Bloggaajia uhataan raastupaan perusteetta – Streisandin ilmiö on syntynyt

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Mattimyöhäsenä heräsin minäkin tänään Internetiin, mutta lyönpä nyt kuitenkin itsekin lusikkani soppaan, vaikka tätä samaa blogirinkiä seuraavat saavatkin nyt tarpeetonta pommitusta samasta aiheesta. Tämä kuitenkin vain vahvistaa sen, että tapaus alkaa olla selkeä Streisand-ilmiö. Tietämättömälle tiedoksi:

Streisandin ilmiöllä tarkoitetaan tapauksia, joissa yritykset vaientaa tai poistaa internetissä julkaistua informaatiota ” esimerkiksi valokuvia, videoita tai tekstiä” johtavatkin informaation saaman julkisuuden räjähdysmäiseen kasvuun.

Barbra Streisand - On A Clear Day (You Can See Forever) - 2
Creative Commons License Kuva: JCT(Loves)Streisand*

Tänään Suomen parhaat verkkosivut -kilpailun takana oleva kopla rupesi haastamaan bloggaajia oikeuteen yritystä kritisoivien blogitekstien takia. Kirjoitin itsekin puolisen vuotta sitten kilpailua kritisoivan tekstin (ellen jo aikaisempina vuosina), jossa käytin melko kärkkäitäkin ilmauksia. Vaan jostain syystä en ole uhkausta saanut. Melkein kaikki muut kuitenkin taisivat saada…

Yritystä saa arvostella verkossa
Suomessa lainsäädäntö on yksiselitteinen. Kunnianloukkaus koskee vain luonnollisia henkilöitä, sanoo kansalaisjärjestö Effin hallituksen jäsen, lakimies Ville Oksanen.

Tapausta ihmeteltiin myös seuraavilla sivustoilla:

 1. Raivogalleria (ei saanut uhkausta)
 2. Markokaartinen.net (ei saanut uhkausta)
 3. Mediablogi (sai uhkauksen)
 4. Lehmätkin lentäis (sai uhkauksen)
 5. Ei oo totta (ei saanut uhkausta)
 6. Pietar.in (ei saanut uhkausta)
 7. Vierityspalkki sai ilmeisesti myös uhkauksen, mutta ei ole vielä ottanut kantaa keskusteluun
 8. Skrubu
 9. Pnuk
 10. The Butt Ugly Weblog (sai uhkauksen)
 11. Syrjä Interactive / Leiskan takana -blogi (sai uhkauksen)
 12. 33100 Jocka (sai uhkauksen)
 13. Sanainen arkku (sai uhkauksen)
 14. Tommi Honkala
 15. Rantsite
 16. Mari Koo (sai uhkauksen)
 17. Eloonjäänyt
 18. Erkka
 19. Kuopassa
 20. Kari T (sai uhkauksen)
 21. Mediavuo (sai uhkauksen)
 22. Doredo Intermedia
 23. Kormilainen
 24. viima.net
 25. s1t.net
 26. Nettipoliisi
 27. PeterF – Valokuvausblogi
 28. Leave That Thing Alone
 29. Erikoinen tapaus
 30. Eero Leppäsen blogi
 31. IT Paukku
 32. jannesaarikko.com
 33. Watchman
 34. Komisario Gordionin solmio
 35. Poppe
 36. Terävästä päästä: Lynkkausjoukkoon on helppo lähteä

Aiheesta on uutisoinut tähän mennessä

 1. Tietoviikko
 2. Tietoviikko: ”Haanpään mukaan kovistelukirje tehosi bloggaajiin hänen toivomallaan tavalla.”
 3. MikroPC
 4. Tietokone.fi
 5. Aamulehti
 6. Stara
 7. Helsingin Sanomat

Keskustelua käydään myös ainakin Murossa ja Twitterissä. Huomaa myös Jannen löytämä hauska kuva.

Ehkä minua ja Markoa uhkauksella ei ehditty lähestyä, kun siinä vaiheessa jo helisi ympäri Internetin ihmemaata. Naurattaa.

