Ongelmana hidas siirtonopeus lähiverkossa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Minulla on harvoin tietokoneiden kanssa sellaisia ongelmia joihin en itse löydä ratkaisua. Verkkoasioiden suhteen olen kuitenkin vielä melkoinen noviisi, vaikka verkkoja olenkin useaan otteeseen pystyttänyt. Minulla on kuitenkin ollut pitkään seuraavanlainen ongelma. Lue tarkkaan.

Taustatiedot

Kotonamme on Saunalahden 100/5 kaapelinetti (100mb sisään, 5mb ulos). Modeemi Bewan iBox on siltaavana yhdistettynä Buffalon reitittimeen (olen juuri nyt kannettavalla tietokoneella, enkä jaksa tarkistaa tarkkoja malleja). Reitittimessä on tällä hetkellä kiinni kolme pöytäkonetta (Aave: Snow Leopard (Mac), Peikko OpenSUSE 11.3 (Linux) ja Turmio: Windows 7). Lisäksi reititin lähettää langatonta signaalia, jota käyttää kolme kannettavaa tietokonetta (Meduusa: Windows 7 (kone jolla nyt olen), Torttu: Windows XP (pöytäkoneen virkaa pitävä ikivanha läppäri), Bleu: Linux Mint). Yhteensä kotitaloudessamme on seitsemän tietokonetta (edellä mainittujen lisäksi konevahnus Ippe II), joista kaksi on vähemmän käytössä. Näistä kahdesta Ippe II on lähes aina kiinni.

Pääkone eli koko homman ydin on Peikko-niminen pöytäkone, joka toimii palvelimena. Peikossa on suurimmat kiintolevyt, jotka toimivat myös verkkolevyinä. Lähiverkkoa pyörittää Samba, joka mahdollistaa tiedostojen jaon Linuxin, Macin ja Windowsin välillä.

Ongelman ydin

Varsinainen ongelmani siis on: Miksi isompien tiedostojen siirtonopeus on vain alle 2,5 megatavua sekunnissa, kun Internet-yhteyden latausnopeus parhaimmillaan hieman alle 10 megatavua sekunnissa? Eli käytännössä minulla menee rapiat puoli tuntia kun siirrän DVD-imagen sisäverkossa koneelta toiselle, mutta parhaimmillaan yli puolet vähemmän aikaa kun lataan saman kokoisen DVD-imagen netistä… joku tässä mättää!

Ei ole merkitystä miltä koneelta siirtää millekin, sama nopeus on Windows-koneelta Windows-koneelle siirrettäessä, tai Linux-koneelta Windows-koneelle siirrettäessä. Ei ole myöskään merkitystä sillä käyttääkö SSH:ta tai FTP:tä Samban sijaan, tai siirtääkö ethernet-kaapelin kautta pöytäkoneelta toiselle, vai pöytäkoneelta läppärille tai läppäriltä pöytäkoneelle.

Onko reitittimeni niin huono ettei jaksa ylläpitää kuuden tietokoneen kotiverkkoa yhtäaikaisesti? Onko kaapeleissa jotain vikaa? Ovatko tietokoneeni tehottomia? Onko koko yhteys susi? Ovatko kiintolevyni hitaita? Pitäisikö kiintolevyt eheyttää?

Kuuluuko lähiverkon siirtonopeuden olla näin pieni? Mikä tähän auttaisi? Jos sinulla on mitään hajua, tai edes pientä vinkkiä jota voisin kokeilla, olisin kiitollinen jos kertoisit. Joskus on parempi niellä ylpeytensä ja pyytää apua…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. rolle

  Muuten hyvä, mutta kyseisellä palstalla ei ole ongelmaan ratkaisua, vaikka tuolla kaverilla on samankaltainen ongelma kuin minulla. Kiitos kuitenkin.

 2. Nicd

  Voit kokeilla onko ongelma lähiverkossa vai koneissa kytkemällä kaksi konetta suoraan kiinni toisiinsa ristiinkytketyllä kaapelilla ja siirtämällä tiedostoja niiden välillä. Itse uskon, että vika on reitittimessä, vähänkin halvemmissa malleissa teho uupuu nopeasti. Toisaalta en ole itsekään saanut lähiverkossa verkkolevyiltä (USB 2.0:lla reitittimessä kiinni) kuin 8Mt/s, mikä on kyllä omaan käyttööni riittävä.

  Internet-yhteytesi nopeus ei taas vaikuta lähiverkon nopeuteen mitenkään, sillä ei data sen kautta kulje.

 3. Rauno

  Voisikohan olla joku verkkopeli, joka sinulla on päällä. Nimittäin minulla on sama juttu, kun imuroin Urhon Windows koneella olevasta jaetusta kansiosta omalle Linux koneelleni tiedostoa niin se siirtyy etanan vauhtia silloin, kun Urho pelaa. En muista pelin nimeä. Kun pelin sammuttaa, niin tiedosto tulee ”normaalia” vauhtia, joka minulla tarkoittaa noin 6-8 megaa. Ehkä Samba on pullonkaula ettei tule ihan täyttä. En tiedä miksi sisäverkko hidastuu niin paljon Urhon pelatessa, vaikka itse en pelaa. En tosin ole aktiivisesti yrittänyt etsiäkään syytä, koska se ei ole ollut erityinen ongelma.

  Jos sinulla on verrkopelejä päällä, niin kokeilepas sammuttamalla vaikuttaako siirtonopeuksiin mitään.

 4. rolle

  Nicd: Voit kokeilla onko ongelma lähiverkossa vai koneissa kytkemällä kaksi konetta suoraan kiinni toisiinsa ristiinkytketyllä kaapelilla ja siirtämällä tiedostoja niiden välillä.

  Pitäisi hankkia moinen kaapeli. Veikkaan kuitenkin että kyse on reitittimestä, kuten arvelitkin.

  Rauno: Jos sinulla on verrkopelejä päällä, niin kokeilepas sammuttamalla vaikuttaako siirtonopeuksiin mitään.

  En ole pelannut aikoihin mitään, ja jos olen niin eivät ole olleet verkkopelejä. Kokeilin sammuttaa torrent-ohjelman, mutta sekään ei vaikuttanut nopeuteen mitenkään.