Herätä itsesi aamuisin Spotifyn avulla

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Onko sinulla tietokone, jonka kaiuttimissa on hyvä äänentoisto, tai kenties mediakeskuksena toimiva musiikille ja elokuville pyhitetty tietokone, tai – kuten minulla – Linux-palvelin joka toimii samalla viihdekeskuksena ja äänentoistolaitteena?

Heräätkö aamuisin puhelimen herättävään piipitysääneen tai soittoääneen, vai onko sinulla vielä yöpöydällä ysärityyppinen piipittävä kello tai jopa vanhempi rämisevä kello, jota nuijii joka aamu saamatta kuitenkaan mäsäksi? Jos vastasit näihin kysymyksiin vähänkään myöntävästi, siirry nyt nykyaikaan ja tee Spotifystasi herätyskello!

Käytän enimmäkseen musiikin kuunteluun Spotifya (Windows, Mac, Linux, Android), koska se on nopea ja helppo ja sieltä löytyy iso osa kuuntelemastani musiikista (se mitä ei löydy kuuntelen levyinä zomgilla tai iPodilla). Koska Spotify enemmän tai vähemmän hallitsee musiikinkuunteluani, sain tänään kuningasajatuksen räätälöidä ohjelmasta herätyskellon. Herään aamuisin hitaasti ja huonosti, eikä fiilistä ole yhtään mihinkään. Olen kärsinyt aiemmin uniongelmista, mutta nykyään olen tunnetusti vampyyri ja tykkään viettää aikaa öisin, vaikka väsyttäisikin. Aamut ovat siis usein vaikeita ja ajattelin että musiikki piristäisi. Ja niinhän se piristääkin, aina. Tässä ohjeet Spotify-herätyskelloon Linuxille, Windowsille ja Androidille.

Linux

Linux-palvelimessani Peikossa on paras äänentoisto, 5.1 kaiutinsetti, joten aloin pakertamaan luonnollisesti herätyskelloa ensin Linuxille. Jos haluat homman toimivan Linuxilla, tee seuraavasti:

 1. Asenna Spotifyn Windows-versio Linuxille käyttämällä Wineä. Tätä prosessia en ala erikseen neuvomaan, mutta sanoisin että riittää kun sinulla on Wine asennettuna ja lataat Spotifyn .exe-tiedoston ja tuplaklikkaat sitä. Komentoriviympäristöä käyttävät osaavat tämän proseduurin varmasti ilman apuakin.
 2. Avaa komentorivi, kirjaudu roottina kirjoittamalla ”su” (ilman lainausmerkkejä) ja kopioi seuraava pätkä ja liitä se komentoriville:
  echo '#!/bin/sh' > /usr/bin/openspotify
  echo 'exec wine "/spotify/spotify.exe" /uri "$@"' \
  >> /usr/bin/openspotify
  chmod 755 /usr/bin/openspotify

Nyt kaikki on periaatteessa valmista. Pieni scriptinpätkämme openspotify on luotu ja sen pitäisi toimia vallan mainiosti. Voit kokeilla kirjoittamalla komentoriville openspotify http://open.spotify.com/track/2rxIOjhXToXcnFc5uATd1D ja painamalla enter. Jos Spotify on asennettu oikein, asetukset on kunnossa, Spotifyn pitäisi avautua ja kappaleen alkaa soimaan.

Spotifyn herätys Linuxissa

Vielä puuttuu ajastus. Sen saa helposti aikaan cron -nimisellä Linuxin ajastusprosessilla, joka löytyy varmasti jokaisesta nykypäivän Linux-jakelusta. Ajastus tapahtuu siis seuraavasti:

 1. Kirjoita crontab -e
 2. Avautuvaan editoriin kirjoita esim. 30 07 * * 1-5 openspotify http://open.spotify.com/track/2rxIOjhXToXcnFc5uATd1D, jos haluat herätä samaan aikaan kuin minä, eli 7.30 joka arkiaamu (maanantaista perjantaihin). Ajat crontabissa noviiseille: minuutit tunnit kuukaudenpäivät kuukaudet päivät, eli esim. 23 06 * * 1 openspotify… tarkoittaa 06.23 joka maanantai. Googlaa crontab saadaksesi lisää tietoa.
 3. Mitä editoria terminaalisi sitten käyttääkin (usemmin pico tai nano, mutta voi olla myös vi, jota en itse käytä), tallenna ajastus (pico/nano ctrl+o) ja poistu editorista (pico/nano ctrl+x)

Linuxissa hyvä puoli on se, että voit laittaa jatkuvan herätyksen joka arkiaamu. Tämä on kätevää varsinkin kun käytössä on palvelinkone, joka on aina päällä.

Windows

Windowsilla homma on huomattavasti helpompaa.

