Mikä lokikirja?

Rollemaan kapteenin lokikirja on Rollen kevyt päiväkirja ja päivittäinen kirjoitushaaste. Tavoitteena on kehittää mielenterveyttä, kirjoittamisharrastusta ja madaltaa kynnystä itseilmaisuun.

Luminen sunnuntai

Laitan jalkaa toisen eteen. Lunta on satanut koko lauantain. Juostessa lunta ei sada ja rantaraitti on aurattu. Yllättävän tyyntä, eikä juuri nyt lumen haituvaakaan ilmassa. Erinomainen lenkkisää. Yht’äkkiä maa katoaa jalkojen alta ja lennän kumoon. Tunnen kipua polvessani, mutta nousen ylös ja jatkan matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Lumen alta paljastuu jäätä, jota en ole huomannut askeltaessani.

Kotona totean, että ulkoisia jälkiä ei ole, eikä polveen enää hirveästi satukaan. Ei siinä kuinkaan käynytkään, onneksi.

Olen elvyttänyt jälleen kodin inventaarioprojektiani. Huomaan, että Tweekiä en voi täyttää millään ”Inventaario”-päätehtävällä, koska koen sen liian isoksi möhkäleeksi ja ahdistun, kun en saa sitä koskaan suoritettua säädyllisessä ajassa. Tästä syystä olen lykännyt koko asiaa myöhemmäksi niin, että tekeminen on kuivunut kokoon.

Isompi projektityökalu tällaiselle projektille on ylimitoitettua. On haastava kombo saada tehtävästä palastellun, mutta helpon lähteä toteuttamaan. Kodin kaikkien tavaroiden läpikäyminen on jättimäinen möhkäle, joka tuntuu mahdottomalta saada valmiiksi. Kaikenlainen edistyminen motivoi jatkamaan. Jos edistymistä ei näe, homma tuntuu ylitsepääsemättömältä ja jää tekemättä.

Raha-asioissa edistymisen näyttää YNAB, tavoissa Habitify, työprojekteissa Timing, Clockify, WakaTime ja GitHub (muun muassa), mutta ”möhkälemäisiin” kotiprojekteihin ei toistaiseksi ole löytynyt vielä kunnollista tapaa seurata etenemistä. Keksin tähän kuitenkin eilen illalla ratkaisun: Edistymispalkit. Perkasin saman tien parikymmentä Androidin appia läpi haulla ”task list with progress bars” ja törmäsin toinen toistaan ylimitoitettuihin verkkopalveluihin. Sitten vastaan osui mainio Progress of Project. Sovelluksessa on puhtaasti tehtävät, alatehtävät ja edistymispalkit. Sovellus laskee prosentit ja piirtää visuaalisesti palkkia päätehtävästä ja kaikista sen alatehtävistä.

Vasemmalla Progress app, oikealla Byebye.

Nyt tiedän missä mennään ja on huomattavasti helpompaa nähdä edistymisensä. Aion tänäänkin lisätä muutaman tavaran inventaarioon. Paljon on jo tullut heitettyä turhaa roinaa roskiin tai annettua pois. Tervetuloa, minimalistisempi elämä.

Valtteri-myrskyä ei vielä näy Jyväskylässä. Lumen tulolle ei kuitenkaan loppua näy.

Loppupäivän epistola: Kirjan lukemista, inventaariota, Overwatchia, ruoanlaittoa. Ei mitään ihmeellistä. Tämä viikonloppu on tuntunut erittäin toimivalta. Oikein mukava fiilis juuri nyt.

Tässä kirjoituksessa on 383 sanaa.

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää