Raha ei kasva puussa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 18 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 18-vuotias.

Toivoisin niin omaa tietokonetta, mutta olen paradoksaalisessa tilanteessa. Saisin säästettyä rahaa tietokoneeseen tekemällä töitä, mutta en voi tehdä töitä ilman omaa tietokonetta. Töillä tarkoitan tässä tapauksessa ainoaa työtä missä olen täysin pätevä ja ammattitaitoinen: www-suunnittelu. Tekisin mielelläni sivuhommia, mutta ilman omaa konetta se on vaikeaa. Kuusihenkisessä perheessä ja toisen huoneessa suunnittelu on hitaampaa ja raastaa tarpeettomasti hermoja kun velipojat pyörivät vieressä ja hinkuavat alituiseen koneelle pelaamaan massanettiroolipelejä. Siksi olenkin sulkenut palveluni siihen asti kun saan oman tietokoneen jostakin. Teen töitä joko hyvin ja rauhassa tai en ollenkaan. Onhan meillä tietokoneita (5), mutta ne eivät ole mitään kovin uusia:

 1. Isän kone: Pari vuotta vanha (tosin sisältää uusiakin osia) AMD:n 2ghz+ prosessorilla (luulisin), yhden gigan RAMmilla ja hyvällä Radeonin näytönohjaimella. Kallis littunäyttö. Ehdoton käyttöoikeus vain isällä ja äitillä, ei muilla
 2. Serverikone: Isän kasaama palvelinkone, jota pyörittää linux (muistaakseni yhä mandrake). Aika vähän tehoja (kaipa jotain 700mhz, luulisin) ja kovalevytilaa (100gb?). Vanha ja surkea kuvaputkinäyttö.
 3. Siskon kone: Ehkä viisi vuotta vanha kone vanhalla kierrätetyllä kuvaputkinäytöllä ja osilla. ~1ghz prosessori, 256mb RAM ja vanha näytönohjain (ei siis peleille).
 4. Meidän poikien kone: 1350mhz AMD Duron (muistaakseni vain vähän ylikellotettu), ATI Radeon 5200LE, 512MB RAM. Nykyään veljeni Niko pelaa koneella niin paljon enemmän että minulla ei ole tilaisuutta pitää kovin pitkiä istuntoja. Myös toinen nuorempi veljeni käyttää samaa konetta. Tällä koneella tekee kaiken tarpeellisen, mutta uusimpien pelien pelaamisesta on turha uneksiakaan. Black and White 2 ei pyöri ollenkaan. Elder Scrolls II Morrowind jotenkuten huonoilla grafiikoilla.
 5. Viimeinen vaihtoehto, varakone: Viimeisin ja vanhin kone, jossa on vanhat, kierrätetyt osat (mitä nyt on jäänyt vanhaksi ja ylimääräiseksi?). Tässä koneessa on varmaan 300mhz vanha prosessori, ubuntu linux, eikä äänipiiriä. Kuvaputkinäyttö on todella vanha, saatu jostain iskän työpaikalta. Tätä näyttöä pitää aina hakata, sillä kuva himmenee nopeasti ja välillä muuttuu keltaiseksi. Pienen nuijimisen jälkeen pystyy taas selaamaan. Tässä ei pysty tekemään juuri mitään muuta kuin surffailemaan netissä tai jutelemaan Gaimissa. Tätä konetta olen käyttänyt viimeaikoina aika paljon.

Yksi vaihtoehto olisi lainata rikkailta isovanhemmilta äitin puolelta, mutta takaisinmaksussa saattaisi kestää ja lainan ottaminen tuntuu jotenkin epävarmalta. Jotenkin se kone olisi kuitenkin saatava, jotta pystyisin asettumaan tukevammin omaan kämppään alakertaan. Ja muutenkin.

Olen tässä katsellut joitakin vaihtoehtoja, vaikka en odotakaan saavani tietokonetta vielä piiitkään aikaan. Olen laiska enkä jaksa koota osista vaan ostaisin mieluummin valmiin paketin:

 1. Gigantti: AMD Sempron 3400+ prosessori, 1024mb RAM, 250gb kiintolevy, tallentava dvd+r/rw -asema, nVidia Geforce 6150 512mb näytönohjain, Windows XP Home Edition – yhteensä 549e ilman näyttöä.
 2. Tekniset: AMD Athlon 64 X2 3800+ prosessori, 1024mb RAM, 250gb kiintolevy, tallentava Dual Layer DVD±R/RW -asema, nVidia Geforce 7600GS 256mb -näytönohjain, MS Works 8.0, Adobe Photoshop Elements 4.0, Adobe Premiere Elements 2.0, Windows® XP Media Center Edition, Norman Virus Control 3 vuoden päivityksillä – 999e (en tiedä kuuluuko näyttö mukaan, ilmeisesti ei.)

Anteeksi taas iskä kun toivon aina liikoja ja heti. Yritän olla kärsivällisempi. Ei kaikkea saa heti. Joskus ei koskaan. Ehkä ostan sen sitten joskus itse, jos siitä mitään tulee. Toisaalta, olin kyllä melko kärsivällinen iPodinkin suhteen, sillä haaveilin siitä ainakin vuoden. Ensi viikon keskiviikkona täytän 18. Voisi lähteä taas yksin Helsinkiin itkemään koko päiväksi. kuten viime vuonna. Juhlin jos siltä tuntuu. Ehkä en. Ehkä jonkun pitää pakottaa minut juhlimaan täysi-ikäisyyttäni. Tai sitten juhlin omasta tahdostani. Ei sitä tiedä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

 1. Vinski

  Hyvä, että ilmoitit synttäreistäsi – pitää muistaa onnitella! :o)

 2. veke

  meetkö baariin?