Kallis, kalliimpi, Euro

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Olen seuranut jonkin verran Zachris Haaparinteen kirjoituksia EU:sta, Eurosta ja Euroopasta ja ajattelin kertoa oman yksinkertaisemman mielipiteeni asiasta. Itse en ole koskaan ollut EU:n ystävä, enkä varmasti tule olemaankaan. Tavallaan ymmärrän EU:n hyödyt, mutta en pitänyt muunmuassa Euroon siirtymisestä. Olen aiemmin sanonut että mielestäni Euro on nostanut hintoja Suomessa, jolla olen tarkoittanut nimeonmaan sitä että Euron myötä hinnat ovat nousseetSuomessa. Tietenkään Euro valuuttana ei ole suoraan nostanut hintoja, vaan inflaatio, lama ja muut erinäiset asiat, mutta Euron ja EU:n myötä hinnat ovat mielestäni nousseet – ainakin Suomessa.

Kuinka? Sitä on minun hieman vaikea lähteä perustelemaan tarkemmin, sillä politiikat, hintataseet, unionit ja valtiovarainasiat menevät minulla yli hilseen. Omakohtaisella kokemuksella kuitenkin voin sanoa, että markka-aikaan ei tarvinnut kahvikupista tai karkkipussista maksaa kahtakymmentä markkaa. Ainakin siltä minusta tuntuu. Vaikka Euron myötä hinnat eivät olisikaan nousseet, niin eivät ne ainakaan laskeneet ole.

Asiasta on mielipiteitä puolin ja toisin. Minun kannanottoni on sikäli turha, että suurimmalla osalla ismeistä (kapitalismi, liberalismi, postmodernismi) ei ole minulle mitään merkitystä. Markka oli kuitenkin Suomen oma raha, Euro taas on käytössä joka paikassa. Jos Suomessa asuu tosiaan niin isänmaallista kansaa, miksi emme pitäneet markkaamme?

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

8 kommenttia

  1. Zacke

    Tiedän, ettei tuon asian tajuaminen ole välttämättä niitä maailman yksinkertaisimpia asioita. Taloustieteen näkökulmasta katsottuna on kuitenkin yksiselitteistä, että euro on laskenut hintoja, minkä vahvistavat useat tutkimukset (kuten varmasti olet kuullut hoettavat teksteissäni) :)

    Jos sinua kiinnostaa tutustua enemmän asiaan tai saada selvyys asiasta, niin suosittelen tutustumaan käsitteeseen nimeltä ”ostovoima”. Se tarkoittaa sitä paljonko hyödykkeitä käytettävissä olevalla varallisuudella (euroja, markkoja) voi ostaa.

    Havainnollistava esimerkki voisi olla niin kutsuttu ”ostovoimapariteetti” (PPP). Se kertoo arvion vaihtokurssista, joka tarvitaan muuttamaan kahden maan valuuttakurssit ostovoimaltaan yhtäläisiksi. Olet varmaan perehtynyt jonkin verran eri valtioiden BKT:hin? Silloin varmasti tiedät, että Suomen BKT asukasta kohden (ilman ostovoimapariteettia) on 54578 USD vuodessa. Sen sijaan vastaava luku Vietnamissa on 1047 USD vuodessa. Näiden lukujen vertailu ei kuitenkaan ole millään tasolla hedelmällistä. Miksei?

    BKT ilman ostovoimapariteettia ei ota huomioon maan hintatasoa. Eli siis selvästi sanottuna sitä, että tuhannella dollarilla saa enemmän tavaraa VIetnamissa kuin Suomessa. PPP-BKT:n mukaan Suomen BKT onkin 36844 USD kun Vietnamin on 2774 USD. Tämän listan tarkastelu valottaa asiaa hyvin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_henkilöä_kohti_mukaan

    Tämä sama logiikka pätee myös kun vertaillaan euroja ja markkoja. Hinnat olivat näennäisesti markka-aikana halvemmat, MUTTA palkalla sai silti vähemmän tavaraa, koska sen ostovoima oli alhaisempi. Sen sijaan euroaikana hinnat ovat näennäisesti korkeammat, mutta palkalla saa enemmän tavaraa. Eli vaikka näennäisesti hinnat ovat nousseet euroaikana 13%, palkat ovat nousseet samaan aikaan 28%, minkä lisäksi lukuun tulee ottaa vielä inflaatio eli rahan arvon väheneminen. Jos laskemme palkkojen nousun ja hintojen nousun kautta, niin saamme tulokseksi, että ihmisten ostovoima on parantunut euroaikana 15% eli reaalisesti hinnat ovat laskeneet 15%.

    Tiedän, ei maailman yksinkertaisin asia, mutta näin se kuitenkin menee :)

  2. Zacke

    Toinen esimerkki voisi olla markka-ajan sisäinen vertailu. Muistat varmaan kun yksi-kolme nallekarkit maksoivat yhteensä pennin? Minä en, mutta äitini muistaa. Sen sijaan minä muistan kuinka nallekarkki maksoi markka-ajan lopussa kymmenen penniä. Jos pelkästään tämän perusteella tarkastellaan asiaa, niin voidaan todeta, että äitini nuoruudesta minun nuoruuteni nallekarkkien hinta 10-30-kertaistui. Eikö? Mutta kuitenkin minulla oli varaa nuoruudessani ostaa enemmän nallekarkkeja kuin äidilläni. Mistä tämä johtuu? Siitä, että minulle voitiin maksaa enemmän viikkorahaa, koska vanhempani saivat enemmän palkkaa kuin äitini vanhemmat. Tämä taas johtuu siitä, että palkat ovat nousseet huomattavasti sen jälkeen kun äitini oli nuori. Ellemme ota tätä palkannousua (ja inflaatiota) huomioon, emme voi vertailla hintoja suoraan.

  3. Zacke

    Niin ja devalvaatiokin (rahan arvon tahallinen laskeminen) ansaitsee maininnan. Markka-aikanahan valtio laski keinotekoisesti markan arvoa vientiteollisuuden tukemiseksi. Tämän seurauksena suomalaiset joutuivat maksamaan huomattavasti enemmän tuontituotteista. Tätä ei EU:ssa sen sijaan tapahdu.

  4. Joonas

    Täytyy todeta, että Zackelta äärimmäisen hyvät ja helposti ymmärrettävät kommentit & esimerkit asiasta. Nämä valuutta-asiat eivät todella ole niitä helpoimpia asioita käsittää, mutta kun ne laittaa käytännön esimerkkien muotoon, niin johan alkaa nämä ”yhden pennin nallekarkki” -sukupolvetkin ymmärtämään :) Olen samasta asiasta saanut väitellä mummoni kanssa, joka on tiukasti yrittänyt pitää päänsä ja väittää edelleen, että markalla sai enemmän.

    Mainittakoon nyt vähän off-topiccina, että mielestäni on mukavaa matkustaa, kun omalla tutulla valuutalla pärjää muuallakin. Ei tarvitse kävellä kaupoissa laskimen kanssa hintalappuja hypistellen.

  5. whitem

    Toisaalta en ole EU:n enkä 2000-luvulla jylläävän tuhokapitalisminkaan ystävä. Toisaalta nautin nähdä kun järjestelmä tuhoaa itse itsensä… ja vielä enemmän nautin nähdä yhä suuremman massan tiedostamassa asioita.

    EU on hanke yhdistää Euroopan valtiot samankaltaiseksi suurvallaksi mitä ovat Yhdysvallat ja Venäjäkin. Juridisesti tämä ei vielä toteutunut ole, mutta sinne päin mennään ja suurella vauhdilla. Inflaatiot, lamat ja muut huijaukset ovat länsimaiseen kulutuskulttuuriin sairastuneiden syytä. Pukumiehet tekevät itsekkäitä vääriä valintoja – koko kansa kärsii. Rahajärjestelmästä en ole teoreettisesti paljoa selvillä, koska sen ymmärtäminen on tahallaan tehty vaikeaksi ns. normaalille kansalaiselle… mutta löytyy silmät ja oivallusta.

    Hyvin yksinkertaisesti ja alkeellisesti markka-asiasta: Emme pitäneet markkaa, koska rakas Isänmaamme teki diilin NWO:n kanssa – tai miksi kukaan sitä ikinä haluaa kutsuakaan. En ole absoluuttinen salaliittoteoreetikko, mutta jotain sellaista tällä pallolla on todellakin aistittavissa.

    Minäkään en varsinaisesti mikään ismi käsi kädessä kulje, vaan itse olen kasannut omat ajatukseni – ehkä poiminut tiedostaen tai ”alitajuisesti” asioita satunnaisista ideologioista.

    Mmmh ja TIIVISTYS: KUOLE RAHA, KUOLE PAHOLAINEN, KUOLE LÄNSIMAINEN YMMÄRTÄMÄTTÖMYYS.

    Rakkautta. <3

  6. rolle

    Uumoilinkin että tämä aihe herättää täälläkin keskustelua, vaikka mielipiteeni pysyikin lyhyenä. Tarkoitin lähinnä omasta perspektiivistä, en yleisesti ottaen palkkoja tai muita ihmisiä. Lähinnä kun minä ostan jotain niin huomaan että asiat ovat kalliimpia. Kiitos kaikille kommenteista!

  7. Joonas

    Jos eläisimme yhä markka-aikaa, joutuisit nykyään maksamaan kahvikupista kaksikymppiä, vaikka ennen et joutunutkaan. Jopa kaikki isovanhempani ovat päässeet muutoksesta yli, ehkä sinunkin aikasi olisi.

  8. Gocom

    Itsekin pidän eurosta todella paljon, erityisesti nyt laman aikana, jolloin se omassa hiljaisuudessaan auttaa – vaikka toisin niistä työttömistä tuntuukin. Työttömillä nolla markkaa ja töissä käyvillä miljoona.

    Toisaalta, olisihan se kiva tienata miljoona markkaa palkkaa vuodessa, mutta tulisi muistaa että ilman euroa se olisikin vain muutama satatonnia.