Ja voittaja on…

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Linux Mint. Kyllä se vain täytyy myöntää, että Mint on kaikista toimivin. Käyttis on pitkälle kehitetty ja siinä toimii kaikki tarpeellinen suoraan. Mitään ajureita ei tarvitse asentaa, eikä säätöjä tehdä. Niin langaton Internet-yhteys kuin mokkulakin toimii out-of-the-box sekä LiveCD:ltä, että asennetussa järjestelmässä. Mintin saa XFCE, KDE, Fluxbox ja Gnome-työpöytäympäristöillä varustettuna. Itse pidän eniten Gnome-työpöytäympäristöstä, joka toimii oikein sujuvasti kun ottaa turhat efektit pois päältä.

Ei mennyt kauaa, kun sain työpöydästä sellaisen kuin halusinkin. Pientä vierailua DeviantArtissa ja Gnome-look.orgissa ja voilí¡. Tällä kertaa jätin ihan kaikki turhat pois. Halusin pientä, minimaalista, simppeliä ja sujuvaa. Selaimeksi tietenkin Google Chromen linux-versio.

Kuva Mint 8:n työpöydästä.

Parempaa Linuxia ei kyllä voisi toivoa. Kernel ei ole erityisesti Eee:lle optimoitua, mutta ei tarvitsekaan olla jos toimii pätkimättä ilmankin. Viimeksi käytin Mintiä toukokuussa 2009, jolloin siitä oli juuri ilmestynyt versio 7 ’Gloria’. Tällä hetkellä uusin (myös minun käytössä oleva) versio on 8, koodinimeltään ’Helen’. Hauskaa että kehittäjät antavat Mintille aina naisen nimen. No, onhan se hyvin elegantti ja toimiva distrokin.

Tällä mennään jatkossa. Kuten jo edellisissä viesteissäni mainitsin, joidenkin linuxien ikävähköt mediat eivät tahtoneet bootata/asentua kunnolla, mikä kertoi ihan vain siitä että vaikka olisinkin saanut ne asennettua, niissä ei olisi toiminut tarvitsemani ominaisuudet suoraan ilman rasittavaa säätöä.

Pahoittelen ”vähemmän nörtit” lukijani viime päivien Linux-painotteisuudesta → muuta en nimittäin ole paljon koneella tehnyt. Halusin ottaa täyden hyödyn irti miniläppäristäni, jotta ei tarvitse hävetä takkuilua ja kaatuilua seuraavan kerran kun sillä jotain esittelen. Ulkona on melkein -30 tänä yönä ja kylmyys huokuu ikkunoista sisälle asti, joten taidanpa mennä peiton alle. Tux-unia kullanmuruille!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

  1. ---T---

    Sorry vaan mutta Mint = Ubuntu!

    Kiittele Canonicalia!

  2. rolle

    Sama kun väittäisi että Ubuntu = Debian, jota se ei ole, vaan ainoastaan pohjautuu Debianiin = tehty Debianin pohjalta.

    Linux Mint ei ole Ubuntu, vaan Ubuntuun perustuva jakelu. Yksi suurimmista eroista Ubuntuun verrattuna on se että se on toimii oletuksena out-of-the-box (paras oletuksena asennettu tuki esim. MP3:lle ja flashille).

    Lisää ominaisuuksista ja eroavaisuuksista mm. Linux Mintin sivuilla, Linux.fi:n sivuilla, ja Wikipediassa.

  3. paniikkihäiriö

    Höpsistä.
    Jos Debianin kehitys loppuisi, Ubuntu jatkaisi. Jos Ubuntun kehitys lakkaisi, mintin kehittäminen lakkaisi. Ubuntussa on Debianin paketit ynnä MASSIIVINEN määrä Ubuntun omia paketteja. Mintissä on Debianin paketit, Ubuntun omat paketit ja kymmenkunta mintin pakettia, uusi teema, asennettuna valmiiiksi multimediakoodekit ja huono valikkoappletti.

    Siinä vaiheessa kun mintin kehittäjiltä loppuu innostus ja tulee aika esim. mennä töihin niin mint kuolee. Ubuntua kehittää tuhansia henkilöitä ja Canonical. Se ei kuole ihan niin vaan.
    Mieluummin asennan Ubuntun, jonka jälkeen kirjoitan päätteeseen ”sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras” ja painan enteriä, jonka jälkeen voin olla varma että käyttistäni tukee vakaa yhteisö ja Canonical eikä pelkästään muutama nörtti. Tässä vaiheessa hyödyt on samat (suuremmat) kuin mintissä, mutta haitat pienempiä.

    Ubuntun suljettuja extroja lukuunottamatta mint toimii samalla tavalla ”out-of-the-box” kuin ubuntu, onhan se lähestulkoon sama asia kuin ubuntu.

    Kubuntu on Ubuntu, jossa on ainoastaan eri työpöytäympäristö, ja on silti huomattavasti erilainen kuin Mint, jota markkinoidaan omana distronaan.

    Tietenkään minua ei kiinnosta mitä koneellasi/koneellesi teet, mutta pelkkää ystävällisyyttäni suosittelen, että kokeilisit edes Ubuntua. Tulet hämmästymään, se todellakin toimii mielestäni jopa enemmän ”out-of-the-box” kuin mint, esimerkkinä vaikkapa nyt järjestelmän päivittäminen uudempaan jakeluversioon.

    Tässä mietteitäni aiheesta, kiitos.

  4. rolle

    Nämä on myös näitä makuasioita. (k/x/eee/*)Ubuntua olen kokeillut useaankin otteeseen, enkä valmiisiin ominaisuuksiin ym. käyttöliittymään tykästynyt niin paljon kuin Mintiin.

    Pääkoneessani tosiaan käytänkin nyt kolmatta vuotta openSUSEa, joka on sitten taas asia erikseen. Ubuntupohjaisista paras on tähän mennessä ollut mielestäni Mint.

  5. Ei se niin hyvä ole

    Mokkulat eivät toimi heittämällä. Jos olet seurannut Linux-palstoja, Mint 8:ssä ei yleisin Huawei toimi tai jos, 358-nopeudella.

    Wvdialia ei saa edes asennetuksi.

    Korjausta ei ole luvassa ja vika johtuu siirtymisestä uusimpaan kerneliin.

    Joten esimerkiksi 8.10-Ubuntun mokkulakäyttäjän _ei_ tule siirtyä Mintiin tai 5-versioon enintään.

  6. rolle

    Olet oikeassa, Mint 8:ssa ei mokkula toimi, mutta koska en ole mokkulaa aikoihin käyttänytkään. Mint 7:ssa sen sijaan mokkula toimii suoraan ja ongelmitta. Koska en mokkulaa tarvitse (korvessa käytän puhelimeni nopeampaa yhteyttä JoikuSpotin kautta), ei puute ole paha muuten niin mainiossa distrossa.