Bella-blogit ja Bastella Media Oy hyväksikäyttää bloggaajia rahat pois -meiningillä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 9 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 27-vuotias.

Bloggaamisella pystyy nykyään tehdä bisnestä ja jopa tienata ja ymmärtäähän sen, onhan homma kasvanut vuosien saatossa todella paljon. Minullekin on ehdoteltu ties mitä, käyhän Rollemaassa kuitenkin se 200-500 kävijää joka ikinen päivä, suosituimpina päivinä jopa 1000. Enimmäkseen tulee Black Hat SEO-yrityksiltä promobloggausten tai linkkien ostoehdotuksia, mutta suurimman osan voi hylätä sen kummemmin lukematta.

Bloggaan kahdeksaan blogiin, mutta yksikään niistä ei ole niin suosittu, että olisi tullut mikään portaali ehdottamaan siirtoa oman palvelunsa alaisuuteen. Mutta vaikka summat olisivat kohdillaan, en lähtisi sieluani myymään vaan tekisin rahaa itse, omalla palvelimellani, rehellisellä työllä. Tätä suosittelen myös muille bloggareille. Pistäkää tuotteita myyntiin, laittakaa mainoksia – keinoja on monia, ilman kolmannen osapuolen käsienheiluttelijoita.

Screen Shot 2015-06-11 at 21.44.01

Homma siis eskaloitui tiistaina, kun suositun Paskat kirppislöydöt -blogin alkuvaiheen kirjoittajista toi koko kansan tietoon tapauksen bloggauksellaan ”Bloggaajat kyykkyyn – Blogiportaali käärii rahat”.

Blogiportaalilla viitataan Bella-blogeihin, joka on melko suositu blogiportaali Suomessa ja blogien mittavasta joukosta löytyy muunmuassa edesmenneen Bloglistan suosituimpien blogien kärjessä olleita, enimmäkseen tyttö- ja mammablogeja. Bella-blogien taustalla on tamperelainen yritys nimeltään Bastella Media Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2013 rapiat 237 000 euroa. Voittoakin tullut, vaikka ihan viimeisimpiä tuloksia ei julkisesta yrityshausta näykään. Rahaa tunnutaan tekevän pienten bloggari-ihmisten kustannuksella.

Bella-blogeilla ja bloggareilla on ilmeisesti jonkinlainen keskinäinen sopimus, joka määrittää muunmuassa palkkiot ja vastuut. Kirjoitusten mukaan blogiportaali ei ole kuitenkaan tätä sopimusta noudattanut:

 • Palkkiot epämääräisiä, luvattua palkkataulukkoa ei toimitettu, eikä palkkiosopimusta noudatettu
 • Valehtelua esim. mm. tilastointitunnusten toimimattomuudesta ja palkkion korotuksista
 • Kirjoittajien suora yksipuolinen irtisanominen lyhyellä varoitusajalla (lue: blogin varastaminen)
 • Epäkohteliasta ja suorastaan törkeää käytöstä
 • Uhkailua
 • Tunnusten sulkemista ja käyttöoikeuksien rajoittamista
 • Bloggareiden syyttämistä yrityksen tekemistä virheistä ja manipuloinnista
 • Kirjesalaisuutta rikottu, bloggareiden sähköposteja ja tunnuksia valvottu ja vaihdettu ilman lupaa

Muistan millainen itse bloggarina olin joskus nuorempana. Kritiikki masensi, kaikki vääntö ja vekslaus pisti matalaksi ja jokaisen nettidraaman ja kommentoinnin leviämisen jälkeen olin sulkea blogini. Tästä syystä en yhtään ihmettele, miksi asiasta ei olla tultu julkisuuteen, miksi bloggarit ovat hävinneet vähiin ääniin, eivät ole kirjoittaneet asiasta tai puolustaneet oikeuksiaan. Tuulimyllyjä vastaan on vaikea taistella, jos jo valmiiksi uhkailujen ja paineen alla tuntuu siltä että on liian paljon pelissä.

Koko ajatus siitä, että jokin yritys tahkoaa rahaa aluperin rakkaana harrastuksena aloittaneiden vapaaehtoisesti kirjoittavien bloggareiden kustannuksella, on vastenmielinen. Huijarifirmoja löytyy, mutta tämä on pöyristyttävimmästä päästä.

Haastan kaikki Bella-blogeista kokemusta omaavat bloggaamaan, tweettaamaan, tulemaan ulos aiheesta, jotta tämä ei jäisi pimentoon. Törkeää toimintaa ja minä ainakin boikotoin Bella-blogeja jatkossa.

https://twitter.com/thriftyfinn/status/608501312850919424

Kuinka kauan kestää että bloggaajia uhataan taas raastupaan? Toivottavasti Bella-blogit pyytää anteeksi ja korjaa virheitä sen sijaan että noudattavatkin vinkkejä varmaan somekohuun.

On totta, että työsopimus ei ole julkinen asia, eikä kuulu someen, mutta jos vääryyttä kokeneille bloggareille ei vastata eikä heidän kanssa asiaa hoideta vaan sen sijaan huudetaan puhelimeen, on minusta ihan oikein kirjoittaa ja avautua aiheesta blogissaan. Ties kuinka pitkään ovat hiljaa kärsineet.

On totta että blogin alkuperäisellä ja ensimmäisellä omistajalla on tavallaan oikeus tehdä mitä blogillaan lystää, myydä se vaikka eteenpäin, mutta kuitenkin riistämättä muita bloggaajia ja uusia ylläpitäjiä. Silloin oikeudet ja omistajuudet teksteihin ja blogiin siirtyy eteenpäin, eikä säily sillä joka ei sisältöä tuota. Se onko toiselle kirjoitettu sisältö blogiportaalin vai kirjoittajan omistamaa on tietenkin myös sopimustekninen asia, mutta tässä näyttää pahasti siltä että sopimus on ollut puutteellinen ja/tai sitä on rikottu räikeästi.