 1. Lataa Spotify Alarm AIR-sovellus. Tähän tarvitset Adobe Airin.
 2. Lisää aika ja Spotify-kappaleen url ja paina Set.

Spotify Alarm AIR-sovellus

Nyt Ben E. Kingin klassikko Stand by Me pärähtää soimaan aamulla halutulla hetkellä. Kappaleen jälkeen jatkuu Good Morning Vietnam -levy, jolla on muitakin hyviä herätysbiisejä.

Herätyksen pysäyttäminen Androidilla

Usein aamulla lähdetään töihin/kouluun tai pois huoneesta, eikä musiikkia välttämättä halua jättää looppaamaan. Siksi Spotimote on aivan loistava työkalu. Spotimote muuttaa Android-puhelimesi Spotify-kaukosäätimeksi! Kaukosäädintä pääset käyttämään tekemällä seuraavasti:

 1. Asenna Spotimote puhelimeesi.
 2. Asenna Spotimote-serveri koneellesi (mikä parasta, tämä toimii myös Linuxilla winen kautta)

Nyt voit hallita Spotifya puhelimellasi, ilman että tarvitsee koskea tietokoneeseen. Voit laittaa Spotimoten päälle valmiiksi puhelimeen, puhelimen lataukseen ja aamulla Spotifyn pauhatessa musiikkia kajareista voit vain ottaa puhelimesi ja lykätä pausea, jolloin musiikki lakkaa. Spotimote on muutenkin erittäin kätevä!

Spotimote

Muista että iltaisin jätät kaiuttimet ja Spotifyn auki, laitat tietokoneen näytöt kiinni ja painut pehkuihin. Jos käytät Linuxia, sinun ei tarvitse huolehtia hälytystä joka ilta erikseen päälle, ellet niin erikseen halua. Windowsin Spotify Alarm -sovellus nimittäin kytkee hälytyksen pois päältä joka kerta kun se on hälyttänyt.

En tiedä miten en tullut ajatelleeksi tätä aiemmin. Kohti parempaa aamua! Jos oppaasta oli hyötyä, kommentoi ihmeessä tai jaa eteenpäin tykkäämällä, plussaamalla tai kommenttisivun jakonapeista.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

9 kommenttia

 1. Juha karjalainen

  Aivan loistavaa :) itse heräsin tänään ekaa kertaa tuohon vanhemmiötani nyysimään kirkasvaloherätyskelloon. Toimi loistavasti. Pitäs vielä musiikit saada kun itse vempeleen kajari on ihan ala-arvosta laatua.

 2. Rolle

  Kiitos kommentista! Itse en valoista aamuisin erityisemmin pidä, vaikka herätyksen puolesta ovatkin kohtuullisen tehokkaat. Makuasioita :)

  Todistettu muuten toimivaksi tämä Spotify-herätys. Tänään soi 7.30 Stand By Me ja kun olin sen sängystä käsin pausettanut, lähti 7.40 soimaan Wake Me Up When September Ends. Tämän jälkeen laitoin (sängystä käsin tottakai) soimaan Starred-listani ja pian olin jo aamupuuhissa. Vaikka nukuinkin huonosti ja vähän, herääminen oli mukavaa!

 3. TYPO

  Sinulla on typo. Että sanan eteen tulee AINA pilkku!

 4. Rolle

  Voi ei, elämä on pilalla nyt! Kun kerran koit asian noin tärkeäksi, olisit voinut osoittaa missä tein virheen. Aina ei pikakirjoittaessa tule näppäiltyä oikein, mutta se ei haittaa. Painotit, että sanan eteen tulisi AINA pilkku, näin ei kuitenkaan ole: http://www.eioototta.fi/2010/03/koskaan-ei-voi-kertoa-kaikkea-joten-mita-paatat-kertoa-osa-12.html

 5. Levizii

  Joo, olen vähän avuton, mutta:

  wine: created the configuration directory ’/root/.wine’
  wine: cannot find ’/spotify/spotify.exe’

  tuommoista heittää.

 6. Rolle

  Joo, opas olettaa että sinulla on wine asennettuna sekä spotify asennettuna /spotify/ kansioon.

 7. Levizii

  Mulla Spotify asentuu automaattisesti ilman mitään valintoja kun avaan spotify installer.exen.

 8. Rolle

  Sitten se on ~/.wine/drive_c/Ohjelmatiedostot/spotify/ tms. alla.

 9. Diginatiivi vai nörtti? - elämän digitalisoituminen käytännössä

  […] En edes enää muista milloin käytin herätyskellona kelloa, joka olisi tehty pelkästään herättämistarkoitukseen. Muistan mummolan vanhan rämisevän herätyskellon, jonka herätyspärinä väännettiin vieterillä joka ilta nukkumaan mennessä. Sitä kuitenkin käytin silloin joskus lapsena. Hyvin nuoresta minut on herättänyt puhelin. Jokunen vuosi takaperin Spotifyn ilmaannuttua kuvioihin minut herätti palvelinkoneeni Spotify. […]