Kvarforth, itsemurhan soihdunkantaja

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

<

blockquote>Varoitus! Tämä erästä black metal yhtyettä käsittelevä artikkeli ei ole välttämättä tervettä luettavaa kenellekään. Miksi kirjoitan aiheesta, tiedä sitä en itsekään. Kiehtovan pelottavaa, mutta totta kuin vesi.

Shining on yhä demonisin bändi mitä tiedän. Sanotaan nyt heti alkuun, että bändin nimi ei liity millään muotoa samannimiseen elokuvaan tai kirjaan. Kirjoitin kyseisen kokoonpanon musiikista aiemmin ennakkoluuloja, vielä silloin kun en ollut vielä kuunnellut kunnolla heidän biisejään. Aivan ensimmäisenä koko konsepti depressiivinen black metal hieman aristutti, mutta nyt olen jo genreen täysin tottunut ja pelottavaa kyllä – myös rakastunut. Olen aina pitänyt raskaasta metallista ja hakenut koko ajan vielä raskaampaa suuntaa. Siksi päätin nyt kirjoittaa kaikista raskaimmasta ja masentavimmasta bändistä ja sen keulahahmosta Niklas Kvarforthista vähän tarkemmin – kun jo jotain asiasta ja aiheesta tiedänkin.

Kvarforth ei itse myönnä että kyseessä olisi black metal bändi. Hänen mielestään Shinigin musiikki on pahuutta, vihaa ja tarkoituksellista myrkkyä vapaan kasvatuksen lapsille. Kvarforth on avoimesti kertonut, että haluaa mahdollisimman monen musiikkinsa kuuntelun myötä satuttavan itseään, sekoavan, käyttävän huumeita itsetuhotarkoituksessa ja lopulta tappavan itsensä. Hänen ainoa tavoitteensa on levittää maailmaan pahuutta, sekopäisyyttä, mielisairautta, masennusta, että ihmiset ottaisivat Shiningista vaikutteita, tekisivät itsemurhia ja satuttaisivat itseään kaikin mahdollisin keinoin. VI: The Eerie Cold -albumin ensimmäisen kappaleen I Och Med Insikt Skall Du Förgå alkuspiikissä Kvarforth pähkinänkuoressa haistattaa vitut kuuntelijoilleen ja toivoo kaikille levyn kuuntelijoille kuolemaa. Joko järkytyit?

Onko tällaista musiikkia järkevää kuunnella? Ehkä ei, mutta samalla voitaisiin kyseenalaistaa koko metalligenre. Metalli on tavalla tai toisella raskasta kuunneltavaa, eikä Shining siinä mielessä eroa mitenkään muista metallibändeistä. Mitään musiikkia ei ole järkevää kuunnella, jos musiikin maailman tai sanoitukset ottaa liian vakavasti. Esimerkiksi jos kuuntelee musiikkia, jossa kehotetaan käyttämään huumeita, tai palvomaan saatanaa ja tekee juuri niin kuin musiikissa kehotetaan. Tai että musiikkia käytetään johonkin muuhun kuin sen pelkkään kuuntelemiseen ja siitä nauttimiseen. Ja toisaalta Shiningin kappaleet ovat suurin osa ellei kaikki ruotsiksi, joten ainakaan itse en niistä en juuri kostu.

Sanoitusten ja äänimaailman perusteella itse ainakin genrettäisin Shiningin black metalliksi ja sitä se mielestäni onkin. Muunmuassa itsemurhaan, itseinhoon ja masennukseen keskittyvä Shining on usein käsitetty koko genreltään suicidaalisen black metallin kastiin. Genre on lajina luonnollisesti tuntemattomampi, vaikeasti lähestyttävä ja laajalti epätoivottu. Silti Shiningin keulahahmo Niklas Kvarforth toivoo ja haluaa tavoittaa mahdollisimman laajan kuulijakunnan, altistaa mahdollisimman monen musiikilleen, taka-ajatuksenaan synnyttämään maailmaan lisää psykopaatteja ja mielipuolia. Kvarforthille on kunnia-asia, jos joku edes jollain tapaa bändin taiteen kuuntelija on päättänyt päivänsä.


Niklas Kvarforth hehkeimmillään.

Jotenkin menee yli hilseen koko Shiningin mitätön arvomaailma. Tavallaan ymmärrän Kvarforthia, ainakin masennuksen osalta, mutta minusta tuntuu että muuten koko mies on hieman sekaisin. Kuka selväjärkinen juo keikoilla virtsaa, vetää partakoneenterällä nahkaansa auki josta syöttää omaa lihaansa innokkaalle fanille, potkii faneja, tarjoutuu fanien piestäväksi, nauttii kivusta, jne. Kvarforth pyrkii lavashowllaan shokeraamaan mahdollisimman monia ihmisiä ja siinä hyvin onnistuukin. En varmaan uskaltaisi mennä bändin keikalle, mutta toisaalta saattaisin mennäkin. Kvarforthin kotikaupungissa Halmstadissa pidetty keikka 2007 nosti suurta kohua ja bändi pääsi mm. Aftonbladetin sivulle.

