Suomalainen äiti kaatoi Bloggerin vahingossa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Kello 22.47: Mahdollinen trollaaja laittoi omituisen ”ei vaiteskaan!” -viestin sähköpostiini. En ole hänen viesteihinsä vastaillut, lähinnä säälin häntä, jos hän siis on trolli, mikä tuntuu nyt erittäin todennäköiseltä. Bloggerin juuri julkaistusta bloggauksesta ”Blogger is back”:

Here™s what happened: during scheduled maintenance work Wednesday night, we experienced some data corruption […] Since then, bloggers and readers may have experienced a variety of anomalies including intermittent outages, disappearing posts, and arriving at unintended blogs or error pages. […]

Eli kyse saattoikin olla ”normaalista” palvelinviasta, ei mistään kaatamisesta. Myös Youtubessa esiintyi erroria, jonka perässä luki ”Jotakin meni vikaan, joukko hyvinkoulutettuja apinoita lähetettiin selvittämään asiaa”. Selvästi perjantai ja 13. päivä, kun trollit ja hakkerit villiintyy…

Noin kello 19.00: Sain ehkä juuri tietää, että kyseessä on trolli. Jos niin, nielin oikeasti koko jutun ja jouduin trollatuksi. Myönnän sen, mutta yksi asioista maailmassa, jota halveksun yli muiden on trollit ja trollaaminen. Tähän nimittäin tuli kommentti ”owned” ja kommentoijalla on sama sähköpostiosoite kuin viestien lähettäjälläkin. Tämän jälkeen sain sähköpostia samalta ihmiseltä:

Lohisoppakin onnistui, ehkä tässä on tullut yksi Crowmoor ansaittua, olipa tosiaan hauska yhteensattuma että ihan nettiä opiskelemassa olit parhaillaan (mikähän se mahtaa olla netti kolmonen, ja mitä kaikkea mahdollistaa) siitähän Järvinen kirjoitti hauskasti, että kenties sitä jo jossakin yliopistoasuntolassa suunnitellaan… koitan opiskella blogin laittamista, kai se ihan ctrl ceellä pitäisi onnistua.

Eli tämän voisi tulkita niin, että ”ihan nettiä opiskelet, mutta et silti tunnista trollia?”. Mitä tästä nyt pitäisi ajatella? Säilytän tämän silti täällä muistona. Ei viitsi pilata pagerankia. Alta voit lukea jutun sellaisenaan kuin sen tapahtumahetkellä kirjoitin.

Sain parisen tuntia sitten yllättävän ja ilahduttavan sähköpostin lukijaltani. Olisin reagoinut tähän nopeamminkin, ellen olisi Tieturilla stedin kurssilla aiheesta ”Web 2.0 ja sosiaalinen media”. En usko, että hän pahastuu, vaikka bloggailen tässä samalla. Aihe on tuttua kauraa, mutta jollain kurssipäiviä on täytettävä.

Aiheesta kirjoitti hetki sitten myös Harto Pönkä otsikolla ”Löysikö suomalaisopiskelija bloggerista tietoturva-aukon vahingossa?”.

Blogger kaatunut

Lähettäjän luvalla julkaisen viestin tässä kokonaisuudessaan hieman jäsenneltynä ja siistittynä, ilman lähettäjän nimeä tai tietoja:

Tervehdys,

On aina kummallista ottaa yhteyttä tuntemattomiin ihmisiin, enkä sitä kovin usein ole tehnyt. Ehkä
nyt sosiaalisen median aikana se on sallittavampaa? Netistä en tajua tuon taivaallista, olen ihan Liisa ihmemaassa. Eilen kirjauduin lukemaan ensimmäistä blogia. Kävi sitten niin että onnistuin kaatamaan koko Bloggerin kahdeksi tunniksi alas. Blogi palasi ruutuun tänään. Minä kaappasin sen, varastin, otin omiin nimiini. Poikani, Sinun ikäisesi, joka hänkin laillasi, huomaan, on aikamoinen diginatiivi, nauroi katketakseen: Tätä eivät kaverit ikinä usko…

Sinun blogisi on toinen koskaan lukemani. Bussikuski oli lukuelämys, Jehovista puhumattakaan. Huomaan, että kävin sivullasi ilmeisen onnistuneesti… Uskalsin painaa vain Tykkää-näppäintä. Pedagogina tunnen olevani täysin kädetön. Opettajankoulutuksessa netin käyttöön, mahdollisuuksineen tai vaaroineen ei tartuta riittävästi. Eikö Nokiamaassa pitäisi pystyä parempaan. Opettajat eivät näytä myöskään tiedostavan FB:n käytön moraalista puolta, ikärajaa ei kunnioiteta. Tuntuu, että tässä ollaan ihan pilvessä, tosiaan.

