7 tapaa helpottaa oloa kuumana kesäpäivänä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Kesät ovat olleet viime vuosina todella kuumia. Tältäkin kesältä povataan kaikkien aikojen kuuminta hellekesää. Minusta on mukavempaa olla liian kuumassa kuin liian kylmässä, sillä jotenkin tuntuu siltä että kuumaa lämpötilaa on helpompi laskea tai olemista helpottaa. Tänään kerron hyväksi havaittuja vinkkejä kuumassa lämpötilassa pärjäämiseen.

1. Juo paljon nestettä

Alkoholipitoinen neste usein kuivattaa elimistöä, joten juo ihan oikeasti vettä tai jotain muuta alkoholitonta. Juodessasi alkoholipitoista, täytyy muistaa juoda vielä enemmän alkoholitonta siinä samalla, jotta nestevaje ei pääse yllättämään.

mango
Creative Commons License Kuva: i am brad

2. Pidä ikkunoita auki vain jos sisällä on kuumempi

Älä avaa ikkunoita, jos ulkona on selvästi kuumempi kuin sisällä. Lämpötilan tarkkailuun sopii ulko- ja sisälämpötilamittari.

3. Pidä parvekkeen ovi kiinni

Älä avaa parvekkeen ovea kuumana päivänä, jos parvekkeen ikkunat ovat olleet koko ajan kiinni. Tällöin kasvihuoneilmiö tulee myös muualle asuntoon ja lämpötila voi kasvaa talon sisällä ennätyslukemiin.

4. Tuuletin ja muut jäähdytyslaitteet

Varaa itsellesi tuuletin tai jäähdytyslaite hyvissäajoin, ennen kuin ne loppuvat. Jäähdytyslaitteita on syytä käyttää harkiten, sillä jos kuuman ja kylmän erot ovat liian suuret, voit vilustua tai tulla kipeäksi. Kaikki eivät ole myöskään turvallisia käyttää, joten varmista laitteen turvallisuus ja turvallinen sijainti ennen hankkimista.

Turn About--Eastern Market
Creative Commons License Kuva: katmere

5. Suihku

Jos olo käy sietämättömäksi, eikä muu auta, mene kylmään suihkuun. Tai vaikkapa kuumaan. Suihkusta tultaessa älä kuivaa itseäsi heti, sillä vesi vaikuttaa viilentävästi ihollasi hetken aikaa.

6. Uiminen

Mene uimaan! vesi ei ole vielä niin lämmintä etteikö se piristäisi huomattavasti. Usko tai älä, kuumalla säällä saunominenkin piristää ja on suotavaa, sillä saunan lämpötila on paljon korkeampi kuin ulkona, joten ulkona tuntuu saunan jälkeen viileältä! Sauna ja uiminen kuuluu yhteen ja niitä kannattaa myös yhdessä harrastaa.

I'm just a simple guy swimming in a sea of sharks. ;)
Creative Commons License Kuva: Sanctuary photography → Away

7. Ota sateesta kaikki irti

Kun sataa, mene ulos nauttimaan! Hypi ja kirmaa! Tai vain yksinkertaisesti avaa ikkunat ja nauti viileämmästä tuulahduksesta.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

7 kommenttia

 1. Yoa

  Lisävinkki. Laita pakastimeen kylmäpakkauksia, tai vaikka juomapullo täytettynä vedellä ja jos tulee tukala olo, ota pakkaus pakkasesta ja viilennä itseäsi! Myös esim tyyny, peitto, torkkupeitto tai vaikka paita, kannattaa laittaa pakkaseen(jos mahtuu) hetkeksi, näin on viileämpi nukkua/tulee mukavan viileä, kun laittaa suoraan pakkasesta paidan päällensä ;)

 2. Rolle

  Yoa, Oho, tuo on aika erikoinen vinkki, jonka kuulen nyt ensimmäistä kertaa. Eikös tuossakin ole aika iso vilustumisvaara?

 3. Yoa

  Enpä usko. Kaveri on tehnyt niin, että on pessyt paitansa jääkylmässä vedessä, valuttanut ylimääräiset vedet pois ja heittänyt päällensä. Tekee hyvää ;) Omalla vastuulla tietysti, omien rajojen mukaan. Toiset on herkempiä kylmälle, kuin toiset.

 4. Petri

  Minäkin pakastan tekstiilejä vaikka ei niistä saa kuin parin minuutin helpotuksen hellettä vastaan. Onneksi on luvassa viime viikkoa viileämpiä kelejä!

 5. Stsip

  Hassua, että joku sanoo, että

  Minusta on mukavempaa olla liian kuumassa kuin liian kylmässä, sillä jotenkin tuntuu siltä että kuumaa lämpötilaa on helpompi laskea tai olemista helpottaa.

  .

  Itse olen sitä mieltä, että viileässä on helpompaa pukea vaatetta päälle, kun taas kuumassa on kuuma. Aataminasua kun ei saa poistettua :D

  Hyvä kirjoitus, kiitos vinkeistä!

 6. Rolle

  Stsip, Mutta kun en mä halua sisällä pukea vaatetta päälle. Ja kylmä puree, lämmin ei. Alasti on kiva olla! :-) t. saunamies.

 7. Agakonna

  Päivällä 15°C keskilämpötila ja yöllä +10 olisivat mieluisia. Harmi, kun sellaista ei ole juurikaan. Yli 25°C häiritsee jo nukahtamista pahasti ja 30°C tekee sen lähes mahdottomaksi.