Jolicloud 1.0 Acer Aspire D250-miniläppärissä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Linux Mint ei ollut tässä miniläppärissä riittävä, joten ajattelin kokeilla Jolicloudia. En jaksanut odottaa marraskuuhun, jolloin julkaistaisiin versio 1.1, joten asensin version 1.0. Tänään julkaistiin 1.1-testiversio, mutta se on vielä kuulemma buginen ja kehitysasteella, joten en viitsinyt turhaan ruveta puljailemaan.

Jolicloud on niin helppo asentaa että homman osaavat tyhmätkin. Samaa voi sanoa käytöstä – distron käyttämukavuus on unelmatasolla. Jolicloud asentui todella jouhevasti käyttiksen oman asennustyökalun avulla. Jolicloud USB Creator -ohjelmalla Jolicloudin saa nimittäin suoraan tikulle boottaavaksi ilman sen kummempia kikkareita. Tämä tarkoittaa sitä että asentaakseen Jolicloudin ei tarvitse kuin tökätä tikku kiinni ja käynnistää tietokone.

Kuvankaappaus Jolicloud 1.1:stä

Kuvankaappaus Jolicloud 1.1:stä

Asennuksen jälkeen Jolicloud kysyy koneen tyyppiä, mallia ja nimeä päivityksiä ja muita varten ja sen jälkeen kaikki ”säädöt” ovat ohi. Tässä versiossa on kiinteä dashboard, eikä työpöytää saa ainakaan helposti näkyviin. Dashboard on kuitenkin kaunis, eikä se ainakaan minua haittaa yhtään – toisin kuin aiemmin.

Hetken tutkimisen jälkeen alkaa kuitenkin taas hieman harmittamaan, kun käyttis tuntuu olevan selaintyyppinen kirjanmerkkikokoelma. ”Appsit” ovat nimittäin suurimmalta osin pikakuvakkeita tai nettisovelluksia. Ilman nettiä koneella ei paljon mitään tee muuta kuin kirjoittaa Openofficella tekstiä tai pelaa joitakin valmiiksi asennettuja pelejä. Mutta toisaalta, onhan läppäristä käytetty nimityskin ”netbook”, eli nettikirja…

Kuvankaappaus Jolicloud 1.1:stä
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana

Vaikka Linux-nörtille Jolicloud ehkä onkin yhä turhan rajattu keksintö, nettikonekäytössä se on silti kyllä loistava. Siitä löytyy kaikki tarvittava, se on helppokäyttöinen ja kokeneet käyttäjät voivat silti tehdä omia säätöjään halutessaan vaikkapa komentoriviltä. Alt+F2 ja muut tottuneen Linux-käyttäjän rutiininomaiset tarpeet toimivat normaalisti ja Gnome se on Jolicloudissakin, vaikkakin vähän räätälöitynä. Jään odottamaan innolla mitä versio 1.1 tuo tullessaan. Tähän asti jokainen Jolicloud-julkaisu on ollut hieman erilainen ja valitettavasti yhä jotenkin keskeneräinen…

Pähkinänkuoressa Jolicloud on nätti, nopea ja helppo Linux-ratkaisu, jota voin suositella myös niille ketkä eivät ole Linuxia ennen käyttäneet. Tämä on Linux-jakelu, jota osaisi käyttää mummonikin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. fmatic

    Kiitokset esittelystä. Olisi itselläkin tarve saada Acerin miniläppäriin kevyt käyttis nettisurffailuun ja kun se ei tule omaan käyttöön pitäisi se olla suht simppeli ja vaivaton käyttää, joten oon tuota Jolicloudia pohtinut ja blogauksesi innoittamana taidan päräyttää tuon 1.0-version siihen. Samalla vois kokeilla testikoneessa tuota 1.1-versiota.

  2. Windows 7 asentaminen miniläppärille | Rollemaa.org

    […] siksi olen nyt laittamassa tuota toista miniläppäriä uusiksi. Acer Aspire Onessa on edelleen syksyllä asentamani Jolicloud, jota en ole kuitenkaan tykännyt käyttää sen pelkistetyn UI:n vuoksi. Nyt sitten päätin ottaa […]