Omat kiinnostuksenkohteet eivät tuo menestystä blogimaailmassa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Sanomattakin selvää että kävijöitä sivuille tuo ihmisiä kiinnostava sisältö, jatkuva ja muuttuva sellainen. Itselleni blogi ei ole koskaan ollut mitään kävijänhakuista, mutta sitä aina välillä selaa Oindexiä ja suosittuja sivustoja ja miettii miksi omakin blogi ei voisi olla siellä ensimmäisten joukossa.

Kirjoitan lähes poikkeuksetta vain aiheista jotka kiinnostavat minua itseäni. Suosituimmat verkkosivut laajentavat tätäkin skaalaa ja kiinnostavat myös aiheista jotka eivät voi vähempää kiinnostaa. Otetaan nyt esimerkiksi nettikaverini Jyrin Mediablogi. Kyseinen blogi kipusi suomen suosituimpien Top-100 listalle viikossa ja on nyt sijalla 66. Sijalla 40-50 on suosittujen suomalaisten lehtien verkkosivuja, kuten Pirkka ja Pelaajalehti. Sitä ylempää löytyy Mbnetit ja Iltalehdet ja kaikki muut tuntemamme sivustot. Sija 66 on siis aivan käsittämätön suoritus kun kyseessä on vieläpä minua nuoremman yksityishenkilön oma melko ”tavallinen” blogi. Rollemaa on sijalla 306.

http://www
Creative Commons License photo credit: ntr23

Mistä sitten tuo vallaton suosio? Jyri tosiaan kirjoittaa jopa aiheista joita ei normaalisti voi sietää. Jyri ei esimerkiksi seuraa Big Brotheria, mutta julkaisee blogissaan kaikki alastonkuvat ja kohut, sillä sehän kansaa kiinnostaa. Hänen blogissaan julkaistaan myös muita kohuttuja aiheita ja viestit ovat usein todella provosoivia – olen myös pannut merkille että enemmän vihaisia reaktioita tuottavia. Jyri kirjoittaa kärjistettyjä ja stereotypisoivia mielipiteitä kärkkääseen sävyyn, eikä usein kirosanojakaan säästellä. Vihaiset reaktiot synnyttävät lisää kävijävirtoja, kun kävijät vinkkaavat kaverilleen ”katso tästä mitä tuo ääliö kirjoittaa”.

”Negatiivinen” nettinäkyvyys tuo usein enemmän kävijöitä kuin positiivinen. Jos positiivinen toisi kävijöitä enemmän, Rollemaa voisi olla vähän suositumpi. Mutta kun ilmeisesti ihmisiä kiinnostaa seksi, väkivalta, paljastukset, kohut, juorut ja muu vastaava huuhaa. Suositun blogin tekeminen olisi helppoa ja kerran olen onnistunutkin. Ei tarvitse kuin kirjoittaa räikeitä ja intiimejä paljastuksia ja juoruja omasta tai muiden elämästä, loukata tavallisia ihmisiä ja julkkiksia, tehdä itsestään pellen ja pahimmillaan tuhota koko ihmisarvo – siinä olisi suosituin blogi, mutta mitä iloa siitä enää itselle olisi? Ainakaan minulle ei mitään, koska sisältö ei miellyttäisi minua itseäni.

Suomen suosituin blogi, joka tosin ei varmastikaan kauan pysyisi netin ihmeellisessä maailmassa. ”Blogi, jossa haukutaan muita bloggaajia” oli tällainen kevyemmästä päästä, eikä sekään pysynyt julkisena kuin sen viikon ajan.

”Ongelma” onkin siinä, että kovin montaa ei kiinnosta asiat jotka kiinnostavat juuri minua. Ja minua ei kiinnostavista asioista en kovin usein bloggaa. Tosin olen kokeillut sitäkin, mutta mitään kovin suurta en ole koskaan saanut aikaiseksi.

Nettibisneksessä rahantulo on suoraan verrannollinen kävijöihin. Mitä enemmän kävijöitä, sitä enemmän klikkauksia. Jyri pyrkiikin saamaan bloginsa Suomen suosituimpien joukkoon, jolloin rahantuloa ei voi estää. Kun tulonlähteenä on passiiviset tulot, parhaimmassa tapauksessa ei tarvitse tehdä enää yhtään mitään tienatakseen leipänsä.

Rollemaa ei pyri – ainakaan toistaiseksi – mitenkään erityisesti keräämään kävijöitä tai rahaa. Jos niitä tulee siinä sivussa niin olen tyytyväinen, mutta tietoisesti mihinkään suurempaan en pyri. Rollemaa pysyy vain paikkana jonne kirjoitan vaatimattomia mielipiteitäni. Mukava jos joku teksteistäni tykkää. Haluan enemmän positiivista nettinäkyvyyttä, kuin negatiivista.