Sitten itse musiikkiin. Sanomattakin selvää, että musiikki on äärimmäisen raskasta, masentavaa, melankolista, surullista, epätoivoista, vihaista. Mutta se on hyvin taiteellista! Kitarointi on ensiluokkaista, äänimaailma on upean synkkä ja raskas ja välissä kuullaan balladejakin. Joissakin biiseissä on katkelmia teoksista, kuten American Psycho. Erityisesti rakastan American Psychon viimeistä katkelmaa, jota myös monet muut artistit ovat käyttäneet:

There are no more barriers to cross. All I have in common with the uncontrollable and the insane, the vicious and the evil, all the mayhem I have caused and my utter indifference toward it, I have now surpassed. My pain is constant and sharp and I do not hope for a better world for anyone; in fact, I want my pain to be inflicted on others. I want no one to escape, but even after admitting this there is no catharsis, my punishment continues to elude me and I gain no deeper knowledge of myself; no new knowledge can be extracted from my telling. This confession has meant nothing.

Shining on kieltämättä synkkää, masentavaa ja surullista musiikkia, mutta se on myös hyvin kaunista ja taiteellista, kun siihen pääsee sisälle. Minua musiikki ei masenna, eikä vaikuta yleismielialaan. The Eerie Cold albumin olen kuunnellut noin 60 kertaa läpi. Pidän myös Halmstadista ja tänä vuonna ilmestyneestä Klagopsalmerista. Mitä väliä sanomasta, kunhan musiikki kuulostaa hyvältä? Lue Kvarforthin haastattelu Imperiumista.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

9 kommenttia

 1. Piparnakkeli

  Shining tosiaan on black metallin kipeimpiä tapauksia. Itselleni on hyvinkin tuttu bändi, vaikken musiikkia ole paljoa kuullutkaan. Ainakaan vielä, mutta sanoitusten takia tuskin jätän tyystin kuuntelematta.

  Vaikka kestänkin aika paljon, niin Shining vetelee sillä saralla ja lavashownsa puolella jo överiksi. Kvarforthille vain ”onnea” valitsemalleen tielle…

 2. Juhani

  Onhan se hyvä että vihdoin sullekin selviää nää musiikkien arvomaailmat :)

  Oikeesti taas kuinka monennen kerran tätä yritän sulle kertoa: Musiikki vaikuttaa mielialaan joko suoraan tai alitajuisesti.

  Se on ihan sama mistä genrestä puhutaan, mut on sanomattakin selvää että sanoitukset jäävät elämään alitajuntaan ja prosessoituvat aivoissa viimeistään nukkuessamme.

  Oli kyse sitten rapista, hevistä, tangosta tai ihan mistä vaan. Se vaikuttaa meidän elämään.

  Kyllähän se mieltäni lämmittäisi jos pystyisit olemaan kuuntelematta näitä ”haistakaa vittu” -bändejä.

  En usko että kovinkaan montaa selväjärkistä tuon bändin fanittajista löytyy; enkä ihmettelisi yhtään vaikka jokainen fani olisi lääkityksessä.

  Ja viimeistään tässä vaiheessa sua vituttaa jo ihan helvetisti tämä mun kommenttini. Joten haistan vitun jo valmiiksi, nuuh nuuh.

  Ps. Kattele Derren Brownia, siitä oppii paljon miten mieleen vaikutetaan eri kanavien kautta. Vaikka kyse on monesti positiivisistä fiiliksistä mitä Derren käyttää, sama toimii myös toisinpäin. Haista ite!

 3. rolle

  Juhani, Ei minua kyrsi kommenttisi :-) Unohdin merkinnässä mainita, että sanoitukset eivät oikeastaan hetkauta yhtään, koska ne ovat kaikki ruotsiksi – kuten myös kappaleiden nimet. Korjaanpa.

  Ja ruotsiahan minä en osaa. Joskus olen pikaisesti googlannut mistä kappaleet oikeasti kertovat, mutta en sen enempää.

  Musiikki vaikuttaa usein mielialaan, mutta joskus ei mitenkään näkyvästi. Minulla metallin kuunteleminen vaikuttaa ainoastaan positiivisesti mielialaan, koska pidän musiikista. Aivan samalla tavalla kuin joku tykkää iskelmästä. Tulee fiilikset kun kuulee hyvää musiikkia.

