Pelaaminen Linuxilla

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

En ole oikein koskaan jaksanut keskittyä tietokonepeleihin tuntia tai paria pidempään. Ehkä pelaaminen ei vain sovi minulle. Jotenkin rupeaa turhauttamaan se ajankäyttö, kun ei siitä todellisuudessa saa mitään irti. Minulle pelaaminen onkin erittäin tehokas tapa tappaa aikaa – ei oikeastaan muuta. Olen tainnut mennä ainoastaan yhden tai kaksi peliä kokonaan läpi elämäni aikana, vaikka tietokoneita minulla on ollut aina.

Yksi syistä on ehkä se, että tykkään mieluummin näperrellä ja säätää tietokoneiden kanssa kuin pelata ”turhanpäiväisiä” pelejä. Minulla on ollut Linux-käyttöjärjestelmä jo melko pitkään. Käyttis ei kuitenkaan estä minua pelaamasta. Usein olenkin ihan haasteena kokeillut asentaa Windows-pelejä Linuxiini. Ja kaikki mitä olen kokeillut ovat toimineet – jollain tapaa. Huvittavinta on, että kun olen saanut pelin asennettua ja konffittua, en enää jaksa pelata sitä, koska kaikki haaste on jo ohi…

Flatout 2 on ehkä peleistä ainoa, mitä jaksan jyystää vieläkin. World of Warcraftia pelasin Linuxillakin jonkin aikaa, mutta taisin päästä vaivaisesti 40-leveliin, jonka jälkeen kyllästyin siihen juoksemiseen ja palloiluun. En tietenkään maksanut pelistä kuin kuukauden ajan, sillä siinä välissä sain tietää että yksityisiä palvelimiakin on olemassa. Ei silti innostanut.

Tällä hetkellä tietokoneelleni on asennettu Flatout 2 ja The Sims 3. The Sims 3 ei oikein jaksa pyöriä nykyisellä näytönohjaimellani, ainakaan oletusgrafiikoilla, mutta kun laittaa 800×600 resoluution ja huonoimmat grafiikat niin hyvin toimii. Toisaalta, enpä minä tuotakaan jaksa pelata koskaan… piti vain kokeilla ja asentaa.

Tässä vanhassa (15.11.2008) screenshotissa näkyy mm. mitä pelejä olen saanut toimimaan Linuxilla samalla tavalla kuin Windowsilla. Noiden lisäksi pyörii täydellisesti mm. Heroes Might & Magic (kaikki versiot), Counter-Strike. Tässä myös 9.11.2008 otettu screenshotti, jossa pelaan Sporea Linuxilla.

Ehkä jossain vaiheessa voisin kyhätä oppaan aiheesta, mutta juuri nyt ei ole moiseen aikaa eikä intoa. Halusin tällä artikkelilla vain kertoa, että Linuxilla pystyy pelaamaan ihan yhtä hyvin kuin Windowsillakin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. k00pa

    Jeeps. Itsekin pelailin linuxilla kunnes halusin repiä kaiken tehon irti koneesta.

    Linuxilla on tullut pelattua aika paljon natiivisti toimivia pelejä kuten ET:QW ja Nexuiz.. etc (ja mudit)

    Kyllä Linux toimii satunnaiseen pelaamiseen varsin mainiosti, mutta jos enemmän harrastaa, kannattaa se windows hommata pelejä varten erikseen :)

    (Ja Flatout 2 on mainio peli, tullut joskus PS2:lla hakattua sitä aika paljon :P )

  2. rolle

    Jep, aktiiviseen pelaamiseen Linux ei todellakaan ole. Kerroin vain ylipäätään pelaamisen mahdollisuuksista Linuxilla. Jaa Flatout 2 on pleikkarillekin? Kiintoisaa. :-)

  3. k00pa

    Jeeps :P

    Taidan itse olla aktiivi pelaaja kun keskimäärin yli 50h viikossa pelailen… :P