Uusia sosiaalisen median palveluita – ifttt ja Bublaa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Sosiaalisen median rintamalla tapahtuu. Palveluita tuntuu syntyvän kuin sieniä sateella. Eikä ihan turhia palveluita. Uusien sienien joukosta on erottunut pari erityisen maukasta, nimittäin ifttt ja Bublaa. Itse en ole kumpaankaan palveluun päässyt vielä kunnolla sisälle, mutta olen saanut palveluista ihan riittävän kokonaiskuvan.

ifttt – ”If this, then that.”

Ifttt laittaa Internetin töihin luomalla tehtäviä, perus if-lausekkeella: ”Jos tällaista, sitten tapahtuu tällaista”. Vanhoille koodarijurmuille homma on jo tässä vaiheessa pässinlihaa, mutta tavallisilta tallaajilta meni todennäköisesti yli hilseen. Eli väännetäänpä rautalangasta.

Ifttt

Palvelu tutkii mitä sosiaalisen median muissa palveluissa tapahtuu ja tekee antamasi tehtävän aina kun jotain tiettyä tapahtuu. Tätä tiettyä tapahtumaa kutsutaan triggeriksi, liipasimeksi, joka laukaisee tietyn toiminnon tai tehtävän. Esimerkiksi jos Facebookissa joku kirjoittaa aiheesta ”työ” tai tilapäivitykseen sisältyy sana ”apua” niin postaat automaattisesti bloggauksen, tweetin tai tilapäivityksen, miten sitten oletkaan määritellyt. Eli ”jos tapahtuu tällaista, tapahtuu tällaista”, ymmärsitkö nyt?

Ifttt mahdollistaa ihan uudenlaisen automatisoidun tiedottamisen ja profiilin päivittämisen. En ole vielä kokenut tästä hyötyä itselleni, mutta monelle muulle varmasti löytyy käyttötarkoitus.

Bublaa

Bublaa on suomalainen uusi sosiaalisen median palvelu, joka auttaa samoista asioista kiinnostuneita kokoontumaan yhteen paikkaan, ”kuplaan”.

Ihmiset ja aineistot on kätevintä yhdistää netin kautta, mutta oman verkkosivuston rakentaminen ei suju kaikilta. Blogi on helppo perustaa, mutta sinne on vaikea saada kävijöitä. Keskustelufoorumeissakaan ei voi kuin keskustella. Facebookissa voi tehdä melkein mitä vain, mutta siellä toimitaan aina omalla nimellä ja lähinnä omien kavereiden kanssa. Wikipediassakaan ei voi hallita mitään aihetta yksin.

Bublaa

Kiinnostava konsepti, mutta itse henkilökohtaisesti en ainakaan vielä kokenut sen suurempaa ihastusta.

Saa nähdä jäävätkö nämäkin vain tähdenlennoksi, vai tuleeko palveluista vielä jotain. Aina kannattaa tietysti yrittää, sillä eihän Mark Zuckerbergikään voinut tällaista suosiota etukäteen arvata.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

 1. Martti Laine

  En itsekään löytänyt ifttt:stä kunnollista käyttöä heti alkuun, vaikkakin idea on mahtava. Ehkäpä kanavien lisääntyessä mahdollisuudet lisääntyvät. Kokeeksi asetin tekstiviestin tulemaan, jos huomiseksi ennustettiin sadetta, ja moitteettomasti kyllä toimi.

  Bublaasta en enempää näin tutustumatta itse palveluun uskalla sanoa, mutta palvelun nimi on kyllä jotenkin kehno, ehkäpä hieman lapsellinen. En oikein usko nimen uskottavuuteen brändinä.

 2. fmatic

  Molemmat niin ifttt kuin bublaa kiinnosti tietysti SoMe-addiktia. Ensimmäiseen soisi tulevan lisää kanavia, jolloin tuolle varmasti löytyy enemmänkin käyttöä. Ensimmäisenä otin käyttöön vallan näppärän ”säännön”, jolla instagram:lla otettu kuva heitetään talteen myös Dropbox:n.

  bublaa vaikuttaa ihan kivalta idealta kunhan tässä ei nyt kävisi niin että kaikki luovat kilvan kuplia joihin liitytään, muttei yhdessäkään synny minkäänlaista keskustelua. Harmillisesti myös muiden käyttäjien haku on pissitty palvelussa totaalisesti eli en ainakaan itse löytänyt toimintoa, jolla voisi hakea suoraan keitä tuttuja mahdollisesti on jo palvelussa…kaverit täytyy onkia olemassa olevista kuplista vai mitä ne nyt onkaan.

  Kokeeksi rakentelin mm. Suomalaiset bloggaajat @ http://www.bublaa.com/bubble/index/id/2339