Onko netissä työskentelevällä lupa sairastaa?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 12 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

En tiedä mikä siinä on tai mistä se on tullut, mutta en osaa sairastella. Olen liian tunnollinen työntekijä, olisin töissä vaikka kuumehorkassa. Tämäkin saattaa olla jäänne masennusaikojeni ihmisfobiasta, sillä tuppaan ajattelemaan täysin todisteitta että muut ajattelisivat ”ei se oikeasti mikään kipeä ole, koettaa vain päästä helpolla”. On ristiriitaista, että mielenrauhaa ei tuo edes työkavereiden patistus kotiin sairastamaan, eikä suoraan lääkäriltä saatu sairaustodistus-lappu mustaa valkoisella.

Johtunee myös pitkälti siitä mitä teen työkseni. Teen töitä tietokoneella ja hommaa pystyy tekemään hyvin kipeänäkin, sekä kotoa. Jos siis olen kipeänä netissä, se tuntuu väärältä. Mutta tosiasiassa olen kipeänä lähinnä sängynpohjalla läppärillä tai puhelimella ja vaikka en olisikaan, sairaana on vaikea keskittyä mihinkään. Asiakkaille puhelimessa ole oikein mukava niiskuttaa ja röhiä, eivätkä työkaveritkaan jaksa röhkimistä kauan kuunnella. Tartuntariskistä puhumattakaan. Huomaatko kuinka rupean taas puolustelemaan itselleni ja muille sitä miksi olen kipeä… Mutta on sitä esimerkiksi Facebookin käytöstä potkuja saatu aiemminkin.

Yksi asioista on myös se, että vaikka teen töitä netissä/tietokoneella, alallani keskitytään pitkälti hyvinvointisektoriin. Samoin äitini tuppaa olemaan varsinainen terveysintoilija. ”Jos söisit/liikkuisit/eläisit terveellisemmin, et tulisi kipeäksi”. Siksi tuppaan ajattelemaan että kipeäksi tuleminen on omaa syytäni. Myönnän ja tiedän, elintapani ovat huonot. Syön ja liikun liian vähän ja niin edelleen.

Sairaana töissä käymisestä on tullut lähes normi. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka toinen palkansaaja on ollut vuoden aikana vähintään kerran sairaana töissä. Töiden kaatumista työtovereiden niskaan halutaan välttää.

Ehkä pitäisi ajatella että kyse ei ole syystä miksi olen tullut kipeäksi, vaan siitä että saan itseni kuntoon. Parantuminen ei tapahdu välttämättä päivässä, kuten koetan itselleni uskotella. Se on aika monta kertaa koettu että olen ”päättänyt” olla terve ja sairastelu on jatkunut sitten viikkotolkulla. Se ei tee hyvää kenellekään, ei itselleni eikä muille.

Nykyisin aika monella on sellainen työ, että sen edestään löytää, kun töihin palaa. Silloin kynnys jäädä sairaslomalle on välillä vähän turhankin korkea.

Tunnollisuus on ok, mutta joku roti. Viime aikoina olenkin pyrkinyt tainnuttamaan sisäiset äänet, jotka puolustelevat sairaana työskentelyä ja uskottelevat että koskaan ei voi olla niin kipeä ettei töitä voisi tehdä. Mielestäni netti on nykyään niin arkipäivää, että kyllä netissä voi aivan hyvin olla kipeänäkin samalla kun pötköttelee. Eri asia on kuitenkin mennä sairaslomalle ja huidella pitkin kyliä ja tehdä asioita joita kipeänä ei yksinkertaisesti tehdä. Se ei tietenkään ole hyväksyttävää. Netti on toki julkista, mutta netissä ollessa voi löhötä peiton alla ihan samalla tavalla.

