Muuttokuulumisia

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 11 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 25-vuotias.

Huh. Onpa ollut hässäkkää! Tänä keväänä/kesänä on muuttumassa kaikki kerralla. Työ, asuminen, perhetilanne, kaikki onneksi parempaan suuntaan. Muista jutuista avaudun ajallaan täälläkin, sitten kun aika on, mutta nyt tahdon kertoa varsinaisesti muutosta. Muutettiin torstaipäivänä, 2. toukokuuta. Pelotti ensin, että mistä saadaan muuttoapu, kun keskellä viikkoa kovin moni ei töiden takia pääse.

Toinen huolenaihe oli pakettiauto. Haluttiin säästää muutossa ja tehdä suurin osa itse. Olemme joskus saaneet pakettiautoapua tädiltäni ja hänen mieheltään, joilla on isohko pakettiauto, johon mahtuu monta huonekalua kerralla.

Heräsin varhain aamulla ja vein tytön kahdeksaksi päiväkotiin. Sen jälkeen pakkailin Veeran kanssa loppuja tavaroita ja aloitettiin siivoaminen. Olin ilmoittanut tädilleni, että saamme avaimet viimeistään kahdeltatoista. Viisarit viilettivät kuitenkin puolenpäivän ohitse, eikä avaimista kuulunut vieläkään. Vuokrayhtiöstä soiteltiin ja kävi ilmi, ettei entinen asukas ollut hoitanut avaimia toimistolle ajoissa. Tilanne eteni siihen pisteeseen, että lukkosarjat vaihdettiin ja siivousryhmä tilattiin ja pääsimme asunnolle vasta kahden jälkeen. Täytyi vielä erikseen käydä hakemassa väliaikaiset avainkappaleet huoltoliikkeestä.

Uuden asunnon eteinen. Ihan oikea eteinen!
Uuden asunnon eteinen. Ihan oikea eteinen!

Muuttoavuksi pääsivät veljeni, Karo ja Tane, tätini mies pakettiautollaan ja äitini serkku. Noin viiden pakettiautollisen ja muutaman faramariautollisen jälkeen kello lähenteli puoltayötä. Päivä oli raskas ja meni yllättävän nopeasti, mutta olisimme päässeet illaksi kotiin, jos olisimme saaneet avaimet suunnitellusti ennen kahtatoista. No, onneksi selvittiin. Tajuttoman isot kiitokset Urholle, Pialle, Veijolle, Karolle ja Tanelle ja pianon kuskanneelle Jyväsmuutoille (voin suositella!) vielä kerran – ilman teitä emme varmasti olisi selvinneet!

Tilava kylppäri ja - ah! - sauna!
Tilava kylppäri ja – ah! – sauna!

Vanhasta asunnosta emme päässeet ihan helpolla eroon. Kävin maalaamassa vielä veljeni kanssa Lotan vanhan huoneen seinät F157-värillä. Isännöitsijä ei oikein ollut syttynyt siihen pinkkiin. Onneksi sekin on nyt hoidettu. Parempaan en olisi pystynyt. Täytyy sanoa, että ikinä en enää maalaa mitään vuokra-asuntoon, ainakaan ilman kirjallista sopimusta.

Toinen ongelma oli Internet-yhteys. Vanhassa asunnossamme oli Saunalahden valokuitu, 100/10mb. Olin muuton aikana heittänyt vanhat modeemini pois, koska en ollut tarvinnut niitä muutenkaan vuosiin. Uuteen asuntoon tilaamani yhteys olikin ADSL, ei VDSL. Lisäksi sotkin kaapelimodeemin soppaan mukaan, enkä saanut nettiä pelittämään. Ärsyttää, että tarvitsin juuri silloin poisheittämiäni vermeitä, kun en aiemmin sitä hetkeä ennen ollut tarvinnut niitä vuosikausiin. Ei pitäisi heittää mitään sellaista pois, mitä uskoo joskus tarvitsevansa?

Olohuonetta. Pianon tuolina tällä hetkellä joku vanha tietokonetuoli...
Olohuonetta. Pianon tuolina tällä hetkellä joku vanha tietokonetuoli…

Se oli lauantai, ja minun oli yksinkertaisesti päästävä nettiin. En halunnut serverini downtimen venyvän viikkoon. Soittelin Saunalahdelle ja sieltä sanottiin että kipaisepa Elisan liikkeeseen, ovat lauantaisinkin auki. Polkaisin Seppälään, joka oli mennyt viisi minuuttia aikaisemmin kiinni. Keskustan liike oli auki. Sieltä sanottiin, että Elisa Viihde on ainoa tähän taloon tuleva liittymä, jossa on modeemi mukana. Valitsemani vaihtoehto (Saunalahden tuplalaajakaista) ei sisällä modeemia, vaan sen sijaan mokkulan, jota en tarvitse.