Jahka poikani ennättävät, ehkä uskaltaudun kirjoittamaan itsekin jotain blogia, sanomalehdet ovat kaiketi katoamassa lukijoilta. Hymiö.

Hetken päästä tuli uusi viesti, jossa hän viittasi Harton bloggaukseen:

…nyt se on jo netissä, onpa tämä nopeaa, pitäisikö tässä nyt hävetä tai jotain, mennä pubiin,
miten minä senkin sanan niin väärin kirjoitin, kertakaikkisen noloa…

Poikani kirjoittelevat nyt Facebookissa ”Meidän äiti poistaa teidän äitien blogit…”. Ainakin lapsilla on hauskaa, minä alan nyt kehittää muuta soppaa, lohesta. Sen ainakin osaan ;)

Eli kävijä oli aloittanut blogien lukemisen saatuaan tuttavan blogin osoitteen, mennyt bloggeriin ja vahingossa kohtaan, josta luodaan uusi blogi. Kysytyssä kohdassa hän oli antanut uuden blogin osoite-kohtaan tuttavansa blogin, jolloin Bloggerin palvelimella olleen tietoturva-aukon kautta hän oli onnistunut kaappaamaan blogin itselleen.

Vielä Harton saamasta sähköpostiketjusta pätkä:

Olen nyt onnistunut kaksi tuntia sitten kaatamaan yhden suurimmista ohjelmistoista.. löytänyt ns. pubin. Sen ei pitäisi olla mahdollista. Koko blogger on ajattu alas. Minä väännän täällä itkua ja olen todella pahoillani, toivottavasti eivät ole poliisit kohta ovella¦ Kunpa tämä selviäisi onnellisesti. Anteeksi kamalasti!!! Hirvittävästi anteeksi. Minä en uskalla enää koskea koneeseen.

Mutta aina oppii jotakin, eli näin kaapataan (vahingossa) blogi: kirjaudutaan käyttäjäksi ja huomataan, että ollaan luomassa myös omaa blogia (pitäähän uusia käyttäjiä saada), painetaan vain jatka-näppäintä, niin tekevät kaikki blondit, kunnes kysytään blogin osoitetta. Siihen pitää kirjoittaa sen blogin https-osoite, minkä haluat varastaa (tai kuten minä, päästä lukemaan!)

Kyseessä oli siis blogeihin tottumattomamman käyttäjän puhdas vahinko, sattuman oikku, mutta aika hauska sellainen. Palvelin on tätä kirjoittaessa yhä alhaalla, etusivulla näkyy vain teksti ”Blogger ei ole tällä hetkellä käytettävissä. Blogger ei ole tällä hetkellä käytettävissä. Pahoittelemme palvelukatkoa” ja linkki statussivulle. Hassu sattuma ja vielä yllättävämpää ja imartelevampaa on että minun blogini on kyseisen ”hakkerin” (haha) toinen koskaan lukemansa blogi.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

9 kommenttia

 1. hakkeri

  owned!!!

 2. illegalll

  Ei jeesus, rolle oikeesti. Eihän siitä ole kauaakaan kun täällä kirjoittelit siitä kuinka mediakriittinen olet…………

 3. Rolle

  Nimenomaan mediakriittinen. Nyt ei ollut kyse mediasta. Kyllä minulla omat epäilyni olikin, mutta kirjoitin silti.

  https://www.rollemaa.fi/trolli-vai-ei.txt

 4. Hanna

  Siis tarkoittaako tämä, että jos minulla näkyy tuo Blogger ei käytössä -läppä, k u n yritän kirjautua omaan blogiini, että mun blogi on kaapattu?!

 5. illegalll

  Joo ei mediasta mutta kriittisyydestä kuitenkin….. Epäilen tuota aika vahvasti.

 6. Postaaja

  Miten olet saanut tuohon kuvan kohdalle erilaisen kaksisormisen hiiren osoittimen kuvan Firefoxissa kuin normaalisti?

  onko näitä osittimien kuvavaihtoehtoja useampikin?

 7. Rolle

  Omille sivuilleen voi laittaa vaikka keskisormen, jos niin haluaa. Esim:

  cursor:url('keskisormi.cur'),url('keskisormi.png'),url('keskisormi.gif'),auto;

 8. Heli

  Hei!

  Blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja tyylikäs. Olisimme kiinnostuneita yhteistyöstä kanssasi. Ottaisitko minuun yhteyttä, niin kerron, millaisesta yhteistyöstä on kyse.

  Ystävällisin terveisin,
  Heli
  heli.halva@goviral.com

 9. Rolle

  Heli, Kiitos, mutta ei kiitos…