Verta ja suolenpätkiä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 18 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 18-vuotias.

Olen muutaman kerran katsonut (tai yrittänyt katsoa) K-18 kauhu-/trilleri-/splatter-elokuvia. Joitakin juonellisia olen pystynyt katsomaan läpikin (Saw), mutta juonettomat menevät yli hilseen. Minun sietokykyni ei kestä raiskaamista, teurastusta ja kaikkea sitä liian graafista ja kuvaavaa materiaalia, joita näissä elokuvissa näytetään.

Viime yönä katsoin noin puoli tuntia Hills have eyessistä (2006), jonka olin sekoittanut Silent Hill (2006) -elokuvaan. Nämä kaksi elokuvaa painivat täysin eri sarjassa. Toiseksi mainittu on K-18 splatter/kauhu ja Silent Hill The Ringin tai Boogiemannin tapainen juonellinen pehmokauhu/-trilleri. En käsitä mitä katsomisen arvoista näissä ”verellä mässäily”-elokuvissa on. Pidän oikeasti juonellisista ja kiinnostavista elokuvista ja minulla tulee paha olo ylenpalttisesta teurastuksen kuvaamisesta. Siksi en kestänyt katsoa elokuvaa loppuun. Katsoin puoli tuntia äänillä ja sitten hyppäsin kohtia yli ja katsoin elokuvan lopun hyppien ilman ääniä. Leffa loppui sisarusten selviämiseen, mutta katsojalle jätettiin tiettätäväksi, että hekin kuolevat kohta.

Eräs Imdb:n käyttäjä oli kirjoittanut Hills have eyesistä arvostelun, jossa hän kertoi mm:

Here is one film that is disturbing and fun at the same time […] more than decent.

Kuka voi ajatella näin? ”Elokuva oli todella hauska”, joopa joo. Yleensä splatterit ovat mustia ”verikomedioita”, mutta tämä oli pelkkää kauhua. Enkä tiedä voiko tätä sanoa edes splatteriksi. Huono se joka tapauksessa oli. Tai enemmän kuin huono. Hauskuus kaukana.

Normaalilla ihmisellä pitäisi olla jonkinlainen sietokyky.
Liika on liikaa.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

7 kommenttia

 1. Monsu

  Splatterit on parasta huumoria! Otetaan esimerkkinä Peter Jacksonin Braindead; miten elokuva, missä soseutetaan 50 zombieta ruohonleikkurilla, voi olla huonoa?!!? EI MITENKÄÄN!

 2. Rayden

  [flame] Monsu: sinä ja kaltaisesi tekevät tästä maailmasta paskan paikan. [/flame] Imdb tietää kertoa, että Ruotsi on ainoana maana laittanut Hills Have Eyesiin ikärajaksi 15 VUOTTA! Kuvitelkaa, miten jonkun herkän 15-vuotiaan psyyke kärsii tuommoisen katsomisesta. 15-vuotias on kuitenkin vielä henkisesti lapsi. Ei hyvin mene sielläkään…

 3. llll

  Lässyn lässyn. Braindead ja Badtaste ovat parhaimpia komedioita koskaan!

 4. Monsu

  No ne leffat ei välttämättä ole lapsille tarkoitettukaan, joten jos joku ipana jotain splatteria katsoo salaa kaverin luona ja saa siitä huonoja vaikutteita, se ei kai ole sen elokuvan vika?

 5. rolle

  Monsu: Kohdeyleisöni ei tässä ollut lapset, vaan ihan kaikki ihmiset. Minun mielestäni ihan tavallisella aikuisella pitäisi olla jonkinlainen sietokyky, sillä se on tervettä. En ymmärrä, mitä huumoria on tarkoituksellisissa veriväkivalta-elokuvissa. Jotkut splatterit saattavat jopa jonkun mielestä ollakin hauskoja, sillä niissä on tarkoituksella tehty mustaa ”huumoria” silpomalla zombeja, mikä ei välttämättä edes näytä aidolta. MUTTA että raiskauksen ja silkan tappamisen kuvaamista ilman mitään järkeaä… aivoja vaan seinälle ja mielipuolen räkätystä, kylläpä onkin hauskaa.

  Ja kuten Rayden jo tuossa sanoi: Ruotsissa Hills Have Eyes on todellakin suunnattu alaikäisille: ikäraja kun on siellä K-15. 15-vuotias on vielä lapsi.

 6. Tonzar

  Hullua :O En taida kyllä Hillsiä mennä katsomaan… samaa mieltä Rollen kanssa… Silent Hillin voisi jopa vaivaantua katsomaan. Niin ja en ole sitten mikään konservatiivi.

 7. llll

  Splatter komediat eli gore leffat ovat tietysti ihan eri asia. Kun kunnon splatterit, joissa leffan tarkoitus on ahdistaa katsojaa. Itse näin braindeadin ja badtasten about 13vuotiaana, ja ei tullut muita haittoja, kuin mahakipu nauramisen takia. En ole nähnyt juurikaan noita sairaita ja ”vakavia” splattereita (jos saw ei ole splatter) jotan en osaa sanoa niist’ mitään.