Mikä lokikirja?

Rollemaan kapteenin lokikirja on Rollen kevyt päiväkirja ja päivittäinen kirjoitushaaste. Tavoitteena on kehittää mielenterveyttä, kirjoittamisharrastusta ja madaltaa kynnystä itseilmaisuun.

Tapoja ja lohikäärmeitä

Tiistai. Tuntuu lauantailta. Ai niin, on loma.

6 tuntia 53 minuuttia on unen määrän keskiarvo viimeisen seitsemän päivän otannalla. En osaa nukkua riittävää määrää edes lomalla. Vapaalla homma johtuu tosin siitä, että en malta mennä nukkumaan ajoissa. Kun ei ole mitään velvoitteita aamulla, venyttää skaalaa näköjään toisesta päästä.

Yhdentoista jälkeen pihalle juoksemaan. Lunta on tupsahtanut ennätysmäärä ja koko ajan sataa lisää. Satamassa on lunta paikoin sääriä myöten, joka vähän vaikeuttaa juoksemista. Alkaa särkemään nilkkoja. Pidän lenkin kolmessa kilometrissä, sillä ei tuota rämpimistä jaksa pidempään.

Lenkin jälkeen hommaamaan ne AirPods Pro:t ja kaupasta vähän herkkuja.

Päivän mielialat ovat vaihdelleet ahdistuksesta iloon ja takaisin. Nyt on kuitenkin hyvä olla, koska vaimon kanssa höpöttelystä tulee hyvä mieli. On myös mukava nähdä puolison ilo, kun muutkin asiat vihdoin järjestyvät.

Kun poika saapuu koulusta, hymyä seuraa lisää. Tytär on vielä bänditreeneissä. Hassu tunne, että muila on arki täysillä käynnissä, mutta minä rentoilen kotona. Jotenkin kotoisan kiva fiilis, kun saa vain touhuilla omia vapaa-ajan askareitaan ilman minkäänlaista kiireen tuntua.

En pärjännyt ilman minkäänlaista tapasovellusta. Huomaan, että YNAB-kotibudjetti jää helposti tekemättä ja kasvit kastelematta, jos minulla ole mitään kirjanpitoa näille. Aivoni vain tarvitsevat listoja ja numeroita. Habit trackereissa eniten ärsyttää se, että on pakotettuna ja lukitettuina esim. säännöllisiin tehtäviin ja saa tilastoihin takapakkia tai jotain penaltya siitä, kun tapoja ei suorita. Olen kaivannut jonkinlaista välimallia, jossa minun ei ole pakko suorittaa, mutta näen kuitenkin mitä voisi olla tehtävissä.

Löysin vanhat musitiinpanoni, johon olen kirjannut plussat ja miinukset seuraavista sovelluksista: Mind tracker, VOS, Habitify, TickTick, Productive, Habit tracker, Loop habit tracker, TimeJot, Bearable, Daylio, InnerHour, Thera, Zea, Reflectly, Rabit, Proddy, HabitMinder, Tusk, HabitNow, Qhabit ja Habitica.

Silmääni osui Habitica. Mikäs tämä oli? Otin appin takaisin käyttöön ja ilahduin. En muista miksi aikoinaan lopetin. Joskus minulla oli tyttären kanssa Party Habiticassa, kun opetin tytärtä keskittymään kotitehtävien tekemiseen.

Habitican plussat:

 • Kiva pelillistäminen
 • NES-teema!
 • Avointa lähdekoodia
 • Tulee onnistumisen fiilis kun saa ”kaikkea” suorittamisesta
 • Voi määritellä menneisyyden putken, jos ei ole välissä käyttänyt
 • Todella monipuoliset ja vapaat säädöt
 • Kiva iPhone Dailies -widget
 • Todella mukava sorttaus, tapoja ei ole pakko suorittaa, Dailyt on, Todot ei
 • Vapaa-ajan taskeille oikein passeli
 • Voi suorittaa monta kertaa tapoja ja saada ylisuoriuksista enemmän pisteitä
 • Näkee heikot ja vahvat tavoitteet omissa tabeissansa

Näin retropeliharrastajalle oikein passeli tähän elämäntilanteeseen. Vapaa-ajan tavat ja tehtävät menevät kätevästi tähän peliin. Lähdenpä tästä ruokkimaan lohikäärmettäni…

Tässä kirjoituksessa on 468 sanaa.

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää