Kokemuksia Linux Mintistä asuksen miniläppärillä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Tähän taidan jäädä. Linux Mint 7 vaikuttaa erittäin toimivalta eee pc:ssäni. Compiz on oletuksena päällä, mutta silti efektien kanssakin läppäri toimii erittäin sutjakkaasti – toisin kuin Windows Xp. Asensin ensimmäisten joukossa avant-window-navigatorin, conkyn ja winen (ainoa windows-ohjelma jota tulen käyttämään on Spotify, sillä pienen kiintolevykapasiteetin vuoksi koneelle en rupea latomaan musiikkia). Yhdistelin oman iconpackin smilestä, Shiki-Mintistä, Tango-Customista ja omista vanhoista ikoneista. Teemaksi laitoin Ubuntu Dustin, joka tuntuu natsaavan. Taustan tongin jostain Smashing Magazinen arkistoista.

Linux Mint EEE:llä

Virransäästötekniikka Mintissä on hieno. Kaikki tuntuu toimivan out-of-the-box, mikä on melko harvinaista ainakin vanhemmissa linuxeissa. Flash-video ja äänet toimivat oletuksena, kuten myös langaton netti. Toisaalta vapaiden verkkojen näkeminen oli hieman aivotyön takana, nimittäin en tiennyt enkä älynnyt että wlan-kuvaketta pitää painaa pohjassa vasemmalla hiiren napilla. Muuten kaikki sujuu kuin rasvattu.

Linux Mint on käyttöjärjestelmä, jota voin suositella niin pöytäkoneille kuin läppärillekin. Mintistä ei tietääkseni ole miniläppärille/notebookille kustomoitua versiota, mutta perusversio ajaa melkein saman asian. Vielä ei ole takkuamista tullut vastaan, vaikka olen multitaskannut kolmella työpöydällä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Kokemuksia Windows 7:sta asuksen miniläppärillä | Rollemaa.org

    […] mutta jotenkin Windows on edelleen jostain syystä mukavampi omaksua läppärikäytössä. Linux Mint oli läppärikäytössä paras, mutta jonkun ajan kuluttua päätin hylätä senkin. Macbook olisi tietysti paras ratkaisu, mutta […]