Tilanteen valossa en voi suositella Bella-blogeja tai yritystä portaalin taustalla missään muodossa.

…ja näin se kakka osuu tuulettimeen:

Jakakaa, tweetatkaa, kirjoittakaa!

Päivitys 18.6.2015: Bella-blogit julkaisi anteeksipyynnön tapaisen tiedotteen. Eihän siinä mennytkään kuin viikko.

Aiheesta muualla:

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

 1. Milla K

  ”Some-keskustelu Bella-blogien toiminnasta bloggaajiaan kohtaan on ollut valloillaan muutaman päivän. Olemme Bella-blogeissa työskennelleet selvittääksemme asian takana olevat faktat ja arvioidaksemme toimintatapojamme.

  Olemme käyneet bloggaajien kanssa solmittuja työsopimuksia läpi juristin avustuksella. Sopimusrikkomuksia osaltamme ei ole tehty, ja olemme maksaneet kaikki sopimusten mukaiset palkkiot bloggaajille. Myös irtisanomiset ovat olleet sopimusten mukaiset.

  Paskat kirppislöydöt -blogi sisältöineen sekä siihen liittyvät some-kanavat ovat elokuusta 2013 asti olleet Bella-blogien omaisuutta. Kyseiset bloggaajat ovat olleet freelancer-sopimuksella töissä Bella-blogeissa. Kirjoittajien freelancer-sopimuksen loppuessa on luonnollista, että heidän hallinnointioikeutensa blogiin ja siihen liittyvään Facebook-sivuun poistetaan ja hallinnointioikeudet jäävät omistajalle.

  Kyseessä ei siis ole ollut blogin kaappaus, vaan freelancer-sopimusten irtisanominen taloudellisista syistä, jonka jälkeen freelancereilla ei enää ole ollut pääsyä työssään hallinnoimiin sivuihin.

  Keskustelu on liikkunut myös tekijänoikeusasioiden ympärillä. Kuvien osalta tekijänoikeus on lähtökohtaisesti aina kuvan ottajalla.

  Tekijänoikeuslaki 49a §: ”Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta, muuttamattomana tai muutettuna:

  1) valmistamalla siitä kappaleita;

  2) saattamalla se yleisön saataviin.”

  Suurin osa Paskat Kirppislöydöt-blogin kuvista ovat lukijoiden lähettämiä, joten ne eivät lähtökohtaisesti ole freelancer-bloggaajien omaisuutta. Bella-blogien ja freelancer-bloggaajien välisen sopimuksen mukaan omistusoikeus Paskat Kirppislöydöt-blogin sisältöön on Bella-blogeilla, paitsi niissä tapauksissa, jossa bloggaaja on itse ottanut kuvat ja kirjoittanut tekstit. Nämä materiaalit luovutetaan bloggaajalle, kun hän lähettää meille selvityksen siitä, mitkä kuvat ja postaukset ovat hänen omiaan.

  Ennen kaikkea kohu paljastaa tarpeen selkeyttää uuden alamme pelisääntöjä. Bloggaamisen siirtyessä vapaa-ajan toiminnasta yritystoiminnaksi tarvitaan ammattimaisempaa otetta. Se tarkoittaa tarkempia raameja kirjoitusten sisältöön ja portaalitasolla kontrolloitua mediamyyntiä. Tämä luonnollisesti rajoittaa portaaliin liittyneen bloggaajan mahdollisuuksia toimia miten haluaa, mm. suhteessa aiempiin yhteistyökumppaneihin. Vastineeksi bloggaaja saa palkkaa työstään ja pääsyn isompien yhteistyökuvioiden äärelle.

  Tämä muutos ei ole sujunut kivuitta. Teemme Bella-blogeissa työtä entistä selkeämpien pelisääntöjen ja käytäntöjen luomiseen, jotta toiminta olisi läpinäkyvää ja reilua sekä bloggaajille että portaalille.

  Bella-blogien toimitusjohtaja Ulrika Hirvikallio-Setälä”

  Tällaista vastinetta tuli.
  1. Bloggaajat on nuoria ja tyhmiä
  2. Bloggaajia riittää, ei haittaa jos yksi häipyy – uutta tilalle
  3. Menestyneet bloggarit pokataan portaaliin jotta saadaan rahat kerättyä – kirjoitusten sisältö rajataan ja postaukset muuttuvat mainoksiksi

  Aika äänestää jaloilla?

 2. Rolle

  Juu, ja tuota, se on aika turha tässä vaiheessa lähteä puolustuslinjalle. Kaksi bloggaajaa ja useammat fanit ovat tulleet asian kanssa julkisuuteen ja enemmistö on tiettyä mieltä – VAIKKA Bellablogit / Bastella Media Oy olisikin oikeassa ja kaikki muut väärässä, ainoa oikea tapa olisi pyytää anteeksi ja selvittää tilanne etiketin ja etiikan mukaisesti.

 3. Totuus julki nettibisneksestä - rahaa netissä helposti?

  […] Ei näin: Suositut blogit näkyvät paremmin Googlessa ja niitä saatetaan myös ostaa pois, kuten firmoja konsanaan. Lukuisista tapauksista mainittakoon pikavippifirmalle myyty Jyri Väätäisen hpguru.net -domain sekä tuorein blogeja haalinut Bastella Media Oy. […]