsin maailmassa, samoin css3. IE on aina se kompastuskivi näissä :D se on fakta ja tulee ehkä pysymään kompastuskivenä. En osaa sanoa, mutta toivoisin parannusta sille saralle.

  Olen parikin kirjaa näistä aiheista hamstrannut itselleni. HTML5 for web designers ja CSS3 for web designers – molemmat on Alistapartin kautta tilattu (http://books.alistapart.com/) Ihan täysin en ole näihin kerennyt tutustua niin syvällisesti kuin pitäisi ja tahtoisin. Suosittelen kyllä noita :P Plus kun olet töissä niin verotukseenhan nämä menevtä muistaakseni johonkin kohtaan :D

 2. Rolle

  Tuo koko päivän kestänyt kurssi oli kyllä erittäin täysipainoinen, ja kuten jo mainitsin – imin kaiken itseeni kuin sieni. Uskon että aiheen itseopiskelu menee heittämällä ilman kirjojakin. Ja jos kirjoja täytyy ostaa niin hyvällä todennäköisyydellä firma maksaa viulut – onhan työni siis taiton lisäksi pääasiassa ei-toiminnallista web-koodausta eli html:ää ja css:ää.

 3. Rolle

  Ai niin muuten, IE9:n luvataan tukevan natiivina HTML5:sta ja CSS3:sta. Jää nähtäväksi.

 4. Nicd

  HTML5 ei sinänsä *palauttanut* asioita HTML4:stä, vaan *piti* ne ennallaan, koska 5 on jatke 4:lle, ei XHTML:lle.

 5. o-p

  HTML5 vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ja suunnitelmissa onkin tutustua siihen tarkemmin. CSS3 onkin jo osittain tuttua, koska se tuo todella paljon uusia sekä kaivattuja ominaisuuksia sivujen ulkonäön kohentamiseen pienellä vaivalla.