Parhaat verkkoyhteisöt elokuvien ystäville

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Elokuvien suurkuluttajana voin sanoa että illan elokuvaa on joskus vaikeaa valita monen potentiaalisen vaihtoehdon joukosta. Muutama päivä sitten kirjoitinkin leffakatalogin pystyttämisestä, joka on yksi valintaa helpottavista ratkaisuista. Tällä kertaa aion kuitenkin esitellä muutamia hyviä sosiaalisen median yhteisösivustoja elokuvafriikeille.

Internet Movie Database

Kaikki tietävät IMDb:n. Maailman elokuvien leffatietokannasta on kätevä lukea tietoa elokuvista, näyttelijöistä, ohjaajista, ja kaikesta elokuviin liittyvästä. Sivusto on pääasiassa informatiivinen tietopankki, eikä niin interaktiivinen sosiaalisen median saitti mitä ensinäkemältä luulisi. Nykyään uudistusten myötä IMDb on kuitenkin kehittymässä sosiaalisen median suuntaiseksi sivustoksi.

Jos uusi IMDb-ulkoasu ei miellytä, sivustolle kannattaa rekisteröityä. Asetuksista voi nimittäin säätää monta mukavaa juttua haluamakseen. Itse esimerkiksi tykkään selata elokuvia alkuperäisillä nimillä, en niiden suomennoksilla (kyllä, nykyään IMDb antaa joidenkin elokuvien nimiksi suomenkieliset vastineet, ja useille ulkomaisille jenkkivastineet). Rekisteröityään voi myös kirjoittaa arvosteluja, ja antaa elokuville pisteitä. Pisteytetyistä elokuvista voi myös tehdä julkisen listan. Minun löytyy täältä.

Käyttäjäystävällisin ja selkein IMDb ei kuitenkaan ole, eikä siellä ole loppujenlopuksi kovinkaan paljon tekemistä. Elokuvien perustiedot ja arviot IMDb:stä on kätevä tsekata, mutta sosiaalisen median kriteereihin se ei vielä täysin yletä. Jokaisen leffafriikin perussivustoihin se kuitenkin kuuluu, enemmän tai vähemmän.

IMDb

Jinni

Jinni.com on vielä Beta, mutta on siihen nähden uskomaton leffahakukone. Jinnissä elokuvia pystyy hakemaan juonen, ihmisten, tyylin, miljöön, ja jopa mielialan perusteella. Esimerkiksi jos haluaa katsoa pelottavan elokuvan, hakee yksinkertaisesti hakusanalla scary. Sivuston ominaisuudet eivät lopu hakuun, sillä myös Jinniin voi perustaa profiilin, jonne listata katsottuja elokuvia.

Jinni muodostaa omasta leffamausta kokonaiskuvan kun leffoja arvostelee ja pisteyttää tarpeeksi. Jinni suosittelee elokuvia oman leffamaun perusteella. Elokuvien sivut ovat informatiivisiä, ja itse tykkään varsinkin siitä miten elokuvasivuilla on kuvia elokuvista, jotka antavat mukavasti osviittaa elokuvan juonesta. Tietokanta näyttää myös listan samankaltaisista elokuvista. Tämä on kuin leffojen Last.fm. Kehittämistä on kuitenkin vielä paljon, mutta ongelmat ja puutteet voi helposti antaa anteeksi – onhan kyseessä vasta Beta. Omaan julkiseen profiiliini pääset tästä linkistä.

Jinni

Listal – List the stuff you love!

Listaliin törmäsin vasta hiljattain bubsin kautta. Ja jäin välittömästi koukkuun. Listalin valtti on nimensä mukaisesti listat. Vaikka Listal tuntuukin painottuvan elokuviin, sivustolla pystyy listaamaan elokuvien lisäksi myös musiikkia, DVDitä, ja kirjoja.

Pidän erityisesti siitä että on mahdollista luoda listat elokuvista jotka on vain nähnyt, elokuvista jotka omistaa, ja elokuvista jotka haluaisi nähdä. Etenkin viimeksi mainittu ominaisuus imaisi minut viimeistään Listalin syövereihin. On niin siistiä kun näkee heti listana ne elokuvat mitkä haluaa seuraavaksi katsoa. Listalissa on myös äärimmäisen selkeä ja helppokäyttöinen ulkoasu. Tässä palvelussa toteutuu myös sosiaalisen median käsite – kaikkea voi kommentoida ja elokuvia voi suositella ja arvostella interaktiivisesti.

Sivustolla pystyy listaamaan myös suosikkejaan, mikä on myös mahdottoman siistiä! Profiiliia pystyy muokkaamaan kivasti niin asettelun kuin ulkoasunkin puolesta. Elokuvia on kiva pisteyttää ja arvostella sivua selatessa. Elokuvista ja muista asioista on myös kätevä keskustella muiden käyttäjien kanssa surffauksen lomassa. Sivusto näyttää myös elokuvien tiedot täydellisesti, ja sivuilta löytyy linkit esimerkiksi IMDb:hen. Listal listoineen on ehdoton sosiaalisen median palvelu, jota voin suositella kaikille.

Listal toimii kätevästi oman leffasivuni tukena. Tässä esimerkki hyvästä listasta: ”Most Controversial Movies”. Palvelu on myös helppo ottaa käyttöön, sillä rekisteröityminen ja kirjautuminen on mahdollista Facebookin välityksellä. Oma profiilini Listalissa.

Listal

Mikään ei kuitenkaan voita omaa elokuvien verkkoyhteisöänisivustoani

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Työpainotteisia kuulumisia, näkyvyyttä kirjallisten julkaisujen muodossa | Rollemaa.org

    […] olen viimeisten kuukauden aikana liittynyt, tai jotka olen unohtanut listata. Ne ovat: Listal (Lue aiheesta Rollemaassa), Diaspora (Lue aiheesta Rollemaassa), Plurk, Bloglovin (Lue aiheesta Rollemaassa), Ping.fm, Quora […]

  2. Paras sosiaalinen media leffahulluille | Rollemaa.org

    […] reilut puolitoista vuotta sitten parhaita verkkoyhteisöjä elokuvien ystäville. Sittemmin olen löytänyt hienouksia, kuten Movies.io, GetGlue ja Flixster. Mikään ei kuitenkaan […]