 4. Petri

  Kuuntelen joskus tuollaista musiikkia, mutta en ole lääkityksessä. Shiningin piisejä en jaksa kuunnella kovinkaan suurina annoksina yksinkertaisesti siitä syystä, ettei sen musiikillinen arvo ole heppoinen ja tuon Kvarforthin haistattelut eivät ainakaan saa minua kuuntelemaan bändiä enempää. Jokainen muusikko, joka julkaisee tekemäänsä musiikkia yleisölle, haluaa sitä kuunneltavan. Jos tuo tyyppi näyttelee Minulle, eli asiakkaalle ja kullanarvoiselle kuuntelijalle, keskisormea ja haistattelee, en aio viettää hetkeäkään sen parissa. Ma oon kuningaskuluttaja ja Kvarforth on asiakaspalvelija. Jos tuo tyyppi haluaa lumota minut, opetelkoon mielistelemään niin kuin muutkin. Muahahah.

 5. rolle

  Sanottakoon tähän väliin myös, että black metal ei ole musiikkityyleistä juuri mikään kuuntelijaystävällisin. Henkilökohtaisesti minua ei edes kiinnosta mitä mieltä musiikin tekijä on kuuntelijoistaan, kunhan se kuulostaa minun mielestäni hyvältä.

 6. Petri

  Jos musiikkia tekevä viihdetaiteilija näyttää keskisormea kuuntelijalle ja samalla sellaiselle henkilölle, joka voi sponssata muusikkoa ostamalla hänen musiikkiaan, muusikko ei koskaan saa biisejään merkittävän yleisömäärän korville. Kuvitellaanpa sellainen tilanne, että sinä hyvä rokkenrolli-Rolle, menisit vaikka kioskiin hakemaan limunaatia. Jos heti oviaukossa kassatät kaivaa huulen alta tupakkamällinsä ja pyyhkii sillä kasvoihisi pentagrammin ja toivottaa sen jälkeen tervemenoa Helvettiin, tekisikö mielesi lähteä pois siitä tilanteesta? Minun tekisi. Lähtisin siitä kioskista enkä enää ikinä asioisi siinä. Ihan sama juttu tuon Kvarforthin kanssa. ;-) Jos hän haluaa tavoittaa enemmän kuuntelijoita kuin about 27 kappaletta, tyyppi saisi vähän opetella asiakaspalveluammatin saloja.

 7. rolle

  Petri, Tiedän kyllä pointtisi ja homman jota ajat takaa. Tuntuu että Kvarforth ei välitä näistä markkinointiaspekteista, vaan vie musiikkiaan eteenpäin toisella tavalla – miten, sitä en tiedä. Huvitti kyllä tuo vertauskuva positiivisella tavalla ihan naurun verran :-D

  Ehkä tuon Shiningin homma on enemmän hommata kuuntelijoita shokkivaluella. Mies onkin sanonut, että mm. lapsia ja nuoria kiinnostaa kaikki ”pimeä” ja ”kielletty”, jota Shining tuntuu olevan. Oli miten oli, musiikki on hyvää.

 8. metallimies

  Olen nähnyt tämän kyseisen orkesterin livenä ja kyllähän se melko kummallinen keikka oli. Kaveri on häiriintynyt, maanisdepressiivinen sekä itsetuhoinen ja on avoimesti ilmoittanut myös että musiikki on hänelle terapiaa ja asia jota on pakko tehdä jotta jaksaa. Ja kuulkaa kaikki kunnia sille. Jos hänen elämänsä ulee paremmaksi tekemällä tätä musiikkia niin se hänelle suokoon. Itse, kun en musiikkia osaa tehdä, niin minulle musiikin kuuntelu toimii terapiana, antaa uusia näkökantoja ja raivaa sitä kuoppaista tietä jolla joutuu kulkemaan tätä elämää eteenpäin. Joskus kuuntelee Shiningia, joskus Dark Funeralia ja joskus vaikka vitun Jesse Kaikurantaa. Makunsa kullakin…

  Sanoituksellisesti en näe että Shining paljoa erottuu esim. Sentencedistä tai vaikka Eminemistä. Lavalla Kvarnforth sitten vetää vähän överiksi ja uskonkin että se on osa sitä Shiningin showta. Samalla tavalla kun vaikka Madonnan lavalla ”runkkaaminen” on osa hänen shotwaan, tai vaikka koko vitun BB-merchandise. Tätähän tämä maailma on pullollaan. Ihmisiä jotka ajattelevat että ei ole väliä mitä puhutaan kunhan puhutaan ja jotka sen takia tekevät järjenvastaisia asioita julkisesti.

  Mysteeriksi jää miksi meitä ihmisiä kiinnostaa tuo pimeä puoli, pahuus, angsti ja tuska, mutta näin tämä on.

 9. Rolle

  Kommenttisi osui naulan kantaan. Aivan kuin omia ajatuksiani. Ei paljon lisättävää. Kiitos paljon kommentistasi metallimies!