Elisahan on käytännössä samaa kuin Saunalahti, mutta kyllä se silti hieman kirpaisi ”vaihtaa” operaattoria. Nettiyhteys on toiminut ihan hyvin, mutta digiboksista ei ole mihinkään. Modeemin saa nykyään siltaavaksi helposti, joten minun oli pakko päivittää vanha blogiartikkelini. Toimii kyllä palvelinkäytössä nykyään.

elisaviihde

Digiboksissa en saanut tavallisia kanavia näkymään ja Elisa Viihde -puolikin krakaili koko ajan (kuva yllä). Tunnin väännön, resetoinnin ja boottailujen jälkeen kytkin Gigantista ostamani digiboksin kiinni. Kaksi minuuttia ja täydellinen toimivuus. En näe muutenkaan mitään hyötyä itselleni Elisa Viihde -boksista, joka on ylihinnoiteltua mainostuubaa. Katson leffani ihan muualta, kiitos.

Keittiötä olohuoneesta päin.
Keittiötä olohuoneesta päin.

Otin kuvan Instagramiin päästyämme uuteen kotiin. Aikamoinen kaaos vallitsi. Loppuviikko menikin sitten järjestellessä tavaroita. Uuden viikon startattua koti alkoi näyttää jo kodilta. Eilen pesimme vielä sohvan.

asunto5

Hankkiuduimme muuton aikana kaikesta turhasta eroon, mm. parista vanhasta huonekalusta, johon emme olleet tyytyväisiä. Tulevaisuudessa pitäisi ostaa vielä ainakin lamppuja, TV-taso ja pianon tuoli.

Tässä kämpässä on hyvä asua. Paljon plussia verrattuna vanhaan:

+ Rauhallinen, ”rikkaiden” asuinseutu. Lähiössä on enimmäkseen hulppeita omakotitaloja, joiden pihoilla on Porscheja ja niiden lisäksi pari hassua luhtitaloa. Me asumme samalla asuinalueella juuri kyseisellä Luhtitaloalueella. Aivan eri fiilis kuin Kangaslammen ghetossa, jossa täytyi tarkkailla selustaansa koko ajan.

+ Ensimmäinen kerros on oikeasti ensimmäinen kerros, maan tasalla. Oma etuovi, oma takaovi, oma takapiha. Tasainen maasto on täydellinen kuulonäkövammaiselle vaimolleni. Helppo liikkua.

+ Kattoon saa paljon lamppuja. Jälleen loistava näkövammaiselle vaimolleni, joka tarvitsee hämäräsokeutensa vuoksi etenkin talvella paljon valoa.

+ Oma sauna. Tätä olen odottanut.

+ Yhdistetty keittiö ja olohuone. Lisää kotoisuutta ja on jälleen paras mahdollinen vaimoni näkövammaa ajatellen – hän pysyy kokatessaan hyvin perillä siitä, missä Lotta on. Vanhan asunnon kaikki huoneet olivat hankalasti erillisiä yhdistetty käytävään ja vaimoni saattoi hukata tyttömme aika nopeasti omassa kodissaan.

+ Sijainti on loistava. Aika lähellä Kangaslampea, mutta silti niin sopivan kaukana. Noin viidensadan metrin päässä on Citymarket, josta saa kaiken tarvittavan, eli keskustaan asti ei tarvitse lähteä. Passeli meille kun meillä ei ole autoa. Lotan päiväkoti pysyy samana, sillä bussilla sinne pyyhältää vartissa. Aamurutiinit aikaistuu vain puolella tunnilla.

+ Oikea eteinen. Vanhassa huoneisto vain alkoi, ilman mitään naulakoita tai kenkätiloja. Kaikki piti mahduttaa kaappiin, mikä oli vaivalloista ja hiekka levisi kengistä nopeasti.

+ Hyvät varastotilat ja kaapit. Järkevästi omat tilat kaikelle. Sisävarastotila on todella tilava (pitäisi kyllä siistiä se, siellä on jotain muuttotavaraa vielä) ja sen lisäksi löytyy erillisestä rakennuksesta perinteiset kanaverkkovarastot. Pihalta löytyy tietysti ulkoiluvälinevarasto. Lääkekaappikin on erikseen.

Jos joitakin ”miinuksia” pitäisi lähteä etsimään… niitä on hyvin vähän:

Naapurit aika lähellä. Takapihan oleskelutilaan mentäessä 20cm päässä on toinen naapuri ulkoilemassa. Toisaalta lisää sellaista naapurikeskeisyyttä, joka on meille suomalaisille vähän vieras käsite. En tiedä onko se sittenkään huono juttu. Ikkunaverhot kannattaa myös pitää kiinni, jos haluaa ettei naapuri näe ihan kaikkea tupakalla ollessaan. Nyt kun tosiaan ollaan maan tasalla, eikä kerrostalojen tapaan hieman maasta ylempänä, jonne ei helposti näe lenkkipolulta.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

7 kommenttia

 1. Petri

  Toivottavasti viihdytte nykyisessä asunnossa. :-) Minusta joka kerta kun pitää jonnekin muuttaa, tavaraa on kerta toisensa jälkeen enemmän kannettavana.

