Nettiriippuvuus ilmiönä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Käyräranta laukaisi ilmoille kysymyksen nettiriippuvuudesta. Että olenko nettiriippuvainen? Varmasti olen. Mutta hyvällä tavalla. Riippuvuus voi olla haitallista tai haitatonta, vaikka se usein mielletäänkin ensin mainituksi toiminnaksi.

Koukussa sitten roikkuu eikä oikein pääse irti. Pitää olla koko ajan online ja valmiina kommentoimaan, tweettaamaan, blogaamaan, pelaamaan, facebookkaamaan jne. Uutisnälkäkin voi yltyä ehtymättömäksi. Ja kaikki tämä on mahdollista myös kännykällä ja koukku kulkee taskussa mukana.

Tunnistan tästä itseni täysin. Minulla ei kuitenkaan ole pakonomaista ja hallitsematonta tarvetta istua tietokoneella tai Internetissä. Nytkin parin päivän aikana olen vain ollut yhteensä muutaman tunnin netissä. Se kuulostaa paljolta, mutta minulle se on vähän, kun parhaimmillaan saatan istua tietokoneella Internetissä sen kymmenisen tuntia päivässä. Netissä on kivaa ja siitä on hyötyä niin vapaalla kuin töissäkin.

Internetistä on tullut riippuvuus jos koneella ei ole mitään tekemistä ilman nettiä. Vaikka tekemiseni nykyään painottuu Internetiin, minulla on silti paljon tekemistä tietokoneella myös ilman nettiä. Tykkään koodata, katsella elokuvia tai sarjoja, kuunnella musiikkia, tai sitten ihan olla olematta tietokoneella. Aina ei koneella ehdikään olemaan ja se on vain hyvä merkki.

Käyräranta listasi melko hyödyllisiä tapoja vähentää netissäoloa. Minulla ei ole tarvetta vähentämiselle, mutta silmääni osui erityisesti nämä tavat:

Kirjoita itsellesi ylös, miksi haluat vähentää netin käyttöä

Miksi haluaisin? Mitä haittaa netinkäytöstä on juuri minulle, tai läheisilleni? Ei oikeastaan mitään. Netissä on suurin osa ellei kaikki tuttavistani, varsinkin Facebookin myötä. Elän mielestäni melko täysipainoista elämää netin kanssakin, myös netin ulkopuolella.

Kirjoita myös, mitä netti sinulle antaa. Mieti, millä muulla tavoin saat saman ja ala toteuttaa havaintoasi

Internet helpottaa huomattavasti kommunikointia ihmisten kanssa, kuurojen kanssa, kaukaisempien tuttavien tai sukulaisten kanssa. Netti on tapa sosialisoitua ja järjestää myös tosielämän tapaamisia ja kekkereitä. Tietenkin voisin turvautua myös vanhaan kunnon puhelimeen, mutta se ei olisi yhtä kätevää, vaivatonta ja edullista. Aina voi miettiä miten asiat oli jopa ennen puhelinta, mutta nykypolvelle sellainen tuntuu olevan melkolailla yhtä tyhjän kanssa.

Netti neuvoo, opettaa, kehittää, viihdyttää ja sen sellaista. Se on nykyaikana melkein välttämätön väline, ellei elinehto. Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

 1. Jyri Väätäinen

  Internet on kaikki kaikessa. Ei tulisi mieleenkään rajoittaa sen käyttöä. Blogit ja foorumit ovat minun suosikit netissä.

 2. Petri

  Eipä noille nettiriippuvuuskirjoituksille kannata antaa paljon aikaa. Netistä löytyy parempaakin tekemistä. :-) Jos haluatte jostain asiasta murehtia niin nettiriippuvuuden sijaan kannattaa itkeä jostakin mistä on todella haittaa, eli vaikka suomalaisten holtittoman alkoholikäyttäytymisen vuoksi.

 3. Timo K

  Kiitos linkkauksesta ja kommentoinnista.

  Kirjoitin aiheesta, joka on koko ajan ajankohtainen ja todellakin joillekkin paha ongelma.

  Kirjoitukseni on varsin lyhyt ja keveällä tyylillä kirjoitettu. Olen itsekkin netissä melkein jatkuvasti ainakin kännykän kautta. Nettiaktiivisuuteni ei kuitenkaan häiritse muuta elämääni eikä siksi minua ahdista. Olen siis koukussa, mutta positiiviisessa mielessä.

  Mainitsemani ohjeet netin käytön vähentämiseen ovat tarkoitettu niille, joilla ja joiden läheisille nettiriippuvuus on muodostunut ongelmakksi. Ohjeet ovat peräisin TTT – lehdesä ja se tulee minulle luettavaksi työn puolesta.

  ps. Bogisi on mielenkiintoinen, vaikka onkin musta.

 4. rolle

  Hei Timo, ja kiitos kommentistasi. Minulla ”nettiriippuvuus” on ihan samanlaista, eli vissiinkin riippuvuutta mutta positiivisessa muodossa. Ymmärsin kyllä että ohjeet olivat ongelmaisille, mutta päätin ottaa niihin silti kantaa, hieman jossittelutyylillä.

  Eihän tämä musta ole, ulkoasullisesti ja väritykseltään hieman normaalia sivua tummempi vain? :-)