Linux Mint Acer Aspire One D250 -miniläppäriin

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Minionin poismenon myötä halusin uuden miniläppärin. Minulla ei ollut kuitenkaan uuteen varaa, köyhä kun olen. Kävi kuitenkin tuuri, kun kaveri myi lähes käyttämättömän Acer Aspire One D250:n kaverihintaan. Acer Aspire One ei ikinä korvaa menetettyä Eee:tä, mutta käy minulle paremman puutteessa. Kone ristittiin Bleuksi.

Spekseiltään Bleu on samaa luokkaa Minionin kanssa. SSD-levyn sijaan tässä mallissa on kuitenkin 160 gigainen tavallinen HDD-levy. Koneessa oli alunperin Windows 7 Starter, mutta halusin heti vaihtaa käyttöjärjestelmän johonkin muuhun. Olen edelleen sitä mieltä että Windows 7 ei sovi miniläppäreihin. Seiskan saa kyllä nopeaksi pienellä tuunailulla, mutta Windows tuppaa hidastumaan ajan mittaan. Siksi suosittelen miniläppäreille Linuxia, muunmuassa.

Kuva Acer Aspire One D250:stä

Linux-testailut saivat alkaa, kun tuli jälleen vaikeuksia valita lukuisista distroista se oikea. Tässä tekstissä pyrin kertomaan mikä Linux-käyttöjärjestelmä Acer Aspire One D250 läppärissä toimii ja mikä ei, keskittyen lähinnä Linux Mint -jakeluihin.

Linux Mint oli tosiaan taas päällimmäisenä mielessä, joten lähdin seikkailemaan Mintin nettisivuille päämääränä kokeilla ensimmäisenä uusinta versiota.

Linux Mint Debian Edition

Linux Mint Debian Edition -logoTällä hetkellä uusin Mint on Linux Mint Debian Edition, tuttavallisemmin LMDE. Distro asentui sutjakkaasti, mutta sekä Live-Linuxissa, että asennetussa käyttiksessä ei toiminut wlan ollenkaan. Googlailin ja löysin vihjeitä epävirallisen ajuripaketin asentamiseen, mutta monista yrityksistä huolimatta en saanut muutosta. Päätin luovuttaa leikin ja siirtyä seuraavaan.

ArchOne

ArchOne -logoArchOne on Acer Aspire One -läppäreille räätälöity versio Arch Linuxista. Linux on kevyt ja asentuu nopeasti. Tarkemmin ajateltuani halusin kuitenkin Debian-pohjaisen Linuxin. Uuteen paketointijärjestelmään siirtyminen ei houkuttanut, vaikka pacman onkin suhteellisen luotettava. Jakelu on kuitenkin epävirallinen ja vähemmän luotettava, joten päätin hylätä tämänkin vaihtoehdon ja kokeilla seuraavaa.

Linux Mint

Linux Mint -logoLinux Mint on aina ollut se luotettavin ja paras ratkaisu läppäreille, joten pidemmittä kokeiluitta latasin Linux Mint 9 ’Isadoran’. Asennus meni hyvin, mutta jälleen sama ongelma: verkko ei toimi. Eikä auttanut nippelöinnit, sourcesta käännöt, kernelin vaihdot ja muut kokeilut sitten millään. Päätin kokeilla Linux Mint 8 ’Helenaa’, mutta siinäkin täysin sama ongelma. Linux Mint 7 ’Gloria’ toimi täydellisesti ja suoraan.

Minua jäi kuitenkin hieman harmittamaan, sillä Linux Mint 7 alkaa olla vanhentunut versio. En saanut verkkoa toimimaan muissa Mintin versioissa lukuisista yrityksistä huolimatta. Edes päivittäminen käsin Gloriasta (7) Helenaan (8) ei ratkaissut ongelmaa. Tukea Glorialle on tämän vuoden lokakuuhun saakka. Toisaalta eipä tuolla sen suurempaa väliä ole, ainakaan minulle.

Linux Mint bleu-miniläppärissä

Linux Mintin foorumeilla väitettiin että uusimmatkin Mintit toimivat Acer Aspire One D250:ssä. Vaan minulla onkin Acer Aspire One D250-0Dk, jos tarkkoja ollaan. D250-mallitkin tuntuvat vaihtelevan yllättävän paljon; On isoa ja pientä, ohutta ja paksua.

Linux Mintin seiskaversio toimii siis hyvin. Ohjelmat toimivat, eikä mitään suurempia ongelmia ole verrattuna Eee PC:seen. Acer Aspire D250:n akunkestoksi on ilmoitettu vähän päälle kolme tuntia, mikä on häpeällisen vähän miniläppärille. Linux Mintillä akku kestää kuitenkin vain pari tuntia…

Odotan Jolicloudin 1.1 versiota, joka on optimoitu erityisesti miniläppärille. Jos vaikka siinä akku kestäisi hieman pidempään… siihen asti on pärjättävä Linux Mintillä, joka ei huono vaihtoehto sekään.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

  1. Agakonna

    Minä olisin kokeillut Ubuntu netbook editionia.

  2. rolle

    Olen kokeillut sitäkin. Diggailen kuitenkin jostain syystä enemmän Mintistä ja Jolicloudista.

  3. fmatic

    WLAN tuntuu olevan kompastuskivi miltei jokaiselle koosteelle. Mulla Broadcom-pohjainen WLAN-härpäke on tuottanut välillä harmaita hiuksia. Olisikohan ainoastaan CrunchBang tunnistanut sen automaagisesti. Muiden kanssa on saanut tunkata enemmän tai vähemmän. Ubuntu 10.10 selvityi toiseksi parhaiten kun ajuri ilmaantui tarjolle apt-get update ja apt-get upgrade loitsujen jälkeen Lisäajurit-osioon tosin miinuksena koneen pitää olla verkossa piuhan kautta jotta sen saa näkyville. Onkos Mintissä vastaavaa osiota ja tsekkasitko ilmaantuiko sinne mitään tarjolle?

    Mites Crunchbang mahtaisi pelittää tuossa? Viehättävä openboxilla varustettu kooste.

  4. rolle

    Piuhaa en kytkenyt koneelle, eli en älynnyt testata… Pitäisi varmaan testailla tuota Crhunchbangia, jos jaksan.

  5. Esittele työpöytäsi! | Rollemaa.org

    […] One D250, jossa on Linux Mint 7. Kirjoitinkin koneesta ja käyttiksestä jo jonkinlaisen arvion eilen. Käytän konetta lähinnä matkakäytössä, ja videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun. Softat […]

  6. Jolicloud 1.0 Acer Aspire D250-miniläppärissä | Rollemaa.org

    […] Mint ei ollut tässä miniläppärissä riittävä, joten ajattelin kokeilla Jolicloudia. En jaksanut odottaa marraskuuhun, jolloin julkaistaisiin […]