23.2.2011, 17:10-21:37: Lisäilin hieman linkkejä.
24.2.2011: Lisäilen vielä löytämiäni linkkejä.
3.3.2011: Löysin lisää linkkejä, ja erityisesti tämä Googlen paria päivää ennen tapahtunutta (kenties Nova Trottersin toimesta) aloitettu ketju huvitti.
7.4.2011: Tapaus nostettu taas pinnalle. Tietoviikko: ”Haanpään mukaan kovistelukirje tehosi bloggaajiin hänen toivomallaan tavalla.”

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

14 kommenttia

 1. Petri

  Mäkin tahdon mukaan! Minuakin on muistanut lakimies todennäköisesti tämän kirjoituksen takia.

 2. fmatic

  Kylmä tosiasia, että yrityksen on vaan kestettävä kritiikkiä. Nyt tämä pulju tekee itsestään lähinnä naurettavan. No viihdearvo toki on korkea ;) Joku asianomainen yksityinen bloggaaja voisi piruuttaan tehdä rikosilmoituksen nimikkeellä laiton uhkaus ja perätön ilmianto :D

 3. Rauno

  Voi olla mainoskikkakin. Esim. itse en muista kuulleenikaan kyseisestä puljusta, ennen kuin klikkasin bloggauksessasi olevaa tietoviikon linkkiä.

 4. Jyri Väätäinen

  Tuollainen mainoskikka tuo lähinnä huonoa mainetta yrityksestä.

 5. Rauno

  Niinpä, mutta oli maine huono tai hyvä, se tuo tunnettavuutta, josta on erityisesti nettiyritykselle hyötyä.

 6. Rolle

  Kiitos kommenteista. Kävihän siinä mielessä, että mainoskikkailevat, sillä juttuhan levisi ympäri Suomen nettiverkkoa kuin kulovalkea. Ainakin jokainen vähänkään tietotekniikkauutisia tai suomalaista verkkoa seuraavat tietävät nyt mikä on Nova Trotters tai WSR.

  Mutta kuten fmatic sanoi, mukavaa viihdearvoa tästä irtoaa. On jännittävää seurata keskusteluja. Petri, lisäsin sivusi listaan.

 7. Mediavuo

  Myös Mediavuo sai uhkauksen. Kaikkihan alkoi kohdallani aikoinaan siitä, että asiakkailleni tuli kutsuja tähän hienoon kilpailuun. Kerroin heille rehellisesti, että vaikka sivustoni valideja ovatkin, niin ei voi rehellisesti puhua Suomen parhaista verkkosivuista :-). Siinä tapauksessa hinta pompsahtaisi satasista tuhansiin (kenties kymmeniin tuhansiin) euroihin. :-D

  Kaikki kunnia niille, joille se oikeasti kuuluu ja Suomen parhaiden verkkosivustojen tekijöitä ja heidän tekemiään sivustoja ei taida oikeasti näkyä Suomen parhaat verkkosivut kilpailussa. Kilpailuun osallistuminen voi päinvastoin negatiivisesti vaikuttaa yrityksen maineeseen.

  Tämä kohu on kyllä selkeästi osoittanut, miten huono tietämys Suomen parhaat verkkosivut -yrittäjillä oikeasti on netistä, nettikulttuurista ja viestinnästä ylipäätään. Sama pätee tietysti kilpailuun osallistujiin. Varsinkin kun nk. palkinnot ovat, mitä ovat.

 8. Rolle

  Kiitos kommentista! Tein lisäyksen linkin perään. Minuakin hämmästytti jo aiempina vuosina mm. miten tuulesta temmattu koko idea on. Ihmettelin alun perin kyllä koko konseptia ja kävi heti selväksi että kilpailun/yrityksen perustajat eivät tiedä ammattimaisesta webdesignistä hölkäsen pöläystä. Hyvin sanottu kirjoituksessasi:

  Rehellisyyden on perittävä maan, ja kunnia niille, joille se oikeasti kuuluu; älä osallistu kyseiseen kilpailuun. Sen tarkoituksena on kasvattaa vain järjestäjien kukkaroa.

