Kuole Flash, kuole!

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Adobe ilmoitti viime viikolla lopettavansa Flash-tuen mobiililaitteissa. Apple-fanboyt ovat mehuissaan ja hehkuttavat miten ”Steve Jobs oli taas oikeassa”. Steve Jobsin sanotaan ennustaneen Flashin kuoleman vetämällä Flash-tukea pois iOS:sta. Vedetäänpä faktat suoriksi:

We will no longer adapt Flash Player for mobile devices to new browser, OS version or device configurations. Some of our source code licensees may opt to continue working on and releasing their own implementations. We will continue to support the current Android and PlayBook configurations with critical bug fixes and security updates.

Adoben viesti kehittäjille
  1. Flash ei ole kokonaan kuolemassa, ainoastaan jättäytymässä pois mobiilimaailmasta.
  2. Uskon että moneenkaan Flashia suoltavaan sovellukseen ei tule muutosta mobiilissakaan, nimittäin Adoben tuki loppuu lähinnä mobiiliselaimista.
  3. Adobe itse sanoo keskittyvänsä vaihtoehtoisiin tapoihin näyttää vastaavaa visualisointia, kuten HTML5- ja Air -tekniikat.

En itse ole järin Flashin fani, se on vanhaa ja kuolevaa tekniikkaa. Kivoja graffoja ja interaktiivisuutta sillä saa aikaan, mutta esimerkiksi esteettömyyden kannalta se on huono juttu. Sokea näkee kokonaan Flashilla tehdyillä sivuilla vain ”selaimesi ei tue Flashia”, ellei minkäänlaista muuta vaihtoehtoista HTML-sisältöä ole tarjolla. HTML5 on kivaa ja sitä yhdistettynä muihin uusiin tekniikoihin saadaan aikaan paljon esteettömämpiä, joustavempia ja parempia elementtejä.

Perus-slideshowt ja muut simppelit interaktiivisuudet on helppo toteuttaa vaikkapa jQuerylla, jolloin esitys on samalla kaikkien luettavissa. Olenkin iloinen että Flash on selvästi vähentynyt nettisivuilla. Silti, puhdas sydämetön Flash on takiainen ja saisi kuolla jo kokonaan pois…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä