Esittele työpöytäsi!

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Teen tästä meemin, halusit tai et. Käsky käy seuraavasti (tämä on se osa joka lainataan tähän tapaan):

Jos olet bloggaaja ja satut lukemaan tätä, saat luvan julkaista nykyisen työpöytäsi (yksikössä tai monikossa) kera kuvankaappauksen ja kertoa samalla hieman ohjelmista joita kuvankaappauksessa näkyy.

Tämä on lähtöisin Raivogallerian esittämästä piilohaasteesta. Kirjoituksen innostamana ajattelin esitellä omat työpöytäni. Oma Linux-harrasteluni juontuu vuodesta 2002 tai 2003, jolloin ensimmäisiä kokeilemiani Linux-jakeluita oli mm. Mandrake, eli nykyinen Mandriva Linux. Nykyään käytän täysipäiväisesti niin Linuxia, Windowsia, kuin Maciakin.

Kuukausi sitten otin valokuvan ihan oikeasta ”työpöydästä”. Kuvassa koneet Peikko, Torttu ja Aave, jotka ovat symbioosissa synergyn avulla (eli kaikki koneet käyttävät samaa yhtä näppäimistöä ja hiirtä). Tällaisena on datanurkkaukseni vieläkin:

Kuva datanurkkauksestani
Lisää kuvia kämpästä ja koneista artikkelissa Siivous-sunnuntain kuvasaldoa.

Peikko

Peikko on samalla pääkoneeni, sekä palvelinkoneeni. Tällä hetkellä Peikossa on OpenSUSE 11.3 käyttöjärjestelmä, eli uusin vakaa Suse. Käyttis on toiminut mainiosti ja olen käyttänyt sitä versiosta 11.0 saakka.

Kuvankaappaus tietokoneeni työpöydältä
Klikkaa kuva uuteen ikkunaan, jos haluat nähdä sen kokonaisena

Gnome-terminaleja eli komentorivipäätteitä on aina useampi auki. Suurin osa Linux-operoinnistani tapahtuu nimittäin komentorivillä. Musiikin kuunteluun käytän Songbirdiä tai Spotifya ja surffailuun Google Chromen dev-versiota OpenSUSElle (tällä hetkellä 8.0.552.5).

Tekstieditorina toimii Gnomen gedit, tai komentorivisovellus pico (pieniä poikkeuksia lukuunottamatta sama kuin nano). Käytän myös joitakin web-sovelluksia, kuten Google-kalenteria ja omia scriptejäni. Jos ihmettelet mikä työpöydällä oleva ”Nyt soi” on niin sen näet tästä.

Toisessa näytössä on yleensä IRC ja muut pikaviestimet, sekä järjestelmäloki. Joskus myös muita logeja ja informatiivisia komentorivi-ikkunoita.

Videoiden katseluun käytän lähinnä SMPlayeria, tai Xineä. Syötteiden lukemiseen käytän nykyään pelkästään Google Readeria Google Chromen kautta.

Dockina toimii mainio awn, eli Avant Window Navigator, itse tehdyllä Ubuntu Dust -yhteensopivalla teemalla. Järjestelmän teemaohjaimena on metacity, jota koristaa muokkaamani reunukseton Ubuntu Dust -teema. Teemaväännökseni ja paljon muuta löytyy osoitteesta peikko.us/projects.

Turmio

Tämä kone on lähinnä mediakonekäytössä, mutta myös vaimolleni ostamani pöytäkone. Koneella istun joskus itsekin, jos se ei ole varattu. Tässä koneessa on Windows 7 Ultimate -käyttöjärjestelmä ja se on tarkoitettu lähinnä mediakäyttöön, surffailuun ja pelailuun.

Kuvankaappaus tietokoneeni työpöydältä
Klikkaa kuva uuteen ikkunaan, jos haluat nähdä sen kokonaisena

Vasemmalla oleva ”näyttö” on 42 tuuman taulutelevisio. Sillä katsotaan elokuvia ja esitellään vaikkapa valokuvia vieraille.

Pääselaimena toimii tässäkin koneessa Google Chrome. Videoita katsellaan joko CCCP:n mukana tulleella Media Player Classic Homecinemalla, tai SMPlayerin Windows-versiolla. Molemmat yhtä käytännössä yhtä hyviä, mutta olen joissakin tapauksissa todennut Media Player Classicin paremmaksi ja nopeammaksi. Irkkailut ym. etätyöskentelyt tapahtuvat PuttyTraylla.

Teemana on Windows 7:lle portattu NOOTO. Kyseiset teemat eivät toimi suoraan, vaan vaativat uxthemen lukituksen purkua. Pitäisi joskus kirjoittaa kattava Windowsien tuunausopas. Windows XP:lle kirjoitin joskus pikaisesti tällaisen ohjeen.

Aave

PC-Maccini on kiintoisa tapaus. Kirjoitin asennuksen jälkeisiä tunnelmia kohta puoli vuotta sitten. Käytän konetta lähinnä Snow Leopardin testailuun ja tutkiskeluun ja tietenkin iPod Touchini päivittämiseen. iTunes on ”alkuperäisellä” alustallaan jotenkin lupsakampi ja tietysti nätimpi. Musiikkia en kuitenkaan kuuntele tällä koneella lainkaan.

Kuvankaappaus tietokoneeni työpöydältä
Klikkaa kuva uuteen ikkunaan, jos haluat nähdä sen kokonaisena

Aaveessa ei ole ollenkaan hiirtä eikä näppäimistöä. Kone käyttää Peikon hiirtä ja näppistä synergyn kautta. Käytän koneessa myös joitakin ilmoittimia ja niitä varten olen kytkenyt siihen pikkukajarit. Saan Googlen ilmoitukset (sähköpostit, syötteet, kalenteri), Facebook-ilmoitukset ja muut ilmoitukset suoraan Aaveen ruudulle. Aave on siis lähinnä testikone, iPodin-päivityskone ja pelkkä pahanen ilmoitin, ei sen kummempaa.

Meduusa

Veeran uusi viihdekannettava HP Pavilion dv7 on tarkoitettu lähinnä apuvälineeksi kommunikointiin. Läppärissä on iso 17.3 tuuman näyttö, Windows 7 ja hyvä webkamera. Silloin kun Veera ei käytä konetta, istun siinä toisinaan itsekin.

Kuvankaappaus tietokoneeni työpöydältä
Klikkaa kuva uuteen ikkunaan, jos haluat nähdä sen kokonaisena

Musiikit tulee kuunneltua Spotifylla, videot katsottua CCCP:n mplayerc:llä ja nettiselaimena on tietysti Google Chrome. Joitakin satunnaisia koodauksia tulee tehtyä Notepad++:lla, kuten kaikilla muillakin Windows-koneilla. Peikkoon ja muille palvelimille pääsen helposti käsiksi PuttyTraylla. Tässäkin koneessa käytän Windows 7:lle portattu NOOTOa.

Bleu

Viimeisinä, mutta ei vähäisimpänä miniläppärini Acer Aspire One D250, jossa on Linux Mint 7. Kirjoitinkin koneesta ja käyttiksestä jo jonkinlaisen arvion eilen. Käytän konetta lähinnä matkakäytössä ja videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun. Softat ovat suunnilleen samat kuin Peikossa.

Kuvankaappaus tietokoneeni työpöydältä
Klikkaa kuva uuteen ikkunaan, jos haluat nähdä sen kokonaisena

Wakoopa-profiilistani saat hieman enemmän tietoa käyttämistäni ohjelmista. Siinäpä olivat minun työpöytäni. Esittele omasi!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

12 kommenttia

  1. Marko

    Pc-mac – miten toteutit :D
    Tämä kiinnostaisi. Plus huomenna saat shotit kunhan kuopioon eksyn taasen :) Meemi kiertoon ;)

  2. rolle

    Kirjoitin siitäkin itse asiassa jutun. Unohdin vain linkittää sen tähän tekstiin. Korjasinpas.

    En viitsi ohjeita kirjoittaa, mutta kyseessä on Hazardin piraatti, eli tavallaan ”jailbreikattu” lumileopardi. Pienillä asennusmedian kustomoinnilla sai käyttöjärjestelmän hyväksymään vanhan penakoneen raudan ja asennettua… iMoviet ym. suorituskykyä vaativat ohjelmat eivät tietenkään käynnisty, vaan antavat ilmoituksen:

    Quartz Extreme required.
    iMovie requires a graphics card that is compatible with Quartz Extreme. One or more of your graphics cards does not support Quartz Extreme.

    Muitakin pieniä puutteita on, esimerkiksi näppäimistön asettelua ei pysty vaihtamaan, eikä tuota pysty tietenkään päivittämään ilman kernel panicia. Mutta tällaiset ”pikkujutut” eivät minua haittaa kun mäkki toimii muuten silmäkarkkineen hyvin :-)

  3. Marko

    Eipä opasta tarttekkaan alkaa tekemään :P Enköhän noilla saa jotain googlailua aikaan ja katsoo tuleeko testattua tarkemmin. Tosin pieni ”mac kuume” olisi, joten katsellaan mitä saa aikaan.

  4. Pietari

    Niin tylsä työpöytä on, että jääköön esittely tekemättä. :)

  5. rolle

    Pietari, Hö. Olisit nyt kuitenkin…

  6. o-p

    Esittely tulossa lähiaikoina myös minulta, laitetaan kiertoon :)

  7. fmatic

    On sulla rompetta ainakin kylliksi :) Wanhan Linux-jäärän mieltä lämmittää kun on GNU/Linux hyvin edustettuna koneissasi. Omaan merkintääni tuli pistettyä vain pöytäkoneeni. Täytyypä vielä lisätä läppäritkin jossain välissä. Mikäs olisi seuraava villitys? Esitellään puhelinten käyttikset. Täältä löytyis ainakin Symbian OS Series60, Windows Mobile 6, 6.1 ja 6.5, sekä Android 2.2 ja iOS 4.1 :)

  8. Illusia

    Hei kiitos tosta Songbird-vinkkauksesta, tosi mukavan näköinen soitin! Oon onnistunut sählimään Foobarini täysin ja täten kyllästynyt koko ohjelmaan ja ettinyt hetken aikaa jo uutta musiikkisoitinta. Toivottavasti saan tolla vielä iPod Classicin synkattua, ku suurin osa soittimista ei siihen suostu, olisi huippua. iTunesin kanssa en jaksa lähteä taistelemaan.

  9. rolle

    Illusia, Ole hyvä. Songbird muistaakseni tukee iPod Classiceja :-)

  10. Agakonna

    Onko tuossa pöydälläsi olevan Acerin laptopin kyljessä vasemmalla puolella rajoittamaton äänen säätöpyörä?

  11. Rolle

    ”Rajoittamaton äänen säätöpyörä”? Ei tietääkseni?

  12. Tietokonenurkkausten päivittelyä | Rollemaa.org

    […] ja -distroja. Kolme vanhempaa pöytäkonetta ovat myöskin jääneet käyttämättömiksi. Lokakuussa 2010 nurkkaus näytti vielä […]