Kuten joskus sanoin, en usein tykkää olla huomion keskipisteenä edes netissä. En halua että blogini on käydyimpien sivustojen toplistojen kärjessä. Se on vain sellainen salainen fantasia, joka liittyy virtuaalielimen pituuteen. Rollemaan todellinen merkitys on minulle isompi. Se on paikka jonne voin vapaasti kirjoittaa ihan mistä haluan, milloin haluan. Se on enemmän kuin harrastus, elämäntapa. Ja sellaisena pysyykin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

11 kommenttia

 1. Jyri Väätäinen

  Kiitos hyvästä artikkelista. Olet oikeassa, en seurannut jakson jaksoa Big Brotheria ja koko aihe ällöttää minua, mutta aloin julkaista alastonkuvia ja muita videoita ja huomasin, että ne sattui kiinnostaa monia. Siitä lähti nousu, sitten laajensin hieman aihetta viihteeseen ja loin pari uutta kategoriaa. Nyt on helppo jatkaa kehitystä, kun kävijöitä on ja rahaa tulee.

  Se on totta, että kaikenlaiset ”shokkipaljastukset” kiinnostavat, siis jopa ne paljastukset, jossa paljastettava asia ei ole mikään kummoinen. Paljastus, jossa ei paljasteta mitään voi tuoda kävijävirtaa kanssa, kunhan otsikossa on shokkipaljastusmaininta. Lisäksi kävijän harhauttaminen tuo kävijöitä myös, sitä en tosin itse harrasta, koska en halua kusettaa ketään. Yksi lukija avasi vain aiheen otsikolla, jonka asiaa ei aiheessa edes käsitelty, keräsi paljon klikkejä.

  Haluaisin pysyä toisella sivulla pitkäänkin ja haaveena on ollut Oindexin ensimmäisen sivun valloittaminen. Saa nähdä mihin pystyn ja olen aina halunnut olla tunnettu nettipersoona. Liikajulkisuus ei oikeastaan haittaa, nautin siitä, kun minun blogiin linkitetään ja siitä puhutaan. Nyt blogini täyttää kohta kolme vuotta, mistä olen iloinen,. harva blogi pysyy edes tuon verran kasassa.

 2. rolle

  Kiitos selventävästä kommentista Jyri. Minun blogini, tai ainakin sivuni ovat olleet netissä jo kymmenen vuotta, mutta blogi on pysynyt tasaisen ”tunnettuna” (jos sitä sanaa voi käyttää) melkein aina. Tosin rolleweb.net doimainin ryöstön jälkeen pari vuotta sitten jouduin aloittamaan tavallaan koko homman alusta rollemaa.fiin myötä.

  Rollemaa on välillä ollut suositumpi, mistä olen ihan iloinen. Haluan kuitenkin tarjota kävijöille enemmän hyötyä kuin vain mielestäni ärsyttäviä Seiska-tyyppisiä juoruja.

 3. fmatic

  Pidä Rolle tyylisi! Blogisi on persoonallinen ja kirjoitat todella hyvin. Tätä lukee mielellään. Itse diggaan blogeista joita tehdään sydämellä eikä euron kuvat silmissä. Kaikki kunnia toki myös heille jotka ovat valmiit myymään hengentuotteensa kaupallisuuden alttarille ja kirjoittamaan merkintöjä vain rahan ja suosion sanelemista aiheista. Itse en osaisi blogata siten että miettisin voinko sanoa mielipiteeni tai että joutuisin kosiskelemaan lukijoita aiheilla jotka ei voisi minua vähempää kiinnostaa…mut kukin tavallaan ja tyylillään.

 4. rolle

  fmatic, Suuret kiitokset lämpimästä kommentista. Pyrin juuri siihen että kirjoitan päiväkirjan lisäksi aiheista jotka oikeasti koskettavat minua tai herättävät minussa ajatuksia. Rollemaa on tavallaan kuin oma lapseni, jota pidän kuin kukkaa kämmenellä.

  Rollemaassa näkyy aina aika ajoin myös kivoja pieniä ulkoasullisia muutoksia, koska tykkään koodailla ja kehitellä sivustoani entisestään. Tämä on kuin pieni timanttini, jota haluan työstää ja hioa lopun elämääni. Teksti on iso osa kokonaisuutta, enkä voisi kuvitella itseäni bloggaamassa pelkästään aiheista jotka tuovat rahaa tai suosiota, jotka eivät kuitenkaan itseäni kiinnosta millään tapaa.

  Jos rahaa blogillani teenkin, ne perustuvat usein diileihin, ei kävijäpohjaisiin klikkaustuottoihin. Olen tehnyt blogillani aina vuoden sisään ihan hyvänkin summan rahaa, mutta sitä ei ole kävijät huomanneet. Ja niin onkin mielestäni parasta.