Toisaalta joissakin työpaikoissa saatetaan ottaa sairaslomaa vähän turhan herkästi ja sitten ne jotka sattuvat olemaan oikeasti sairaana ovat töissä väkisin, koska porukka ei ota tosissaan. Itse otan sairaslomaa vain kun oikeasti tunnun sitä tarvitsevan, jos silloinkaan. Kuume tai riittävän huono olo on se raja. Periaatteena kuumeeton päivä. Tänään on sairastodistuksen viimeinen päivä, eli kuumeeton päivä. Huomenna olen valmis menemään töihin näillä näkymin.

Miten sinun työpaikassasi?

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

  1. Marko

    Lyhyt vastaus otsikkoon: on.

    Sitten se pitempi vastaus. Pohdiskelin tätä jo hieman töissä, mutta päätin odottaa iltaan kun ajatus luistaa paremmin (ehkä).
    Tietysti pitää sairastaa ja levätä kun on kipeä ja tällöin pitää koittaa pitää näppisä erossa töistä. Tietty eihän se aina onnistu, pitää sähköpostia alkaa katsomaan ja tekemään pikkufixejä. Jep jep.

    Sitten kun alan miettiä omalle kohdalleni. Olen yrittäjä joten olen vastuussa siitä, että rahaa tulee sisään ja saan oman palkkani maksettua. Pitkä aika kipeänä voi tulla kalliiksi jos ei tee töitä yhtään sillä laskutettavat tunnit = rahaa yritykseen. Toisin sanoen jos olen pienessä flunssassa niin avaan koneen ja teen töitä, en tosin työpaikalla vaan kotona. Enhän halua sairastuttaa muita tähän tautiin.

    Tänä päivänä aika monella tuntuu muutenkin työt lähtevän kotiin mukaan, en tarkoita nyt pelkästään yrittäjiä vaan muitakin työntekijöitä. Varsinkin kun on firman puhelin jossa firman maili. Pitäisi muistaa pistää puhelin äänettömälle kotona. Itselläni tuo ei onnistu työn luonteen vuoksi, aina kun ei kaikki asiat toimi :D

    Toivotaan, että saataisiin lisää kommentteja tähän :) Itseänikin kiinnostaa muiden mielipiteet!

    Toivottavasti ei sairaus iske uudestaan :) Paranemisia Rollelle!

  2. Rolle

    Joo, yrittäjänä homma onkin sitten täysin eri. Sitä en edes lähde erikseen pohtimaan, koska ymmärrän täysin näkökulmat joita Markokin pohdit kommentissasi.

    Minunkin homma on sellaista, jota voi tehdä kotonakin (tai missä tahansa oikeastaan, työt kun kelluvat netissä), mutta kuten sanoin, kuumeessa tai jatkuvassa yskässä keskittyminen on vaikeaa ainakin vaativimpiin hommiin. Ja asiakastuki on vähän kiusallista. Ja kyllähän näitä puolusteluja riittää, mutta tosiasia on se että sairaana pitäisi sairastella, ei tehdä hommia.

    Kysymys oikeastaan kuuluukin: Onko oikein olla netissä ylipäätään sairaana, jos kerran tekee hommiakin netissä?

  3. Marko

    Kyllä, kipeenä ollaan pois töistä.

    Netissä oleminen kipeänä pitää vain pitää pelkästään ”ei työnä” eli pysyä erossa työnteosta. Youtuben, Somen ja netin selaus kuluttaa aikaa jota kipeänä on välillä ihan liiaksikin. Samoin jos kavereiden kanssa voi kommunikoida netin yli niin miksi sitäkään ei tekisi.

    Itse työnantajana en näkisi pahana jos kipeä työntekijä päivittäisi Facebookkia, Twitteriä tai blogiaan kipeänä. Parempi tehdä sitä mikä on mielekästä kipeänä jos kerta pystyy tekemään jotain. Sitten tehdään töitä kun ollaan parannuttu.

  4. Rolle

    Hyvin sanottu. Nettisukupolvi on hieman muuttanut sääntöjä. Ehkä 90-luvulla homma saattoi olla netissäkin toinen. Nykyään pidänkin ajastaan jälkeen jääneinä niitä työnantajia, jotka antavat potkut siitä että on kipeänä päivittänyt Facebookia.