 2. fmatic

  Onnea uuteen kotiinne :D Jeeee! Pääsitte vihdoin pois sieltä Kangaslammelta :) Rasinrinteessäkö nykyään asutte? Varmasti kun pääsee rauhalliseen asuntoon, jossa on oma sauna tuntuu elämä luksukselta. Olen enemmän kuin iloinen puolestanne :)

 3. Rolle

  Joo, Rasinrinteelle muutettiin. On kyllä hyvä kämppä! :) Kiitos!

 4. Millainen minä oikeastaan olen | Rollemaa.org

  […] Toukokuusta ollaan asuttu hienossa kolmion kokoisessa luhtitalokämpässä vuokralla Rasinrinteen kupeessa. Tähän astisista paras kämppä. Oma sauna ja oma etuovi, […]

 5. Nörtti

  Mä tilasin Viihde-palvelun, mut ei toi kummonen oo. Kaapelimodeemi 100M/5M korostettiin mainoksessa, mutta eipä tuu kun 50M-70M/5M klo 22-16. Sit ku illalla pitäis ruuhka-aikaan netis jotain tehdä, ni nopeus on enää 20M-40M eli ei toimi kovin hyvin kun mainoksessa seisoo 100M/5M.

  Toki nopeudella on vaihteluväli joka oli joku 40M vähintään eli sen perusteella voisi irtisanomista ajaa, muuten tulee pitkät kaksi vuotta, varsinkin kun otin pelkän netin takia en niinkään Viihde-tallennuksien kautta. Mulla oli Saunalahden DualCarrier-mokkula 13 € jolla tuli 10-21 megaa joten se oli paljon parempi, ainakaan ei maksanut paljoa… ja netti riitti käyttööni.

  Noh soitin Elisalle ja siellä sanottiin et tuo ei olekaan kiinteä laajakaistan veroinen yhteys sillä se toimii kuin mokkula eli kapasiteetti on jaettua alueen asiakkaiden kesken. Eli ruuhka-aikaan voi käytännössä olla jopa muutama Mbps jos käy niin et kaikki on silloin netissä. No eihän tollasella tee mitään illalla kun tulee jopa mokkulalla enemmän ja olen omistavinani 10M/5M kiinteän netin…

  Noh vaihtoehto 2 on kiimainen Soneran 30 € kk 8Mbps jarrukaista —> mokkulalla tulee enemmän. Elisa Viihde on surkea laitos, kun jos tilaa pelkän netin kautta ja kaapelimodeemi, niin nopeus on ruuhka-aikaan jopa pohjalukemissa. Mutta kun tuo on halvin kun Saunalahdella pelkkä 100M/5M maksaa 44,90 eli kannattaa ottaa halusi viihdeboksitallennuksia tai ei.

  Lisäksi en ymmärrä miten 2010-luvulla ei onnistu boksista jatkuva tallennus??? Minkä hemmetin takia pitää käynnistää tietokone et voi pistää jatkuvan tallennuksen???

 6. Toimistorotta

  Minulla on varmaan Suomen yksi hitaimmista neteistä, DNA:n 2M/2M. Jaan puhelimesta Chromebookiin enkä osaa kaivata nopeampaa. Toimii YouTube HD 720P -laadulla ja musiikki soi paraikaa verkosta 320 kbps -laadulla. Maksan 9.90 euroa kuukaudessa ja puhe/viestit käytön mukaan. En tarvitse nopeampaa. Todellista säästöä kun sanoin irti yli 40 euron 100M/10M-kaapelilaajakaistan. Tajusin, että pelkkä läppäri yksinasuvan kodissa ei moisia nopeuksia tarvitse. Olen kyllä huono asiakas DNA:lle, koska tiedonsiirtoa on 3G-verkossa eri puolella kaupunkia 150 Gt kuukausittain ja puhetta viesteineen en paljoa käytä – netistä hoidan nuo mahdollisuuksien mukaan.

  Kaapelilaajakaistassa oli lisäksi yhteysongelmia, joita ei tuossa mobiilissa esiinny lainkaan. Todella tyytyväinen ja ennen kaikkea kun puhelin laturissa, niin ei akunkaan kanssa ongelmia.

 7. Dell A.

  Minulla oli mokkulayhteys vuodesta 2009. 3G, 4G, you name it… 3G on nykyään aika huono, kun tuli maksimin liittymällä alle 10 Mb/s. Välillä Full HD pätki. Vaihdoin 4G 50M, se oli 25M noin 50M:stä.

  Ruuhka-aikaan UL saattoi olla isompi kuin DL. 4G ollut kaksi vuotta nyt. 1.8. hankin kiinteän laajakaistan Elisalta. Maksoin aiemmin 21,90 euroa 50 megan 4G:stä enkä aina saanut puoliakaan netin nopeudesta.

  Nyt minulla on 50M/10M kotikuitu Elisalta hintaan 19,90 euroa vuodeksi ja sen jälkeen 32,90 euroa. Tulee n. 45M/9M ja suurimmillaan 49M/9M. Peruskäytössä siis yli 90 prosenttia toteutuu.

  Samaa ei ole voinut sanoa mistään Mokkulasta, jossa nopeus riippui naapureista, kuun asennosta ja linnuista maston ja talon välissä. Kyllä sen huomaa kun netti toimii kotona ja 4K pyörii läppärillä.