Testissä MIUI Rom HTC Desire Z:lla

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Huom! Olen kirjoittanut MIUI:sta kokonaisvaltaisemman esittelyn. Lue tästä!

Kokeilin tässä MIUI -nimistä ROMmia puhelimelleni, joka on siis HTC Desire Z. Kiinalainen MIUI on saanut paljon kehuja, eikä mikään ihmekään. ROMia päivitetään tiuhaan tahtiin testiryhmän raportointien mukaan. Itse asiassa viralliseen MIUI:iin päivityksiä tulee joka viikko.

Tuumasta toimeen, varmuuskopioin kaiken ja asensin MIUI.us:n ROM Managerin kautta. Asennus sujui ongelmitta, vaikkakin ROMmin lataaminen oli todella hidasta niin netin kuin puhelimenkin kautta kokeiltuna, ehkä palvelimet tosiaan sijaitsevat jossain Kiinassa? Rebootin jälkeen täytin perinteiset Google-tiedot ja pääsin käyttämään ROMmia. Ja täytyy sanoa, että onhan se älyttömän hieno!

MIUIs

Ulkoasu ja toiminnallisuus tuovat mieleen iPhonesta ja iPod Touchista tutun iOSin parhaat puolet. Kaikki ohjelmat ovat heti näkyvillä kotinäytössä, kuvakkeita on helppo siirrellä ja käyttöliittymän tuntuma on muutenkin upea. Tykkään asetuksista, monipuolisuudesta, ja – ah – etenkin teemojen valinnanvapaudesta ja kustomointimahdollisuuksista. Teemoja löytyy läjäpäin ja niiden eri osia pystyy yhdistelemään napinpainalluksella (esim. tilarivi toisesta teemasta ja lukkonäyttö toisesta). Jopa boot-animaatioita pystyy samaan tapaan selailemaan ja latailemaan ja ottamaan käyttöön parilla napautuksella. Jos jotain ei löydy, sen saa helposti selattua ja ladattua.

Erityisen tyytyväinen olen siihen miten paljon paremmat ydinsovellukset MIUI:ssa on. Galleria, selain ja oletusohjelmat ovat silkkaa hunajaa. Pidän myös monesta MIUI:n omasta sovelluksesta, kuten nauhurista. Lukkonäyttö on älyttömän maukas jo sisäänrakennettuna, eikä mitään WidgetLockereita varmasti enää tarvittaisi. Screenshotteja unohtui ottaa, mutta kokeilin paria jo iPhonesta tuttuja MIUI:lle portattuja lempiteemojani, jotka nekin löytyvät suoraan sisäänrakennetusta teemaselaimesta. Toinen näistä oli Suave (toinen maukas on MiBadge):

Suave-teema MIUI:lle

Säätöjä olisi riittänyt monelle illalle, mutta ehdin kokeilla ROMia melko kokonaisvaltaisesti. Olin jo valmis ottamaan MIUI:n pysyvästi käyttöön, kunnes huomasin pari isoa miinusta. Kun puhelimen kääntää vaakatasoon, kotinäyttö, yhteystietolista, eikä moni muu puhelimen keskeinen ominaisuus käänny mukana. Näin ollen joutuu kääntelemään päätään ja puhelintaan sen mukaan milloin kirjoittaa puhelimen näytöllä ja milloin puhelimen fyysisellä näppäimistöllä. Ja HTC Desire Z:ssa kun on fyysinen näppäimistö, sillä luonnollisesti tuppaa kirjoittamaan eniten. Kun näytössä näkyvä kohde ei olekaan oikein päin, joutuu pääntä kääntelemään jos aikoo kirjoittaa näppiksellä ja nähdä kirjoittamansa teksti tai kohde samaan aikaan. Tämä on äärimmäisen rasittavaa!

Ennen MIUI:n testaamista löysin Youtubesta esittelyvideon ROMmista. Kyseinen video veljeni hehkutuksen lisäksi oli suurimpia syitä miksi lähdin ROMmia testaamaan.

Nyt kuitenkin tajusin, että videossa ei kuitenkaan esitellä näppäimistön tai vaakatasonäkymän toimintaa ollenkaan, enkä ymmärrä miksi. Koko puhelimen valtti on se, että siinä on kosketusnäppäimistön lisäksi fyysinen näppäimistö. Jos vaakatasonäkymä puuttuu, puhelimen fyysinen näppäimistö on melkoisen käyttökelvoton. Yksi ”miinus” on myös, että puhelinta ei saa suomenkieliseksi, mutta englanninkielen taitoisia se ei tietenkään haittaa.

Ratkaisuna sanoisin siis, että MIUI on paras ROM kaikille puhelimille, joissa ei ole ylimääräistä QWERTY-näppäimistöä tai muuta pakotetta vaakatasotilaan. Kerro minulle, jos tiedät MIUI-version, joka on Desire Z:lla käytännöllisempi!

EDIT: Backupit jotenkin kyrvähti, joten minun on paras tottua tähän nyt…
EDIT2: Alan syttyä tähän niin paljon, että muutin alkuperäisen otsikon ”MIUI ei sovi HTC Desire Z:lle” otsikkoon: Testissä MIUI Rom HTC Desire Z:lla. Esittelen järjestelmää ehkä myöhemmin lisää…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

 1. fmatic

  Kah tästä löytyy myös GalaxyTab-versio! Täytyypä ottaa itsellekin koeajoon ja testata miltä näyttää 7″ näytöllä :)

 2. McPolo

  Kokeilenpa itsekin tätä. Pari juttua on vain vielä keksimättä, miten onnistuu.
  1) Jos on pattern lock käytössä, niin sitä ei voi säätää mistään, että sitä kysyttäisiin viiveellä (esim. 10 min). Nyt sitä kysytään aina, kun näytön avaa.

  2) hardisnäppäimistön pikavalinnat (esim. fn + i => irssi, fn + g => gmail jne.)

  Jatketaan testiä, asentelin tuon eilisen uuden version. Hienohan tämä on, ei voi muuta sanoa.

 3. McPolo

  http://www.addictivetips.com/mobile/the-complete-review-of-miui-rom-for-android-walkthrough-guide/

  Kehuvat nuokin :)

  Itse ajan toistaseksi CM7:aa. Ei niin hieno, mutta toimii kuten pitääki.