 5. fmatic

  Sen blogistasi huomaa, että tähän on nähty vaivaa ja ulkoasua myöden mietitty. Kommentistani saa äkkisältään turhan kärjistetyn kuvan blogeista joilla tehdään rahaa. Toki niidenkin joukosta löytyy suurella sydämellä tehtyjä sivustoja joiden ulkoasu on tarkkaan mietittyjä ja merkintöihin oikeasti panostetaan ja tehdään siinä sivussa rahaa. Ehkä eniten itseäni ärsyttää jos blogin ylläpitäjä erityisesti korostaa kirjoittavansa ainoastaan sellaisia artikkeleita jotka tuottaa osumia tai riihikuivaa rahaa. Silloin mulle henkilökohtaisesti lukijana tulee fiilis että tätä kirjoitusta ei ole tehty lukijaa silmällä pitäen vaan tuottamaan kirjoittajalle rahaa. Jos alkaisin miettimään kaupallista rahaa takovaa blogia olisi ensimmäinen ohjenuorani pitää suuni kiinni tienesteistä. Kaikkein viimeisimpänä alkaisin blogissani hehkuttamaan että kirjoitan tällaisia artikkeleita, koska ne tuottavat eniten fyffee. Koettaisin kaikessa kaupallisuuden huumassa säilyttää edelleen uskottavuuden ja luotettavuuden sillä uskon vahvasti että kaupallisen blogin ja myös ei-kaupallisen blogin selkäranka on uskolliset lukijat eli ne jotka palaavat yhä uudellen ja uudelleen lukemaan ja kommentoimaan. Jos ne lukijat kadotetaan uusien lukijoiden ja kertakävijöiden kalastelun huumassa ollaan kusessa :) näin itse asian ajattelen…

 6. Agakonna

  Tykkään tästä blogista. Se on yksi kaikkien aikojen parhaista, joita olen lukenut. Rollen ja minun kiinnostukseni menevät myös joissain kohdin päällekkäin, joten kirjoituksia on ilo lueskella ja huomaa, että niihin on panostettu.

 7. rolle

  Kiitos myös sinulle Agakonna :-) tykkään itsekin tästä, ja se varmasti näkyy myös sivuillani.

 8. Jyri Väätäinen

  Tuolla yllä on hieman oudosti käsitelty mainosmaisuutta. Totta kai kaupallisen sivun tulee tuottaa ja artikkelit sen mukaisia eli mainosmielessä tehtyjä mitä suurinta osaa kiinnostaa. Kyllä minäkin yhtä lailla blogiani rakastan, mutta jotta kaupallisuus oikeasti tuottaisi rahaa, pitää kirjoittaa sellaisistakin, jotka ei itseään taikka joitakin muita kiinnosta. Tällainen aihe on esimerkiksi Johanna Tukiainen tai vaikkapa edellä mainittu Big Brother.

  Se ei toimi kaupallisella sivustolla, että perustat blogin, lisäät mainoksia ja kerrot elämästäsi, pitää olla laajaa yleisöä kiinnostavat jutut. Tietysti jos vain haluaa tienata taskurahaa, niin ei haittaa, vaikka blogittaisi koko sydämestä ja siitäkin, mitä itselleen kuuluu.

 9. Piparnakkeli

  Rollemaata on ollut mukava seurata, pääasiassa tekstien henkilökohtaisuuden vuoksi, ja onhan hevimiehen näkökulma aina plussaa! Teksteihisi on helppo samaistua. Älä tingi tyylistäsi!

  Ja mitä siihen blogilla tienaamiseen tulee, niin en ole valmis myymään omaehtoisuuttani kaupallisuuden ja yleisön kosiskelun epäpyhällä alttarilla. Jos en kirjoittaisi niistä aiheista mistä kirjoitan, niin voisin yhtä hyvin luovuttaa. Pääasia, että koen itse kirjoitukseni aiheet kiinnostaviksi, se että joku pitää niitä myös kiinnostavina tuo vain mukavaa lisäarvoa. Suosio blogimaailmassa ei yksinkertaisesti jaksa kovinkaan paljoa kiinnostaa.

 10. rolle

  Piparnakkeli, Kiitos kommentista! Nimenomaan suosio ei hirveästi kiinnosta, tärkeintä että itse kokee bloginsa omakseen. Lisäarvoa tietysti tuo myös muiden arvostus, mutta se ei paina niin paljon kuin omat mielipiteet.

 11. Jyri Väätäinen

  Kaupallisuus on in. Näin on aina ja ikuisesti. Minulla ei olisi blogia, jos blogini ei olisi kaupallinen.