  Olisin ymmärtänyt homman, jos kilpailussa olisi oikeasti ammattimainen showcase-design-tyyppinen setti, jonka sivustot ovat oikeasti tyylikkäitä ja toimivia, ammattimaisesti ja vaivaa nähden tehty. Mutta ei, sivujen voittajat ovat osallistujiakin hirveämpiä, ysärityylillä tehtyjä obsolete-koodihirveyksiä frameseteistä kirkuviin väreihin saakka.

  Paljonko painaa ”Vuoden 2011 Suomen paras verkkosivu” -meriitti, jos sen taustalla ei ole mitään todellista. Sama kuin menisin Idols-tuomariksi palkitsemaan kaikki ne surkeimmat laulajat, tai vastaavasti esimerkiksi jonkun tanssikilpailun tuomaristoon äänestämään oman makuni mukaan, en tanssijoiden taidon tai karisman mukaan, ja siitäkin huolimatta vaikka en tiedä tanssimisesta hölkäsen pöläystä.

  Mutta tässäkin hommassa ei ole tyhmä se joka pyytää, vaan joka maksaa. Kohu kyllä osoittaa nämä minun ja muidenkin aiemmat pohdinnat melko hyvin paikkaansapitäväksi.

 9. Suomen parhaat verkkosivut

  […] lista ja teksti on kopioitu suoraan Rollemaa -blogista hänen luvallaan. Tietoviikko “ Suomalaisbloggaajia uhataan oikeustoimilla “ kritisoivat […]

 10. AB

  Eikö ole yhtä lailla typerää, että tyhmä yleisö äänestää Idols voittajaksi väärän henilön ja äänestääkin sitä eri puhelimista monta kertaa????????? Ja sehän on kai laitontakin kun puhelu maksaa.
  Kilpailun ja monet asiat siinä vois kyllä tehdä 100 kertaa paremmin, mutta on varmaan kovasti tehty asian eteen töitä. Vai järjestäisitko itse ilmaiseksi ja kulutkin maksaisit? Kun osallistuminen on vapaata niin on laillistakin. Monet julkiset jutut on enemmän kusetusta.

 11. Rolle

  Kyllä sieltä Idolsista yleensä ihan osaava henkilö äänestetään, joskin ehkä vähän huono esimerkki kyllä. Tuollaisen verkkosivukilpailun pysyy järjestämään aivan helposti ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi. Pelkkää voittoahan tuoss tavoitellaankin. Töitä se tietenkin vaatii, mutta kukapa ei olisi valmis käyttämään hieman aikaa nettisivun ja imagon rakentamiseen? Jos vastaavaa ryhtyisin tekemään järjestäisin itse ilmaiseksi, koska se on mahdollista.

 12. Bella-blogit ja Bastella Media Oy hyväksikäyttää bloggaajia rahat pois -meiningillä - Rollemaa.org

  […] kauan kestää että bloggaajia uhataan taas raastupaan? Toivottavasti Bella-blogit pyytää anteeksi ja korjaa virheitä sen sijaan että noudattavatkin […]

 13. Totuus julki nettibisneksestä - rahaa netissä helposti? - Rollemaa.org

  […] myydä hakukoneoptimointia viidensadan euron tuntipalkalla tietämättömille tai huijata ostamaan arvoton jäsenyys Suomen parhaat verkkosivut -kilpailuun. Jos olet työtön ja tarvitset rahaa, pistä ihmeessä hustlausfirma pystyyn nettiin. Mieluiten […]

 14. Totuus julki nettibisneksestä - rahaa netissä helposti?

  […] myydä hakukoneoptimointia viidensadan euron tuntipalkalla tietämättömille tai huijata ostamaan arvoton jäsenyys Suomen parhaat verkkosivut -kilpailuun. Jos olet työtön ja tarvitset rahaa, pistä ihmeessä hustlausfirma pystyyn nettiin. Mieluiten […]